HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2023.11.05. 18:24 bratya

A Négy muskétás, avagy „Játssz a tűzzel lovagom!”

Címkék: BEszósz Fenevad Chili karchili nyúli tüzes chili A négy muskétása

2019-et írtunk, amikor is négy magyar chilis kistermelő összeállt egy alkalmi szövetségbe és részben együtt, részben külön-külön megalkották az „Apokalipszis négy lovasa” nevű termékcsaládot, melyet limitált mennyiségben forgalmaztak. Már akkor tervben volt, hogy ezt az ötletet továbbfejlesztik és valami hasonlóval meglepik a vásárlókat, azonban közbejött a Covid pár hulláma, gazdasági bizonytalanság stb. így ez a projekt évről-évre tolódott.

musketas_2.jpg

A fogyasztók szerencséjére most már nem kell tovább várni, mivel a 2023-as év késő őszi és karácsonyi szezonjára megjelent a Négy muskétás nevű sorozat. Az „elkövetők” ugyanazok, mint korábban, azaz Tóth Enikő (Beszósz Manufaktúra), Szatmári Gergely (Fenevad chili), Buzás Tiborné (Nyúli „tüzes” chili) és Kola Károly (Karchili).

Irományaim előtt szeretek utánanézni a termékekkel kapcsolatos információknak. Az „Apokalipszis négy lovasa” esetében még egy lelkészt is felhívtam a teológiai értelmezéssel kapcsolatban. Azt hittem most könnyebb dolgom lesz, mert valami rémlett a négy muskétással kapcsolatban, bár D’artagnan-on kívül a másik hármat nem tudtam volna nevesíteni. Azt hittem a Négy muskétás Dumas önálló műve, de mint kiderült „A három testőr” című regényének egy szabadon értelmezett adaptációja, mely alapján készült filmek tették népszerűvé a lőfegyveres katonákat, annak ellenére, hogy D’artagnan valós történelmi személy volt. (Na ennyit az irodalmi ismereteimről…. Hozzáteszem a filmeket sem láttam. Nem vagyok egy mozirajongó.)

De akkor most már térjünk a tárgyra. Tehát adott egy közösen létrehozott kollekció, azonos design-al, azonos (100 ml-es) nyakas üveges kiszereléssel. A grafikus-tervező kiváló munkát végzett, stílusában valóban tükröződik a 17-18 század Franciaországa. A címkék szélére jutottak a kötelezően feltüntetendő dolgok, melyek felragasztás után az üvegek oldalára kerültek, így nem rontották el az egyébként tökéletesre sikerült grafikát.

 musketas_3.jpg

Az általam elsőként megkóstolt szósz a Porthos volt, melyet a Beszósz Manufaktúra készített el. Összetevői: pritamin paprika, sárgarépa, vöröshagyma, almaecet, 7POD brainstrain chili, cukor, citromlé, só, fűszerek és természetesen tartósítószer. Színében narancssárga, textúrája egyenletes. Illata egy kicsit retro menzakonyhára emlékeztet, gondolom a sárgarépa miatt. (De utáltam gyerekként a répafőzeléket. Most sem szeretem, de most már nem kapok pofont, ha nem eszem meg.) Az illat után elbizonytalanodtam, hogy mi vár rám kóstolás alatt, de szerencsére kellemesen csalódtam, mert egy finom ízvilágú, közepesen erős szószt éreztem a nyelvemen. Dominál az édeskés íz, majd pár másodperc múlva jönnek elő a savak és a fűszerek. Gondolom a barnacukor a répa egyébként is karakteres cukortartalmát felerősíti. Ezt a szószt elsődlegesen sültek mellé tudnám ajánlani, valamint olyan street food ételekbe, melyekben karakteresebb húsok vannak. (Pulled pork szendvicsek, hamburgerek.) A csípőssége pont ideális, ettől erősebb nem biztos, hogy jót tenne neki.

Másodjára a Fenevad chili Aramis nevű készítményét teszteltem. Ennek összetevői: kápia paprika, chili (nem nevesítve), paradicsom, mirabolán-ecet (na, ezt sem hallottam még), nádcukor, füstölt só és fűszerek. A füstölt só jól hangzik…. Színében gyönyörű élénkpiros, az illata erősen paradicsomos. És nem csak az illata, az íze is olyan, mintha paradicsomba harapnék. Fűszerek és a füstölt só nem is igazándiból érződik benne, viszont ez előny olyan esetben, amikor nem akarjuk egy-egy étel ízét elvinni fűszerezéskor, mint mondjuk egy halászlé esetében. Elsődlegesen ételek főzés közbeni, fűszerezésére ajánlom, különösen magyaros fogásoknál.

Az előző kettő a közepesen csípős kategóriában készült el, viszont a következők már az extremitás határát döngetik.

A Nyúli „tüzes” chili megálmodója Buzás Tiborné – Kata – akit nyugodtan nevezhetünk a hazai chilis társadalom motorjának és összetartójának. A kollekcióban ő alkotta meg D’artagnant, aki talán a legismertebb név az összes közül. A sorozat sárga tagja, melynek alapja a Trinidad Moruga Scorpion Yellow paprika, paradicsommal, metélőhagymával, fokhagymával, sóval és balzsamecettel. Egyszóval nincs benne sok minden, de ehhez a paprikához nem is kell, mivel meglehetősen sajátos aromával rendelkezik alapból. Szerencsére a szósz íze, illata, textúrája hozza a magas minőséget. Meglátszik, hogy nem kezdő gyártó kezei közül került ki. Egyébként csípősségre nem olyan vészes, mint gondoltam. Az aroma és az íz sokkal dominánsabb, mint a kapszaicin ereje és ezek tartósan meg is maradnak. Mivel nem olyan veszélyesen erős, ezért felhasználhatósága sem annyira korlátozott. Ételek főzés közbeni és azt követő ízesítésére ugyanúgy kiváló, mint óvatosan húsokra, pizzára csepegtetve, vagy akár street food fogások bolondítására.

musketas_4.jpg

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a negyedig muskétás, azaz Athos, akit Kola Károly – Karchili - készített el. Róla két dolgot érdemes tudni. Egyrészt nem finomkodik, amikor a csípős paprikát adagolja a készítményeihez, másrészt – véleményem szerint – neki van a legötletesebb logója a hazai chilis kistermelők körében. Az Athos nevű szósz képviseli a sorozatban a BBQ vonalat, azaz a sültek (és itt nem csak a klasszikus BBQ módszerrel készített húsokra gondolok) hagyományos fűszerét. Egy igazi BBQ szósz ízében összetett, azaz sós, édes, savas és fűszeres is egyben. Egy kis füstaroma még többet tud rajta dobni. Ennek a készítménynek az alapja a cékla (!), melyet füstölt jalapeno paprika, Black Butlah, Carolina reaper, vöröshagyma, fokhagyma, koriandermag, ecet, só és nádcukor bolondít meg. Ízében valóban benne van minden, amit egy BBQ szósztól elvárunk. Ebben talán a savasság dominál az ízorgiában, de a fűszerek is erősen jelen vannak. Viszont nem olyan erős, mint amit vártam, de ez csak előnyére válik, mert így az ízeket nem nyomja el a kapszaicin ereje. Nehéz minimum közepesen erős és igazán jó BBQ szószt készteni, de most sikerült. Igazi különleges ízesítője lehet bármilyen sült, vagy grillezett húsnak, zöldségnek.

negy_5.jpg

Négy különböző kistermelő, négy különböző szószát ismerhettük meg. Mint az „Apokalipszis négy lovasának” ennek is valószínűleg nagy sikere lesz. Azonban ez is csak korlátozott darabszámban áll rendelkezésre, mint unikális termék. Ettől függetlenül ez a sorozat tökéletes választás bármely kapszaicin-bolond részére, vagy akár karácsonyi ajándéknak. Hogy mi lesz a jövő? Azt még senki sem tudja. Bár a Nyúli „tüzes” chilit ismerve nem kizárt, hogy még több kistermelőt összefog a közeljövőben és megalkotja az „Egyiptomi tíz csapást”. Mint blogger azt mondom, hogy „Úgy legyen – Ámen!”

A muskétások vásárlási lehetőségekről kérek mindenkit, hogy érdeklődjenek a gyártók közösségi oldalain, melyek az alábbiak:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr418251457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása