HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2021.01.28. 12:54 bratya

Raszputyin a sárkányok földjén

Címkék: rasputin Veresi Chilifarm plaier róbert Erdei sárkány sweet & spicy Jack a Sárkány Sárkányvér Rasputyin pénisze Sárkány csókja Trópusi sárkány Karibi grillsárkány

Előző bejegyzésemben bemutattam a Veresi Chilifarmot, most pedig volt szerencsém megkóstolni a termékeinek jelentős részét is. 

A termékek postai úton érkeztek kiváló csomagolásban és sértetlenül. Minden üveg egyesével is be volt csomagolva és úgy beragasztózva, mint a filmeken a kábszeres futár bőröndjéből előkerülő vastag boríték.

A szószok egységesen 100 ml-es, vastagfalú és szélesnyakú, szögletes üvegben vannak, ami szerintem a legjobb opció, mivel ezekből adagolhatók legpraktikusabban a készítmények. Ráadásul a tárolásukat, pakolásukat, szállításukat is megkönnyíti, de ez elsődlegesen a gyártónak előny. Hogy miért találom ezt az üvegformát a legcélszerűbbnak, arról a még említek pár szót később. 

A design egyszerű, letisztult és a Rasputin kivételével egységes is, a feliratok könnyen olvashatók, figyelemfelkeltők.  A hátsó címkén a kötelezően megadandó adatok találhatók, meglepően jól olvashatóan. (100 ml-s szögletes üveg újabb előnye.)  A kupakok műanyagok, amiket szintén jobbnak tartok a fémnél, mert hosszabb tárolás esetén sem marja meg a szósz savassága. Természetesen a nyakfólia része a csomagolásnak, ez manapság már alapkövetelmény. 

És akkor következzenek a nagymenők!

 

dscf0865.JPG

Fotó: Gyulaicsili Blog

Erdei Sárkány: Hogy mitől erdei, az egyből kiderül ahogy az üveget kézbevesszük. Attól, hogy van benne vargánya és áfonya. Meg laska, meg csiperke, meg rókagomba.  A gombák közül a csiperkén kívül mind nagyon karakteres ízvilágú. Ezen kívül a szósz tartalmaz még sok-sok izgalmas hozzávalót az almapürétől a szójaszószig, de ezeket nem sorolom fel most. Mivel imádom a gombát, bármilyen formában képes lennék mindennap fogyasztani valamit belőle, ezért különösen is kritikusan álltam neki a kóstolásnak, pláne a többi összetevőt ismervén. A szósz színe - chiilihez mérten - nem valami bizalomgerjesztő, olyan zöldessárgásbarnás. Viszont az illata az valami fantasztikus, de ezt csak az tudja értékelni, aki úgy szereti a gombát, hogy időnként maga is szokta gyűjteni! Ebben keveredik a gomba, virágok, gyümölcs és az erdei avar földes illata. Olyan, mint amikor a gombász kint van az erdőben, a kosara teleszedve és egy fuvallat arra viszi egy virágzó bodza nyirkos avarral keveredett illatát. Ebbe az üvegbe bele van zárva a természet! Na, de ezt is tudta Róbert űberelni, mert az enyhe csípősségű készítmény ízében csodálatosan dominál a gomba, mintha más összetevő nem is lenne belekeverve, illetve feltételezem, hogy a többi ízesítőanyag felerősítette a vargánya és a laska karakteres ízvilágát. Nagyon keményen fel tud dobni egy-egy pörköltet, vagy - alapanyagait figyelembe véve - egy magas minőségű kézműves hambit, de kollégámnak valami futáros gyrostálhoz is nagyon bejött. (Gyorsan haza is vittem a munkahelyemről, nehogy felzabálják előlem.....) 

Sweet & Spicy: Vagyis alcíme szerint édes, pikáns grill és BBQ szósz. Ez az a kategória, ahol a magyar versenyeken is elég jól szerepelnek a legtöbben. Van egy általános elvárás a tömegfogyasztók részéről ebben a kategóriában, attól függetlenül, hogy ízvilágában lehet széles a spektrum a gyümölcsösebb karibi aromától a magyaroson keresztül az olyan "amerikás" füstös-édes-savas" összetevőkig. Talán Magyarországon ez jelenti a publikum számára az igazi BBQ ízeket. És ezt sikerült is most összehozni. Alapanyagaiban rendkívül összetett, van benne gyümölcs (cseresznye és alma), paradicsom, kápia, vöröhagyma, fokhagyma, chili és nagyon-nagyon sok fűszerezésre használt egyéb "kamrafia". Textúrájban homogén és sűrűségre is ideálisan csöpögtethető. Márpedig ez fontos szempont, mivel csípőssége pont az, ami csöpögtetett mennyiségben ideálisan kiegészít bármely ételt, úgy, hogy nem nyomja el a kapszaicin a szósz egyedi és összetett ízvilágát. Egyszóval tökéletes a maga kategóriájában. Bármilyen sülthöz ajánlom! Egy baja lesz. Gyorsan fog fogyni. 

Sárkányvér: Csípős, chilis paprikaszósz a gyártó szerint. Tehát van benne: Kápiapaprika, chili, paradicsom (arról volt szó, hogy paprikaszósz...), zeller (na jó, ez lehet fűszer is), illetve fűszerezéshez használt szokásos dolgok, mint pl. a vöröhagyma, fokhagyma, só, ecet, etc. ... Azért húztam a számat a paradicsomra, mert sok termék esetében észrevettem, hogy ez a gyümölcs elvitte egy rossz irányba az összhatást. Nem beszélve arról, hogy sokszor éreztem konzervparadicsom ízt, ami valljuk be nagy csalódás tud lenni. Itt viszont sikerült megfelelően megalkotni ezt a készítményt, mert ez a negatívum nem jött felszínre. Illatában olyan átmenet egy grillszósz, egy BBQ készítmény és a ketchup között. Állagában ugyanaz az ideális sűrűségű, szépen homogenizált, mint amit eddig tapasztaltam. Ízében is átmenetet képez a BBQ és a grill szósz alkategória között, köszönhetően az összetevők és az egyes felhasznált fűszerek arányának. Csípősségre jóféle középkategória, rendesen megzsibbaszt, ha nem adagoljuk ésszel. Elsősorban húsételek csepegtetősének ajánlom, de egy sült burgonyát, vagy tócsnit is fel tud dobni.  

Jack a Sárkány: Mármint Jack a Daniels. Mert ugye van benne egy kis whisky is. Meg úgy nagyjából a szokásosak. Meg azonkívül aszaltszilva és szilvalekvár is. Ebből az előbbi igazi különlegeség, bár úgy érzem egy kicsit háttérbe került a szilva, mint gyümölcs az utóbbi évtizedekben, holott termeszthetősége egyszerű, viszonylag kevésbé van kitéve az időjárás szeszélyeinek, felhasználhatósága pedig széles körű. Pont ezért is örülök, hogy a Veresi Chilifarm új dimneziót adott ennek a gyümölcsnek. Visszatérve a whiskyre. Jó néhány olyan BBQ szószt kóstoltam már, ami tartalmazta ezt a nedüt, így a lezárt üvegen keresztül is azt feltételeztem, hogy ez is egy ilyen jellegű készítmény lesz. Ezt a gondolatot a halványbarna színe is erősíti. Illatában dominál a feldolgozott szilva. Textúrájában talán egy kicsit sűrűbb az eddigiktől, de nem zavaróan. Még azért így is lehet csöpögtetni, nem kell az üveg fenekét ütögetni. (Ugye milyen jó a széles szájú üveg....). Ízében kellemes összetett. Elvileg ez is 3/4-es csípősségű, mint a sárkányvér, de mégsem üt annyira. Hasonlít az íze az előzőhöz, bár ebben a só erősebben dominál, de a szilva is ad neki egy plusz unikalitást. Tuti választás - mint az előző is - bármilyen sült, rántott termékhez, de egy szendvicset, hamburgert is fel tud dobni. (Mondjuk ne snassz margarinos szenyához próbáljuk ki, hanem akkor csináljunk már egy finom sültmájas, hagymalekváros, reszelt pannónia sajtos bucit. A Rama-s kenyérre jó a darált hegyes erős is.) 

Rasputin: Grigorij Jefimovics Rasputin a híres orosz szerzetes, mágus, cári bennfentes ihlette a következő kóstolnivalót, ezzel megtörve egy pillanatra a sárkányok uralmát. Hogy az ember mit vár egy ilyen nevű szósztól? Valami misztikumot, valami különlegességet, ami úgy el fogja varázsolni a fogyasztót, mint ennek az egyesek által szélhámosnak, mások által karizmatikusnak tartott, de mindenképpen őrült személyiség. De mi is van ebben az üvegben? Van benne chili, paradicsom, kápia, cékla (az orosz konyhában domináns alapanyag!), Romanov barnasör (gondolom kézműves termék), gyökérzöldségek (erre majd visszatérek egy picit), melasz, osztrigaszósz, fűszerek. Megint kicsit BBQ-s összetevők, amihez a sör is hozzájárul. Textúrája ennek is homogén, de nem olyan könnyű csepegtetni, mint az előzőket. Gondolom ez a főzés így sikerült, nagyon nehéz eltalálni melegen azt a konzisztenciát, ami majd szobahőmérsékleten ideális lesz. Attól függetlenül ki lehet varázsolni az üvegből. Na ez ízében megint csak egy nagyon szépen összerakott szósz, aminek a sör ad egy karakteres fanyar ízvilágot. (Jóféle sör lehet!)  A többi hozzávaló egyensúlya is megfelelő, semmi nem nyom el semmit, inkább kiegészítik egymást az összetevők. Csípősségre egy átlagos középosztály, de nem is kell több a kapszaicinből, mert így tudnak a valódi aromák dominálni. 

Említettem hogy a gyökérzöldségekre visszatérek. Látom, hogy Róbert előszeretettel használja termékeiben a zellert, ami azonfelül, hogy egy domináns ízű zöldség és levele által egyben fűszer is, közismerten potencianövelő hatású. És ez hogy jön Raszputyinhoz? Nos hősünk a maga korában híres volt a péniszéről és szexuális teljesítményéről. Az is köztudott, hogy rengeteg hölgy rajongója volt, aki bizalmas kapcsolatba került vele. Mondhatjuk, hogy "Észak Velencéjének" Adonisza volt a 19-20. század fordulóján. Állítólag halálát követően eltávolították a testéről nemesebbik szervét, preparálták, és kiálították. Egyes vélemények szerint jelenleg a Szentpétervári Erotika Múzeumban látható - Raszputyinnak tulajdonított -  28 cm-es pénisznek már a látványa is azonnal gyógyítja az impotenciát. 

101633092_1558520874312689_5063987486770855936_o.jpg

Fotó: Veresi Chilifarm

Karibi grillsárkány: Érdekes ez a karibi konyha. Szerintem nem kap megfelelő promóciót, holott többet érdemelne. Egy hatalmas kiterjedésű területről beszélünk, ahol az őslakosok, az egykori gyarmatosítók leszármazottai, valamint a 17. század derekától napjainkig betelepített, vagy önként betelepült személyek olvasztótégelye a környék. Ez a multikulturális keveredés a gasztronómiát is egyedivé teszi, mégis keveset hallunk róla. Sokkal ismertebb a környék az offshore adóparadicsomairól, a Puerto Ricoi rumról, de Jamaicáról is hamarabb jut eszünkbe egy szárított "zöldféle", mint egy-egy finom fogás. Még az éjjel-nappal futó gasztrocsatornákon is alig látni ilyen ételekről szóló műsorokat, de a bolognai spagettit előszeretttel főzik orrba-szájba ausztrál farmokon, mint autentikus ételt. Szerintem Magyarországon is max. pár darab karibi jellegű ételeket kínáló vendéglő lehet, holott az alapanyagok nagy része minden gond nélkül beszerezhető, különösen nagyvárosokban. A szósz már nevében is hordoz két jellemzőt. Először is karibi, azaz alapanyagaiban, de még inkább fűszerezésében ennek a konyhának a jellegzetességeit kínálja. A másik névbeli tulajdonság, hogy "grill", tehát itt valószínűleg egy grillezett ételekhez javallott szószt kapunk. Hogy mik is az alapanyagai: grillezett körte és őszibarack (lehet ettől grillsárkány), paradicsom, kaliforniai paprika, chili (többek között az igazi karibi chili a Scoth Bonnet), meg nagyjából a szokásos ízesítők, fűszerek. (Szerencsére zeller ebben is van - lásd fentebb). Állaga ideális, illata dominánsan gyümölcsös, leginkább az őszibarack érződik benne. Az íze viszont eszméletlen! Extra gyümölcsös, citrusos aromájú, amit a fűszerek halványan kiegészítenek. Egy kicsit olyan, mint egy csípős savanyúcukor. Úgy érzem magam, mintha ott ülnék valahol egy mindig meleg karibi sziget erdejének szélén, érezném az orchideák, a fák illatát, és friss gyümölcsökből, zöldségekből és grillezett húsokból álló salátát ennék a naplemente fényénél! Ezzel az üveggel nem egy chiliszószt, hanem egy életérzést és egy képzeletbeli utazást is kap a fogyasztó. 

Trópusi sárkány: A gyártó szerint a hosszú forró nyár íze. Nekem az előzőről is az jutott eszembe, akkor amikor még meg sem néztem ennek a címkéjét. Trópusi, mert van benne bőségesen minden trópusi gyümölcs, amit szeretünk. Mangó, kókusz, ananász, chili és a szokásos további összetevők. Vajon miben lesz más mint az előző? Textúrájában hasonló, színében sárgább (ananász, mangó). Illatában kevésbé gyümölcsös, mint várnánk, sokkal inkább, a hagyma és a fokhagyma dominál. Ízében viszont érdekes. Elsőre kellemesen gyümölcsös - egyben édeskés-savanykás - majd itt is megjelenik dominánsan a hagyma és a fokhagyma, kevés sóval. Csípősségre pont az az ideális, ami nem nyomja el az alapízeket. Keresem benne a hosszú forró nyarat. Egy idő után meg is találom benne, de nem a trópusokon, hanem valahol egy városszéli kertben egy tárcsán, vagy grillrácson húst sütögetve. Szép összehangolt ízvilága van, de számomra a trópust kevésbé idézi az intenzív hagyma  és fokhagyma aroma. Több Magyarország van az üvegben, mint trópus. Az előbb felsorolt húsok kiváló kiegészítője lehet. Akár egy trópusi beütésű friss salátával. 

Sárkány csókja: A gyártó egyik legcsípősebb terméke. Bhut Jolokia, Habanero Big Sun, Yellow Moruga, 7 POD yellow. Szóval minden ami zsibbaszt. Ezekhez a fajtákjhoz nem is nagyon kell más, mint egy kis só, meg ecet, ami kiemeli a paprika ízeit. De nem lenne Róbert ekkora mágus, ha nem tett volna ehhez is fűzerezésként egyéb összetevőket, általában amit szokott. Ez érződik is az illatán, mert a hagyma és a vöröshagyma ebben is dominál, keveredve a mustár aromájával. Engem egy kicsit gulyáskrémre, vagy ajvárra emlékeztet szaglás után. A textúrája ennek is a szokásos magas minőségű, színe kellemesen (sütötökpürésen) sárga. Az íze nagyon brutál. Picit édeskés, savanykás, citrusos. Persze van benne méz és az érződik is, hogy nem cukor adja az édességét, továbbá a termék konzisztenciájához is hozzájárul. Valahol tökéletes az összhang a méz édessége, kontra mustár-narancslé-almaecet-citromlé savasság egységben. Én szívesen megkóstolnék egy olyan verziót is, melyből hiányzik a hagyma és a fokhagyma. Nem biztos, hogy szükség van benne rá. Mindenesetre nagy tapsot érdemel a gyártó ezért is. Fogyasztása húsok mellé, egzotikus kínai, karibi, indiai, thai ételekbe, de óvatosan és ésszel. 

Nem mondom, hogy célom lett volna belekötni és lealázni a Veresi Chilifarm bármely termékét is, de próbáltam kritikus lenni, hátha találok a kákán csomót. De nem találtam. Van két dolog amit sok kistermelő elront. Elöször is a termékek textúrája, sűrűsége. Nem baj, ha egy szósz sűrű, az sem, ha kicsit híg. Akkor van gond, ha a sűrű valami bennemarad a szűknyakú üvegben, ne adj' Isten belesűrűsüdik a nyakába pár csepp cucc és azután lehet fogpiszkálóval, hústűvel, vagy nagyon hegyes filézőkéssel kipiszkálni, b....tatni. Szerencsére itt a helyesen megválasztott üveghasználat és az ideális homogén textúrák miatt az előzőleg emlíett problémák nem merülnek fel.

Másik sarkalatos probléma az szokott lenni, hogy ilyen-olyan fűszereket, adalékanyagokat használnak sokan, majd készítenek egy olyan brutál erős szószt, hogy ebből semmi nem vevődik észre, mert a kapszaicin mindent elnyom. Annak mi értelme van? Akkor csináljunk egy teljesen fűszermentes készítményt, krémet, vagy szószt, amit mindenki olyan ételben, vagy mellé használ fel, ahogy akar. Max. egy kevés ecettel és sóval ízesíthetjük. Róbert valahogy itt is meg tudta ugrani a lécet, mert olyan ügyesen bánt az összetevőkkel, hogy hihetetlenül komplex ízvilágokat tudott alkotni, amihez azért hozzájarult az is, hogy a készítményei nem tépik le az emberek fejét. 

Összességében azt kell mondjam, hogy régen kóstóltam olyan kollekciót, aminek minden tagját a kiváló kategóriába tudnám sorolni! Volt de nem mostanában. Ezekben az üvegekben nemcsak alapanyagok, hanem életérzések és hangulatok vannak! És ezt nehéz űberelni. Plaier Róbert - mint a Veresi Chilifarm tulajdonosa - korábbi bejegyzésemben azt nyilatkozta, hogy pár év múlva nyugdíjasként chilitermesztésből akarja kiegészíteni jövedelmét. Ilyen kollekció mellett biztos vagyok benne, hogy felfut az üzlet, csak győzze paprikával. Gratulálok és jó egészséget kívánok ehhez neki! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr9016396972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása