A tematikus közösségi oldalakat és a főváros környéki fesztiválokat látogatók az utóbbi években rendszeresen találkozhatnak Kola Károllyal, azaz a Karchili vállalkozás megalapítójával és egyre népszerűbb termékeivel. Bár ez nem most kezdődött, ha jól tudom?
Nem természetesen. Ez egy sokkal régebbi történet. Minden nyolc évvel ezelőtt kezdődött, amikor is egy ismerősömnél voltam látogatóban, aki egy nagy bokorra mutatva megkérdezte tőlem, hogy nem viszem-e el. Nemleges válasz esetén ő bizony kidobja, mert már nem fér el tőle. Egy Chocolate Habanero bokor volt az és természetesen elhoztam. Nagy szerencsém volt, mert mindez augusztus elején történt, így már termés is volt a rajta, nem is kevés. Előtte sem vetettem meg a csípős dolgokat, de igazából akkor nyílt ki a szemem. Szeptember vége felé már azon gondolkoztam, miként tudnám megoldani azt, hogy majd februárban is tudjak ilyen jó csípőset enni. Akkor készítettem el az első szószomat, ami a mai napig változatlan formában készül, mindössze a chilit cseréltem le, így a Habaneroból Black Bhutlah lett. A következő évet már 8 fajtával kezdtem. Ez a Chocolate Habanero bokor egyébként még a következő négy évben is végig kísérte a chilis tevékenységemet. Sajnos a hatodik évét már nem érte meg. A többi innen már akár közhelynek is mondható, mert gyakorlatilag szinte mindenki így kezdte. Több chili, több szósz. Ajándékozás családnak, barátoknak. A harmadik szezon után már májusban huszon-harminc ember állt sorba és kérdezték, hogy mikor lesz már chili. De azt is sokan javasolták, hogy áruljam, mert lenne rá szélesebb kereslet. Valahogy így kezdődött a „chilis pályafutásom”, melyben tényleges kistermelőként 2015-től veszek részt.
Budapesten mennyire van lehetőséged kereskedelmi mennyiségű állományt kiépíteni?
Bár valóban Budapesten élek, de itt csak kb. 30 tő um. kísérleti állományom van. Itt tesztelem az újabb – potenciális – fajtákat. A főváros közelében van nagyobb kertem, ott termelek intenzívebben. Itt kb. 600 tő szabadföldi és 200 tő konténeres növényem van.
Melyek a legjellemzőbb fajtáid?
A legfőbb termesztett fajtáim a Carolina Reaper és a legkedveltebb szószom (Black Bhutlah), illetve a BBQ szószom alapanyagául is szolgáló CP288 Black Bhutlah SLP F2. A nagy kedvenc viszont a Dorset Naga.
Kérlek, mutasd be a termékeidet!
A termékeim jelenleg a jellemzően millió feletti Scoville értékkel rendelkező chilikből készült szószok. A négytagú Poison termékcsakád, aminek a zászlóshajója a Red Poison a „#HunHot 2016 Chili Alapszószok - Extra Csipős kategória” harmadik helyezettje lett. Társai a Yellow, Peach és a White Poison, amik a nevüket az alapjukat adó chilik színének köszönhetik. Ezen kívül van egy tisztán Carolina Reaper-ből és egy tisztán Black Bhutlah-ból készült, valamint egy Kávés szószom is, aminek a Red Poison az alapja. A gyengébb kategóriát nálam a BBBBQ (Black Bhutlah Barbecue) névre hallgató BBQ szószom képviseli, ami szintén bronzérmes lett a „#HunHot 2017 Chilis BBQ Szószok Kategória”-ban. Ezeken kívül egy leginkább levesekhez, pörköltekhez ajánlott chilikrémem a „Bitang Károly”, valamint egy nagyon erős chilikből készült savanyúság gazdagítja a palettát.
Elkészítésüknél mindig arra törekszem, hogy a késztermék megtartsa a bennük lévő chilikre jellemző ízvilágot, illetve az esetlegesen hozzáadott alapanyagok lágyítsák, könnyebben fogyaszthatóvá és finomabbá tegyék a terméket. Erre nagyon jó példa a Yellow Poison, amiben Trinidad Moruga Scorpion Yellow és Bhut Yolokia Yellow chilik vannak narancsvelővel főzve. De a BBQ szószom sem egy normál barbecue, mert jelentős mennyiségű szilva is van benne, minimális kakukkfű társaságában.
Ezek receptjét te kísérletezed ki, vagy mások ajánlásait is figyelembe vetted?
Minden termékemet saját ötleteim alapján, egyedül fejlesztettem ki. Szerencsésnek mondhatom magam, mert eddig a családtagoknak/ismerősöknek/barátoknak tesztelésre kiosztott szószaimat mindig jól, gyakorlatilag negatív kritika nélkül fogadták. A receptek egy két esetben változtak ugyan, de ezek inkább csak finomhangolások voltak. Leginkább a szószokhoz hozzáadott só és ecet típusa és ez által ezek mennyisége módosult.
Az eddigi legötletesebb logó a tied, amivel találkoztam. Ha lenne ilyen verseny (pl. Solymáron lehetne ilyen kategória is…) akkor én biztosan első helyezést adnék neki. Ezt ki találta ki?
A logómat teljes egészében magam terveztem. Nem akartam a majdnem mindenki által használt paprika/chili motívumot alkalmazni, viszont mindenképpen olyat szerettem volna, ami valahogy utal a csípősségre. Ekkor került képbe a kapszaicin molekulaláncának az ábrája. Ehhez kellett nevet választanom. Sajnos mostanra elég elcsépelt dolog lett a keresztnév és a chili szavak ötvözéséből született márkanév, de akkoriban ilyen még egyáltalán nem volt, így a Karchili kézenfekvőnek tűnt és a betűk számát tekintve is pont beleillet a képbe. A végleges formába öntést természetesen már egy grafikus végezte. Ö felelős egyébként az összes címkém megjelenéséért is.
Hol találnak meg leginkább a vásárlók?
Meg szoktam rendszeresen jelenni a tematikus rendezvényeken is, de szerencsére nagyon sok visszajáró vásárlóm van, így az előalított termékeim nagy része náluk landol. Ezen kívül több budapesti és két keszthelyi étterem is az én szószaimat kínálja a vendégeinek, valamint megvásárolhatók a termékeim Budapesten, több helyen is. Csak kettőt megemlítve például a Fővám téri piaccsarnokban és a Chili Villagge-ban is. Amennyiben valaki szeretné felvenni velem a kapcsolatot, akkor azt a legkönnyebben a facebook oldalamon tudja megtenni, üzenet formájában. Általában 2-3 órán belül válaszolni tudok a megkeresésekre.
Milyen fejlesztési terveid vannak a jövőre nézve?
Fejlesztés a termékek tekintetében több fronton is tervbe van véve. Az egyik vonal mindenképpen egy populárisabb, gyengébb irány.
Ami biztosan lesz, mert nagy sikert aratott a tesztelők körében az a sárgabarackos fehérrépás hagymás chutney, a Füstölt Jalapenoból készült kakaóbabos szósz, és savanyúság kevésbé csípős vegyes chilikből.
A másik vonal még nem publikus, amennyiben minden jól megy és a technika is engedi, szeptemberre már az is nyilvánossá válik.
Ez megélhetés számodra, vagy inkább hobbi? Esetleg mindkettő?
Megélhetés még egyelőre nem. Főállásban ipari ingatlanok, irodaházak bérbeadásával és értékesítésével foglalkozok, de mivel egy hét éves kislány büszke apukája vagyok, így a szülői teendőim is lekötik az időm egy részét. Hogy valamikor ez főállás lesz-e, az a jövő zenéje. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mind én, mind a párom vidékről származunk, Keszthely környékén élnek a rokonaink. Bár több mint két évtizede a fővárosban lakok, de a vidéktől nem tudtam és nem is akartam elszakadni. Gyakoriak a kétlaki élet alkalmai, Budapest a mókuskerék, Balaton a szabadidő, de itt is szükségét érzem a kertészkedésnek, melyre a chiliültetvényem kiváló. Az hogy ezt néhány év alatt ilyen sikeressé is tudtam tenni, az tovább ösztönöz a jelenlegi életvitelem folytatásában, ötleteim megvalósításában.
fotók: Karchili