HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) Jalapeno (17) jalapeno (7) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2019.04.19. 05:04 bratya

A tűzzel játszó nyúl

Címkék: chiliszósz Nyúl Habanero Carolina Reaper nyúli tüzes chili Buzásné Kata HunHot2018 ZestFest Fiery Food Challenge

Minden úgy kezdődött, ahogy a 21. század tömegkommunikációs világában lenni szokott. Egy közösségi oldalon tematikus csoportban felfigyeltem egy hozzám hasonló érdeklődésű termelőre, bejegyzéseire. Elkezdtem „lájkolni” az oldalát, ismerősnek jelöltem, chateltünk stb., de személyesen velük – Buzás Tiborral és feleségével Katával - csak hosszú idő után találkoztam egy tematikus rendezvényen, mintha ez a kis ország egy kontinens lenne. De meséljenek ők is valamit.

Kata: Azt hogy messze élünk egymástól én is meg tudom erősíteni, mivel a nem vagyok tősgyökeres dunántúli. 2006-ban Debrecenből kötöztünk Nyúlra, ami igen furcsa, és nagy változás volt az életünkben. A legkisebb gyerekünk akkor volt 2,5 éves, a középső 4,5, a legnagyobb pedig 6. Mivel a férjem külföldön dolgozott már előtte, így hazautazáskor mindig ő jött a legkésőbb, és ment vissza a legkorábban. Ezt nagyon nehezményeztük, mivel a gyerekek picik voltak, ezért úgy döntöttünk, hogy a nyugati határ mellé költözünk. Nekem nagyapám – akit sajnos nem ismertem - öttevényi volt, mindig vonzott lélekben ez a vidék. Otthon eladtunk mindenünket, és itt, Nyúlon, újrakezdtük az életünket.

nyuli_4.jpg

Tibor: Ez a környék a legellentmondásosabb a világon. Sokkal módosabbak az emberek, mint ahol eddig megfordultunk, mégis szinte mindenki fával tüzel télen. Itt nem derogál az embereknek „vidéken” lakni, sőt. Mindenki kíváncsi, mégis mindenki tartózkodó. Itt, aki nem ideszületett, az „gyüttment”, még ha 20 éve itt lakik, vagy a községért dolgozik, akkor is az marad. Szóval furcsa, idegen, egyben szenzációs, fantasztikus itt élni. Egy olyan tájegysége Magyarországnak, ahol külön Nyúl-Magyar szótárt hoztak létre. Eleinte nem értettük, miről beszélnek. Nem ismertük ezeket a szavakat. Ők meg a miénket. Csoda egy falu. Nagyon hamar beilleszkedtünk, lehet túl hamar, a gyerekeim már nyúliak.

Gondolom a chilitermelést nem a helyiek oltották a véretekbe.

Kata: A gazdálkodás egy hosszabb történet melynek előzménye van. 2008-ban egy súlyos munkahelyi baleset miatt, ami óriási veszteséggel járt ránk nézve, kellett azonnal munkát találnom, Nekünk nincs, és nem is volt segítségünk soha. Nagymama Debrecenben, testvérek szintén, így magunk voltunk mindig. Így hozta a sors, hogy a legjobb barátnőm ügyintéző volt egy helyi gazdaságban, ahova el tudtam hirtelen helyezkedni. Itt ismerkedtem meg a termeléssel, piaccal, mindennel, ami alapját képezi a mostani „tudásomnak”. 2010-ben lettem őstermelő, és kezdtem el a saját gazdaságunkat építeni.

Tibor: 2016 májusában Olaszországban, egy vásárban vettem három gyönyörű palántát. Név szerint Trinidad moruga scorpion, Trinidad moruga scorpion yellow és Carolina reaper palántákat. Nem tudtam mi lesz belőlük, de megtetszettek.

nyuli_2.jpg

Kata: Előtte semmilyen kapcsolatom nem volt csípős paprikával sem. Palántának felneveltem, de mi termését sosem fogyasztottuk. Addig. Most minden héten legalább egyszer csilis babot kell főzzek. A gyerekeim is rákaptak a csili ízére, és mi is. Az első feldolgozást az életben nem felejtem el. Azt hittem ott köpöm ki a tüdőm. Másnap vettünk egy gázálarcot.

És egyből jött az inspiráció, hogy kistermelők legyetek?

Kata: Mivel már a csilitermesztés előtt is volt kistermelői engedélyem, csak beírattam, hogy csiliszószok. Mindig szerettem pepecselni. A lekvárjaimat pedig mindenki dicsérte.

Milyen egy ekkora családban a munkamegosztás?

Tibor: Mi ketten csinálunk mindent. Enyém a kerti meló, viszont minden egyebet Kata csinál. Ja nem, a hordókat mindig a gyerekek töltik fel.

nyuli_6.jpg

Kata: Magkortól a kiültetésig minden az én feladatom. Kiültetik a srácok a csiliket, üvegházban 40 tő fér el kényelmesen, az udvaron 60, és ládákban 50 db, mivel 2x2-es térállást számolunk. A hobbitelken van a paradicsom java, az egyéb növények. Pl ribizli, szőlő, meggy, eper, őszi és sárgabarack, birs, medvehagyma és a mustár. Itthon szilva, cseresznye, körte. Mindent, ami a szószokba kerül, mi termelünk. Receptek pedig nincsenek, csak a fejemben. Autentikusan főzök, ami jó lett egyszer, azt másodszor is pont ugyanúgy csinálom. És működik.

A megszokottól eltérően nektek nem fólia, hanem polikarbonát „üvegházatok” van.

Kata: Az első fóliámat a gyerekekkel csináltuk, mivel Tibi nem volt itthon. Annyit tudott segíteni, hogy a vázat összerakta, onnantól mennie kellett. Ez a kis fólia 3 évig bírta, aztán a hatalmas hó alatt megadta magát. Ekkor kezdte el tervezni a férjem, hogy készít nekem egy üvegházat polikarbonátból. Mondanom sem kell egy 4 légkamrás „poliház” mennyibe kerül. Így a spórolt pénzünket kiegészítettük egy kocsi árával, és egy év alatt el is készítette nekem. Ha azt mondom, hogy eddig egy trabantom volt, most meg egy audi, na, ennyi a kettő között a különbség. A tavalyi paprikákat a reapereket amelyiket egészségesnek láttuk, benne is hagytuk a földben, már levelesednek.

nyuli_5.jpg

Ti elsősorban a legerősebb fajtákat termesztitek. Mi az oka, hogy így döntöttetek a fajtakínálat összeállításánál?

Tibor: Csak a legerősebb csilivel foglalkozunk, reaperek, morugák, egy-egy haba fajta. Részünkről szerelem a termesztés. Katának minden évben van kedvence; először a sárga moruga, később a csoki moruga, és mostanában a caramel reaper.

Kata: A termékeinkben egyébként kettősség tükröződik. melyek két csoportra oszthatók. Csíp és brutális, vagy enyhén csíp, mert gyümölcsös. Az összes fesztiválon és helyi piacokon nagyon kelendő a medvehagymás szószunk, izgalmas még a saját mustárunk, amit nem hőkezeléssel készítek, hanem nyersen darálom. Mint a wasabi. A natúr, füstölt termékek szintén népszerűek, illetve a natúr cseppeket is kedveltek. Próbálom minél egyszerűbben kivitelezni a szószokat, mert szeretem a tiszta ízeket, ahogy a vevőim is. Szinte mindegyik törzsvásárlónkkal közvetlen a kapcsolatunk, mindegyiküket tiszteljük, kedveljük, nagyon jókat beszélgetünk, és nem csak csiliről.

Elég komoly sikereket is elértetek versenyeken. Erről is meséljetek valamit!

Kata: Sok-sok tanulás után jutottam el 2018-ban arra a szintre, amikor úgy éreztem el kell indulnom a Magyarországon egyedülálló HunHot versenyen. Két kategóriában neveztem. Gyümölcsös csiliszószok és natúr csiliszósz kategóriában. A natúr kategóriában a 10. helyen végeztem, sok-sok ponttal, de amire nagyon büszke vagyok, a legmagasabb pontszámot kaptam a csípősségre. A gyümölcsös kategóriában pedig 2. helyet sikerült elhoznom a Vérnyúl nevű feketeribizli és körte alapú csiliszószommal. Ez a termék nagyon népszerű lett, főként vadakhoz, különlegesebb sajtokhoz ajánlom. Egyszerűen zamatos, kellemes, és a színe is elvarázsol.

nyuli_3.jpg

Tibor: Aki pedig egy versenyen közel kerül a győzelemhez, és olyan éhes a sikerre, mint mi, az itt nem állhat meg. Maga a termesztés a legfontosabb, a leggyönyörűbb rész, de a verseny, az egy külön világ. Az az izgalom. Egyik csilitermesztő barátom - aki egyébként az első szlovák világbajnok - Varga Gábriel segítségével beneveztünk kettő Amerikában, New Yorkban induló világversenyre. A ZestFest Fiery Food Challenge az egyik leghitelesebb, legrangosabb verseny a világon. Ezen a fantasztikus versenyen Ultra Hot kategóriában The Rabbit Fire, azaz a Nyúl tüze szószunkkal 3. helyezést értünk el. Magyarországról először sikerült ezen a versenyen, kihíváson érmet nyerni. Óriási a boldogság. Ez a szósz a világ legerősebb paprikáiból készült, enyhén füstölve, zöldfűszerekkel. Több mint 100 bíró vakteszt alapján dönti el, melyik termék érdemel több pontot. Csilis pályafutásunk csúcsa ezidáig. Mint látszik, nagyon megihletett minket Nyúl. Vérnyúl, The Rabbit Fire(Nyúl tüze), Nyúl-York nevű szószunk is van.

nyuli_1.jpg

Merre találkozhatnak a vásárlók veletek?

Kata: Helyileg Győr vásárcsarnok, Győr, ETO Park piac vasárnaponként és Mosonmagyaróvár az állandó minden hetes piacunk. Ezeken minden héten ott vagyok, ha esik, ha fúj, ha fagy. Minden hónapban van a híres Dunakapu téren termelői vásár, eddig ott is minden hónapban megjelentünk, számítanak ránk. Itthon pedig mindig nyitva a kapu, hozzánk, várunk minden érdeklődőt szeretettel.

Amint átléptem életem derekán, egyre többször csodálom azokat az embereket, akik mernek nagyot álmodni, kilépni saját komfortzónájukból és belevágni egy újba, egy eddig megszokottól merőben másba. A Buzás házaspár története is mesze túlnyúlik a chilin, megmutatja, hogy miként lehet egy ipari alpinistából és egy pénzügyi szakemberből sikeres és elismert kertész.

Zárszóként mondhatnám, hogy aki még nem kóstolta a Nyúli Tüzes Chili termékeit, az mindenképpen tegye meg. De én ettől többet javaslok. Mindenki ismerje meg Tibort és Katát, mert az az energia és életvidámság, mellyel ők rendelkeznek, mindenki arcára mosolyt csal és jókedvre deríti. Azt kívánom, hogy ez a pozitív életszemlélet maradjon meg mindörökre nekik és akkor a chilivel kapcsolatos sikereik is folyamatosan a nyomukban fognak járni.

Fotók: facebook.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr4214772806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása