HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2020.01.07. 08:43 bratya

Az apokalipszis négy lovasa

Címkék: apokalipszis pestis BEszósz Fenevad Chili karchili nyúli tüzes chili Buzásné Kata apokalipszis négy lovasa

2019-ben egy minden eddigitől erősebb és érdekesebb összefogás jött létre a magyar chili kistermelői keretében Négyen közös termékfejlesztésbe fogtak és együttesen létrehoztak egy olyan limitált számban kapható termékcsoportot, melynek részei azonos design alatt jelenek meg, de igazi kuriozitásukat együttesen adják meg. 

Az Apokalipszis négy lovasa négy különböző magyar chilis kistermelő készítményeiből áll össze, mely brandnek Nagy Bence (Beszósz Manufaktúra) volt az ötletadó gazdája. Bence már 2018-ban meg kívánta valósítani ezt az ötletét, azonban abban az évben még nem találta meg hozzá a megfelelő partnereket.  Erre 2019-ben került csak sor. A partnerek Szatmári Gergely további segítségével lettek megkeresve, akik pozitívan álltak az együttműködéshez. (Mindannyiunk szerencséjére - szerk.)

Az apokalipszis négy lovasával a Bibliai Jelenések könyvének a 6 fejezetében találkozhatunk, mint a végítélet hírnökeivel. Szerepük, létük és kilétük annyira titokzatos, hogy a Bibliát még oly jól ismerő teológia professzorai is óvatos magyarázatokkal látják el őket. Egyöntetű vélemény, hogy a lovasok azért jönnek a világra, hogy pusztítást hozzanak a földre. Egyes teológusok szerint Isten, míg mások szerint az Antikrisztus küldöttei. A négy lovas egyes értelmezések szerint az alábbi: viszály, háború, éhínség, halál, míg mások a viszály helyett pestisnek fordítják az eredeti szöveget.  Mivel írásom célja nem egy nehezen értelmezhető és ambivalens bibliamagyarázat létrehozása, így ezzel a témával többet nem is kívánok foglalkozni. 

dscf0829.JPG

A termékek egységesen 100 ml-es nyakas üvegben kerülnek kiszerelésre. A design a magas minőségű termékcsaládhoz méltó és az összefogás szellemében egységes. A frontoldalon egy-egy lovas rajza látható, mely hűen tükrözi az általa megjelenített bibliai idézet szereplőjét, a háttérben pedig sejtelmesen szürke, de pusztulást jelképező romok láthatóak. A címkék jobb oldalán találhatóak meg diszkréten a kötelezően előírt elemek. Az üvegek nyakfóliával vannak ellátva, ez manapság ennél a csomagolásnál már elvárható. 

1. lovas: Dögvész (Pestis)

"És látám, mikor a Bárány a pecsétekből egyet felnyitott, és hallám, hogy a négy lelkes állat közül egy monda, mintegy mennydörgésnek szavával: Jőjj és lásd. És látám, és ímé egy fehér ló, és a rajta ülőnél íjj vala; és adaték néki korona; és kijöve győzve, és hogy győzzön" 

A termék előállítója Buzás Tiborné (Kata), vagy ahogy az üzemét hívják: Nyúli tüzes chili. Kata az előző években szép sikereket ért el nemzetközi és hazai versenyeken a termékeivel, melyek részletes bemutatása a következő bejegyzésemben fog megtörténni. Róla két dolgot kell tudni. Egyrészt mesterien keveri a chilit a gyümölcsökkel, másrészt nem szívbajos, ha a "kapszaicint" kell adagolni. Az általa termesztett fajták jelentős része az extra erős kategóriába sorolható, ez a termékei nagy részében tükröződik is. A Pestis szintén egy gyümölcsös szósz, melynek alapja őszibarack, mely mézzel, cukorral, füstölt habaneroval, zöldfűszerekkel és szegfűszeggel van megbolondítva. A termék színe őszibarackosan halványsárga, textúrájában homogén, megfelelően sűrű. Illatában alap az őszibarack, de a szegfűszeg, valamint halványan a méz is kiérződik. Érdekes, hogy a habanero füstösségét nem érzem sem az ízében, sem az illatában. Valószínűsítem, hogy kis mennyiségben került bele, ami nem is baj, mert több paprika (azaz csípősség) elvitte volna azt az ízt, amit egy gyümölcsös szósznak adnia kell alapként. Itt viszont megvan az összhang. Az alapíz egyébként hamar eltűnik egy natúr kóstoláskor (őszibarack jellegzetessége), de finom csípősség és a méz tovább érződik. De egy ilyen szószt nem azért veszünk meg, hogy az üvegből nyalogassuk, hanem fűszerezéshez, ami kiváló enyhébb ízű húsok, szárnyasok esetében, ahol az édes-csípős szósz kiváló kontrasztot biztosít a húsok sóssága mellé. Első lovasnak kiváló, nem okoz totális pusztítást, de elővetíti egy későbbi nyelvtépő apokalipszis lehetőségét! 

2. lovas: Háború

"És mikor a második pecsétet felnyitotta, hallám, hogy a második lelkes állat ezt mondá: Jőjj és lásd. És előjőve egy másik, veres ló, és a ki azon üle, megadaték annak, hogy a békességet elvegye a földről, és hogy az emberek egymást öljék; és adaték annak egy nagy kard."

Ha harc, hát legyen harc!!! Ezt a harcot Szatmári Gergely, azaz a Fenevad Chili vívja meg a vásárlók - és a teflonszájúak - kegyeiért. Gergely is elhozott már pár neves díjat versenyekről, neve ismerős a hazai chilitermelők és fogyasztók körében. Termékkínálata meglehetősen széles spektrumú, az enyhén csípőstől a nyelvzsibbasztóig. Mostani termékében kápia paprikával, szelidíti a Moruga scorpion és a 7 pot barrackpore chiliket, melyeket hagymával, almaecettel, cukorral limemal és egyéb meg nem nevezett fűszerekkel ízesít. A vérpiros termék (mi más is illene a háborúhoz) egy megfelelő sűrűségű, leheletnyit kásás textúrájú készítmény. Illatában dominál a hozzáadott paradicsom és a fűszerezés. Kóstolás előtt féltem is tőle, hogy túlzottan paradicsomos lesz, de mindez alaptalan volt, ugyanis a savanyúságot szabályozó adalékok (almaecet, lime-lé, aszkorbinsav) olymértékben kiemelik a paprika ízét, hogy szaglás nélkül egyértelműen megállapítható, hogy egy chili alapú készítményről van szó. Elsőre egy enyhe ecetesség érződik, mely megalapozza a piros színű paprikák semmi máshoz nem fogható aromáját, melyet egy felső középkategóriás csípősség követ időben tartósan, de nem maró mértékben. Egy átlag fogyasztó esetében megvívja a harcot a Háború, mind az ízlelőbimbókkal, mind a fájdalomérzékelő receptorokkal. A csípősség mértéke, fűszerezettsége és pikáns savassága miatt bármely streed food étel tökéletes kiegészítője lehet, de megállja helyét mértékkel készételekben is. 

3. lovas: Éhinség

"És mikor felnyitotta a harmadik pecsétet, hallám, hogy a harmadik lelkes állat mondá: Jőjj és lásd. Látám azért, és ímé egy fekete ló; és annak, a ki azon üle, egy mérleg vala kezében. És hallék a négy lelkes állat közt szózatot, a mely ezt mondja vala: A búzának mérczéje egy dénár, és az árpának három mérczéje egy dénár; de a bort és az olajt ne bántsd"

Kola Károly - alias Karchili - az éhínség kirobbantója, legalábbis átvitt értelemben. A fővárosi termelő sem a finomkodásáról híres, ha csípősség beállításáról van szó, könnyen meglódul a keze a pokolerős paprikák adagolásakor. Mostani terméke meglehetősen különlegesnek minősül, mivel a csilisek még nem igazán tették gyakorivá a citrusok használatát gyümölcsös szószokban. De Karchili esetében ez sem szokatlan, mivel tőle már kóstoltam grapefriuttal készült terméket. Egyébként egy meglehetősen minimalista cuccról van szó, aminek a tartalma: chili, narancs, ecet, só Na-benzoát... Nem is kell túlzásba vinni. Szerintem itt megint az ereje adja meg az ízét. A termék egyébként az előző kettőtől sűrűbb, picit kásás. Színe leginkább a kajszira emlékeztet, feltételezem, hogy a piros chilis és a narancs alapszínének a keveredéséből keletkezett ez az árnyalat. Illatában viszont igazi keményvonalas kapszaicinhuszár, melyben dominál a chili, de a narancs is érződik leginkább a narancshéj aromája. Ismerve a Karchili termékeit nem merem nagykanállal kóstolni, tehát egy késhegynyi cuccból kell kivennem az ízét. Hú b...meg! Karcsi, ez odabaszott! Fanyarul gyümölcsös íz. Ízében is narancshéj, valamint a tüzes pokol, amit az ecet a chili aromájával együtt kiemel. Eddig ez a legerősebb. Még szerencse hogy van a közelemben két szelet ilyen rizspehely, ami elrágcsálva tompítja a csípősséget. Ezt bátrabbaknak is csak óvatosan ajánlom! Húsokhoz, vagy street food ételekhez. 

4. lovas: Halál

"És mikor felnyitotta a negyedik pecsétet, hallám a negyedik lelkes állat szavát, a mely ezt mondja vala: Jőjj és lásd. És látám, és ímé egy sárgaszínű ló; és a ki rajta üle, annak a neve halál, és a pokol követi vala azt; és adaték azoknak hatalom a földnek negyedrészén, hogy öljenek fegyverrel és éhséggel és halállal és a földnek fenevadai által."

A Halált nem más hozza el számunkra mint Nagy Bence - az ötletadó. A négy szósz közül a halál a leghígabb. Gondolom azért, hogy be tudjon csordogálni minden kicsi résbe elpusztítani az oda menekülőket. Színében leginkább egy BBQ szószra hasonlít (textúrája is BBQ glazurra emlékeztet) a sötétvörös keveredik a csokibarnával. Ez utóbbin nem is kell csodálkozni, mivel chiliből Brown bhoutlah és Moruga chocolate került bele. Ezen kívül tartalmaz még málnaecetet, fehérborecetet (Bence mániája ez a sokfajta ecet...), cukrot, kakaót,  és worchester szószt is. (Majdnem egy folyékony chili con carne...). Illatában a kakaó, a barna chilik és valami meggy tükröződik vissza, ami szerintem nem más mint a fehérborecet és a málnaecet keveréke. Tényleg egy olyan sajátságos aromája van, amit eddig nem kóstoltam, holott nem ez az első tesztel anyag nálam. Ennek kellene a legcsípősebbnek lennie?  Nem is tudom. Fej-fej mellett állnak csípősségre az Éhinséggel. De ez egy teljesen más cucc! Ez egy nagyon összetett aromájú készítmény. Mintha egy erősen csípős konyakosmeggyet kóstolnék, ergo együtt van benne a kakaó kesernyéssége, a gyümölcs (a meggy, ami nincs is benne) savanykássága és a csokoládé édessége. Nagyon izgalmas, nagyon különleges cucc, szerintem - óvatosan adagolva - BBQ, vagy egyéb szabadtéri sültekhez kiváló a halál kategóriájában. 

dscf0832.JPG

A termékcsoport limitált kiadásban készült 2019-ben. Jelenleg már nem kapható, de a gyártóktól kapott információk alapján 2020-ban folytatódni fog a gyártása az összefogás keretein belül. A szószok későbbi elérhetőségével, előrendelésével kapcsolatban a gyártók bármelyikétől lehet információt szerezni. Bárkinek tudom ajánlani, aki szereti az érdekes, pikáns ízeket és a csípősséget, vagy mondjuk ki nyíltan: belépést egy apokaliptikus világba, de kuriozitása miatt egy ilyen kollekció kiváló ajándék is lehet. 

Mind a négy gyártónak csak gratulálni tudok a termékekhez, illetve a példaértékű összefogáshoz! 

- A Bibliai idézetek a revideált Károli Biblia alapján kerültek közlésre

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr5015308022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása