HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2023.01.20. 09:04 bratya

"Mert a chili összehoz minket…"

Sokat gondolkoztam, hogy milyen címet adjak mostani bejegyzésemnek, ami nem túl unalmas, vagy elcsépelt. Ekkor jutott eszembe az Áchili szlogenje, mert őket, mint kistermelőket és engem, mint bloggert a chilipaprika szeretete hozott össze, melyben segítséget jelentett a közösségi média valamint közös ismerősök is. De erről beszéljen Márkus Béla – a vállalkozás alapítója.

Áchili: A történet szerintem sokaknál ugyanúgy kezdődik. A család férfitagjai nemzedékek óta kedvelték a csípős ízeket, szerették, ha gyöngyözik a homlokuk az erős paprikától. Velem is édesapám szerettette meg az erős paprikát valamikor még serdülő koromban. Rendszeresen fogyasztottam a hegyes erőset, a cseresznyepaprikát a macskapöcsét és a csípős készítményeket. Majd eltelt közben közel negyed évszázad és egyszer egy győri piaci látogatáskor vásároltunk pár szem Habanero és Trinidad scorpion paprikát, melynek a magjait megszedtük és következő évben elvetettük. Ez valamikor 2012-ben történt. Na innentől kezdve nem volt megállás. Évről-évre bővítettük az állományt, mint mennyiségben, mind a fajták tekintetében. Természetesen ekkor már meghaladta a termésmennyiség a szükségleteinket, így osztogattunk paprikát barátoknak, rokonoknak is. 2015-ben már őstermelővé, 2018-ban pedig kistermelővé váltunk.

317835038_535040258545122_6820185134877672711_n.jpg

A nevetek gondolom a lakhelyetekből ered?

Áchili: Igen! Ácson születtem, itt is élünk, itt van bejegyezve a vállalkozásunk is. A településnév és a chili szavak „házasításából” született meg a név. (Ács egy Komárom-Esztergom vármegyei kisváros – szerk.).

323545894_1684652455283473_1116017125937166965_n.jpg

Ha a család ennyire kedveli a chilit, akkor feltételezem a termelésbe és a feldolgozásba is besegítenek.

Áchili: A vállalkozásba az egész család besegít, kicsik és nagyok egyaránt. Ki így, ki úgy! Én a termesztésben és a feldolgozásban jeleskedem, feleségem – Réka - pedig a feldolgozásban, holott ő kevésbé szereti a csípőset. A nagyszülők is kiveszik részüket a mindennapokban, hol csak gyermek felügyelettel, hol a gondozásban, de sokszor szedésben és a feldolgozásban is!

A Magyar Ízek Versenyén kóstoltam már pár terméketeket, a füstös Jalapeno savanyúság kifejezetten ízlett.

Áchili: Chili savanyúságunk többféle is van. Készítünk cukkinival, uborkával, káposztával, almapaprikával termékeket, de ezen kívül chili krémeink, pelyheink,  poraink is vannak. Készítünk aszalt paradicsomot is, melyre büszkék vagyunk, mert 2020-as MÍV versenyén Bronz minősítést kapott a Napfény Íze nevű termékünk. Ugyanígy bronz minősítésű lett az általad is említett Füstös ecetes Jalapeno.

323745468_844097940005653_1453267806038125511_n.jpg

Akkor nem csak paprikát termeltek?

Áchili: Minden alapanyagot mi termelünk meg. A tő állományunk 2022-ben 1.200 db. abból 200 tő paradicsom. Paprikákból Trinidad Scorpionok, Reaperek, Habanerok, Bhut Jolokiák, Jalapeno, Cayenne a főbb fajtáink, de kisebb tőszámban egyebek is előfordulnak. Természetesen ezek mellett uborkát, cukkinit, káposztát stb. is termelünk, részben alapanyagként, részben saját fogyasztásra.

Az utóbbi 2-3 évben az erősevő versenyek is gyakoribbá váltak Magyarországon. Ezek szervezésében ti is tevékenyen részt vettetek.

Áchili: 2022-ben a Nagymarosi Csípős Fesztiválon megismerkedtünk Bóka Ödönnel, aki az éppen ott megrendezett chilievő verseny nyertese volt! Mint kiderült ő Európa Bajnoki negyedik helyezett chilievő. Ödön a termékeink egy részét meg is kóstolta, mely a langoloharapasok.hu weboldalon megtekinthető. Közben elkezdődtek a chilievő versenyek is. Az első Tatabányán, azután Győrben, melyekre mi is ajánlottunk fel az induló versenyzőknek termékeinkből. Ezek után az a megtiszteltetés ért minket, hogy a „3. Lángoló Harapások Chilievőt” mi rendezhettük meg Komáromban a Monaco Kávézóban. Itt 14 versenyző indult. Nagy siker volt rengeteg érdeklődővel. A nyertes itt is - mint az előző versenyeken - Bóka Ödön (Dönci) lett. Itt szeretnék köszönetet mondani a verseny megrendezésében segítőknek, akik a következők: Lángoló Harapások, Nyúli Tüzes Chili, Winners Garden, Hottie Chili, Póló Trend, Sipi Kert ,Dömperignon Chili, Best Hollywood Pizza és Burger és nem utolsó sorban a Monaco Cafe és Bar. Ígéretet kaptunk a főszervezőktől, hogy az idén megrendezendő országos turné keretein belül Komárom ismét az állomások közé kerül.

323819722_3434608156857339_8509016249798710772_n.jpg

Az értékesítést miként oldjátok meg?

Áchili: Az értékesítést leginkább háznál oldjuk meg. Termelői piacra járunk havonta egy alkalommal és talán 4-5 vásáron veszünk részt az év folyamán! A három kisgyermekünk és egyéb elfoglaltságok miatt a rendszeres piacozás nem jöhetett szóba eddig, de nem zárkózunk el tőle a későbbiekben. Marketingben elsősorban a közösségi média színterét használjuk. Évről-évre nő a kereslet így is a termékeink iránt, így folyamatosan növelni kell az állományt, még ha kis lépésekben is. A vásárlók részéről pozitívak a visszajelzések így úgy döntöttünk, hogy a több, mit húsz darabos termékkínálatunkat nem bővítjük jelenleg. Épp elég ezek termékpályáját kezelnünk. Idén szeretnénk a Nagymarosi Csípős Fesztiválon is részt venni, mint az ország legnagyobb tematikus vásárán.

325066719_571720571127203_4284951649773962233_n.jpg

Látszik, hogy céltudatosan, lépésenként fejlődtök. Sok tapasztalatot igényelt, amíg ide eljutottatok?

Áchili: Igen! Voltak sikerek és kudarcok, mind a növénynevelésben, mind a feldolgozásban, mind az értékesítésben. Sokat kellett tanulnunk. Szerencsére ebben jelentős és önzetlen segítséget nyújtott hosszú évek óta Buzásné Kata (Nyúli Tüzes Chili) és Vincze Atilla valamint párja Grestyák Tündi (Winners Garden)! Hálásak vagyunk értük és barátságukért!

Ha már az Áchili szlogenjének első felével kezdtem a bejegyzésem, akkor a legtalálóbb a második felével befejeznem: … és az erő legyen Veletek!

Sok sikert kívánok!

271824895_4986471301439343_5633918959362436178_n.jpg

Fotók: Áchili

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr3618030392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása