HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2021.01.16. 20:36 bratya

A veresi sárkányidomár

Címkék: Jalapeno Veresegyház morouga scorpion Veresi Chilifarm plaier róbert

Veresegyház egy rendkívül érdekes település még az oly változatos agglomeráción belül is. Mint Budapesthez közeli város, mindig is kiemelt szerepe volt, elsősorban azzal, hogy élvezte a vidék előnyeit és a főváros közelségét. Gyakorlatilag az ország központjának az éléskamrájához tartozott. Aki jártas a napi politikában, az azt is tudja, hogy a város élén több, mint fél évszázada ugyanaz a településvezető áll, ami nemcsak hazai, hanem európai – sőt világviszonylatban – is szinte egyedülállónak mondható. A település a rendszerváltást követően robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, a lakosságszám a háromszorosára emelkedett a budapesti és az ország más részeiből oda kötözők révén. 45 év feletti korosztály még egy dolog révén emlegeti. A Z’Zi Labor nevű popegyüttes a helyi asszonykórussal slágerlistás számot készített, ami a 80-as évek második felének a magyar popkultúrájában meghatározó szereppel bírt. Ennek az asszonykórusnak – valószínűleg - nem tagja a mostani riportalanyom - Plaier Róbert - viszont ő az, aki a várost felrajzolta a magyar chilitermelők képzeletbeli térképére elindítva vállalkozását a Veresi Chilifarmot, ami a közösségi médiában történő aktivitása és szerény, de annál megnyerőbb személyisége révén hamar nagy népszerűségre tett szert. De erről beszéljen inkább ő!

P.R.: Valamikor 2012 táján valamilyen multi áruházában egy szép kerámiakaspót láttam meg, amire chilipaprikák voltak festve, és egy zacskó magot meg fél liter földet is adtak hozzá. Ez tulajdonképpen egy chilinevelő készlet volt. Valahogy megfogott és arra ösztönzött, hogy neveljek magamnak egzotikusabb paprikát. Ez volt az első alkalom, hogy nem cseresznyepaprikát, meg „zöldhegyest” kellett, hogy egyek. Aztán kiderült, hogy a Bulgárian Carrot volt az első chilim.

kell_1.jpg

Gy.Cs.: Vonzott, hogy valami újszerűt, egzotikusat próbálhatsz ki?

P.R.: Mondhatjuk úgy is. Bár egzotikus élményekben korábban is volt részem, igaz az nem a növénytermesztéshez kapcsolódik. Eredeti szakmám villamosenergetikus, de 35 éve a fuvarozás, szállítmányozás területén dolgozom. Rengeteg dolgot volt szerencsém szállítani. A hagyományos anyagokon kívül szállítottam rendőri kisérettel műkincseket és volt, amikor élő vadállatokat fuvaroztam.  Voltak köztük medvék, párduc és oroszlánok is. Ehhez vicces történetem is kapcsolódik. Egy közúti igazoltatásnál pont egy medve adott hangot elégedetlenségének mély brummogásával az eljárás elhúzódása miatt. Na, ezen a hatóság embere lepődött meg leginkább. Másik esetben a román határőr sem volt túl vicces kedvében, amikor közöltük, hogy oroszlánt szállítunk. Ott sem volt egyszerű a dolog tisztázása.

kell_2.jpg

Gy.Cs.: Ilyen élményekben nem sok embernek van része. A chilis karrier miként folytatódott?

P.R.: A Bulgarian Carrot után elindult a lavina. Ha valahol láttam chilit bármely boltban, vettem belőle és teljesen tudatlanul elkezdtem a magokat gyűjteni belőlük a következő szezonhoz. Időközben kíváncsiságom leküzdésére kezdtem keresni a neten a paprikák nevelésének módjait, elvárásait, a termesztés fortélyait. Akkor találtam rá az azóta megszűnt Chilikertész fórumra. Nagyon sok új információt kaptam ott, sokat tanultam a többiektől. Aztán elérkezett az idő, hogy kezdjek is valamit a megnövekedett terméssel, igy csináltam különböző krémeket, amiket a barátaim ismerőseim között osztogattam el. Idővel voltak, akik ajánlottak másoknak igy kezdett kialakulni valamiféle vevőköröm. Ekkor már látszott, hogy már kevés a növény, kevés a termés igy a szépen parkosított kertemet felszántottam, ágyásokat alakítottam ki és megindult a kertészkedés, a csípős konyhakert megalapítása. A lakás egyik kisajátított helyiségében mindenféle cserepekben, edényekben, tálcákban, szedett-vedett világitással, de elindult a palántanevelés is. Volt itt minden, mint a búcsúban! Édespaprika, csípős paprika, paradicsom, cukkini, meg sok egyéb növény, ami egy konyhakertbe kell, majd a tavaszra. És jött a csoda: tavasszal lettek, paprikák, paradicsomok, hagymák, gyökérzöldségek, fűszernövények. Tulajdonképpen minden ami, a szószok készítéséhez szükséges.

Gy.Cs.: Milyen technológiákat alkalmazol a termesztés során?

P.R.: A termesztést teljes egészében én végzem. A palántákat magam nevelem. Van saját propagátorom, amit magam fejlesztettem, beleértve a fűtést, világítást és szellőztetést is.  Hogy gazdaságos legyen palántanevelés – bár kisebb mértékben – de mások számára is nevelek chilitöveket. A termesztés a kertemben vegyesen zajlik részben szabadföldi ágyásban, az időközben felépült fóliában, és konténeresen. Minden évben kicsivel többet és többet vállalok, de a fogyasztói igények is szerencsésen növekednek.

Gy.Cs.: Mekkora az állományod? Van kedvenc fajtád?

kell3.jpg

P.R. Az állományom a saját piaci lehetőségeim szemelött tartva nem túl nagy. Évente párszáz növénnyel dolgozom. Jellemzően a chinense fajták és annumok vannak. Kedvenc chilim a Trinidad Scorpió Moruga. Isteni aromás, rendesen erős, és a lassan kifejtődő hatása engedi érezni az ízeket, mielött arcul csap.

Gy.Cs.: Jellemző az erősebb fűszerezés a termékeidnél, legyen az füst, gyümölcs, fűszer, vagy alkoholos ital. Tudatosan használsz ilyen karakteres alapanyagokat? El akarsz rugaszkodni a sima paprikakészítményektől?

P.R.: Kialakult a szósz választékom, elég széles változatban, hogy a vásárlóim kedvük, ízlésük, hangulatuk szerint tudjanak válogatni. Igy a vevőim sokszor több üveget is visznek magukkal, hogy minden alkalomra legyen a kamrájukban megfelelő.

Készítményeim a leggyengébbtől a legerősebbig megtalálhatóak a pultomon. Igyekszem a paprikás, valamint a füstölt ízek kedvelőinek is a kedvükre lenni. Vannak gyümölcsös ízvilágú és különböző alkohol segítségével ízesített szószaim. Itt a fogyasztót minden alkalommal figyelmeztetem, hogy a főzés során az alkoholt kifőzzük a szószokból csak az aromájuk marad ott.

kell4.jpg

Van Tequilás, gyömbérsörös, viszkis és kézműves feketesörrel készült a szószom is. De van szomolyai feketecseresznyével, szatmáriszilvalekvárral, aszaltszilvával, grillezett gyümölcsökkel készült termékem is.

Füstölt szószaimhoz én magam füstölöm az összetevőket. Semmiféle aromát nem használok.

Gy.Cs. Merrefelé értékesíted a termékeket?

P.R. Az értékesítés lakóhelyemen levő piacon zajlik minden szombaton, ahol lassan megismerték a termékeimet és mondhatom meg is szerették. Természetesen sok esetben keresnek meg itthon is, hogy sürgősen hozzájussanak kedvenc szószukhoz, savanyúságukhoz. (A szükség nagyúr! – szerk.) Egyre többen keresnek távolabbról is, mert valamikor, valakitől kaptak egy vagy két szószomat ajándékba, és újra szeretnék fogyasztani vagy kipróbálni másik ízt, ízeket, gyengébbet vagy erősebbet. Jelenleg még nincs saját weboldalam, de a facebook segítségével szélesebb körben is elérhető a termékkínálatom. Sokat jelent, hogy az ország egyik legjobb pontján élek és dolgozok, ahol van fizetőképes kereslet az unikális termékekre is. A helyi ismertséghez hozzájárul, hogy a helyi önkormányzati újságban egy egész oldalas riport készült velem. Továbbá sokakat ösztönöz vásárlásra a HunHot trófea látványa amit 2019-ben az enyhén csípős-fűszeres kategoriában szereztem a Chipotle nevű szószommal. (Volt más termék is ami megérdemelt volna egy komoly helyezést – szerk.)

Gy.Cs.: Te magad milyen gyakran eszel csípős ételt, és mit legszívesebben? 

P.R.: Leginkább az enyhébb és a közepes féléket szeretem. Kedvenc ételeim a csípős csirkeszárny és a chilisbab. A két alap szerintem minden kapszaicinfüggő számára. De a leveseket is imádom jó csípősen.  Savanyúságként a szeletelt jalapeno a kedvencem, úgy mint a vevőköröm nagy részének.

kell5.jpg

Gy.Cs.: Mik a hosszú távú terveid ezen a vonalon?

P.R.: Várhatóan 5 év múlva megyek nyugdíjba, ha addig más jogszabályok nem jönnek. Ekkorra kell akkorára növelnem a kínálatom, vevőköröm, hogy önfenntartó vállalkozás legyek, de bírjam fizikailag is. Mert azt azért tudni kell, hogy bármennyire apró termésekről legyen szó kemény munkát jelent minden egyes szezon. Ettől függetlenül boldogságot lelek a kis kapszaicinbombákban, melyek évről-évre újabb örömet, energiát adnak nekem.

Gy.Cs.: Ehhez nem tudok mást kívánni, mint jó egészséget és további sikereket a vállalkozásodban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2716392634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása