Valamikor télen írtam egy bejegyzést a Lumberjack Chiliről, majd nem sokkal később egy kis csomagocska révén hozzájutottam négy termékhez a gyártótól. Kíváncsi voltam, hogy Bányai Csilla mit ad ki kezéből, mert a facebookon olyan kulináris költeményekről posztol, melyek magasan kimerítik a gasztropornó fogalmának legperverzebb bugyrait.
A csomagban kétfajta szósz, valamint kétféle chilipehely volt. Mind a négy termék megnevezése valamilyen úton-módon kapcsolódik a természethez és - stílszerűen - a favágáshoz.
Néhány szó a csomagolásról. A szószok 50 ml-es "lapos" üvegben vannak. Számomra ez szimpatikus, mert eltér a sokak által használt "féldekás kőműves actimeles" üvegtől, így van benne egyediség. Ami miatt nem igazán kedvelem ezt a csomagolást, annak az az oka, hogy amennyiben lassan fogy belőle a szósz, úgy hajlamos a nyakában dugó keletkezni, melyet fogpiszkálós "izélgetéssel" szoktam megszüntetni. (Mondjuk később kiderül, hogy a szószok esetében nem igazán fog lassan fogyni a dolog, hacsak nem azért, mert lassan végtelen számú chilis termékem lesz.) A címkék egyszerűek, nem feltűnők, de tartalmaznak minden szükséges információt. Mondjuk a Medvetánc nevű szósz esetében a címke alapszíne és a felirat kontrasztja elég gyenge, így - vaksiskodva - nagyítóval tudtam csak az infókat elolvasni. (Ezt a problémát a gyártó azóta megoldotta, így az új csomagolásokon ez már nem okoz gondot.) A pelyhek kicsi (talán 40-50 ml-es) konzerves üvegben vannak, itt úgyis tömegre vannak kiporciózva. Egyébként teljesen jó ez a kiszerelés, mert légmentesen zárva nem kapnak párát a szárítmányok, ráadásul elférnek egy női retikülben, vagy egy laptoptáskában, így akárhová szállíthatók, tehát elég csak elővenni egy gyengébb menzakaja esetében is, aminek a felturbózásához rögtön használhatjuk. Az üveget szinte teljesen takaró címke viszont további jó tulajdonságokkal is bír; megakadályozza hogy az erősebb fény kifakítsa a chilipelyhet.
De akkor lássuk a konkrét termékeket!
Farkastánc: Sárga chiliszósz. Yellow morouga, Big sun habanero, cukor, citromlé, almaecet, fokhagyma, só, bors és babérlevél. Bár ezek közül nem érzem az alábbiakat: cukor, citromlé, bors és babérlevél. De nem is hiányoznak. Egy megfelelő sűrűségű, állagú és színű sárga szósz. Hihetetlen - chiliösszetevőkre jellemző - illattal rendelkezik, amit az ecet - és a fermentálás - tökéletesen kiemel. Ízében 100 % chilipaprika némi ecettel. Na ez már művészet, gasztropornó. Csípősségre hozza a fajtajellemzőket. Ha értékelni kell, akkor 10/10 pontot megkap. Bármilyen szendvics, pizza, sült hús, street food étel kiegészítője lehet, de ecetessége miatt hüvelyes főzelékek, vagy levesek megbolondítására is kiváló.
Medvetánc: Piros szósz. Az összetevőit ki kellett nyomoznom a korábban említett kontraszthiányos címke végett, melyek az alábbiak; Carolina reaper, Morouga scorpion, Naga Jolokia, almaecet, só, bors, fokhagyma, babérlevél. Amit az előzőben sem bírtam felfedezni, azt itt sem, de most sem hiányzott, mert a paprikák egyedi aromája itt is kiválóan érződött, de tulajdonképpen nem is vágytam másra. Ez a szósz hígabb, mint az előző, de szerintem ez csak feldolgozás kérdése. Nem zavaró, legfeljebb jobban kell vigyázni a "löttyintésnél". Az alap fajták miatt itt mindenképpen egy az előzőtől csípősebb termékre számítottam, de egy kategóriával gyengébbet kaptam. Mondjuk ez nem baj. Ezt lehet bátrabban csöpögtetni húsokra, hamburgerbe, tortillába stb. Egy populáris szósz, de jó értelemben. Ezt tényleg merem mindenkinek ajánlani.
Forgács: Ez nem más, mint egy cayenne pehely, ami megízesítheti bármely készételünket. Tabasco és cayenne paprikák durva őrleménye. Igazi paprika illattal és aromával. Bár zömében a paprika mag fedezhető fel, így joggal gondolom, hogy ez a feldolgozás során keletkezett másodlagos anyag feldolgozása, de ez szerintem így is tökéletes. Mivel csípősségre közepes, így nem csak teflonszájúaknak ajánlott, így bárki számára fogyasztható. Szinte hiánypótló kategóriába megfelelő, mivel a legtöbb termelő a durvább (értsd: erősebb) szint elérésére törekszik.
Fűrészpor: Carolina reaper, 7 pot jonah és naga jolokia közepesen finom őrleménye, ami azért inkább a pehely kategóriát jelenti. Ebben magot alig találni, ha van is, az is finommá van pelyhesítve. (Mondjuk ezen fajták nem a magok tömkelegéről híresek.) A szárítás megfelelően sikerült, az íz és az aroma megmaradt. Kategóriájában valóban egy non plus ultra termék. Bármely készételbe, egytálételbe kiváló, de ha bárki arra vetemedne, hogy csípős szószt akar készíteni, de nincs saját chilije, akkor alapfűszerezésre is tökéletes.
Összegezve a tapasztaltakat. Csilla termékei átugrották a képzeletbeli magas lécet. Ahogy ismerem vannak még ötletei a tarsolyában és remélem ezeket meg is valósítja. El tudnék képzelni egy fermentált szószt - a Farkastáncot lemásolva - kevésbé csípős, vastag húsú papreszokból, mint pl. a Rocoto, vagy a Bishop Crown, esetleg gyümölcsös karibi ízesítéssel, természetesen megtartva az eddigi repertoárt. Szerintem ötletei neki is vannak. Remélem ez a bejegyzés inspirációt jelent a későbbiekben további termékfejlesztésre, színesítve a magyar chilisek meglévő széles kínálatát.
Fotók: Lumberjack Chili