HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2021.01.13. 15:20 bratya

Hobbivakcinák

Címkék: napszúrás bolondok aranya Debrecen habenero csilikrém Betyár BEszósz St Habakukk

Kicsit szomorúan érdekes volt a 2020-as az év a chilis kistermelők számára (is). Vásárok, fesztiválok, hagyományos versenyek maradtak el, vagy korlátozódtak szűk körűre a - nem elégszer - elátkozott vírus miatt, ráadásul a nyár elejének szeszélyes időjárása sem kedvezett a bőséges termésnek. Mintha a természet megérezte volna a COVID miatti forgalomkiesést és "megálljt" parancsolt volna a kistermelők számára; mondván maradt úgyis a tavalyi készleteitekből, fölösleges a kamrátokat, fagyasztókat, raktáraitokat feltölteni irdatlan mennyiségű árúval, mert ez a szép nevű rohadék egymás utáni hullámokban fog titeket visszavetni az értékesítésben. Persze tudom, hogy ez csak egy idealizált filozofikus gondolkozás, bár van aki hisz az ilyen összefüggésekben. 

Ez a felemás év viszont egy dologra jó volt, méghozzá a kísérletezésre. Arra, hogy sok jelenlegi - vagy esetleg leendő - kistermelő új termékek receptúráját dolgozza ki kényszerű szabadidejében, szabadjára engedve a fantáziáját, felhasználva részben beragadt készleteit. 

Hogy ezen - fentebb említett - tényezők belejátszottak-e a Beszósz Manufaktúra új termékeinek a kifejlesztésébe azt nem tudom, de Nagy Bence és párja Tóth Enikő az idén ősszel is több új csípős készítménnyel lepte meg a fogyasztóit. Ezeket késő ősszel kaptam kézhez kóstolásra, véleményezésre, melyet az alábbiakban meg is teszek. 

A négy készítmény három szószt és egy krémet tartalmaz, bár ez utóbbi is szószként van feltüntetve a gyártó által. Kiszerelésük változó. A betyár és a St. Habakukk 100 ml-es, a Napszúrás 40 ml-es nyakas, a Bolondok aranya pedig 40 ml-es konzerves üvegben került kiszerelésre. A design a megszokott megfelelően áttekinthető és figyelemfelkeltő. (Itt hozzá kell tennem, hogy a St. Habakukk annyira újdonság volt, hogy a küldött mintapéldányra már elfogyott a kész frontoldali címke, ezért lett a hátoldala lefotózva. Mondjuk engem cseppet sem zavart a hiánya.) Egyébként elnézést kérek a fotó minőségéért, de mostanában sötétben megyek dolgozni és sötétben érek haza - ráadásul a blogomra esténként van időm - így kénytelen voltam megoldani a "home office-om" íróasztalán a fotózást a notebook mellett. 

bence_szoszok.jpg

Mint tudjuk Bence nem az a szemérmes fiú, aki fukarkodik a kapszaicinnel, így a kóstolót előre úgy terveztem, hogy óvatos leszek. Tudják, a leforrázott macska az esőtől is fél. 

Kezdjük a Betyárral

Debreceni manufaktúra lévén nem egy rossz választás a Betyár elnevezés, a Hortobágy közelsége miatt. A betyárokra régebben a szabad életet élő - részben törvénykívüli - nomád állattartókra asszociált az ember. Azután jött a gulyáskommunizmus, amikor az osztrák és német turistacsoportokat az Ibusz és egyéb utazási irodák kemény valutáért beutaztatták az országba, majd elvitték a Hortobágyra, ahol bő gatyába öltöztetett kirakatparasztok ostorcsattogtatással szórakoztatták őket. Szerintem még ez is elment. De manapság a betyárok valódi reneszánsza leáldozott, köszönhetően az önjelölt pödörtbajszú "ungarischecelebeknek", mivel manapság már nem létezik olyan falunap, ahol ne jelenne meg egy magát Laci, Jani, Béla, Sanyi, Jóska stb. betyárnak nevező illető, aki szokatlan megjelenésén kívül egy értelmes mondatot sem tud előadni, maximum kétszer megkavarja fakanállal azt a krumplipaprikást, amit a legutóbbi választási burgonyaosztásból kimaradt alapanyagból főznek a község illusztris és délben már egyben illuminált népének. De mindegy. Legyünk tradícionálisabbak és a Betyár szószról feltételezzük, hogy ez egy igazi magyaros ízesítő. 

A készítmény a 36 % Trinidad scorpio paprikán kívül tartalmaz még paradicsomot, vöröshagymát, sót, fokhagymát, ecetet, fűszereket és tartósítót. Szóval olyan magyaros cuccokat. Színében szép sötétvörös, textúrájában tökéletes sűrűségű, kismértékben kásás. Illatában érződnek a fűszerek, leginkább a vöröshagyma. Ízében kellemes és összetett. Kissé sós, mint ahogy a magyaros fűszerezésű csípős szószokban lenni szokott, de nem nyomja el a többi ízt. Megvan benne a fokhagyma, a vöröshagyma íze, a paradicsom savassága és a chili ereje. Ami nem tetszett ez utóbbi. Egy kicsit kevesebb több lenne egy magyaros szószban. Én elhiszem, hogy egy betyár szereti az erős pásztortarhonyát, amit kint megfőz egy vaslábosban a "gunyhó" mellett a pusztában, de van egy határ. Adott egy finom, magyaros ízesítésű szósz, amit szívesen használ fel az ember adott ételek ízesítésére, de lehetőségei korlátozottak, mert a csípősség miatt ezt nem tudja kiélvezni. Szerintem 36 % chili esetén a cayenne is elég lenne. Nem rossz - félreértés ne essék - de egy kicsit olyan érzésem van, hogy így a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük. 

St HabaKukk: Amikor először olvastam a szósz nevét két dolgot feltételeztem. Az egyik, hogy Habaneroból készült, a másik pedig az esetleges kakukkfű tartalom, mivel a Beszósz Manufaktúrának van egy Kakukk nevű szósza is, ami ezt a nemes fűszernövényt tartalmazza. Az előbbi állítást meg is erősíti a címke, az utóbbit nem. Csak annyiban, hogy fűszereket is tartalmaz, persze a Bencétől jól bevált egyéb ízesítőkön kívül, mint a málnaecet, fehérbor ecet, cukor, worchester szósz, só és tartósítószer. A gyönyörűen piros szósz, szép homogén textúrájú és pont annyira sűrű, hogy megfelelően lehessen csöpögtetni az üvegből. Illatában kissé paradicsomos, hiába nincs benne. Ezt a hatást sokszor az ecetek és a cukor kombinációja tudja kiváltani paprikák esetében, de ezzel semmi baj nincs. Szerintem a fogyasztók 90 %-a nem ellenkezik, ha egy chiliszósznak paradicsomos beütése van. Ízében viszont nagyon is domináns a paprika. A cukor, a só és az ecetek tökéletes kombinációja ad neki egy brutálisan finom ízt, egy olyan igazi édesen csípős aromát. A fűszert nem igazán tudom mi lehet, de nem is lényeges. Csípőssége az amit elvárhatunk egy habanerotól, bizserget, de nem marja szét a szánkat. Olyan igazi street food kiegészítő, bár nem kezdőknek való! Jó kis vakcina lett ez is!  

(Egyébként a kíváncsiságom hajtott és utánanéztem a neten, hogy ez a Szent Habakuk(k) ki volt, vagy csak egy olyan szólásmondás. A Katolikus egyháznak nincs Szent Habakuk(k) nevű szentje. A Biblia ószövetségében van egy Habakuk nevű kispróféta, aki valószínűleg Kr.e.6. században élt, azonban őt nem kanonizálta az egyház, így a név eredete valószínűleg a múlt homályába vész.)  

Napszúrás: Na itt Bence megint megint erősebb fajtát hozott alapul, méghozzá a 7 POT yellow-t. Ebből következik, hogy ez egy sárga szósz, ami a szokotton kívül vöröshagymát és fehér balzsamecetet tartalmaz. (El tudom képzelni a kamrájukat, gondolom van benne legalább 30 féle ecet. Itt kezet is foghatnak a Nyúli Tüzes Chilivel, ahol a gyártó szintén a különböző ecetfajták sokaságát használja a mesteri szószainál.) Az előzőhöz hasonlóan ez is egy kellemesen folyós, szépen átpasszírozott készítmény, tehát könnyen kezelhető a 40 ml-es kiszerelésű, viszonylag szűk nyakú üvegből felhasználva is. Illatában ez is karakteres, itt már jobban átjön, hogy nem habaneroval állunk szemben. Itt is jól sikerült a hozzávalók kombinációja, egyből érződnek a citrusos aromák, de - a paprika jellegzetes csípőssége - hamar elnyomja a gyümölcsös ízt. Egyébként ez is nagyon jól sikerült, de ennek fogyasztásához már jóértelemben vadbaromnak kell lenni egy kicsit. Ismét gratulálni tudok!  Fel van adva a lecke a konkurenciának. 

Bolondok aranya: Na ez egy ütős cucc. A gyártó szerint szósz, szerintem krém. De ezen szerintem nem fogunk összeveszni. Egy olyan igazi kásás, darabos darált paprika. Méghozzá 93 % 7 POT yellow. Valamint só, tartósítószer és fűszerek. Bár ez utóbbiak szerintem el is hagyhatók belőle, mert ez a fajta önmagában sóval (ami egy kicsit a levét is kioldja a paprika húsának) is tökéletes. Persze nem 20 % sóval, mert az már elég durva lenne, de kevesebb nagyon finommá tudja tenni. Viszont így indokolt a NaBenzoát, mert ez nem fogy el gyorsan. A színe egyébként kissé zöldes, ez a sárga fajták oxidációja. Élvezeti értékéből semmit nem von le. Az viszont van neki. Tényleg a klasszikus magas minőség. Először a gyümölcs aromája, citrusossága jön át, majd a zsibbasztó csípősség. Állaga és csípőssége miatt leginkább hígabb ételek (levesek, szaftok, raguk) főzés közbeni, vagy utólagos fűszerezésére ajánlom. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr3816377712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása