HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2020.01.19. 12:02 bratya

Sörben az igazság?

Címkék: Jalapeno IPA Habanero Füstölt Jalapeno Szati Chili Smoky Rings Habanero IPA Sörös chiliszósz Brown Ale BBQ

A 2019-es HunHot verseny után keresett meg ismét a Szati Chili "stábja". Tulajdonképpen nem volt nehéz dolguk, mivel a tulajdonosok "földijeim"; ők is gyulaiak.

Róluk már korábban írtam egy bejegyzést. Ők azok akik idő és hely hiányában igazi manufaktúrális, vagy inkább céhes méretben termelnek chilipaprikát. Üzemméretük alíg haladja meg egy hobbikertészét, de odafigyeléssel mégis minőségi termékeket állítanak elé kisszériában. Nemzetközi versenyeken már sikerrel indultak, a HunHot versenyeken is középmezőnyben végzett több termékük is. 

szati_jo.jpg

 

Most három készítményükről akarok bővebben írni, melyek közül kettő számomra is újdonság. Elsőként lássunk egy savanyúságot. 

A Smoky Rings egy igazi különlegesség a hazai csípős savanyúságok tekintetében. Na nem azért, mert Jalapeno paprikából van (pont azért nem lenne különleges), hanem azért mert ez a savanyúság füstös. Füstölt Jalapeno paprikakarikák hagyományos savanyúságlében. Szerintem - és ezt már többször is kifejtettem - ez igazi kuriózum. A feldolgozás igényes, a felöntőlé tiszta, illatában intenzíven füstös, ízében inkább ecetes, mint édes. A paprikakarikák közepesen roppanósak, nem kemények, de nem is ellágyultak. Gondolom a viszonylag hideg füst lágyított a jalapeno  vastag húsán. Ezzel a termékkel a gyártó már két nemzetközi díjat is besöpört a padlására; 2018-ban a World Hot Sauce Awards-on és 2020-ban a Scowie Awardson - szerintem nagyon megérdemelten -  egy-egy 3. helyezést. Hogy mihez is ajánlom ezt a terméket. Gyakorlatilag bármihez, annak aki szereti a füstös ízeket és a savanyúságot, de hamburgereknek, tortilláknak igazi csemegéje lehet. Ha elfogy, akkor se öntsük ki a felöntőlevet, karikázzunk bele gyöngyhagymát, vagy salottahagymát és pár nap után egy különleges ízvilágú - picit csípős és füstös - savanyúságot kapunk! 

A következő két termék elég speciális a Szati Chili termékkínálatán belül. Egy helyi kisüzemi sörfőzde termékei - és persze chilik - képezik az alapját. A termékfejlesztés célja részben a sörfőzdéhez kapcsolódó étterem csípős termékkel történő ellátása volt, mely így autentikus. Ha a hátsó épületben sört főzünk, akkor az ételeink, fűszereink is kapcsolódjanak a saját sörünkhöz. 

A két szósz kiszerelése egységes, 100 ml-es nyakas üveg. A design minimalista, letisztult, tartalmaz minden kötelező információt. Az üvegek természetesen nyakfóliával és nyakszűkítővel ellátottak. 

A Habanero IPA chiliszósz - a neve alapján egyértelmű dolgokon kívül - tartalmaz még narancsot, almaecetet lime-ot és sót. Egy kisüvegbe is sok minden belefér. Színében sötétvörös, sima textúrájú és nagyon híg, mely a főfelhasználó étterem kérésére készült ilyen állagúra. (Gondolom megvolt az indokuk rá. Marinálásra tökéletes az ilyen állag.) Kóstolást bátran megeresztettem nem óvatoskodtam. De nem is kellett, mert csípősségre az alsó közposztályba sorolható. Ez pont elég a vendéglátásban. Kevés vendég akarja leégetni a nyelőcsövét egy étteremben. Tartottam tőle, hogy sok bába között elvész a gyerek; ennyi karakteres íz, de valami nem fog érződni. Szerencsére nem így történt. Annak ellenére, hogy jellegzetes alapanyagokkal van tele (narancs, IPA sör, lime) érződnek az ízek, sőt mintha a narancs a sör fanyarságát és kesernyésségét felerősítené a lime pedig lágyítaná. Önmagában egy nagyon furcsa ízvilág, de kóstoltam grillezett zölségek mellé és úgy egy kiváló ízélményt okozott. Meg fogom próbálni húsmarinádként is amint oda jutok. Lehet nem mostanában kellene leszoknom a húsról? 

Brown Ale BBQ a másik sörös szósz, amiből a Brown Ale egy amerikai típusú sör. A BBQ pedig egy összetett ízvilágú készítmény, így ebben is található paradicsompüré (remélem nem bolti), füstölt jalapeno paprika (lásd fentebb), füstölt habanero paprika, barnacukor, vöröshagyma, almaecet, citromlé, só, fokhagyma, bors és Na-benzoát. Ezek ismeretében én egy jó kis BBQ szószt várok el. A termék textúrája picit - de nem zavaróan - kásás, színe rozsdabarna sűrűsége a "jól lehet csöpögtetni" kategóriba esik. Illatában dominál a paradicsom és a máshoz nem hasonlítható enyhén füstös és összetett BBQ aroma. Kóstolás után valami csoda jelentkezik az ízlelőbimbóimon. Savanykás, de összetett BBQ íz, (számomra) enyhe csípősséggel. Ez utóbbi olyan "Jalapeno magában" mértékű. Ebben a sört mondjuk nem érzem, de nem is akarom ezek után. Majd iszok mellé egyet. Ez úgy tökéletes ahogy van. Ez egy igazi BBQ (grill) szósz, ami nem a cukros, hanem a citrusosabb verzió, így mindenképpen olyan sültek mellé ajánlom, melyek nehezebbek, jobban kívánják a savasabb ízeket, de grillezett zöldségekhez is ki fogom próbálni. 

A Szati Chili már eddig is meglepett egy-két készítményével. Most is. Összességében elmondhatom, hogy három kiváló terméket tudtam megkóstolni ismét. Ebből a Habanero IPA állaga és ízvilága miatt leginkább marinád jellegű, vagy marinádok különleges alapját tudja képezni. A savanyúság hihetetlenül egyedi, de a BBQ szósz sem mindennapos a nem mindennapos savassága miatt. Kíváncsi vagyok milyen ételekhez használják fel ezeket a sörfőzde éttermében. Egyszer elsétálok megkóstolni valamit. Ha nem lesz jó a kaja legfeljebb besörözök. Úgyis közel van, onnan négykézláb is hazatalálok! 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr5815416278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása