HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2017.03.11. 11:05 bratya

Nehézkes évkezdet

Régen volt már hogy magamról írtam a blogon. Egyrészt az én kis hobbikertészetem nem olyan izgalmas, mint sok más profi termelő gazdasága, másrészt eléggé "húzós" időszakon mentem keresztül, mármint ami a munkákat és a klaviatúra "nyomkodását" illeti. Ennek köszönhetően az utóbbi majd egy évben esténként már semmi kedvem nem volt szellemi tevékenységhez, még a blogíráshoz sem. Ettől függetlenül azért nem telt el az utóbbi időszak sem tétlenül, bár nem olyan intenzitással foglalkoztam a chilikkel, mint korábbi években. Inkább a hosszú távú útkeresést kezdtem el, így fogalmaznék. 

A tavalyi szezonban elég jó termésmennyiséget tudtam betakarítani, így volt mit elkészítenem szósznak. Háromféle szószt kísérleteztem ki. Az egyik a TOP kategóriában termett paprikákból készül ecettel és sóval felfőzve. Ennek a Gyilokjáró nevet adtam, ez a legnépszerűbb az ismerőseim, barátaim körében is, ezt tudom a legjobban belevonni az általam felépített helyi cserekereskedelembe. Szószért csereberélek mézet, pucolt csirkét, zöldségfélét és nem utolsósorban időnként pálinkát is! 

A második kategória a jó öreg habanero fajtákból áll össze, szintén sóval és ecettel felfőzve. Ennek a neve: "Végvári veszedelem". Szerintem egy Gyulán termett és feldolgozott chiliterméknek ez kiváló elnevezés. 

A legutolsó - és egyben leggyengébb - szószom egy "Pásztortűz"-re keresztelt termék, mely 50-100.000 SHU érték körüli - zömmel vastag húsú - paprikákból van. Ezeket a paprikákat vöröshagymával, fokhagymával, friss rozmaringgal, paradicsommal együtt ledarálom, majd őrölt köménnyel, sóval ízesítem. Éppen csak felfőzöm, hogy a hagymák illata ne okozzon szagfelhőt a fogyasztójánál, de ne is vesszen el az aromája. Egy frankó magyaros szószocska jött össze, még én is meglepődtem, hogy milyen jó lett. Ezt követően kitüntettem magam a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, Kossuth-díjjal és két doboz barna sörrel. A kollégáknak, barátoknak is ízlik, ez is hozott egy-két üveg pálinkát a kamrába.... :)

Egyébként ez utóbbi szósznak az volt a története, hogy elég sok vastaghúsú (tulipán, rocoto, thai dragon stb.) paprikám termett, de nem akartam mindből savanyúságot csinálni, és vágytam is már egy kicsit magyaros ízekre. A legjobb döntés volt a felhasználás tekintetében. Idén még bolondabb lesz, de az még titok. 

A korábbi években rendszeresek voltak a téli magcsereberék a részemről, idén ez is elmaradt. Igazándiból volt saját szedés bőven, de maradt az előző 1-2 évből is magom rendesen. 

Január-februárban nézegettem a face-en, hogy mennyien elkezdték a palántanevelést nagyon korán. Én eddig is általában február közepe tájékán kezdtem, pontosabban akkor ültettem el a magokat és vittem bérnevelésre. És ezt nem titkolom. Mivel számomra ez csak egy "erős hobbi" (szó szerint), így nem csináltam olyan komoly cuccot magamnak, mint sok más termelő. (Ennek egyébként több más oka is van.). Egyszóval mennek bérnevelésre. Eddig sem volt sok lehetőségem válogatni a kertészetek között, de az idei hosszú és hideg tél tovább nehezítette a munkámat. A legtöbb fóliás a magas fűtési költségek miatt később kezdte a palántanevelést, de - és ezért nem ítélhetők el - a sajátjuk persze prioritást élvez. Végül nagy nehezen találtam egy virágkertészetet Gyulától 30 km-re, ahol befogadták bérnevelésre a pár tálcámat, de úgy érzem ezért is hálás lehetek. 

Kb. 800 szemet ültettem el összesen 35 fajtából. Közel a fele a TOP kategória fajtáit képviselik, úgy 30 % habanerok, a maradék pedig gyengébbek, rocoto, tulipánpaprika, cayenne, stb. A legtöbb palántát magamnak ültetem el, bár lesz valamennyi, amit elajándékozok, vagy eladok-elcserélek. 

A blogírás is alább maradt az előző évben, bár november körül ismét egy kicsit intenzívebbre vettem az írogatást. Ezzel kapcsolatban is vannak ötleteim, céljaim. Továbbra is be kívánok mutatni termelőket és termékeket. Voltak akik próbáltak támadni, szerintem spontán féltékenységből és vagy irígységből, de már leszarom. 

Hirtelen ennyi gondolat jutott eszembe. Remélem nemsoká jelentkezni tudok egy újabb magyar termelő és/vagy termék bemutatásával. 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2312308159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.15. 08:06:19

Ha nem titok mennyit kérnek a bérnevelésért?

bratya 2017.03.18. 18:25:18

Nem titok. 2.500 Ft/tálca, melyben kb 50-60 szem mag van.

bratya 2017.03.19. 09:11:50

kb. 8 hétig. Azaz április 20-22-ig
süti beállítások módosítása