HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) Jalapeno (17) jalapeno (7) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2021.10.15. 12:52 bratya

Chilidise City

Címkék: celldömölk Jalapeno Habanero Aji Nagy Gergő chilidise

Egy viszonylag új formáció a magyar chilipiacon a celldömölki székhelyű Chilidise. A megálmodója - Nagy Gergő - számára nem volt újdonság a kertészet és a kétkezi munka, de erről beszéljen Ő.

 

N.G.: Családi vállalkozásunk évtizedek óta működik. Kertészetünk elsődlegesen palántaneveléssel foglalkozik, így kisgyermekkorom óta aktívan segítek, dolgozok a növények között. Többek között ez is motivált, hogy a későbbiekben agrárdiplomát szerezzek Keszthelyen. Jelenleg főállásban a családi gazdaságunkban dolgozok, mely palántanevelés mellett zöldség és gyümölcstermesztést, és a chili révén most már feldolgozást is jelent.

chilidise_6.jpeg

A chili egy viszonylag újkeletű dolog. Gondolom ez nem több évtizedes tapasztalat?

N.G.: Valóban nem. Tulajdonképpen a piaci igények hozták számunkra ezt a szegmenst. Kb. 10 éve, ahogy kezdett népszerűvé válni a chili Magyarországon, úgy egyre többen érdeklődtek palánták iránt, így elkezdtük azok nevelését is, de eleinte nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget. 2017-ben a megmaradt palántákat kiültettük és elég szép termésmennyiséget takarítottunk be, melyet értékesítettünk. A következő évben már krémeket is készítettünk saját felhasználásra és ismerősöknek, illetve mélyebben elkezdtem a fajták és jellemzőik iránt érdeklődni. A kistermelői feldolgozást 2020-ban kezdtem el, így már értékesíteni is tudtam a termékeimet. A feldolgozás irányába történő elmozdulásban erős motivációt jelentett Takács Tünde is, akitől sok hasznos tanácsot kaptam a saját brand kialakítása terén.

Jelentős az állományod?

N.G.: Darabszámra úgy gondolom közepes az üzemméret, ez idén kb. 1.500 tő, viszont fajták tekintetében nem jelentős. Három fő fajtával dolgozok, úgymint a sárga és piros Habanero, illetve a Jalapeno. Úgy gondolom ezekből – és más hozzáadott alapanyagokból – tökéletes termékek készíthetők. Ezen kívül ültettem még Carolina Reapert, Trinidad Moruga Scorpiont, Jolokiat, Barna Habanerot, Peter Peppert és  Aji Charapitat. De ezek száma nem mérvadó, inkább csak a hobbi és az ízük kedvéért. Nem vagyok a nagyon erős híve. Személyes kedvencem a Jalapeno a csípősségével és az Aji Charapita az íze miatt. Ha pedig a látványban akarok gyönyörködni, akkor a piros Habanero termésein legeltetem a szemem. Természetesen a készítményeim többi alapanyagát is én termelem.

chilidise_3.jpeg

Ha ilyen régóta foglalkoztok kertészettel, akkor gondolom komoly termesztéstechnológiai infrastruktúrával rendelkeztek.

N.G: Az alapok természetesen rendelkezésre álltak korábbról. Ettől függetlenül a chilik 70%-a szabadföldi, a többi pedig árnyékoló háló alatt, és fóliában fejlődik. Nem kapnak sok tápot, növényvédelem is kontrollált. Akkor fújok, ha muszáj, nagyjából tudom mikor kell, mit csinálni. Minden évben alá van trágyázva, talán ezért sem kell annyi műtrágyát használnom. Nagy részét kettesével ültetem, nincs akkora hátránya, mint ha egyesével ültetném. Kicsivel kevesebbet terem, de több fér egy területen. Egy nehézséggel küzdök, méghozzá az időbeni ütemezéssel. A kertészetünkben a fő időszak a tavasz, így ezen munkálatok miatt sajnos késve tudom kiültetni őket (május vége, június eleje), de október közepéig földbe vannak.

 Azért ekkora gazdaság elég sok munkával jár. Van segítséged?

chilidise_4.jpeg

N.G.: Mivel zöldség és gyümölcs termesztésével is foglalkozom, egyszerre sok dolog összejön, így szerencsére barátnőm Virág és unokatestvérem Csenger sokat segít betakarításban, termesztésben és feldolgozásban is. Néha elkísérnek piacokra is.

Merrefelé találkozhatunk a termékeiddel?

N.G.: Piacokon és háznál értékesítem, továbbá  amikor lehetőség van vásárokra, rendezvényekre is megyek. A vírus miatt megnőtt az internetes értékesítés szerepe is! Egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb az embereknek.

Sokat gondolkoztam, hogy mit is jelent a Chilidise, de nem jöttem rá.

N.G.: Chilidise, mint név 2 éve jött létre. Chili és paradise (paradicsom) szavak összevonásával. Paradicsom utalhat a foglalkozásomra, illetve fenségest, finomat, minőséget jelenthet. Így alakult ki a Chilidise. Érdekes módon egyik pillanatról a másikra jött a név.

chilidise_5.jpeg

Nehezen tudom eldönteni, hogy ez nálad inkább hobbi még, vagy már hivatás.

N.G.: Ezt még én sem tudom eldönteni, de szeretném, ha a hivatás egyben hobbi is maradna. Természetesen vannak terveim, mint pl. az állománynövelés, vagy feldolgozó gépek vásárlása, új szószok megalkotása, de ha úgy érezném, hogy már nem élvezem a munkát, akkor megállok egy szinten. Agrár családban nőttem fel  Apai nagyapám országosan elismert Agronómus volt. Édesapám is 35 éve mezőgazdaságban dolgozik agronómusként, közeli növénytermesztő cégnél. Őket tekintem követendő példának a munkában, mind a ketten lelkiismeretesen végzik/végezték dolgukat.

Évről évre egyre jobban belemerültem a témába, szeretem csinálni ezt az egészet, habár mindig csak nehezebb lesz a termesztés az időjárás miatt, de kihívásként fogom fel. Új kártevők, betegségek jelennek meg, de ha az ember odafigyelve csinálja, akkor nem lesz megoldhatatlan probléma. Meg kell tudni látni a szépet is.

Nagyapám mindig azt mondta, hogy "Nem többet kell dolgozni, hanem jobban." Ehhez tartom magam.

 chilidise_1.jpeg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr9616722192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása