Egy viszonylag új formáció a magyar chilipiacon a celldömölki székhelyű Chilidise. A megálmodója - Nagy Gergő - számára nem volt újdonság a kertészet és a kétkezi munka, de erről beszéljen Ő.
N.G.: Családi vállalkozásunk évtizedek óta működik. Kertészetünk elsődlegesen palántaneveléssel foglalkozik, így kisgyermekkorom óta aktívan segítek, dolgozok a növények között. Többek között ez is motivált, hogy a későbbiekben agrárdiplomát szerezzek Keszthelyen. Jelenleg főállásban a családi gazdaságunkban dolgozok, mely palántanevelés mellett zöldség és gyümölcstermesztést, és a chili révén most már feldolgozást is jelent.
A chili egy viszonylag újkeletű dolog. Gondolom ez nem több évtizedes tapasztalat?
N.G.: Valóban nem. Tulajdonképpen a piaci igények hozták számunkra ezt a szegmenst. Kb. 10 éve, ahogy kezdett népszerűvé válni a chili Magyarországon, úgy egyre többen érdeklődtek palánták iránt, így elkezdtük azok nevelését is, de eleinte nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget. 2017-ben a megmaradt palántákat kiültettük és elég szép termésmennyiséget takarítottunk be, melyet értékesítettünk. A következő évben már krémeket is készítettünk saját felhasználásra és ismerősöknek, illetve mélyebben elkezdtem a fajták és jellemzőik iránt érdeklődni. A kistermelői feldolgozást 2020-ban kezdtem el, így már értékesíteni is tudtam a termékeimet. A feldolgozás irányába történő elmozdulásban erős motivációt jelentett Takács Tünde is, akitől sok hasznos tanácsot kaptam a saját brand kialakítása terén.
Jelentős az állományod?
N.G.: Darabszámra úgy gondolom közepes az üzemméret, ez idén kb. 1.500 tő, viszont fajták tekintetében nem jelentős. Három fő fajtával dolgozok, úgymint a sárga és piros Habanero, illetve a Jalapeno. Úgy gondolom ezekből – és más hozzáadott alapanyagokból – tökéletes termékek készíthetők. Ezen kívül ültettem még Carolina Reapert, Trinidad Moruga Scorpiont, Jolokiat, Barna Habanerot, Peter Peppert és Aji Charapitat. De ezek száma nem mérvadó, inkább csak a hobbi és az ízük kedvéért. Nem vagyok a nagyon erős híve. Személyes kedvencem a Jalapeno a csípősségével és az Aji Charapita az íze miatt. Ha pedig a látványban akarok gyönyörködni, akkor a piros Habanero termésein legeltetem a szemem. Természetesen a készítményeim többi alapanyagát is én termelem.
Ha ilyen régóta foglalkoztok kertészettel, akkor gondolom komoly termesztéstechnológiai infrastruktúrával rendelkeztek.
N.G: Az alapok természetesen rendelkezésre álltak korábbról. Ettől függetlenül a chilik 70%-a szabadföldi, a többi pedig árnyékoló háló alatt, és fóliában fejlődik. Nem kapnak sok tápot, növényvédelem is kontrollált. Akkor fújok, ha muszáj, nagyjából tudom mikor kell, mit csinálni. Minden évben alá van trágyázva, talán ezért sem kell annyi műtrágyát használnom. Nagy részét kettesével ültetem, nincs akkora hátránya, mint ha egyesével ültetném. Kicsivel kevesebbet terem, de több fér egy területen. Egy nehézséggel küzdök, méghozzá az időbeni ütemezéssel. A kertészetünkben a fő időszak a tavasz, így ezen munkálatok miatt sajnos késve tudom kiültetni őket (május vége, június eleje), de október közepéig földbe vannak.
Azért ekkora gazdaság elég sok munkával jár. Van segítséged?
N.G.: Mivel zöldség és gyümölcs termesztésével is foglalkozom, egyszerre sok dolog összejön, így szerencsére barátnőm Virág és unokatestvérem Csenger sokat segít betakarításban, termesztésben és feldolgozásban is. Néha elkísérnek piacokra is.
Merrefelé találkozhatunk a termékeiddel?
N.G.: Piacokon és háznál értékesítem, továbbá amikor lehetőség van vásárokra, rendezvényekre is megyek. A vírus miatt megnőtt az internetes értékesítés szerepe is! Egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb az embereknek.
Sokat gondolkoztam, hogy mit is jelent a Chilidise, de nem jöttem rá.
N.G.: Chilidise, mint név 2 éve jött létre. Chili és paradise (paradicsom) szavak összevonásával. Paradicsom utalhat a foglalkozásomra, illetve fenségest, finomat, minőséget jelenthet. Így alakult ki a Chilidise. Érdekes módon egyik pillanatról a másikra jött a név.
Nehezen tudom eldönteni, hogy ez nálad inkább hobbi még, vagy már hivatás.
N.G.: Ezt még én sem tudom eldönteni, de szeretném, ha a hivatás egyben hobbi is maradna. Természetesen vannak terveim, mint pl. az állománynövelés, vagy feldolgozó gépek vásárlása, új szószok megalkotása, de ha úgy érezném, hogy már nem élvezem a munkát, akkor megállok egy szinten. Agrár családban nőttem fel Apai nagyapám országosan elismert Agronómus volt. Édesapám is 35 éve mezőgazdaságban dolgozik agronómusként, közeli növénytermesztő cégnél. Őket tekintem követendő példának a munkában, mind a ketten lelkiismeretesen végzik/végezték dolgukat.
Évről évre egyre jobban belemerültem a témába, szeretem csinálni ezt az egészet, habár mindig csak nehezebb lesz a termesztés az időjárás miatt, de kihívásként fogom fel. Új kártevők, betegségek jelennek meg, de ha az ember odafigyelve csinálja, akkor nem lesz megoldhatatlan probléma. Meg kell tudni látni a szépet is.
Nagyapám mindig azt mondta, hogy "Nem többet kell dolgozni, hanem jobban." Ehhez tartom magam.