HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) Jalapeno (17) jalapeno (7) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2021.12.07. 09:58 bratya

II. Amatőr Chiliszósz Verseny

Címkék: amatőr chili verseny

2021 őszén került megrendezésre a II. Amatőr Chiliszósz Verseny, melynek főszervezője a Nyúli Tüzes Chili "motorja" Buzásné Kata volt. Köszönet érte! 

Az előző évhez képest kevesebb jelentkező és nevezés érkezett be, így - többek között ez miatt is - az enyhe kategóriában nem került kiosztásra helyezés, az extra csípősben is csak az első helyezett lett díjazva. 

A verseny és a zsűrizés menete a szokásos volt, erről részletesebben lehet olvasni pl. itt

Mostani bejegyzésemet a főszervező hozzászólásával kezdem, majd bemásolom a Ambrus Zoltán (hotsauce.hu.) részletes kritikáját, és befejezem a saját véleményem kifejtésével. 

Amatőr chiliszósz verseny Idén, a tavalyihoz képest kevesebb nevezés érkezett, mert az extra csípős és az enyhe szószok jócskán elmaradtak. Gyümölcsös és bbq kategóriában lehetett igazán versenyszerűen kezelni a termékeket.

A kiírásnak minden szósz megfelelt, és a kategóriákat mindenki eltalálta. Volt néhány kiemelkedő a termékek között, de javarészt idén kissé alul maradtak az elvárttól, illetve amit én elvártam. Szakács tanuló gyerekekkel kóstoltuk meg a szószokat, és sokszor gondban voltak a gyerekek is, hogy milyen pontot adjanak. Valahogy nem volt egyensúlyban semmi. Az ízek diszharmonikusak, ízetlenek voltak, vagy túlfűszerezettség volt a jellemző. 3-4 szósz volt, amit fogyasztanék, a többi nálam nem volt nyerő. Tudom, hogy kritikus vagyok, ahogy a saját termékeimmel is.

Viszont van lehetőség a fejlődésre mindenkinek. Olvasgassatok, nézzetek videókat, és gyakoroljatok. Mert a törekvést láttam, éreztem, a finomítás van hátra. Az összes szósz állaga fantasztikus volt, ahogy a nagykönyvben le van írva. Szóval gyerünk, jobbak lesztek, csak gyakoroljatok, és kóstoltassatok. Minden termékben van fantázia. Hajrá! Gratulálok mindenkinek, nagy bátorság kell egy nevezéshez! Jövőre átadom a stafétát egy újabb versenyszervezésre, így köszönöm a bizalmat mindenkinek.

Buzásné Kata - Nyúli Tüzes Chili 

 

Ambrus Zoltán - hotsauce.hu írása

 

Magyar Amatőr Chiliszószok Versenye 2021

Idén az a megtiszteltetés ért, hogy zsűritagként is bekapcsolódhattam a második Magyar Amatőr Chiliszószok Versenyébe. Nagyon köszönöm a bizalmat a szervezőknek, igyekeztem minél körültekintőbb munkát végezni a pontozás során. Összesen 27 mintát kaptunk melyeket négy különböző kategóriában kellet véleményeznie a zsűrinek. Az én összbenyomásom a nevezett szószokkal kapcsolatban inkább pozitívnak mondható. Természetesen voltak olyan szószok is amelyek bizonyos paramétereit jóval az átlag alatti pontszámmal tudtam csak honorálni. De természetesen voltak egészen kiváló összbenyomást keltő versenyzők is.

Felhasznált eszközök

A kóstoláshoz nincs szükség bonyolult kellékekre, nálam ez egy fém kiskanál és egy fehér tányér használatában merül ki. A tányérra minden mintából húzok egy csíkot az állag vizsgálatának részeként. Teszek még magam mellé egy nagy pohár csapvizet és igazi tejszínhabot is vész esetére. Nekem a tejszínhab vált be mint a legjobb kapszaicin semlegesítő. Nyilvánvalóan csodákra ez sem képes de pillanatnyi gyógyírnek tökéletes extrán csípős szószok esetében. Illetve segít abban, hogy gyorsabban regenerálódjanak az ízlelőbimbók és valamivel hamarabb tudjam tesztelni a következő mintát.

 

A kóstolás menete

Minden új minta kóstolása előtt iszom egy kevés vizet, hogy tiszta lappal indulhassunk neki a tesztelésnek. Először a zárt üvegen keresztül vizsgálom a minta színét és állagát. Kibontás után a kiskanállal elkeverem az üveg tartalmát, hogy egységes konzisztenciát kapjak majd néhányszor öntözgetem is a kanálról vissza az üvegbe így vizsgálva mind a színt és az állagot.

Ezután jön a minta szétterítése a tányéron. Ez a módszer szerintem nagyon hasznos mert jól megmutatja a szósz apróbb összetevőit illetve, hogy mennyire konzisztens egy szósz. A kevésbé eldolgozott szószok például itt rendre alkotóelemeikre bomlanak és a tányéron egy rostos kupaccá válnak ami víz sűrűségű tócsában úszkál.

Ha már a textúránál tartunk, semmi gond nincs a darabos állaggal, sőt én kifejezetten kedvelem a rusztikus szószokat. Véleményem szerint ez kiváló módja annak, hogy egy vagy akár több összetevőt vizuálisan is megmutassunk a fogyasztónak. Viszont ha a szósz küllemre sima és egységes de ezzel ellentétben rostos, darabos vagy eldolgozatlan részek vannak benne akkor azt inkább a készítés során elkövetett hiányosságnak veszem és a textúrát alacsonyabb pontszámmal értékelem.

Ebből áll a szín, állag és textúra vizsgálat első fázisa vizuális szempontok alapján. A textúra pontozásába természetesen beletartozik majd a kóstolás során tapasztalt fizikai jellemző is.

Ezután illatmintát veszek néhányszor. A vizuális értékelés és az illat már ad egy jó kiindulási alapot a szósz fajtájának, összetételének és erősségének megállapításához.

Maga a kóstolás általában két lépcsőben zajlik. Fajtától függő méretékben először kisebb mennyiséget kóstolok amivel nagyjából meg tudom erősíteni vagy éppen cáfolni a vizuális tesztem alapján tett megállapításaimat. Majd a friss információ birtokában, viszonylag rövid időn belül veszek egy nagyobb mennyiségű mintát amit hosszabb ideig ízlelgetek és próbálom a még beazonosítatlan ízeket is megfejteni. Furcsán hangzik, de a kóstolás közben szerintem rágni is érdemes a szószt mert a rágással olyan tulajdonságok is előjöhetnek melyek az egyszerű ízlelgetés során rejtve maradnának. Ahogyan egy kanál mézre se feltétlenül harap rá az ember úgy a chiliszósz rágcsálását sem diktálja semmilyen automatikus reflex. Viszont azt ne felejtsük el, hogy ezeket a szószokat a fogyasztó legtöbbször szilárd ételekhez adagolja melyek elfogyasztása során ő is rá fog harapni a szószra. A kétlépcsős kóstolás végére kialakul bennem egy konkrét összkép a tesztelt termékről.

Kategóriák

Gyümölcsös szószok

Véleményem szerint itt két fő irányzatot kell megkülönböztetni. A semlegesebb gyümölcsalappal készült szószok esetében a jobb ízhatás érdekében érdemes több fűszert és aromát hozzáadni, hogy egy kerek ízkavalkád jöhessen létre. Például az alma, körte, őszibarack, és egyéb nem túl aromás gyümölcs esetében ha nincs mellette valamilyen extra íz akkor a chilinek nem lesz mivel harmonizáljon és egy csípős de amúgy jellegtelen szósz lesz a végeredmény,

Intenzívebb ízű gyümölcsök esetében viszont érdemes csak annyi fűszert és egyéb aromát bevinni, hogy az kellően kiegészítse a már amúgy is ízletes gyümölcsöt.

A gyümölcsös szószok esetében a csípősséget érdemes az enyhétől a közepesig belőni. Ezeket a szószokat általában nagyobb mennyiségben adagoljuk az ételhez, hogy a mérsékelt erőn túl az egyéb ízeket is kellően élvezhessük. Nem sok értelme van egy kiváló áfonyás chiliszósznak ha azt a csípőssége okán csak fogpiszkálóval adagolva, húsleveshez fogyaszthatjuk el.

 

BBQ

Kóstolás szempontjából talán ez a legnehezebb kategória. A BBQ kategória számos irányzatot foglal magában melyek mindegyike más-más jellemzőkkel bír mind az állagot, savasságot, édességet, fűszerezést, felhasználást, stb. tekintve. Őszintén bevallom, hogy én sem vagyok ezek mindegyikének az ismerője de folyamatosan képzem magam a témában mert szerintem ez egy nagyon izgalmas terület, és még finom is. Szerencsére a legelterjedtebb irányzat a világban – és így nálunk is – a paradicsomos alapú, édesebb Kansas City stílus, így a kóstolandó minták nagy része is ide sorolható általában. Azonban ezt az irányzatot is el lehet vinni megannyi irányba különféle fűszerekkel, gyümölcsös alappal, más-más alkohollal, hogy csak néhányat említsek. Egy biztos, kell bele némi savasság és édesség is mert úgy működik jól együtt a hússal. A füst nem kifejezetten kitétel, de mindenképp egy plusz élményt ad a fogyasztónak. Emellet a felhasznált fűszerek által kialakított komplex ízprofil teszi igazán azzá ami miatt annyira szeretjük.

Hasonlóan a gyümölcsös kategóriához, a csípősség mértéke itt sem mehet el az egekig mert az az ízek rovására történik minden esetben.

 

Extrán csípős

Ez az a kategória ahol igazán el lehet ereszteni a lovakat. Mivel itt szinte kivétel nélkül a capsicum chinese fajták felső palettájából készülnek a termékek könnyen azt gondolhatnánk, hogy tulajdonképpen itt az összes szósz teljesen egyforma. Szerencsére ez nem így van bár meg kell jegyezni, hogy sok esetben tényleg apróságokon múlik, hogy egy szósz szimplán jó vagy kiváló lesz. A natúr szószok esetében például a választott parika fajtáján felül nagyon sok múlik az elkészítési módon, a választott lazító összetevő (legtöbbször ecet) minőségén és az arányokon. Az pedig egyáltalán nem biztos, hogy a legerősebb szósz fogja vinni a prímet. Ebben a kategóriában is lehet játszani picit az ízekkel és a parpikán túl más összetevőkkel, lényeg, hogy megüsse az extrán csípős szintet.

 

Enyhén csípős

Ez az a kategória ahová szinte minden jöhet ami a másik három kategóriába nem fér be. Ezért ebben a kategóriában előre nem is lehet konkrét támpontokat felállítani. Mind a szószok csípősségét mind az alap összetevőket tekintve ez egy elég sokmindent lefedő kategória ahol a verseny előtt számítottam jónéhány különleges nevezőre. Sajnos a várakozásommal ellentéteben az indulók száma ebben a kategóriában eléggé alacsony volt.

 

Eredmények

Ennyi sallang után most már nyugodtan rátérhetünk a lényegre. Minden mintához igyekeztem hosszabb, vagy rövidebb jellemzést írni. A pontozás során három szósz végzett a kiválónak számító 90 pont feletti eredménnyel a maximálisan adható 100 pontos skálán. Az összes kóstolt szósz átlagpontszáma 74 volt ami egy jó közepes felhozatalnak felel meg. A leggyengébben teljesítő kategóriának a BBQ szószokat találtam, itt mindössze 65 lett az átlagpontszám. A legjobban az extra kategória teljesített a maga 86-os átlagával.

Termék JELLEMZÉS
  GYÜMÖLCSÖS CHILISZÓSZOK KATEGÓRIA
Galambos Péter - 
Karamellás Meggyes
Szép mélylila szín picit folyós állaggal ami egyáltalán nem vészes. Illatában valamilyen bogyós gyümölcs köszön vissza némi alkoholos felhanggal. Ízre egészen kellemes, enyhén fanyar (talán berkenye) ami jól ki van balanszírozva az édessel. Ennek a szósznak az igazi szépsége, hogy hátul nagyon enyhén melenget a chili miközben a nyelven meg érződik a savanykás gyümölcs.  Fűszerezésében abszolút forraltboros, a csípősség viszont nagyon enyhe.
Galambos Péter -
Csokis Meggyes
Desszertszósz! Kibontás után egy kellemes csokis-meggyes illattal örvendeztet és nagyjából úgy fénylik mint a Nutella. Szerintem kicsit kevesebb csoki kellene bele mert így abszolút az az érzésem, hogy egy jóféle konyakmeggyet ízlelgetek. Sajnos erre az érzésre a csípősség sem cáfol rá mert alig-alig lehet benne érezni a chilit. Ami viszont zseniális benne az az ahogyan a kardamon szép finoman megmutatja magát pontosan akkor mikor a csokis-meggyes íz már éppen múlóban van.
Galambos Péter -
Szilvás Áfonya
A szép színéből ítélve ez ismét egy bogyós gyümölccsel készített szósz lesz. Az alapja talán feketeribizli lehet egy kevés alkohollal keverve. Sajnos mind ízben és illatban egy picit többet vártam volna tőle mert nincs benne semmi dominancia. Talán már az is lendíthetne rajta, hogy az amúgy enyhe csípősségen valamilyen jó aromás chilivel picit növelne a készítő.
Bárci Emese - 
Bumpy Birs
A színből és az állagból kiindulva itt egy körtés alappal van dolgunk. Illatában és ízében sem dominál semmi sajnos, ez egy enyhén savanykás szósz ami közepesen csíp.
Szabó Attila - 
Sörös birs-mangó
Ez szerintem valami különlegesebb gyümölcsből készült, állagra körtés de van egy jellegzetes, gyenge aromája ami engem a guavára emlékeztet. Persze lehet, hogy abszolút tévúton járok. A gondom ezzel a szósszal az, hogy érződik a beletett fantázia és anyag, viszont ha már valamilyen étel mellé fogyasztanám akkor teljesen elvesznének a jegyei. Erősségre kb. a közepesen csípős alja aminél szerintem nem is kell több.
Szabó Attila - 
Sherry boros piros ribiszke
Illatán enyhén valamilyen savanykás gyümölcs érezhető. Az állag picit rezgős ami vagy magas pektintartalomra vagy valamilyen sűrítő használatára enged következtetni. Megjegyzem egyikkel sincs semmi gond. A szósz alapja talán csipkebogyó lehet, viszont ízben a jól eltalált édes-savanyú arányon felül nem túl sokat mutat. Csípőssége egészen kellemes.
Páli Kristóf -
Varázskrumpli mangós Neipája
Illatra nem túlságosan megnyerő de amúgy egy egész jó kis szósz. Látszik benne a chilimag ami egyébként jó erős és zamatos fajta ahogyan az egy karibi jellegű szószban szokás. A mangó nagyon jól harmonizál az ilyen chilikkel, viszont szerintem magából mangóból ennél picit többet is ki lehetett volna hozni.
Fazekas Gergely -
Füstös édes
Opálos zöld szín és egy meglepő füstös illat. A szósz állaga jó viszont a textúra amolyan körtésen darabos. Nem tudom eldönteni, hogy miből készült a csípőssége teljesen rendben van.
Horváth Vilmos -
Édes gyilkos
Gyenge gyümölcsös illat kevés alkohollal. Az állag jól el van dolgozva, tetszik, hogy darabos benne a chili. Megjelenésén kívül viszont egy közepes szósz megfelelő csípősséggel. Picit hiányolom benne a savasságot ami szépen összekötné az édeskés gyümölcsízt a chilivel.
Bihary Gábor - 
Őszi álom
Ránézésre talán szilva melynek enyhe de különleges illata van. Egy kevés füstöt is vélek felfedezni ebben a szép színű szószban. A szósz nagyon finom bármiből is legyen, melyben a csípősség egyáltalán nem zavarja meg az ízözönt. Az állagon és textúrán lehetne még javítani mert szerintem egy simább állag jól állna neki.
Linke Zsuzsa - 
Dupla ananász
Nagyszerű ananászos illat mely egy közel lekvár sűrűségű állaggal párosul. A szósz íze szerintem egészen jól sikerült. Tulajdonképpen ez egy ananász alapú kellemesen csípős szósz minden egyéb domináns fűszer nélkül. Többek között ezért is jó ez a verseny mert a kistermelőkkel ellentétben itt megengedett akár 100%-ban egzotikus összetevőkkel dolgozni.
Vincur Gabriella - 
Purple Vellet
A szép szín ismét valamilyen bogyós gyümölcsről árulkodik. A szósz állaga jó, de sajnos az áfonya magjait nem kis kihívás kiszűrni. Emiatt a szósz helyenként roppanós ami nem feltétlen probléma hisz nagyon apró darabkákról beszélünk és így biztosan megállapítható, hogy igazi gyümölcsből készült. Annak ellenére, hogy néhány pontot levontam a textúra miatt, nálam ez a szósz nyerte a gyümölcsös kategóriát. Fantasztikusan jó íz párosul egy enyhe csípősséggel. A szósz illatán és aromáján érzik, hogy van benne valami csavar. Egy enyhe kakaós-konyakos aromát érzek amit pontosan nem tudok meghatározni ami egyáltalán nem hátrány mert ez azt is jeleni, hogy nincs benne túltolva ez az ismeretlen összetevő.
  BBQ SZÓSZOK KATEGÓRIA
Szabó Attila - 
Bella Donna
Világos szín de ízében klasszikus BBQ enyhe erővel és minimális füsttel. Az állag és textúra jó bár picit nyúlósra sikeredett ami miatt nem vagyok biztos az alapban de nagy valószínűséggel paradicsom.
Szabó Attila - 
Vörösboros lilahagymás szilva
A színén egyből látszik, hogy gyümölcsös alappal lesz dolgunk, melyre az enyhén alkoholos illata sem cáfol rá. A sűrűsége szerintem jó viszont elég sok benne a darabos rész ami még nem lenne kizáró ok a BBQ világából. Kóstoláskor azonban érezni benne a nyers, roppanós darabkákat ami már kissé zavaró. Az általam ismert irányzatok alapján nem ismerek fel benne BBQ jegyeket. Gyümölcsös szósz kategóriába szerintem jobban illett volna. A csípőssége viszont kellemesen bizsergető ami nagyon tetszett.
Szabó Attila - 
Impish Pixie
Színéből ítélve ez egy mustáros variáció lesz, az illatán viszont ezt nem vagy csak nagyon enyhén vélem felfedezni. Az állag itt sem sikerült simára. Kóstoláskor az alap összetevő darabkái roppanósak. Sajnos az íze sem nyűgözött le mert nagyobb mennyiségben kóstolva enyhén kesernyés. Ez egy édeskés szósz nagyon enyhe fűszerezéssel, savasság például abszolút nem érezhető benne. Csípősségre szerintem pont jó, BBQ-ba nem is kell több, mindamellett, hogy ebben a szószban sem ismertem fel sok BBQ jegyet.
Páli Kristóf - 
Varázskrumpli whiskys bbq szósza
Ha sárgabarackból készítenék BBQ szószt akkor szerintem pontosan ilyen színe lenne. Titkon reméltem, hogy talán ez is az lesz. Az illat és íz alapján azonban inkább a paradicsomos alapú BBQ vonalba sorolnám. Az erőssége normál fogyasztó számára még épp elfogadható, viszont az ízén szerintem lehetne még állítani. Állagát tekintve egy jól eldolgozott szósz.
Páli Kristóf - 
Varázskrumpli füstös bbq szósza
Színében és illatában szinte minden benne van amit egy klasszik BBQ szószról ismerek. Alig várom, hogy belemerítsem a kanalam. Állagra jó sűrű, kb. mint a ketchup de attól darabosabb. A darabok viszont úgy tűnik, hogy kizárólag a hozzáadott chili darabkái. Bátorkodtam ezt tesztelni is, bár ne tettem volna mert elég goromba chili van benne. Alapvetően a legjobb BBQ szósz eddig ebben a mezőnyben, de számomra a túlzott csípősség valamicskét ront az élvezeti értékén.
Bihary Gábor -
Füsti fecske
Jó sötét színű termék, amit szerintem két fő dologgal lehet elérni BBQ-nál. Nagyobb mennyiségű Worcester/szója szósz használatával vagy valamilyen sötét gyümölcs hozzáadásával. Illatából ítélve gyümölcs nincs benne, hagyma viszont annál inkább. Gyakorlatilag olyan finom illata van mint egy jól sikerült bacon lekvárnak. Írom mindezt azért mert a beltartalom nagyon sűrű ahogy megbontom az üveget. Már-már lekvár állagú, de meglátjuk mi lesz ha elkeverem. Sajnos az állag lekvár marad így is pedig nagy gondot fordítok arra, hogy mindent szobahőmérsékleten kóstoljak. Ízre egyébként egészen kellemes, enyhén füstös és csípős, csalogatóan édes és savas egyszerre. Nagy kár, hogy az állag nem lett jól belőve mert akkor egy nagyon kiváló szósz lehetne belőle. Igazándiból pontosan olyan az íze, mint mikor az ember egy jól sikerült hús bark-jába kóstol bele.
Linke Zsuzsa -
Füstös mazsola
Teljesen semleges illat és nagyon sűrű állag ami még éppenséggel önthető de ezt én palackba tölteni már nem merném mert biztosan beleszorul. Ebben is vannak elturmixolatlan vagy elfövetlen szemcsék ami nem zavaró de mindenképp meg kell emlékezni róluk. Ízre sem ad semmi különöset sajnos. Enyhén van fűszerezve és szerintem túlságosan cukros és nem eléggé savas. A chili enyhén melengető benne csak ami szerintem nagyon jól illik az összhatáshoz. 
Seres Máté - 
BBQ
Vörösesbarna szín árulkodik arról, hogy ez egy paradicsomos BBQ lesz. Az illata ezt teljesen alátámasztja. Van benne füst és a szokásos fűszerek ami egy klasszik BBQ szószba kell. Az állaga is nagyon megnyerő, olyan ketchuposan mozog az üvegben és szép sima, selymes külleme van. Ízre szerintem lehetne egy kicsit bombasztikusabb több fűszerrel, cukorral és ecettel. Szépen kapcsolódik be benne a chili, ami nincs túltolva de azt sem lehet mondani, hogy csak megmutatták neki.
  ENYHE CHILISZÓSZOK KATEGÓRIA
Bárczi Emese - 
Habrakadabra
Illatában és színében is semleges szósz. Az állag teljesen elfogadható számomra, mustárosról lévén szó egyáltalán nem zavaró a mustármag darabkák jelenléte. Picit lehetne ízesebb, bát a kapor (ha nem tévedek) az nagyon illik bele, illetve a csípősségét én picit soknak találtam.
Fazekas Gergely -
Marokkó kincse
Íz és illat tökéletesen harmonizál, beleszagolva különleges citrusillattal örvendeztet meg. A kóstolás pedig nem cáfol rá az illatmintára. Nagy valószínűséggel narancshéj van benne ami nem tolakodó egyáltalán. Azonban itt-ott találni benne narancshéj darabokat amire ha ráharapunk akkor kissé kesernyés ízt kölcsönöz a szósznak. Ez a kesernyés, jellegzetesen csersavas íz nagyon enyhén visszaköszön még percekkel a kóstolás után is. Nem magában kóstolva viszont ez nem okozhat gondot.
Galambos Péter - 
Füstölt csoki habanero
Nagyon kellemes füstös illat, már-már BBQs beütéssel, a szósz színe pedig abszolút csalogató. Gondoltam jól bele is merítem a kóstoló kanalat. Első körben pontosan az történt amire számítottam. Az elején egy jóféle házi ketchup és füst keverékét mutatja meg, utána viszont bekapcsolódik a chili. És itt jön amire nem számítottam, egy már-már extra kategóriába sorolható csípősség lett úrrá rajtam ami hosszú percekig nem akart csitulni. Nekem ez a szint túlságosan sok egy enyhe vagy akár közepes szószhoz mert sajnos lerombolja a kezdeti összhatást.
  EXTRÁN CSÍPŐS CHILISZÓSZOK KATEGÓRIA
Árvai Norbert -
Red passion
Már az illatán érzik, hogy itt valami komoly dologgal lesz dolgunk. Természetesen ez a kategória velejárója mert tetemes mennyiségű kapszaicin nélkül itt nem osztanak lapot. Színe kecsegtető és elárulja, hogy bármilyen chiliből is legyen pontosan, annak a fajtának a chocolate variációjából készült. Engem személy szerint valamiért a chocolate fajták mindig jobban leterítenek mint a “standard” piros úgyhogy kellő óvatossággal fogok eljárni a kóstolás során. Az állaga szerintem rendben van, szép lassan hömpölyög szóval nehezen elképzelhető, hogy véletlenül a fél üveg tartalma a tányéron köt ki okozván ezzel nagy kihívásokat a fogyasztónak. De nézzük mit tud ízben…ízre inkább édeskés mint sós vagy ecetes. Nyilvánvalóan a tömény paprika íz ami dominál, nem gondolnám, hogy túl sok minden mást adott hozzá a kitalálója. Előszőr torokra támad, utána aztán szép lassan elzsibbasztja az egész nyelvet. Lecsengésében inkább csak a nyelvem hegyét bizsergeti és picit az orrom is megcsavarja. Viszont kivárni amig ez történik az hosszú percek kérdése.
Árvai Norbert -
Golden lava
Sárga szín, de szerintem nem tiszta chiliről van szó mert amolyan opálos, mintha mustár is lenne hozzá keverve. Erről egyébként árulkodnak a mustárra jellemző apró kis barna szemcsék is. Az illata viszonylag gyenge, érződik, hogy erős de nem áraszt el kapszaicingőzzel. Állagra is egy közepesen sűrű mustárszószra emlékeztet, ami egyébként nagyon tetszik. A csípőssége nagyjából a szellem chili szintje, nem arcletépős de tekintélyt parancsoló. Íze enyhén sós és cseppet sem savanykás. Vannak benne keményebb szemcsék, mintha szárított chili is lenne benne.
Árvai Norbert - 
Hulk Blood X
Extra és zöld, amiről egyből manapság nagyon divatos mustard chilik jutnak az ember eszébe. Illatában nagyon jól hozza a jellegzetes “zöld” illatot némi enyhe mustár felhanggal. Érdekes, hogy a chinese chilikre jellemző markáns illatot viszont nem. Így aztán könnyen abba a hibába esik az ember mint én a kóstolásnál. Kissé elővigyázatlanul több szószt adagoltam a kanalamra. Meg kell hagyni van benne kraft. Szeretem az olyan szószokat amelyek játszanak az érzékszervekkel, ez például egy nagyon cseles megtévesztő. Azt hiszem ez a hatás semmi mással nincs elérve mint a felhasznált chili fajtájával mert paprikán kívül ebben a szószban nemigen van más. Számomra ez nagyon közel áll a tökéletes szószhoz. Nyilvánvaló, hogy a cél a benne lévő paprika megmutatása de úgy gondolom, hogy egy fikarcnyi só és ecet még ennél is jobbá tenné.
Szabó Attila - 
Minimal Jeanette
Gyönyörű sárga szósz, ami sajnos picit szétválik. Ez abszolút nem nagy probléma viszont meg kell jegyezni. Az elválás viszont jelent még valamit, általában ecetet ami felúszik a szósz tetejére ha hosszabb időre békén hagyjuk. Eddig javarészt natúr szószok kerültek a kezem alá ebben a kategóriában úgyhogy nagy elvárásokkal indulok neki a kóstolásnak ennél a szósznál. Illatán szintén érezhető az ecet és természetesen a sárga chilik összetéveszthetetlen aromája. Összekeverve az állag teljesen jó lesz viszont egy eléggé rostos szószt eredményez. Megkóstolván egy kellemesen sózott enyhén savanykás és komoly chili aromájú szósz mutatkozik be. Egy jó darabig azt gondolná az ember, hogy ez nem is csíp és csak a kellemes aromák játszadoznak a szájában. Azután persze szép lassan kezdi felépíteni a hatást a benne lévő kapszaicin. Az erősség mindenképp elmegy az extra szintig de az összhatás nem arcletépős. Szerintem ízre nagyon király a kategóriába illő erővel. Azonban a darabosság nagyon feltűnő. Szerintem egy sima passzírozás szűrőn keresztül megoldaná ennek a szósznak minden gondját ami tényleg nem sok.

Termékenkénti szubjektív véleményem. - gyulaicsili.blog.hu

Enyhe szószók: 

Fazekas Gergely - Marokkó kincse: Elsőre egy furcsa enyhén csípős szósz. Sárgás színű, kissé folyós textúrájú, erősen citrusos illatú cucc. Csípősségre az enyhe felső és a közepes alsó határán mozog. Akár egy médium kategóriába is elmehetne. Az íze erősen citrusos, kissé szokatlan, de nem rossz, inkább különleges, kicsit savanykás. Egy jó kis trópusi salátához, vagy karibi jellegű ételhez kiváló. 

Bárczi Emese - Habrakadabra: Elég furcsa színű és mégfurcsább illatú készítmény. Mustár illata van! Ja hogy ez mustár? Akkor OK! Mondjuk azt nem tudom eldönteni, hogy kész mustár alapba került bele egy kis csípős, vagy valaki vette a fáradságot és mustárt őrölt, majd fűszerezett magának. Enyhén édeskés. Ami nem tetszik benne az az ecetesség. Talán almaecet lehet benne? Olyan furcsa mellékíze van. A csípőssége csalós. Épphogy enyhének tűnik elsőre, de kb 20 másodperc után odaver és maróan. Mint ahogy a zöld hegyes erős paprika szokott olyan égetően. Azért egy hambiba elmegy. 

Galambos Péter - Füstölt csoki habanero: Eszméletlen jó illatú szósz, gyönyörű piros színnel, kellemes illattal. Ízében nagyon domináns a füstösség, ami jó. Viszont ez is az enyhe kategria felső határát súrolja. Ha egy picit kevésbé csípne még jobb lenne. De így sem rossz, bármilyen magyaros ételt fel tud dobni. 

Galambos Péter - Karamellás-meggyes: Nagyon-nagyon kellemes illatú, meggypiros színű és textúrájú gyümölcsös szósz, vagy dzsem, vagy nevezzük is bárminek. Nem utolsó sorban az íze is kiváló. Enyhe savasság, valódi gyümölcsaroma, semmi túlcicomázott fűszer, leheletnyi csípősség, hogy a gyerekek is tudják enni. Egy különlegesebb sült mellé igen pikáns, de egy előételként feltálalt sajtostál mellé is el tudom képzelni. 

Galambos Péter - Csokis-meggyes: Egyértelműen kakaós-csokoládés illatú meggy(?) alapú szósz. Ez a csokis ízvilág kellemesen érződik is benne. Mivel nem túl erőteljesek az ízek, ezért be kell termelni belőle valamennyit, hogy az aromák érződjenek a szánkban. Szerencsére a csípősség éppen csak érződik benne így a gyümölcs és a csoki marad a domináns. Egész jól sikerült! Igazi desszert különlegesség! 

Galambos Péter - Szilvás áfonya: Még egy gyönyörű szín! Egy művész nem keverhetne szebb meggybordót! És egy (chili)szakács nem készíthetne ettől finomabbat. A Kígyóschilinek van egy terméke, ami HunHot első helyezés lett gyümölcsös kategóriában. Na ez holtversenyben van vele. Esetleg egy nagyon picivel több kapszaicint elbírna, de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás. Nemesebb sültek és sajtok mellé isteni lehet. Kár hogy nem tudom úgy is megkóstolni különböző okok miatt. 

Bárczi Emese - Bumpy birs: Halványsárga és a törtfehér közötti színű, nagyon folyós állagú, enyhe körte illatú szósz. Ízre sem túl karakteres, bár körtéből nehéz finom készítményt csinálni. (Erre mondanám, hogy vagy együk meg nyersen, vagy igyuk meg lepárolva.) 

Szabó Attila - Sörös birs-mangó: Határozott birsalma illat, szín és íz. És még a textúra is okés! Ha a készítő egy kellemesen csípős birsalma szószt akart készíteni, akkor innen üzenem, hogy sikerült neki! Gratulálok! 

Szabó Attila - Sherry boros piros ribizke: Illatából nem sok mindenre tudok következtetni, színéből is csak arra, hogy valami piros gyümölcs. Ízre sem domináns. Mintha vegyes gyümölcs lenne. Egyébként a cukrok,savak és a csípősség jól kiegészítik egymást. Bármi legyen is nem rossz összességében. 

Páli Kristóf - Varázskrupli mangós Neipája: Amikor az üveget kibontottam azt kérdeztem magamtól, hogy ez biztosan gyümölcsös kategória? Inkább olyan hagymás, fokhagymás illata van. Olyan mint amikor a sütőtökös burgonyapürét pecsenyelével keverjük ki. Illata emlékeztet a menzakonyha minden összetevőjére. Szinte magam előtt látom a hajhálós sapkájú "szélehosszaegy" konyhásnénit, a kopott metlachitburkolót, a hosszú kígyózó sort és a kékszegélyű mélytányért. Színre egyébként kajszibarack. Kóstolás után rájöttem hogy mégiscsak gyümölcsös. Barackos. Nem is rossz, bár  - részben a túlzott csípőssége miatt - picit korlátozottnak látom a felhasználhatóságát. 

Fazekas Gergely - Föstös édes: Valami füstös (!!!) illatú, halványzöld szósz. Gyümölcsösben füstös? Igen és ízében is az! Talán őszibarack alapon készült. Egész ötletes és finom! Olyan igazi kuriózum! Szuper! 

Horváth Vilmos - Édes gyilkos: Szerintem őszibarack. Egy nagyon híg valami, közepes illattal, édeskés ízvilággal, közepes csípősséggel és benne úszkáló chilipehellyel, valamint egyéb fűszerdarabkákkal. Egy túrógombóc tetején elmegy, ha valaki nem tejföllel szereti. 

Bihary Gábor - őszi álom: Kellemesen édeskés, jó textúrájú, piros színű szósz, medián csípősséggel. Semmi különleges nincs benne, de mégis jól esett megkóstolni. 

Linke Zsuzsa - Dupla ananász: Olyan nem sok illata van, csípőssége sem, de egyébként tök jó. Az alapgyümölcsöt nem tudtam beazonosítani, valami világos színű. Mint az őszibarack, vagy fehér szőlő. Van egy kis savassága is. Meg némi fokhagymás aromája. Olyan igazi pikáns szósz! 

Vinczur Gabriella - Purple Vellet: Megint egy szép mélyvörös szósz, kiváló textúrával szuper aromákkal. Az illata nem túl intenzív, de semmi probléma ettől. A chili lehetne benne egy hajszálnyival több. De ez az egyetlen pici hibája. Egyébként kiváló.

Szabó Attila - Bella donna: Enyhe illatú, sárgarépa színű, közepesen fűszere, de nagyon jó textúrájú készítmény. Inkább a grillszósz kategóriába esik, mint a BBQ-ba. Csípőssége elenyésző. Ha van bőven belőle, akkor lehet locsolgatni vele a húst. 

Szabó Attila - Vörösboros lilahagymás szilva: Gyümölcsös alapú (szerintem szilva) szósz. A BBQ-hoz édes kevés köze van. Pont a BBQ jellemző összetevői nem érződnek benne. Gyümölcsös chili szósznak viszont kiváló, bár az más kategória. (Nem akarok példálózni, de javaslom a készítőnek megkóstolni a Kígyóschili Szilvás BBQ szószát.) 

Szabó Attila - Impish Pixie: "Sárgul már a kukoricaszár".... Szóval egy sárga szósz. Valami azt súgta, hogy csak óvatosan kóstoljam meg, de alaptalan volt a félelmem. Nem egy veszett erős, de nem is kell annak lenni. Fűszeres, kissé mustáros ízvilág. Olyan minden tekintetben középszerű. 

Páli Kristóf - Varázskrupli whiskys BBQ szósza: Téglapiros színű, homogén textúrájú, illatában nagyon erősnek tűnő készítmény. Csípősségre a középkategória alját súrolja. Ízében összetett, cukros, savas, paprikás, paradicsomos, hagymás, fűszeres. Olyan jól megkomponált valami. (Egy ilyen szósz esetében sajnálom, hogy tovább kell adnom másnak is zsűrizésre, mert ezzel úgy lennék, mint a szomszédom volt anno a piával: aki azt mondogatta, hogy ha már a borosüveg tetején lévő bort megkóstolta, miért ne kóstolja meg az alján lévőt is. 

Páli Kristóf - Varázskrupli füstös BBQ szósza : Na ez a klasszikus BBQ illat. Olyan összetett, azaz minden van benne. Az van ráírva az üvegre, hogy csíp. Na vazze! Nem chiliszószok versenyeznek.....? Azután megkóstoltam. Na csípni, rendesen csíp! De nincs rossz íze sem. Olyan amit elvár az ember egy BBQ-tól. Mint az illata, ez is annyira kellemes. Még kellemesebb lehetne, ha enyhébben lenne a kapszaicin adagolva. De nem rossz így sem. 

Bihary Gábor - Füsti fecske: Ez az a tipikus csalóka szósz. Olyan illata van, mintha valami maradék melaszba belefolyt volna egy kis olvadt kátrány, meg használt autógumi. A textúrája sem valami bizalomgerjesztő. De találkoztam már ilyennel és nem csak chiliszószban, hanem közel 30 éve Dunhill pipadohány esetében is. Amilyen furcsa illata volt, annyira kellemes volt a füstje. Na szóval ez is olyan. Amennyire nem érdemes nézegetni és szagolgatni, annál inkább célszerű kóstolgatni, mert ízre viszont igazán összetett és karakteres. 

Linke Zsuzsa - Füstös mazsola: Klasszikus BBQ aromára hajazó szósz nagyon enyhe csípősséggel, kellemes édeskés ízzel és remek fűszerezéssel. Illatában van valami mellékzönge, az nagyon nem tesz jót neki. A textúrája viszont az eddigi legjobb. Legyen a mottója: "Ne szagolgasd, hanem egyed!" ("Különben jól pofánváglak!") 

Seres Máté - név nélkül: 100 ml-es kóstolós üveg. Na itt nem fukarkodott a gyártó. Ekkora üvegnél könnyű az illatot értékelni. Pláne ilyen isteni aroma esetében, ahol a fűszereken kívül dominál a füst is! De mindezek az ízében is benne vannak pont elegendő cukorral és savval, de nem túlzott csípősséggel. A gyártó előtt meghajolok! 

Árvai Norbert - Red passion: Na vazze! Alíg lehetett az üveget kibontani. A dzsúdózó bivalyerős kollégám segítségére is szükség volt, annyira rágyógyúlt a tető az üvegre. Így sem volt egyszerű meló, de nagy nehezen sikerült, hogy egy kicsit lecsóra, kicsit töltöttpaprikára emlékeztető illatú rozsdabarna színű, picit kásás szószt kóstolhassak. Kár volt kínlódni vele. Kategóriájának megfelel, de annyira erős, hogy az elnyom minden ízt (ha van neki íze egyáltalán). Lehet Carolina Reaper az alapja, azt meg egye aki akarja. Persze egy készételt csípőssé tud tenni, arra megfelelő. 

Árvai Norbert - Golden lava: Citromsárga szín, fanyar paprikaillat. Illatában nem érződik a citrusság, ízében viszont igen. És nem mar, hanem rendesen csíp. Textúrája rendben van. Egész jó cucc. Esetleg egy pici (hagyományos) ecet még jobban fel tudná dobni, de így sem rossz. 

Árvai Norbert - Hulk Blood X: Na ez zöld, mint a ...... És olyan zöld fanyar illata is van, amilyennek lennie kell. Lehet a be nem érett paprikák felhasználása is íly módon. Ízre olyan amilyen a zöld paprika, de van benne egy kis ecet, ami sokat dob rajta. Kicsit fűízű, de nem olyan rossz ez. 

Szabó Attila - Minimal Jeanett: Még egy sárga. Úgy látszik, hogy egyre elterjedtebb lesz ez a szín. Textúrájában Picit híg, de nem vészesen. Az illata fenomenális, csak úgy párolog belőle a kapszaicin, már a szaglástól is könnyezek. Íze nem rossz, friss citrusos paprika aromájú, de k...a erős, nagyon hamar elkezd marni. kondícionálódni kell ennek a fogyasztásához. Egyébként jól sikerült. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr8716763484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása