2019-et írtunk, amikor is négy magyar chilis kistermelő összeállt egy alkalmi szövetségbe és részben együtt, részben külön-külön megalkották az „Apokalipszis négy lovasa” nevű termékcsaládot, melyet limitált mennyiségben forgalmaztak. Már akkor tervben volt, hogy ezt az ötletet továbbfejlesztik és valami hasonlóval meglepik a vásárlókat, azonban közbejött a Covid pár hulláma, gazdasági bizonytalanság stb. így ez a projekt évről-évre tolódott.
A fogyasztók szerencséjére most már nem kell tovább várni, mivel a 2023-as év késő őszi és karácsonyi szezonjára megjelent a Négy muskétás nevű sorozat. Az „elkövetők” ugyanazok, mint korábban, azaz Tóth Enikő (Beszósz Manufaktúra), Szatmári Gergely (Fenevad chili), Buzás Tiborné (Nyúli „tüzes” chili) és Kola Károly (Karchili).
Irományaim előtt szeretek utánanézni a termékekkel kapcsolatos információknak. Az „Apokalipszis négy lovasa” esetében még egy lelkészt is felhívtam a teológiai értelmezéssel kapcsolatban. Azt hittem most könnyebb dolgom lesz, mert valami rémlett a négy muskétással kapcsolatban, bár D’artagnan-on kívül a másik hármat nem tudtam volna nevesíteni. Azt hittem a Négy muskétás Dumas önálló műve, de mint kiderült „A három testőr” című regényének egy szabadon értelmezett adaptációja, mely alapján készült filmek tették népszerűvé a lőfegyveres katonákat, annak ellenére, hogy D’artagnan valós történelmi személy volt. (Na ennyit az irodalmi ismereteimről…. Hozzáteszem a filmeket sem láttam. Nem vagyok egy mozirajongó.)
De akkor most már térjünk a tárgyra. Tehát adott egy közösen létrehozott kollekció, azonos design-al, azonos (100 ml-es) nyakas üveges kiszereléssel. A grafikus-tervező kiváló munkát végzett, stílusában valóban tükröződik a 17-18 század Franciaországa. A címkék szélére jutottak a kötelezően feltüntetendő dolgok, melyek felragasztás után az üvegek oldalára kerültek, így nem rontották el az egyébként tökéletesre sikerült grafikát.
Az általam elsőként megkóstolt szósz a Porthos volt, melyet a Beszósz Manufaktúra készített el. Összetevői: pritamin paprika, sárgarépa, vöröshagyma, almaecet, 7POD brainstrain chili, cukor, citromlé, só, fűszerek és természetesen tartósítószer. Színében narancssárga, textúrája egyenletes. Illata egy kicsit retro menzakonyhára emlékeztet, gondolom a sárgarépa miatt. (De utáltam gyerekként a répafőzeléket. Most sem szeretem, de most már nem kapok pofont, ha nem eszem meg.) Az illat után elbizonytalanodtam, hogy mi vár rám kóstolás alatt, de szerencsére kellemesen csalódtam, mert egy finom ízvilágú, közepesen erős szószt éreztem a nyelvemen. Dominál az édeskés íz, majd pár másodperc múlva jönnek elő a savak és a fűszerek. Gondolom a barnacukor a répa egyébként is karakteres cukortartalmát felerősíti. Ezt a szószt elsődlegesen sültek mellé tudnám ajánlani, valamint olyan street food ételekbe, melyekben karakteresebb húsok vannak. (Pulled pork szendvicsek, hamburgerek.) A csípőssége pont ideális, ettől erősebb nem biztos, hogy jót tenne neki.
Másodjára a Fenevad chili Aramis nevű készítményét teszteltem. Ennek összetevői: kápia paprika, chili (nem nevesítve), paradicsom, mirabolán-ecet (na, ezt sem hallottam még), nádcukor, füstölt só és fűszerek. A füstölt só jól hangzik…. Színében gyönyörű élénkpiros, az illata erősen paradicsomos. És nem csak az illata, az íze is olyan, mintha paradicsomba harapnék. Fűszerek és a füstölt só nem is igazándiból érződik benne, viszont ez előny olyan esetben, amikor nem akarjuk egy-egy étel ízét elvinni fűszerezéskor, mint mondjuk egy halászlé esetében. Elsődlegesen ételek főzés közbeni, fűszerezésére ajánlom, különösen magyaros fogásoknál.
Az előző kettő a közepesen csípős kategóriában készült el, viszont a következők már az extremitás határát döngetik.
A Nyúli „tüzes” chili megálmodója Buzás Tiborné – Kata – akit nyugodtan nevezhetünk a hazai chilis társadalom motorjának és összetartójának. A kollekcióban ő alkotta meg D’artagnant, aki talán a legismertebb név az összes közül. A sorozat sárga tagja, melynek alapja a Trinidad Moruga Scorpion Yellow paprika, paradicsommal, metélőhagymával, fokhagymával, sóval és balzsamecettel. Egyszóval nincs benne sok minden, de ehhez a paprikához nem is kell, mivel meglehetősen sajátos aromával rendelkezik alapból. Szerencsére a szósz íze, illata, textúrája hozza a magas minőséget. Meglátszik, hogy nem kezdő gyártó kezei közül került ki. Egyébként csípősségre nem olyan vészes, mint gondoltam. Az aroma és az íz sokkal dominánsabb, mint a kapszaicin ereje és ezek tartósan meg is maradnak. Mivel nem olyan veszélyesen erős, ezért felhasználhatósága sem annyira korlátozott. Ételek főzés közbeni és azt követő ízesítésére ugyanúgy kiváló, mint óvatosan húsokra, pizzára csepegtetve, vagy akár street food fogások bolondítására.
Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a negyedig muskétás, azaz Athos, akit Kola Károly – Karchili - készített el. Róla két dolgot érdemes tudni. Egyrészt nem finomkodik, amikor a csípős paprikát adagolja a készítményeihez, másrészt – véleményem szerint – neki van a legötletesebb logója a hazai chilis kistermelők körében. Az Athos nevű szósz képviseli a sorozatban a BBQ vonalat, azaz a sültek (és itt nem csak a klasszikus BBQ módszerrel készített húsokra gondolok) hagyományos fűszerét. Egy igazi BBQ szósz ízében összetett, azaz sós, édes, savas és fűszeres is egyben. Egy kis füstaroma még többet tud rajta dobni. Ennek a készítménynek az alapja a cékla (!), melyet füstölt jalapeno paprika, Black Butlah, Carolina reaper, vöröshagyma, fokhagyma, koriandermag, ecet, só és nádcukor bolondít meg. Ízében valóban benne van minden, amit egy BBQ szósztól elvárunk. Ebben talán a savasság dominál az ízorgiában, de a fűszerek is erősen jelen vannak. Viszont nem olyan erős, mint amit vártam, de ez csak előnyére válik, mert így az ízeket nem nyomja el a kapszaicin ereje. Nehéz minimum közepesen erős és igazán jó BBQ szószt készteni, de most sikerült. Igazi különleges ízesítője lehet bármilyen sült, vagy grillezett húsnak, zöldségnek.
Négy különböző kistermelő, négy különböző szószát ismerhettük meg. Mint az „Apokalipszis négy lovasának” ennek is valószínűleg nagy sikere lesz. Azonban ez is csak korlátozott darabszámban áll rendelkezésre, mint unikális termék. Ettől függetlenül ez a sorozat tökéletes választás bármely kapszaicin-bolond részére, vagy akár karácsonyi ajándéknak. Hogy mi lesz a jövő? Azt még senki sem tudja. Bár a Nyúli „tüzes” chilit ismerve nem kizárt, hogy még több kistermelőt összefog a közeljövőben és megalkotja az „Egyiptomi tíz csapást”. Mint blogger azt mondom, hogy „Úgy legyen – Ámen!”
A muskétások vásárlási lehetőségekről kérek mindenkit, hogy érdeklődjenek a gyártók közösségi oldalain, melyek az alábbiak: