Gyula belvárosának egyik kis eldugott csendes utcájában van egy átlagos ház. Az utcafront és a magas kapu eltakarja a kertet, melynek egyik mediterrán szegletében két barát kisléptékű chilitermesztésbe kezdett pár évvel ezelőtt. Szabolcs és Attila – akik egyébként a Szati Chili névadói – valamint a később csatlakozó Gergő a chilin kívül is kollégák, egy orvostechnikai fejlesztő-gyártó cég munkatársai Budapesten.
Miként kerültetek kapcsolatba a chilivel és mikor?
Ati: Én voltam, aki először beleszeretett a chili termesztésbe, és ehhez van is egy történetem. 3 évvel ezelőtt ősszel Gyulán volt egy nagy vihar és a szomszédom ablakából lefújt a szél egy Dorset Naga palántát. Mivel nem voltak otthon, így hazavittem és átültettem, majd másnap átvittem neki. Már szezon vége lévén, a szomszédom nekem ajándékozta. Ápolgattam és szépen beérlelte az épen marad terméseket. Ekkor kóstoltam először ilyen jellegű chili paprikát, és azt kell mondjam azonnal elvarázsolt a különleges illata és iszonyatos ereje. Mivel a kertészkedés mindig is közel állt hozzám, elhatároztam, hogy én is kipróbálom magam a chili termesztésben, mellyel sikerült megfertőzzem Szabi barátomat is, és következő évben már együtt gondoztuk a Carolina Reaper és Ghost Chili palántáinkat. A szószfőzéssel egy egészen új világ tárult elénk, nagyon sokféle receptet kipróbáltunk, míg végül az enyhén fűszerezett szószoknál állapodtunk meg, illetve 2016-ban jött a füstölés ötlete.
Szabi: Így van. Atival együtt kezdtük Gyulán, először csak hobbi szinten ültettünk néhány tő chilit. Szeretem és bírom is a csípőset, persze ezek a paprikák egy egészen más szintet képviselnek, mint amiket előtte ettem. Mindig is szerettem az otthoni kertészkedést, úgyhogy hatalmas lelkesedéssel álltunk neki a chilik termesztésének. Az ízvilág mellett, ami engem nagyon megfogott, az a chili paprikák változatos formája és színe, az, hogy nincs köztük két egyforma. Mindig keresem az egyedi terméseket. Mivel fényképezni is nagyon szeretek, ezért a képeket én készítem, így igyekszem visszaadni az eredeti Szati hangulatot. A munka meghozta gyümölcsét és már első évben szép termést szüreteltünk, alig győztük elajándékozni ismerősöknek, barátoknak. Vittünk be a közös munkahelyünkre is Budapestre, így rántottuk bele Gergőt is a különleges chilik világába.
Gergő: Mindig is bírtam és imádtam a csípőset, így hamar függőjévé váltam az extrém erős chiliknek. Atiék megkértek, hogy teszteljem az általuk termesztett paprikákat, csípősség-íz-illat szerint osztályozva őket, én pedig nagyon szívesen vállalkoztam a feladatra. Ekkor merült fel a gondolat, hogy ha ezek a chilik ilyen sokat tudnak teremni megfelelő gondoskodás és törődés mellett, akkor értékesíthetnénk és fel is dolgozhatnánk őket. Ezzel hivatalosan is útjára indult a Szati Chili, amelyben én kreatív feladatokat látok el, a facebook-oldal és a honlap menedzselése mellett.
Füstölt Jalapeno szósz. Mondhatnám úgy is, hogy folyékony chipotle. A mexikói konyha egyik kultikus fúszere a füstölt jalapeno paprika, melynek szószként történő elkészítésével többen is foglalkoznak mostanában. Színre a zöld jalapeno paprika kissé megszürkült árnyalatát láthatjuk a 40 ml-es üvegben. Csípősségre tipikus jalapeno, de a füstössége intenzív. Pikáns fűszerezés nem vész el a füst mély aromája mellett. Ez nem tipikus locsolós chiliszósz, hanem egy különleges fűszer, melyet ételek utóízesítésére ajánlok azoknak, akik nem a vad erős szószokat kedvelik.
Mik a kedvenc, leginkább termesztett fajtáitok?
Szabi: A Carolina Reaper örök kedvenc, ebből ültetünk a legtöbbet. A másik nagy favorit a Ghost Chili, különböző színekben, további befutók pedig a Habanero-fajták. Ezen kívül minden évben ültetünk pár tő kevésbé ismert chilit kísérletezési céllal, idén ez a Black Bhutlah volt, a Rocoto és a Trinidad Scorpion Caramel.
Mekkora tőszámmal dolgoztok?
Ati: Idén nagyjából 100 tő chilivel dolgoztunk, a jövőben pedig bővíteni fogjuk a megművelt területet és a tőszámot is.
Hogy tudjátok megoldani, hogy Gyulán termeltek és Pesten dolgoztok?
Gergő: A csapat kétharmada – Szabi és Ati - gyulai, így ők főleg hétvégente hazajárnak foglalkozni a chilikkel, szószfőzéssel, stb. Hét közben automata öntözőrendszer oldja meg a vízellátást. Időnként én is ellátogatok a paprikákhoz, ezt egész napos programokkal kötjük össze, például füstöléssel, barbecue-partival.
Kiknek és hol tudjátok értékesíteni a termékeket? Van egy jól körülhatárolható vevőkör?
Gergő: Vevőink többsége tapasztalt chilirajongó, és a friss paprikák mellett szószkülönlegességeink keltik fel az érdeklődésüket. Nagyon odafigyelünk arra, hogy aki tőlünk vásárol, elégedett legyen: minden termékünket saját kezűleg készítjük, ellenőrizzük, csomagoljuk. A friss paprikáink így garantáltan valóban frissek, és amelyik esztétikailag kívánnivalót hagy maga után (“formahibás”, vagy kisebb, mint a többi), azt inkább lefőzzük. A szószfőzés-füstölés folyamatát is gondosan ellenőrizzük, ha egy adag valamiben eltér az elvárttól (pl. túl füstös lett), azt inkább eltesszük magunknak, és új adagot készítünk.
Carolina Reaper szósz. A világ legcsípősebb paprikájából (majdnem) minden kistermelő próbál valamit kihozni. Ez általában sikerül is, ha mást nem a csípőssége miatti megrőkönyödést biztosan. De tegyük félre a tréfát, mert a Szati Chili itt is alkotott egy magas minőséget. Akik egy kicsit is ismerik a magyar kistermelői chilitermékekket, azok már legtöbbször ránézére is meg tudják mondani, hogy melyek azok, amik esetében magas minőséget kapnak az üveg kinyitását követően. Ez nem más mint a szín. A paprika élénkpiros színe egyből látható, melyből lehet következtetni, hogy ez a szedést követően frissen került feldolgozásra, valamint tényleg csak a legjobb minőségű, teljes érettségű bogyók kerültek bele. Textúrája sima, nem darabos. Illata beindítja a nyáltarmelést, ami biztos előjel, azért a kapszaicin facsaró hatása is érvényesül, de ez így természetes. Ízében a carolina friss zamata érvényesül a brutális csípősség mellett. Hasonlót már kóstoltam, az díjat is nyert. Szerintem érdemes lenne jövőre benevezni ezzel egy megmérettetésre, mert magas lécet át lehet vele ugrani. Csípőssége miatt inkább készételek fűszerezésre ajánlom, de bátrabbak sreet food kajákhoz, vagy sültekhez is csöpögtethetik.
A füstös jellegű szószok ötlete honnan jött? Mi inspirált, hogy túllépjetek a chipotlén?
Ati: A füstölés ötlete egy külön szálon csatlakozott be a történetbe. Régóta vonz a barbecue és a különböző füstölési technológiák. Tudni kell rólam, hogy általában én vagyok a grill partikon a sütésért felelős, így amikor hallottam a barbecue sütésről egyből beleszerettem. Tetszett, hogy a grillel ellentétben, amelynél csak rövid ideig kell a sütő mellett állni, a BBQ egy egész napos tevékenység és csak a nap végén lesz meg az eredménye egy utolérhetetlen BBQ-oldalas vagy pulled pork formájában. Idén sikerült eljutnom arra a pontra, hogy nekem kell egy smoker, és alapos tájékozódás után beruháztam egy álló vizes smokerre. Fel is avattuk egy gyulai BBQ-buli keretében, ahol ott volt az egész Szati Chili team és innen már csak egy kicsi lépés volt a füstölt jalapeño (chipotle) ötlete.
Szabi: Aztán magától értetődően a következő gondolat az volt, hogy ha jalapeñót lehet füstölni, miért ne lehetne bármit? Ezzel meg is született a Füstölt Carolina Reaper szósz koncepciója, amit senki más kínálatában nem láttunk. Sok “füstbe ment” hétvége után végül megalkottuk a - szerintünk - tökéletes receptet, és a visszajelzések alapján Füstölt Carolina szószunk valóban nagyon finom, és az országban egyedülálló.
Milyen terveitek vannak a későbbiekben?
Gergő: Folyamatosan kísérletezünk különlegesebbnél különlegesebb szószokkal, ezen a téren biztosan lesznek újdonságok. A friss paprika szezonnak lassan vége, így hamarosan elérhetőek lesznek szárított és füstölt chilijeink, jövőre pedig ismét folytatjuk a friss paprikákkal, nagyobb tőszámmal. Rendezvényekre, tematikus fesztiválokra ebben az évben sajnos nem jutottunk ki , a jövőben ezen mindenképp tervezünk változtatni.
Füstölt Carolina Reaper szósz. Na ez egy igazi újdonság volt a számomra. Megszületésének körülményeiről írtam a bejegyzésben. Ez már nem az az élénkpiros színű szósz, mivel a különleges füstölés sötétebb árnyalatot kölcsönöz neki. Elsőre nekem egy természetesen antikolódott téglára emlékeztetett, mely sok mindent megélt egy kerítés oldalában, költőiesen mondhatjuk, hogy van benne bölcsesség és méltóság. Az üveg kibontása után meglepetés ért, mert valami hatodik érzék előre jósolta neke ezt a hasonlatot, mivel a szósz összetett illata, aromája szontén azt az érzést keltette, hogy ebben a termékben van tapasztalat, tudás és odafigyelés. Mintha egy évtizedek óta chilit füstölő mexikói öregember bújt volna az üvegbe generációk tapasztalataát magával hordozva. Szavakkal nehezen leírható, erős aromás füstillat csapott meg, de a legnagyobb meglepetést a kóstolás okozta. Felkészültem - ismerve az alapanyagot - a "legrosszabbra, de elsőre másodpercekig csak a füst, a fűszerek és a paprika összetett aromáját éreztem. Már-már kételkedni kezdtem, hogy ez egyáltalán carolinából van-e, amikor is megjött az elemi erejű csípős érzet, hogy a nyelvemet körbe elkezdje pirítani. Durva egy dolog volt, de ezt szeretjük. Elmondhatom, hogy ez a szósz egy igazi unikális termék, mely eddig - tudomásom szerint - kereskedelmi forgalomba nem került. Igazi fűszer, leginkáb annak aki megbírkózik az igazán csípős ételekkel is.
A Szati Chili egy nagyon kicsi vállalkozás a „szakmában”, azonban termékeiken keresztül rádöbbenhetünk, hogy a kreativitás és a hozzáadott érték sikereket hozhat, és további terveket, fejlesztést generálhat. Az eddig elért eredményeitekhez gratulálok, és sok sikert kívánok a jövőbeni céljaitok eléréshez!
Fotók: Szati Chili
https://www.facebook.com/szatichili/?fref=ts
https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts