HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2023.07.20. 11:46 bratya

Ínyenc Chilikert 2.0

Címkék: ínyenc chilikert

Valahogy alaptermészetem azt diktálja, hogy folyamatosan figyeljem a múlt változásait, vagy éppen az állandóságot. Szeretem többször elolvasni egy-egy könyvet, megnézni régebben látott filmeket, vagy visszamenni évekkel korábban meglátogatott helyekre. Ugyanígy kíváncsi vagyok régebbi ismerősökre, barátokra, hogy miként alakult az életük a legutóbbi találkozásunk, beszélgetésünk óta.

Így vagyok Baracsi Enikővel és Balla Zolival – az Ínyenc Chilikert tulajdonosaival – is, akikkel bár gyakran levelezünk és időnként össze is futunk egy-egy rendezvényen, mégsem tudunk minden új infót részletesen kibeszélni idő és lehetőségek hiányában. Most erre sort kerítettünk, melyet meg is osztok a blog olvasóival.

Kicsit több mint hat éve mutatkoztatok be a blogon. Azóta milyen változások történtek az életetekben?

Az említett cikk írásakor az állományunk nagyobb részét Debrecenben termeltük egy ismerős által felajánlott területen úgy, hogy közben Nyíregyházán éltünk. Nem mondom, hogy a két település egymástól Makó-Jeruzsálem távolság, de a napi feladatok miatti átjáráshoz azért messze van. Másrészt idővel rájöttünk, hogy nem feltétlenül van szükségünk annyi terményre, amennyit az a kert le tud adni, így elhatároztuk, hogy minden nyíregyházi termesztési nehézség (a sűrű kiskerti parcellák miatt a kártevők és kórokozók terjedése) ellenére visszahozzuk a chilikertet. Az akadályokkal azért eddig szerencsésen sikerült megbirkóznunk.

fb_img_1689330110532.jpg

Akkoriban meglepődtem, hogy 60 féle paprikafajtátok volt, holott a legtöbb kistermelő lényegesen szűkebb palettával dolgozott. Ez a diverzitás megvan még most is?

Makacson vonzódunk a sokféleséghez, minél színesebb, különösebb formájú egy termés, annál jobban szeretjük. Ez nem csak a paprikára és paradicsomra igaz, hanem szinte minden egy szezonban megtermelhető zöldségre, fűszernövényre vagy kerti dísznövényre, így idővel nemhogy csökkent volna, hanem növekedett a faj- és fajtaválaszték. Ez persze a kert mérete miatt időnként komoly fejtörést és kompromisszumot igényel, így nem is minden fér el egy éven belül a kertben, de hogy a fajtákat fenntarthassuk jellemzően 2-3 évente térünk vissza egy adott növényhez. Ami kikerült a termesztésből az azért, mert egyszerűen kipusztult, nem tudtuk újra vetni, vagy nem kelt ki. A tőszám viszont csökkent, már csak a kert mérete miatt is, de adott évek között is komoly ingadozást mutat

img_20230714_122433.jpg

A termékkínálat is jelentősen bővült ismereteim szerint.

A termékek köre folyamatosan bővül. Jön egy hirtelen ötlet, ami vagy egyből termékké válik, vagy hosszú hónapok után érik azzá, ami időnként ott motoszkál a fejünkben és nem hagy nyugodni, amíg el nem készül.

A nevünkhöz híven próbálunk a különlegesebb, ízletesebb termékek felé tendálni. Jellemzően az enyhébb vagy közepesen erős vonalon, hogy a bátortalanabb emberek is kóstolhassanak, nekik is tudjunk kedvezni az enyhébb termékekkel. A szószok között megtalálhatóak a füstölt, gyümölcsös és különböző földrészek-nemzetek konyháihoz passzoló ízvilágú termékek. Tervünk az, hogy minden földrészről legalább 1 jellegzetes ízvilágot bemutathassunk.

A fajtagazdagság áldásos hatása miatt számtalan színes chiliporunk, szárított paprikánk is van, ez Igazi „vevőmágnes” a vásárokon, fesztiválokon.

img-afc33eef7bc3accc90e706cc1b535494-v.jpg

Azt hiszem, bátran mondhatjuk, hogy a kandírozott chilink, ami jelenleg 3 változatban létezik igazi unikum kishazánkban, de lehet az egész régióban. Ez is egy fagyoskodó piacozás alatt született meg a fejemben és gyorsan bele is vágtam, akkor még nem sejtve, hogy micsoda pokoli macerát veszek a nyakamba. A vevők viszont szeretik, szívesen kóstolgatják.

Mik a legnépszerűbb termékeitek?

Egyébként érdekes a kérdés. Az évek alatt egyfajta változást érzek ebben. Korábban jóformán kizárólag a legerősebb natúr krémek és őrlemények fogytak. Kisebb vidéki rendezvényen még mindig ezeket keresik, de a fogyasztók edukálódásával egyre inkább a különlegességek vették át a vezető szerepet.

A jalapeno savanyúság egy sikertörténet. Lassan oda jutunk, hogy bármennyi lenne belőle az is elfogyna. Ezért is termesztünk belőle idén többet, mint a korábbi években. A jalapeno egyébként nemcsak a savanyúságunk alapanyaga, készülnek belőle szószok, van füstölt por és tört paprika, kandírozott paprika és grillezett karibi jellegű krém. A felhasználási módja szinte végtelen és mi is imádunk vele dolgozni, kísérletezgetni

A mangós füstölt chipotle és a szárított ancho is népszerű vevőink körében. A színes Himalája sóval készült malmaink, díszdobozos válogatásaink főleg ajándék célra készültek, ünnepek idején ezeket is szívesen vásárolják.

img_20230714_122510.jpg

Egyre többet mutatkoztok chilis rendezvényeken a korábbihoz képest. Jelenleg mik a legfőbb értékesítési területeitek. Hol jelentek meg rendszeresen és hol alkalmanként?

Havonta 2 alkalommal kitelepülünk a Hajdúság Éléskamrája termelői piacaira, itt már több mint 2 éve rendszeresen megjelenünk, a vásárlók ismernek minket, visszajárnak a kedvelt portékákért.

Tavasztól őszig tudatosan keressük és látogatjuk a környék és a régió tematikus vásárait, fesztiváljait, ahol a látogatók nyitottak az újdonságokra, érdeklődnek, szívesen beszédbe elegyednek és kóstolnak.

A tematikus chilis rendezvények az év „ünnepei”, itt nemcsak a legkifinomultabb ízlésű vevőkkel találkozhatunk, hanem termelőtársakkal is, ami külön öröm számunkra.             

A vegyes, színes chilicsokor is úgy tudom népszerű a vásárlók körében. Ennek honnan jött az ötlete? Milyen fajtákat alkalmaztok a csokrok összeállításánál?

Igen! Minden ősszel sláger nálunk a színes, friss paprikacsomag, amelybe igyekszünk a legváltozatosabban összeválogatni a friss terméseket. A paprikacsokrokba enyhébb fajták kerülnek, ezek többsége ismeretlen, olasz fajta, melynek magját egy termelőtársunktól kaptuk, pontosabban cseréltük. A paprikák alakja gömb alakú, csoportosan növő, felálló. Ezen felül Black Pearl-t és Etnát is használunk hozzájuk.

Egy időben belefogtatok egy „speckó” kukoricás projektbe, különleges fajtákkal, melyből különleges liszteket, tortillalapokat gyártottatok. Erről mostanában nem sokat hallani. Mi lett ebből?

A kukoricából készített tortillákba kísérletként vágtunk bele, mivel az Enikő által megtermelt színes, különleges fajták nagyszerű alapanyagul szolgáltak hozzá. A gyártás folyamatát azonban nem sikerült elég hatékonnyá tenni, erre egy konkrét kisüzemet kellene építeni, ez viszont a felemás piaci fogadtatás miatt nem lenne egyelőre megtérülő. A legtöbben megragadtak a jellegtelen búza tortillánál és sajnos nem is nyitottak semmi másra. (Tapasztalataim alapján a keleti országrészekben különösen és szinte betegesen maradiak az emberek. – szerk.)  Időnként saját célra készítünk tortillát, illetve lehet a későbbiekben talán felélesztjük a „bátorságpróba” extra erős tortillachipszünket is. Ez azonban még a jövő zenéje, annyi más ötlet jár a fejünkben, hogy egyelőre nem vágtunk bele.

img_20230714_122641.jpg

 És a kandírozott chilivel mi újság? Ha jól tudom Magyarországon elég unikális terméknek minősül.

Nem tudok róla, hogy bárki itt Európa középső részén hasonlót készítene. Őszintén szólva nem is csodálom, mert rettenetesen macerás folyamat mire megszületik. Az ötlet onnan jött, hogy volt pár tő csípmentes habanada és trinidad perfume paprikánk, amivel nem tudtam mit kezdhetnék. Majd megvilágosodtam, olyan finom aromájúak, de egyáltalán nem csípnek, hogy ez kandírozva biztosan elnyerné a gyerekek tetszését is.

Népszerű is lett, mikor egy Halloween tematikájú vásáron debütált, átütő sikerrel a kisgyerekek körében. Aztán hogy a felnőttek se maradjanak „nasi” nélkül elkészült a télies fűszerezésű kandírozott jalapeno, a Cowboy Candy, majd idén a „középhaladó” színes kandírozott habanero is. Fagyos téli piacokon, vásárokon én is előszeretettel fogyasztom, hogy kissé átmelegedjek tőle.

img_20230714_110557.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2218174212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása