Veresegyház egy rendkívül érdekes település még az oly változatos agglomeráción belül is. Mint Budapesthez közeli város, mindig is kiemelt szerepe volt, elsősorban azzal, hogy élvezte a vidék előnyeit és a főváros közelségét. Gyakorlatilag az ország központjának az éléskamrájához tartozott. Aki jártas a napi politikában, az azt is tudja, hogy a város élén több, mint fél évszázada ugyanaz a településvezető áll, ami nemcsak hazai, hanem európai – sőt világviszonylatban – is szinte egyedülállónak mondható. A település a rendszerváltást követően robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, a lakosságszám a háromszorosára emelkedett a budapesti és az ország más részeiből oda kötözők révén. 45 év feletti korosztály még egy dolog révén emlegeti. A Z’Zi Labor nevű popegyüttes a helyi asszonykórussal slágerlistás számot készített, ami a 80-as évek második felének a magyar popkultúrájában meghatározó szereppel bírt. Ennek az asszonykórusnak – valószínűleg - nem tagja a mostani riportalanyom - Plaier Róbert - viszont ő az, aki a várost felrajzolta a magyar chilitermelők képzeletbeli térképére elindítva vállalkozását a Veresi Chilifarmot, ami a közösségi médiában történő aktivitása és szerény, de annál megnyerőbb személyisége révén hamar nagy népszerűségre tett szert. De erről beszéljen inkább ő!
P.R.: Valamikor 2012 táján valamilyen multi áruházában egy szép kerámiakaspót láttam meg, amire chilipaprikák voltak festve, és egy zacskó magot meg fél liter földet is adtak hozzá. Ez tulajdonképpen egy chilinevelő készlet volt. Valahogy megfogott és arra ösztönzött, hogy neveljek magamnak egzotikusabb paprikát. Ez volt az első alkalom, hogy nem cseresznyepaprikát, meg „zöldhegyest” kellett, hogy egyek. Aztán kiderült, hogy a Bulgárian Carrot volt az első chilim.
Gy.Cs.: Vonzott, hogy valami újszerűt, egzotikusat próbálhatsz ki?
P.R.: Mondhatjuk úgy is. Bár egzotikus élményekben korábban is volt részem, igaz az nem a növénytermesztéshez kapcsolódik. Eredeti szakmám villamosenergetikus, de 35 éve a fuvarozás, szállítmányozás területén dolgozom. Rengeteg dolgot volt szerencsém szállítani. A hagyományos anyagokon kívül szállítottam rendőri kisérettel műkincseket és volt, amikor élő vadállatokat fuvaroztam. Voltak köztük medvék, párduc és oroszlánok is. Ehhez vicces történetem is kapcsolódik. Egy közúti igazoltatásnál pont egy medve adott hangot elégedetlenségének mély brummogásával az eljárás elhúzódása miatt. Na, ezen a hatóság embere lepődött meg leginkább. Másik esetben a román határőr sem volt túl vicces kedvében, amikor közöltük, hogy oroszlánt szállítunk. Ott sem volt egyszerű a dolog tisztázása.
Gy.Cs.: Ilyen élményekben nem sok embernek van része. A chilis karrier miként folytatódott?
P.R.: A Bulgarian Carrot után elindult a lavina. Ha valahol láttam chilit bármely boltban, vettem belőle és teljesen tudatlanul elkezdtem a magokat gyűjteni belőlük a következő szezonhoz. Időközben kíváncsiságom leküzdésére kezdtem keresni a neten a paprikák nevelésének módjait, elvárásait, a termesztés fortélyait. Akkor találtam rá az azóta megszűnt Chilikertész fórumra. Nagyon sok új információt kaptam ott, sokat tanultam a többiektől. Aztán elérkezett az idő, hogy kezdjek is valamit a megnövekedett terméssel, igy csináltam különböző krémeket, amiket a barátaim ismerőseim között osztogattam el. Idővel voltak, akik ajánlottak másoknak igy kezdett kialakulni valamiféle vevőköröm. Ekkor már látszott, hogy már kevés a növény, kevés a termés igy a szépen parkosított kertemet felszántottam, ágyásokat alakítottam ki és megindult a kertészkedés, a csípős konyhakert megalapítása. A lakás egyik kisajátított helyiségében mindenféle cserepekben, edényekben, tálcákban, szedett-vedett világitással, de elindult a palántanevelés is. Volt itt minden, mint a búcsúban! Édespaprika, csípős paprika, paradicsom, cukkini, meg sok egyéb növény, ami egy konyhakertbe kell, majd a tavaszra. És jött a csoda: tavasszal lettek, paprikák, paradicsomok, hagymák, gyökérzöldségek, fűszernövények. Tulajdonképpen minden ami, a szószok készítéséhez szükséges.
Gy.Cs.: Milyen technológiákat alkalmazol a termesztés során?
P.R.: A termesztést teljes egészében én végzem. A palántákat magam nevelem. Van saját propagátorom, amit magam fejlesztettem, beleértve a fűtést, világítást és szellőztetést is. Hogy gazdaságos legyen palántanevelés – bár kisebb mértékben – de mások számára is nevelek chilitöveket. A termesztés a kertemben vegyesen zajlik részben szabadföldi ágyásban, az időközben felépült fóliában, és konténeresen. Minden évben kicsivel többet és többet vállalok, de a fogyasztói igények is szerencsésen növekednek.
Gy.Cs.: Mekkora az állományod? Van kedvenc fajtád?
P.R. Az állományom a saját piaci lehetőségeim szemelött tartva nem túl nagy. Évente párszáz növénnyel dolgozom. Jellemzően a chinense fajták és annumok vannak. Kedvenc chilim a Trinidad Scorpió Moruga. Isteni aromás, rendesen erős, és a lassan kifejtődő hatása engedi érezni az ízeket, mielött arcul csap.
Gy.Cs.: Jellemző az erősebb fűszerezés a termékeidnél, legyen az füst, gyümölcs, fűszer, vagy alkoholos ital. Tudatosan használsz ilyen karakteres alapanyagokat? El akarsz rugaszkodni a sima paprikakészítményektől?
P.R.: Kialakult a szósz választékom, elég széles változatban, hogy a vásárlóim kedvük, ízlésük, hangulatuk szerint tudjanak válogatni. Igy a vevőim sokszor több üveget is visznek magukkal, hogy minden alkalomra legyen a kamrájukban megfelelő.
Készítményeim a leggyengébbtől a legerősebbig megtalálhatóak a pultomon. Igyekszem a paprikás, valamint a füstölt ízek kedvelőinek is a kedvükre lenni. Vannak gyümölcsös ízvilágú és különböző alkohol segítségével ízesített szószaim. Itt a fogyasztót minden alkalommal figyelmeztetem, hogy a főzés során az alkoholt kifőzzük a szószokból csak az aromájuk marad ott.
Van Tequilás, gyömbérsörös, viszkis és kézműves feketesörrel készült a szószom is. De van szomolyai feketecseresznyével, szatmáriszilvalekvárral, aszaltszilvával, grillezett gyümölcsökkel készült termékem is.
Füstölt szószaimhoz én magam füstölöm az összetevőket. Semmiféle aromát nem használok.
Gy.Cs. Merrefelé értékesíted a termékeket?
P.R. Az értékesítés lakóhelyemen levő piacon zajlik minden szombaton, ahol lassan megismerték a termékeimet és mondhatom meg is szerették. Természetesen sok esetben keresnek meg itthon is, hogy sürgősen hozzájussanak kedvenc szószukhoz, savanyúságukhoz. (A szükség nagyúr! – szerk.) Egyre többen keresnek távolabbról is, mert valamikor, valakitől kaptak egy vagy két szószomat ajándékba, és újra szeretnék fogyasztani vagy kipróbálni másik ízt, ízeket, gyengébbet vagy erősebbet. Jelenleg még nincs saját weboldalam, de a facebook segítségével szélesebb körben is elérhető a termékkínálatom. Sokat jelent, hogy az ország egyik legjobb pontján élek és dolgozok, ahol van fizetőképes kereslet az unikális termékekre is. A helyi ismertséghez hozzájárul, hogy a helyi önkormányzati újságban egy egész oldalas riport készült velem. Továbbá sokakat ösztönöz vásárlásra a HunHot trófea látványa amit 2019-ben az enyhén csípős-fűszeres kategoriában szereztem a Chipotle nevű szószommal. (Volt más termék is ami megérdemelt volna egy komoly helyezést – szerk.)
Gy.Cs.: Te magad milyen gyakran eszel csípős ételt, és mit legszívesebben?
P.R.: Leginkább az enyhébb és a közepes féléket szeretem. Kedvenc ételeim a csípős csirkeszárny és a chilisbab. A két alap szerintem minden kapszaicinfüggő számára. De a leveseket is imádom jó csípősen. Savanyúságként a szeletelt jalapeno a kedvencem, úgy mint a vevőköröm nagy részének.
Gy.Cs.: Mik a hosszú távú terveid ezen a vonalon?
P.R.: Várhatóan 5 év múlva megyek nyugdíjba, ha addig más jogszabályok nem jönnek. Ekkorra kell akkorára növelnem a kínálatom, vevőköröm, hogy önfenntartó vállalkozás legyek, de bírjam fizikailag is. Mert azt azért tudni kell, hogy bármennyire apró termésekről legyen szó kemény munkát jelent minden egyes szezon. Ettől függetlenül boldogságot lelek a kis kapszaicinbombákban, melyek évről-évre újabb örömet, energiát adnak nekem.
Gy.Cs.: Ehhez nem tudok mást kívánni, mint jó egészséget és további sikereket a vállalkozásodban!