Sokat gondolkoztam, hogy milyen címet adjak mostani bejegyzésemnek, ami nem túl unalmas, vagy elcsépelt. Ekkor jutott eszembe az Áchili szlogenje, mert őket, mint kistermelőket és engem, mint bloggert a chilipaprika szeretete hozott össze, melyben segítséget jelentett a közösségi média valamint közös ismerősök is. De erről beszéljen Márkus Béla – a vállalkozás alapítója.
Áchili: A történet szerintem sokaknál ugyanúgy kezdődik. A család férfitagjai nemzedékek óta kedvelték a csípős ízeket, szerették, ha gyöngyözik a homlokuk az erős paprikától. Velem is édesapám szerettette meg az erős paprikát valamikor még serdülő koromban. Rendszeresen fogyasztottam a hegyes erőset, a cseresznyepaprikát a macskapöcsét és a csípős készítményeket. Majd eltelt közben közel negyed évszázad és egyszer egy győri piaci látogatáskor vásároltunk pár szem Habanero és Trinidad scorpion paprikát, melynek a magjait megszedtük és következő évben elvetettük. Ez valamikor 2012-ben történt. Na innentől kezdve nem volt megállás. Évről-évre bővítettük az állományt, mint mennyiségben, mind a fajták tekintetében. Természetesen ekkor már meghaladta a termésmennyiség a szükségleteinket, így osztogattunk paprikát barátoknak, rokonoknak is. 2015-ben már őstermelővé, 2018-ban pedig kistermelővé váltunk.
A nevetek gondolom a lakhelyetekből ered?
Áchili: Igen! Ácson születtem, itt is élünk, itt van bejegyezve a vállalkozásunk is. A településnév és a chili szavak „házasításából” született meg a név. (Ács egy Komárom-Esztergom vármegyei kisváros – szerk.).
Ha a család ennyire kedveli a chilit, akkor feltételezem a termelésbe és a feldolgozásba is besegítenek.
Áchili: A vállalkozásba az egész család besegít, kicsik és nagyok egyaránt. Ki így, ki úgy! Én a termesztésben és a feldolgozásban jeleskedem, feleségem – Réka - pedig a feldolgozásban, holott ő kevésbé szereti a csípőset. A nagyszülők is kiveszik részüket a mindennapokban, hol csak gyermek felügyelettel, hol a gondozásban, de sokszor szedésben és a feldolgozásban is!
A Magyar Ízek Versenyén kóstoltam már pár terméketeket, a füstös Jalapeno savanyúság kifejezetten ízlett.
Áchili: Chili savanyúságunk többféle is van. Készítünk cukkinival, uborkával, káposztával, almapaprikával termékeket, de ezen kívül chili krémeink, pelyheink, poraink is vannak. Készítünk aszalt paradicsomot is, melyre büszkék vagyunk, mert 2020-as MÍV versenyén Bronz minősítést kapott a Napfény Íze nevű termékünk. Ugyanígy bronz minősítésű lett az általad is említett Füstös ecetes Jalapeno.
Akkor nem csak paprikát termeltek?
Áchili: Minden alapanyagot mi termelünk meg. A tő állományunk 2022-ben 1.200 db. abból 200 tő paradicsom. Paprikákból Trinidad Scorpionok, Reaperek, Habanerok, Bhut Jolokiák, Jalapeno, Cayenne a főbb fajtáink, de kisebb tőszámban egyebek is előfordulnak. Természetesen ezek mellett uborkát, cukkinit, káposztát stb. is termelünk, részben alapanyagként, részben saját fogyasztásra.
Az utóbbi 2-3 évben az erősevő versenyek is gyakoribbá váltak Magyarországon. Ezek szervezésében ti is tevékenyen részt vettetek.
Áchili: 2022-ben a Nagymarosi Csípős Fesztiválon megismerkedtünk Bóka Ödönnel, aki az éppen ott megrendezett chilievő verseny nyertese volt! Mint kiderült ő Európa Bajnoki negyedik helyezett chilievő. Ödön a termékeink egy részét meg is kóstolta, mely a langoloharapasok.hu weboldalon megtekinthető. Közben elkezdődtek a chilievő versenyek is. Az első Tatabányán, azután Győrben, melyekre mi is ajánlottunk fel az induló versenyzőknek termékeinkből. Ezek után az a megtiszteltetés ért minket, hogy a „3. Lángoló Harapások Chilievőt” mi rendezhettük meg Komáromban a Monaco Kávézóban. Itt 14 versenyző indult. Nagy siker volt rengeteg érdeklődővel. A nyertes itt is - mint az előző versenyeken - Bóka Ödön (Dönci) lett. Itt szeretnék köszönetet mondani a verseny megrendezésében segítőknek, akik a következők: Lángoló Harapások, Nyúli Tüzes Chili, Winners Garden, Hottie Chili, Póló Trend, Sipi Kert ,Dömperignon Chili, Best Hollywood Pizza és Burger és nem utolsó sorban a Monaco Cafe és Bar. Ígéretet kaptunk a főszervezőktől, hogy az idén megrendezendő országos turné keretein belül Komárom ismét az állomások közé kerül.
Az értékesítést miként oldjátok meg?
Áchili: Az értékesítést leginkább háznál oldjuk meg. Termelői piacra járunk havonta egy alkalommal és talán 4-5 vásáron veszünk részt az év folyamán! A három kisgyermekünk és egyéb elfoglaltságok miatt a rendszeres piacozás nem jöhetett szóba eddig, de nem zárkózunk el tőle a későbbiekben. Marketingben elsősorban a közösségi média színterét használjuk. Évről-évre nő a kereslet így is a termékeink iránt, így folyamatosan növelni kell az állományt, még ha kis lépésekben is. A vásárlók részéről pozitívak a visszajelzések így úgy döntöttünk, hogy a több, mit húsz darabos termékkínálatunkat nem bővítjük jelenleg. Épp elég ezek termékpályáját kezelnünk. Idén szeretnénk a Nagymarosi Csípős Fesztiválon is részt venni, mint az ország legnagyobb tematikus vásárán.
Látszik, hogy céltudatosan, lépésenként fejlődtök. Sok tapasztalatot igényelt, amíg ide eljutottatok?
Áchili: Igen! Voltak sikerek és kudarcok, mind a növénynevelésben, mind a feldolgozásban, mind az értékesítésben. Sokat kellett tanulnunk. Szerencsére ebben jelentős és önzetlen segítséget nyújtott hosszú évek óta Buzásné Kata (Nyúli Tüzes Chili) és Vincze Atilla valamint párja Grestyák Tündi (Winners Garden)! Hálásak vagyunk értük és barátságukért!
Ha már az Áchili szlogenjének első felével kezdtem a bejegyzésem, akkor a legtalálóbb a második felével befejeznem: … és az erő legyen Veletek!
Sok sikert kívánok!
Fotók: Áchili