HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2018.03.19. 18:14 bratya

Favágók chilije

Valamikor télen írtam egy bejegyzést a Lumberjack Chiliről, majd nem sokkal később egy kis csomagocska révén hozzájutottam négy termékhez a gyártótól. Kíváncsi voltam, hogy Bányai Csilla mit ad ki kezéből, mert a facebookon olyan kulináris költeményekről posztol, melyek magasan kimerítik a gasztropornó fogalmának legperverzebb bugyrait. 

A csomagban kétfajta szósz, valamint kétféle chilipehely volt. Mind a négy termék megnevezése valamilyen úton-módon kapcsolódik a természethez és - stílszerűen - a favágáshoz. 

Néhány szó a csomagolásról. A szószok 50 ml-es "lapos" üvegben vannak. Számomra ez szimpatikus, mert eltér a sokak által használt "féldekás kőműves actimeles" üvegtől, így van benne egyediség. Ami miatt nem igazán kedvelem ezt a csomagolást, annak az az oka, hogy amennyiben lassan fogy belőle a szósz, úgy hajlamos a nyakában dugó keletkezni, melyet fogpiszkálós "izélgetéssel" szoktam megszüntetni. (Mondjuk később kiderül, hogy a szószok esetében nem igazán fog lassan fogyni a dolog, hacsak nem azért, mert lassan végtelen számú chilis termékem lesz.) A címkék egyszerűek, nem feltűnők, de tartalmaznak minden szükséges információt. Mondjuk a Medvetánc nevű szósz esetében a címke alapszíne és a felirat kontrasztja elég gyenge, így - vaksiskodva - nagyítóval tudtam csak az infókat elolvasni. (Ezt a problémát a gyártó azóta megoldotta, így az új csomagolásokon ez már nem okoz gondot.) A pelyhek kicsi (talán 40-50 ml-es) konzerves üvegben vannak, itt úgyis tömegre vannak kiporciózva. Egyébként teljesen jó ez a kiszerelés, mert légmentesen zárva nem kapnak párát a szárítmányok, ráadásul elférnek egy női retikülben, vagy egy laptoptáskában, így akárhová szállíthatók, tehát elég csak elővenni egy gyengébb menzakaja esetében is, aminek a felturbózásához rögtön használhatjuk. Az üveget szinte teljesen takaró címke viszont további jó tulajdonságokkal is bír; megakadályozza hogy az erősebb fény kifakítsa a chilipelyhet. 

De akkor lássuk a konkrét termékeket! 

Farkastánc: Sárga chiliszósz. Yellow morouga, Big sun habanero, cukor, citromlé, almaecet, fokhagyma, só, bors és babérlevél. Bár ezek közül nem érzem az alábbiakat: cukor, citromlé, bors és babérlevél. De nem is hiányoznak. Egy megfelelő sűrűségű, állagú és színű sárga szósz. Hihetetlen - chiliösszetevőkre jellemző -  illattal rendelkezik, amit az ecet - és a fermentálás - tökéletesen kiemel. Ízében 100 % chilipaprika némi ecettel. Na ez már művészet, gasztropornó. Csípősségre hozza a fajtajellemzőket. Ha értékelni kell, akkor 10/10 pontot megkap. Bármilyen szendvics, pizza, sült hús, street food étel kiegészítője lehet, de ecetessége miatt hüvelyes főzelékek, vagy levesek megbolondítására is kiváló. 

farkastanc.jpg

Medvetánc: Piros szósz. Az összetevőit ki kellett nyomoznom a korábban említett kontraszthiányos címke végett, melyek az alábbiak; Carolina reaper, Morouga scorpion, Naga Jolokia, almaecet, só, bors, fokhagyma, babérlevél. Amit az előzőben sem bírtam felfedezni, azt itt sem, de most sem hiányzott, mert a paprikák egyedi aromája itt is kiválóan érződött, de tulajdonképpen nem is vágytam másra. Ez a szósz hígabb, mint az előző, de szerintem ez csak feldolgozás kérdése. Nem zavaró, legfeljebb jobban kell vigyázni a "löttyintésnél". Az alap fajták miatt itt mindenképpen egy az előzőtől csípősebb termékre számítottam, de egy kategóriával gyengébbet kaptam. Mondjuk ez nem baj. Ezt lehet bátrabban csöpögtetni húsokra, hamburgerbe, tortillába stb. Egy populáris szósz, de jó értelemben. Ezt tényleg merem mindenkinek ajánlani. 

medvetanc.jpg

Forgács: Ez nem más, mint egy cayenne pehely, ami megízesítheti bármely készételünket. Tabasco és cayenne paprikák durva őrleménye. Igazi paprika illattal és aromával. Bár zömében a paprika mag fedezhető fel, így joggal gondolom, hogy ez a feldolgozás során keletkezett másodlagos anyag feldolgozása, de ez szerintem így is tökéletes. Mivel csípősségre közepes, így nem csak teflonszájúaknak ajánlott, így bárki számára fogyasztható. Szinte hiánypótló kategóriába megfelelő, mivel a legtöbb termelő a durvább (értsd: erősebb) szint elérésére törekszik. 

forgacs.jpg

Fűrészpor: Carolina reaper, 7 pot jonah és naga jolokia közepesen finom őrleménye, ami azért inkább a pehely kategóriát jelenti. Ebben magot alig találni, ha van is, az is finommá van pelyhesítve. (Mondjuk ezen fajták nem a magok tömkelegéről híresek.) A szárítás megfelelően sikerült, az íz és az aroma megmaradt. Kategóriájában valóban egy non plus ultra termék. Bármely készételbe, egytálételbe kiváló, de ha bárki arra vetemedne, hogy csípős szószt akar készíteni, de nincs saját chilije, akkor alapfűszerezésre is tökéletes. 

fureszpor.jpg

Összegezve a tapasztaltakat. Csilla termékei átugrották a képzeletbeli magas lécet. Ahogy ismerem vannak még ötletei a tarsolyában és remélem ezeket meg is valósítja. El tudnék képzelni egy fermentált szószt - a Farkastáncot lemásolva - kevésbé csípős, vastag húsú papreszokból, mint pl. a Rocoto, vagy a Bishop Crown, esetleg gyümölcsös karibi ízesítéssel, természetesen megtartva az eddigi repertoárt. Szerintem ötletei neki is vannak. Remélem ez a bejegyzés inspirációt jelent a későbbiekben további termékfejlesztésre, színesítve a magyar chilisek meglévő széles kínálatát. 

Fotók: Lumberjack Chili

 

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr513748392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Echo73 2018.03.20. 15:42:14

A termékek ára is érdekelt volna, hogy ár-érték arányban is veri-e a mezőnyt. A design és az összetevők tetszenek.

bratya 2018.03.20. 18:54:47

Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a termékekre koncentrálok. Mivel általában elérhetővé teszem a gyártót egy-egy linken keresztül, ezért ott lehet érdeklődni közvetlenül.
süti beállítások módosítása