A 2019-es HunHot verseny után keresett meg ismét a Szati Chili "stábja". Tulajdonképpen nem volt nehéz dolguk, mivel a tulajdonosok "földijeim"; ők is gyulaiak.
Róluk már korábban írtam egy bejegyzést. Ők azok akik idő és hely hiányában igazi manufaktúrális, vagy inkább céhes méretben termelnek chilipaprikát. Üzemméretük alíg haladja meg egy hobbikertészét, de odafigyeléssel mégis minőségi termékeket állítanak elé kisszériában. Nemzetközi versenyeken már sikerrel indultak, a HunHot versenyeken is középmezőnyben végzett több termékük is.
Most három készítményükről akarok bővebben írni, melyek közül kettő számomra is újdonság. Elsőként lássunk egy savanyúságot.
A Smoky Rings egy igazi különlegesség a hazai csípős savanyúságok tekintetében. Na nem azért, mert Jalapeno paprikából van (pont azért nem lenne különleges), hanem azért mert ez a savanyúság füstös. Füstölt Jalapeno paprikakarikák hagyományos savanyúságlében. Szerintem - és ezt már többször is kifejtettem - ez igazi kuriózum. A feldolgozás igényes, a felöntőlé tiszta, illatában intenzíven füstös, ízében inkább ecetes, mint édes. A paprikakarikák közepesen roppanósak, nem kemények, de nem is ellágyultak. Gondolom a viszonylag hideg füst lágyított a jalapeno vastag húsán. Ezzel a termékkel a gyártó már két nemzetközi díjat is besöpört a padlására; 2018-ban a World Hot Sauce Awards-on és 2020-ban a Scowie Awardson - szerintem nagyon megérdemelten - egy-egy 3. helyezést. Hogy mihez is ajánlom ezt a terméket. Gyakorlatilag bármihez, annak aki szereti a füstös ízeket és a savanyúságot, de hamburgereknek, tortilláknak igazi csemegéje lehet. Ha elfogy, akkor se öntsük ki a felöntőlevet, karikázzunk bele gyöngyhagymát, vagy salottahagymát és pár nap után egy különleges ízvilágú - picit csípős és füstös - savanyúságot kapunk!
A következő két termék elég speciális a Szati Chili termékkínálatán belül. Egy helyi kisüzemi sörfőzde termékei - és persze chilik - képezik az alapját. A termékfejlesztés célja részben a sörfőzdéhez kapcsolódó étterem csípős termékkel történő ellátása volt, mely így autentikus. Ha a hátsó épületben sört főzünk, akkor az ételeink, fűszereink is kapcsolódjanak a saját sörünkhöz.
A két szósz kiszerelése egységes, 100 ml-es nyakas üveg. A design minimalista, letisztult, tartalmaz minden kötelező információt. Az üvegek természetesen nyakfóliával és nyakszűkítővel ellátottak.
A Habanero IPA chiliszósz - a neve alapján egyértelmű dolgokon kívül - tartalmaz még narancsot, almaecetet lime-ot és sót. Egy kisüvegbe is sok minden belefér. Színében sötétvörös, sima textúrájú és nagyon híg, mely a főfelhasználó étterem kérésére készült ilyen állagúra. (Gondolom megvolt az indokuk rá. Marinálásra tökéletes az ilyen állag.) Kóstolást bátran megeresztettem nem óvatoskodtam. De nem is kellett, mert csípősségre az alsó közposztályba sorolható. Ez pont elég a vendéglátásban. Kevés vendég akarja leégetni a nyelőcsövét egy étteremben. Tartottam tőle, hogy sok bába között elvész a gyerek; ennyi karakteres íz, de valami nem fog érződni. Szerencsére nem így történt. Annak ellenére, hogy jellegzetes alapanyagokkal van tele (narancs, IPA sör, lime) érződnek az ízek, sőt mintha a narancs a sör fanyarságát és kesernyésségét felerősítené a lime pedig lágyítaná. Önmagában egy nagyon furcsa ízvilág, de kóstoltam grillezett zölségek mellé és úgy egy kiváló ízélményt okozott. Meg fogom próbálni húsmarinádként is amint oda jutok. Lehet nem mostanában kellene leszoknom a húsról?
Brown Ale BBQ a másik sörös szósz, amiből a Brown Ale egy amerikai típusú sör. A BBQ pedig egy összetett ízvilágú készítmény, így ebben is található paradicsompüré (remélem nem bolti), füstölt jalapeno paprika (lásd fentebb), füstölt habanero paprika, barnacukor, vöröshagyma, almaecet, citromlé, só, fokhagyma, bors és Na-benzoát. Ezek ismeretében én egy jó kis BBQ szószt várok el. A termék textúrája picit - de nem zavaróan - kásás, színe rozsdabarna sűrűsége a "jól lehet csöpögtetni" kategóriba esik. Illatában dominál a paradicsom és a máshoz nem hasonlítható enyhén füstös és összetett BBQ aroma. Kóstolás után valami csoda jelentkezik az ízlelőbimbóimon. Savanykás, de összetett BBQ íz, (számomra) enyhe csípősséggel. Ez utóbbi olyan "Jalapeno magában" mértékű. Ebben a sört mondjuk nem érzem, de nem is akarom ezek után. Majd iszok mellé egyet. Ez úgy tökéletes ahogy van. Ez egy igazi BBQ (grill) szósz, ami nem a cukros, hanem a citrusosabb verzió, így mindenképpen olyan sültek mellé ajánlom, melyek nehezebbek, jobban kívánják a savasabb ízeket, de grillezett zöldségekhez is ki fogom próbálni.
A Szati Chili már eddig is meglepett egy-két készítményével. Most is. Összességében elmondhatom, hogy három kiváló terméket tudtam megkóstolni ismét. Ebből a Habanero IPA állaga és ízvilága miatt leginkább marinád jellegű, vagy marinádok különleges alapját tudja képezni. A savanyúság hihetetlenül egyedi, de a BBQ szósz sem mindennapos a nem mindennapos savassága miatt. Kíváncsi vagyok milyen ételekhez használják fel ezeket a sörfőzde éttermében. Egyszer elsétálok megkóstolni valamit. Ha nem lesz jó a kaja legfeljebb besörözök. Úgyis közel van, onnan négykézláb is hazatalálok!