HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2021.03.17. 18:05 bratya

Stock chili's

Címkék: Jalapeno Újkígyós Thunderdome Fresno Stock Cilis Summer mix

Egy viszonylag új formáció az újkígyósi Stock chili's, akiről őrülten sokat nem tudok. Ugye ez a település már nem ismeretlen a magyar kapszaicin rajongók körében, mivel Bánfi Krisztián a Kígyóscsilivel már pár éve - és nem érdemtelenül - jelentős népszerűségre tett szert.

Hogy két dudás miként fér meg egy csárdában - pontosabban azon a településen, ahol talán az ezer lakosra jutó chilis kistermelők száma legmagasabb az országban - arra magyarázat az lehet, hogy a Stock chilis's csak csípős savanyúságok készítésével foglalkozik egyelőre és elmondásuk szerint nem is nagyon akarják a kínálatukat más irányba elvinni. 

dscf0868.JPG

A közelmúltban kaptam egy négyféle termékből álló kollekciót kóstolásra, aminek természetesen publicitást adok ezzel a bejegyzéssel a blogomon. 

Amit tudok a termékekről általánosságban, hogy a gyártó meleg felöntőlével dolgozik, sok más savanyúság készítővel ellentétben. Ami ezzel kapcsolatban pozitív, hogy a termék így bontatlanul két évig is megőrzi szavatosságát. Már ha marad. Persze ha valaki megvesz egy kis üveggel, akkor szerintem hamar el is fogyasztja. A fedlap szépen be van "horpadva", mivel a kidunsztolódást követően a vákuum gyönyörűen ráhúzta a fedőt. Böszme nehéz is kinyitni, de ez csak előnyére válik. 

A design egységes, figyelemfelkeltő. A töltőtömeg szintén, azaz 165 g. 

A design, a töltőtömeg és a fűszerezés a címke szerint minden termék esetében azonos, egységes, bár a gyártó szerint vannak minimális különbségek a felöntőlében. Én ezt nem vettem észre. A fűszerek a négy termék esetében az alábbiak: ételecet, só, cukor, koriander, mustármag, egész fekete bors, babérlevél. Meg van benne egy kis borkén is, gondolom a szín megőrzése végett. Amit gyönyörűen meg is őriz és ez nagy pozitívum. Különösen meleg felöntőlénél tapasztaltam eddig, hogy 2-3 hónap alatt a paprikák színei eltűntek. Na ennél nem. Itt a szeptemberi töltésű savanyúságban fél év múlva is a szivárvány minden színében ragyognak a papreszok. A fűszerek szépen csücsülnek az üveg alján. és a paprikák tetején, mindamellett a felöntőlé is tiszta és áttetsző maradt. A paprikák minden termékben roppanósak, bár és kifejezetten szeretem a lágyabbat is. 

Na akkor lássuk az aranyoskákat!

Jalapeno: Nagyon tetszik, hogy van benne piros és zöld is. Csípőssége megfelelő a fűszerek intenzíven érződnek benne, sőt imádom a fűszereket rágni. Egyenletesre szeletelt. Kellemes a sav-cukor arány. Karikára vágott, intenzív illat. 

Fresno: Ez valami brutál finom. Nagyon sok jó savanyúságot ettem eddig, de ez a TOP 3-ban van. "Karikás", intenzív illat, a paprika és a fűszerek íze csodásan kiegészítik egymást. Olyan amit magában is eleszegetek. Csak úgy néha bekapok egy-két (három-négy-öt) karikát. Mint egy csokifüggő, vagy egy drogos, vagy mit tudom én kicsoda. Lehet az annuumok között érdemes lenne erre a vonalra rástartolni a jalapenok mellett. Ezt úgy magában fogom felzabálni, ez annyira király. Igaz másnap csak kétszer megyek budira. Reggel hattól tízig és déltől délután kettőig. De nem fogom bánni és legyen az én bajom.  

Summer mix: Ez egy kicsit eltér a az előző kettőtől. Egyrészt ebben nem karikára vágottak a paprikadarabok, hanem hosszúkásra, másrészt ez nem homogén egyfajtájú savanyúság, hanem több keveréke. Mivel a címkéje nem részletezi a fajtákat külön ezért én úgy tippelem, hogy leginkább valamilyen Aji yellow és Fresno keveréke lehet. Az biztos, hogy az illata az előzőtől még összetettebb, feltételezhetően a fajták intenzív aromája miatt. Kiváló készítmény, az kétségtelen. 

dscf0870.JPG

Thunderdome: Na ez a felső kategória! Ez a chilis savanyúságok Ferrarija, vagy Lamborghinije. Ez az a kategória, amit magában édeskevesen fogyasztanak, ami érthető is. Mivel címkéje alapján nem derül ki, hogy ebben mi van, ezért csak tippelek. Moruga, habanero, szellem chili, Fatalii(?), 7 POD(?). Tehát a TOP kollekció. Itt már a is elég, ha egy-két szem mustármagot elrágcsálunk belőle, amitől garantáltan megborzongunk. Itt már veszekedni kell önmagaddal, hogy miért is ettem ennyit belőle. Mert az íze itt is felülmúlja a csípősséget. Másnap reggel inkább a utóbbi hat. Itt már az ember önmagával vitatkozik, hogy mi legyen a fontosabb. A kapszaicin és az endorfin, vagy a reggeli menetel a dupla nullára, ahová legszívesebben egy csomag ultraszenzitív popsitörlővel indulnál, ha nem lenne égő. Mindenesetre ebből a termékből is sikerült egy magas minőségű cuccot elővarázsolni. (Tipp: Ha valaki nem bírja közvetlenül ezt a csípősséget, vagy nem akarja a kellemetlen utóhatásokat átélni, akkor javaslom, hogy valamilyen egyéb savanyúság (uborka, dinnye, karfiol stb.) felöntőlevébe keverjen bele ebből a savanyúságból egy keveset (akár apró darabokra vágva), majd 2-3 nap állás után az alaptermékkel együtt fogyassza el. Általában itt már én is így szoktam.)

Összegezve: Aki mer az nyer. A Stock Chili's alkotott egy újat, mivel - egyelőre - csak savanyúságokkal betört a csípős ízek piacára. És ezt nagyon magas minőségben és kínálatban tette. Elmondásuk alapján van még ötlet a tarsolyukban a jövőre nézve, de ez egyelőre legyen üzleti titok. Viszont ha megvalósul, akkor egy különleges - és hiánypótló - színt fognak jelenteni a hazai csípős termékek piacán. 

Ennek megvalósításához nagyon sok sikert kívánok! 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr316431830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása