Minden úgy kezdődött, ahogy a 21. század tömegkommunikációs világában lenni szokott. Egy közösségi oldalon tematikus csoportban felfigyeltem egy hozzám hasonló érdeklődésű termelőre, bejegyzéseire. Elkezdtem „lájkolni” az oldalát, ismerősnek jelöltem, chateltünk stb., de személyesen velük – Buzás Tiborral és feleségével Katával - csak hosszú idő után találkoztam egy tematikus rendezvényen, mintha ez a kis ország egy kontinens lenne. De meséljenek ők is valamit.
Kata: Azt hogy messze élünk egymástól én is meg tudom erősíteni, mivel a nem vagyok tősgyökeres dunántúli. 2006-ban Debrecenből kötöztünk Nyúlra, ami igen furcsa, és nagy változás volt az életünkben. A legkisebb gyerekünk akkor volt 2,5 éves, a középső 4,5, a legnagyobb pedig 6. Mivel a férjem külföldön dolgozott már előtte, így hazautazáskor mindig ő jött a legkésőbb, és ment vissza a legkorábban. Ezt nagyon nehezményeztük, mivel a gyerekek picik voltak, ezért úgy döntöttünk, hogy a nyugati határ mellé költözünk. Nekem nagyapám – akit sajnos nem ismertem - öttevényi volt, mindig vonzott lélekben ez a vidék. Otthon eladtunk mindenünket, és itt, Nyúlon, újrakezdtük az életünket.
Tibor: Ez a környék a legellentmondásosabb a világon. Sokkal módosabbak az emberek, mint ahol eddig megfordultunk, mégis szinte mindenki fával tüzel télen. Itt nem derogál az embereknek „vidéken” lakni, sőt. Mindenki kíváncsi, mégis mindenki tartózkodó. Itt, aki nem ideszületett, az „gyüttment”, még ha 20 éve itt lakik, vagy a községért dolgozik, akkor is az marad. Szóval furcsa, idegen, egyben szenzációs, fantasztikus itt élni. Egy olyan tájegysége Magyarországnak, ahol külön Nyúl-Magyar szótárt hoztak létre. Eleinte nem értettük, miről beszélnek. Nem ismertük ezeket a szavakat. Ők meg a miénket. Csoda egy falu. Nagyon hamar beilleszkedtünk, lehet túl hamar, a gyerekeim már nyúliak.
Gondolom a chilitermelést nem a helyiek oltották a véretekbe.
Kata: A gazdálkodás egy hosszabb történet melynek előzménye van. 2008-ban egy súlyos munkahelyi baleset miatt, ami óriási veszteséggel járt ránk nézve, kellett azonnal munkát találnom, Nekünk nincs, és nem is volt segítségünk soha. Nagymama Debrecenben, testvérek szintén, így magunk voltunk mindig. Így hozta a sors, hogy a legjobb barátnőm ügyintéző volt egy helyi gazdaságban, ahova el tudtam hirtelen helyezkedni. Itt ismerkedtem meg a termeléssel, piaccal, mindennel, ami alapját képezi a mostani „tudásomnak”. 2010-ben lettem őstermelő, és kezdtem el a saját gazdaságunkat építeni.
Tibor: 2016 májusában Olaszországban, egy vásárban vettem három gyönyörű palántát. Név szerint Trinidad moruga scorpion, Trinidad moruga scorpion yellow és Carolina reaper palántákat. Nem tudtam mi lesz belőlük, de megtetszettek.
Kata: Előtte semmilyen kapcsolatom nem volt csípős paprikával sem. Palántának felneveltem, de mi termését sosem fogyasztottuk. Addig. Most minden héten legalább egyszer csilis babot kell főzzek. A gyerekeim is rákaptak a csili ízére, és mi is. Az első feldolgozást az életben nem felejtem el. Azt hittem ott köpöm ki a tüdőm. Másnap vettünk egy gázálarcot.
És egyből jött az inspiráció, hogy kistermelők legyetek?
Kata: Mivel már a csilitermesztés előtt is volt kistermelői engedélyem, csak beírattam, hogy csiliszószok. Mindig szerettem pepecselni. A lekvárjaimat pedig mindenki dicsérte.
Milyen egy ekkora családban a munkamegosztás?
Tibor: Mi ketten csinálunk mindent. Enyém a kerti meló, viszont minden egyebet Kata csinál. Ja nem, a hordókat mindig a gyerekek töltik fel.
Kata: Magkortól a kiültetésig minden az én feladatom. Kiültetik a srácok a csiliket, üvegházban 40 tő fér el kényelmesen, az udvaron 60, és ládákban 50 db, mivel 2x2-es térállást számolunk. A hobbitelken van a paradicsom java, az egyéb növények. Pl ribizli, szőlő, meggy, eper, őszi és sárgabarack, birs, medvehagyma és a mustár. Itthon szilva, cseresznye, körte. Mindent, ami a szószokba kerül, mi termelünk. Receptek pedig nincsenek, csak a fejemben. Autentikusan főzök, ami jó lett egyszer, azt másodszor is pont ugyanúgy csinálom. És működik.
A megszokottól eltérően nektek nem fólia, hanem polikarbonát „üvegházatok” van.
Kata: Az első fóliámat a gyerekekkel csináltuk, mivel Tibi nem volt itthon. Annyit tudott segíteni, hogy a vázat összerakta, onnantól mennie kellett. Ez a kis fólia 3 évig bírta, aztán a hatalmas hó alatt megadta magát. Ekkor kezdte el tervezni a férjem, hogy készít nekem egy üvegházat polikarbonátból. Mondanom sem kell egy 4 légkamrás „poliház” mennyibe kerül. Így a spórolt pénzünket kiegészítettük egy kocsi árával, és egy év alatt el is készítette nekem. Ha azt mondom, hogy eddig egy trabantom volt, most meg egy audi, na, ennyi a kettő között a különbség. A tavalyi paprikákat a reapereket amelyiket egészségesnek láttuk, benne is hagytuk a földben, már levelesednek.
Ti elsősorban a legerősebb fajtákat termesztitek. Mi az oka, hogy így döntöttetek a fajtakínálat összeállításánál?
Tibor: Csak a legerősebb csilivel foglalkozunk, reaperek, morugák, egy-egy haba fajta. Részünkről szerelem a termesztés. Katának minden évben van kedvence; először a sárga moruga, később a csoki moruga, és mostanában a caramel reaper.
Kata: A termékeinkben egyébként kettősség tükröződik. melyek két csoportra oszthatók. Csíp és brutális, vagy enyhén csíp, mert gyümölcsös. Az összes fesztiválon és helyi piacokon nagyon kelendő a medvehagymás szószunk, izgalmas még a saját mustárunk, amit nem hőkezeléssel készítek, hanem nyersen darálom. Mint a wasabi. A natúr, füstölt termékek szintén népszerűek, illetve a natúr cseppeket is kedveltek. Próbálom minél egyszerűbben kivitelezni a szószokat, mert szeretem a tiszta ízeket, ahogy a vevőim is. Szinte mindegyik törzsvásárlónkkal közvetlen a kapcsolatunk, mindegyiküket tiszteljük, kedveljük, nagyon jókat beszélgetünk, és nem csak csiliről.
Elég komoly sikereket is elértetek versenyeken. Erről is meséljetek valamit!
Kata: Sok-sok tanulás után jutottam el 2018-ban arra a szintre, amikor úgy éreztem el kell indulnom a Magyarországon egyedülálló HunHot versenyen. Két kategóriában neveztem. Gyümölcsös csiliszószok és natúr csiliszósz kategóriában. A natúr kategóriában a 10. helyen végeztem, sok-sok ponttal, de amire nagyon büszke vagyok, a legmagasabb pontszámot kaptam a csípősségre. A gyümölcsös kategóriában pedig 2. helyet sikerült elhoznom a Vérnyúl nevű feketeribizli és körte alapú csiliszószommal. Ez a termék nagyon népszerű lett, főként vadakhoz, különlegesebb sajtokhoz ajánlom. Egyszerűen zamatos, kellemes, és a színe is elvarázsol.
Tibor: Aki pedig egy versenyen közel kerül a győzelemhez, és olyan éhes a sikerre, mint mi, az itt nem állhat meg. Maga a termesztés a legfontosabb, a leggyönyörűbb rész, de a verseny, az egy külön világ. Az az izgalom. Egyik csilitermesztő barátom - aki egyébként az első szlovák világbajnok - Varga Gábriel segítségével beneveztünk kettő Amerikában, New Yorkban induló világversenyre. A ZestFest Fiery Food Challenge az egyik leghitelesebb, legrangosabb verseny a világon. Ezen a fantasztikus versenyen Ultra Hot kategóriában The Rabbit Fire, azaz a Nyúl tüze szószunkkal 3. helyezést értünk el. Magyarországról először sikerült ezen a versenyen, kihíváson érmet nyerni. Óriási a boldogság. Ez a szósz a világ legerősebb paprikáiból készült, enyhén füstölve, zöldfűszerekkel. Több mint 100 bíró vakteszt alapján dönti el, melyik termék érdemel több pontot. Csilis pályafutásunk csúcsa ezidáig. Mint látszik, nagyon megihletett minket Nyúl. Vérnyúl, The Rabbit Fire(Nyúl tüze), Nyúl-York nevű szószunk is van.
Merre találkozhatnak a vásárlók veletek?
Kata: Helyileg Győr vásárcsarnok, Győr, ETO Park piac vasárnaponként és Mosonmagyaróvár az állandó minden hetes piacunk. Ezeken minden héten ott vagyok, ha esik, ha fúj, ha fagy. Minden hónapban van a híres Dunakapu téren termelői vásár, eddig ott is minden hónapban megjelentünk, számítanak ránk. Itthon pedig mindig nyitva a kapu, hozzánk, várunk minden érdeklődőt szeretettel.
Amint átléptem életem derekán, egyre többször csodálom azokat az embereket, akik mernek nagyot álmodni, kilépni saját komfortzónájukból és belevágni egy újba, egy eddig megszokottól merőben másba. A Buzás házaspár története is mesze túlnyúlik a chilin, megmutatja, hogy miként lehet egy ipari alpinistából és egy pénzügyi szakemberből sikeres és elismert kertész.
Zárszóként mondhatnám, hogy aki még nem kóstolta a Nyúli Tüzes Chili termékeit, az mindenképpen tegye meg. De én ettől többet javaslok. Mindenki ismerje meg Tibort és Katát, mert az az energia és életvidámság, mellyel ők rendelkeznek, mindenki arcára mosolyt csal és jókedvre deríti. Azt kívánom, hogy ez a pozitív életszemlélet maradjon meg mindörökre nekik és akkor a chilivel kapcsolatos sikereik is folyamatosan a nyomukban fognak járni.
Fotók: facebook.com