HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2021.11.11. 13:40 bratya

Chilidise kóstoló

Címkék: celldömölk ízes habanero chilidise pokol paszta paraszt paszta szilvatós eperős piros 7-es

A közelmúltban írtam a celldömölki illetőségű Chilidise „manufaktúráról”. Néhány terméküket meg is küldték kóstolóba részemre egy tesztelésre. Most ezekből adok egy kis szubjektív értékelést.

A kínálati palettájukról hat terméket vettem górcső alá, ebből négy gyümölcsös kettő általános kategóriába sorolható.

A termékek közül egy 100 ml-es, a többi öt pedig 40 ml-es konzerves üvegben kerül forgalomba. Szerintem ez így tök korrekt. A design egész jó, egyszerű, letisztult, semmi cicoma. Viszont a címkék mérete és ezáltal a feliratok megérdemelnek pár szót. Ugye fel kell kötelezően tüntetni pár dolgot a címkén és van, aki ezt szívesen el is olvassa. Vagyis olvasná, ha tudná. Annyira apró betűvel vannak a címkén a tájékoztató információk, hogy (ember) sasmadár legyen a (talpán) szárnyán, ha ezt ki bírja olvasni. Nekem volt, amit nagyítóval sem sikerült, pedig még nem rumoztam el szemem világát. Elektronmikroszkópot meg ritkán hord magával az ember vásárokba, fesztiválokba. Ha a címke méretét hosszban megdupláznánk, akkor szerintem kényelmesen meg lehetne szerkeszteni egy nagyobb betűmérettel. Ettől függetlenül tetszik a külcsíny.

Ami viszont a legötletesebb az egészben azok az elnevezések. Pl. Szilvatós, Eperős, Ízes stb. Nincs megbonyolítva. Ezt mindenki meg tudja jegyezni és nem kell gondolkozni, hogy legutóbb is mi a fene nevű „Csing-csung fenefitty fókaf…a nektárvesszeje” nevű cuccot is vettem ettől a szimpatikus árustól a piacon… Kész! Ezek ennyik. Ha valakinek nem tetszik vigye el keresztelőre valamelyik trutyubos chilimágus influenszerhez, vagy televíziós szakácsbohóchoz.

chilidise.jpg

De lássuk, mi van az üvegekben!

Szilvatós: Szerintem bármelyik emeltdíjas showműsorban elmehetne az a cucc, mint feladvány, amit egy flitteres ruhába öltözött művigyorgó instapipi vezet, kezében libegtetve egy marék fénymásolt húszezrest az alábbi találós kérdéssel: Milyen gyümölcsöt tartalmazhat a Szilvatós nevű chiliszósz? A: narancs, B: szilva, C: karambola (amiről a lakosság fele azt sem tudja, hogy eszik-e, vagy isszák.). Na ezért szeretem én az ilyen elnevezésket. A szósz egyébként Habanerot, szilvát, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, barnacukrot citromsavat és Na-benzoátot tartalmaz. Megfelelő sűrűségű, de a gyümölcs héja miatt kissé darabos. Ez szerintem szilvánál nem bűn. Nagyanyám üstben főzött ciberéje (mifelénk így hívták a szilvalekvárt) is ilyen darabos volt. Illatában igazi szilvalekvár fűszeres felütéssel, csípősségre nekem megfelelő. Szerencsére a lényege, azaz az íze rendben van. Sültek mellé kiváló, de nekem zabkása tetején is megállta a helyét. Sőt el tudnám képzelni egy sült tea fűszereként is. Nagyon súrolja a tökéletes kategóriát.

Ízes: Itt már nem olyan egyértelmű a megnevezés, de a barackízről (mint kajszibarackból készült lekvár és dzsem közötti állagú valamiről) már mindenki hallott. Na ez valami olyasmi, csak hígabb és darabosabb. Sárgabarack, habanero, levendula (!!!!), rozmaring (???!!!), barnacukor, citrom, citromsav és Na-benzoát. Lehet a citrom és a citromsav közül választani kellett volna, mert kissé savanykás lett. Vagy több cukrot kellene beletenni. A levendula és a rozmaring kevésbé érződik, persze azért van némi fűszeressége. Hasonlóképpen ajánlom – savassága miatt inkább nehezebb – sültek mellé, vagy édességek (túrógombóc, csőrögefánk) pikánsabbá tételére.

Paraszt paszta: Ha egy ilyen nevet meghallok és tudom, hogy valamilyen chilis készítményről van szó, akkor én egy kicsit gulyáskrémes, paradicsomos, paprikás, vöröshagymás, fokhagymás, esetleg köményes paprikakrémre asszociálok. No, ez egy színében gyönyörű élénkpiros szósz, friss kápia illattal. Olyan „magyarosanpaprikás” illatú. Nem olyan gulyáskrémes, hanem inkább, mint a fűszerpaprika. Annyit tudunk róla, hogy van benne csemege és csípős paprika, habanero (a csípős paprikán felül???), só, citromsav és tartósító. A darabossága szokatlan. Ettől azért finomabb textúrájúra lehet aprítani bármit akár egy 2-3.000 Ft-os bolhapiaci húsdarálóval is. Ez még nem is lenne gond, de a citromsav savasságot (mi mást) ad neki. Szerintem egy magyarosra tervezett paprikakrémbe ez totál nem illik. Egyébként egy enyhén csípős, tök jó cucc lenne, ha a citromsav helyére vöröshagyma, fokhagyma és egy kis őrölt kömény menne. Na, akkor igazi különleges magyaros (paraszt) paszta köszönne vissza az üvegből. Így viszont leginkább olyan ételek mellé merem csak ajánlani, amit „kívánják”, vagy „tűrik” a savanyúbb ízvilágot, mint pl. a káposzta, zöldbab, burgonya, ragulevesek stb.

Eperős: Na itt sem kell agysebésznek lenni, hogy valaki rájöjjön mi a szósz alapja. Az eper. Pontosabban a földieper, még mielőtt a kertészmérnök-nyelvtannácik kinyírnának, hogy az szamóca, mert az eper az a fán terem. Szerintem a földieper az egyik legnemesebb és legaromásabb hazai gyümölcs. Szóval ezzel csodát lehet művelni, de a különlegessége miatt el is lehet rontani. Főhősünknek nagyon kellemes földieper illata és lilás színe van. Textúrájában megfelelő sűrűségű, és apróbb darabok sincsenek benne. Mondjuk, ez epernél bocsánatos bűn lenne. Címke szerint tartalma: Habanero, eper, kardamon (??? – nem bírtam elolvasni rendesen csak tippeltem), narancshéj, gyömbér, barna cukor, citromsav, tartósító. A fűszereket nem nagyon értem egy alapvetően erősen aromás gyümölcsnél. De mindegy. Kóstolás. Sajna nem azt hozta, amit vártam. A csípőssége alig van, de nem is kell több. Eper ízvilágot hozza, de vagy a cukor lett kifelejtve belőle, vagy a citromsav borult bele. Én már csak szeretem a savanyú ízeket, de ez valamiért brutálisan elment abba az irányba. Javaslok legközelebb egy próbafőzést több cukorral és/vagy kevesebb citromsavval.

Piros 7-es: Ismét egy gyümölcsös szósz, holott sok kistermelő szerint ezekre van a legkisebb kereslet, bár az előállítása általában ennek a legolcsóbb. Most egy meggy alapú szósz került az üvegbe. Tartama: meggy, étcsoki, habanero, (rumaroma?), citromsav (már megint…), Na-benzoát és amit még én sem tudok kiolvasni. Illatában dominál a csokoládé, úgyhogy akár másmilyen gyümölcs is lehetne benne. Csípőssége rendben van, éppen annyira érződik, hogy a meggy ízét ne nyomja el. A csokoládé nagyon király ötlet. De az a fránya citromsav már megint. Minek bele (ennyi), amikor a meggy alaphangon egy savanyú ízhatású gyümölcs? Vagy került volna bele több cukor (már ha van benne, csak nem bírtam kiolvasni az összetevőknél). Viszont a csokoládé egy brutálisan finom aromát üt a meggyre. Egy kis minimális termékfejlesztés és a gyümölcsös kategória felsőházába tud kerülni.

Pokol paszta: Gondoltam ez lesz az, ami lemarja a teflont az orcám belsejéről. Gondoltam, bár a címke szerint Habanerot és erős paprikát (milyen erős paprikát???) tartalmaz, továbbá sót, citromsavat és tartósítót. Mondjuk a Habanerok nem igazán a pokol kategóriáját képviselik, ők ott vannak valahol a Purgatórium széles útján. Na mindegy, majd meglátjuk! Színében élénkpiros, textúrájában megfelelően sűrű, de darabos. Az illata inkább paradicsomos, mint paprikás. Na itt már tetszik az íz. Szerencsére a citromsav nem dominál, inkább a finoman sózott paprika, aminek az íze kitart egy darabig, majd azt követi a csípősség. Direkt csípősséget írtam, mert ez még nem az erős kategória. Ez a csípősség középkategóriájának is csak a közepén van. Nem mondom, hogy nem lehet vele egy babgulyást megízesíteni, de a mai magyar chilikínálatban ez simán csak középkategória. Ettől függetlenül jól sikeredett. Leginkább magyaros ételekhez, ételekbe ajánlom, de egy street food ételt sem ront el.

Összegezve alapvetően jó termékeket kóstoltam, de majdnem mindegyiknél van finomítanivaló. Különösen az ízvilág; pontosabban az édes-savanyú ízek tekintetében. A másik szempont a textúra. Engem nem zavar, ha egy szósz darabosabb, de tudom, hogy ezt sok fogyasztó nem tolerálja. Egy paradicsompasszírozó is már sokat jelenthet ebben a kérdésben. Harmadik észrevételem a címke és az olvashatóság. Hosszú téli estéken meg lehet próbálni újat szerkeszteni, nem ördöngősség. Egyébként biztos vagyok a Chilidise kisüzem hosszú távú sikerében, ezek a kisebb gyermekbetegségek könnyen gyógyíthatók!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2716752780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása