A Chiliyard egy 2017-ben indult egri válallkozás, melynek a vezetője Koletán Gergely - aki szerintem az egyik legszerethetőbb magyar chilis kistermelő. A válallkozás történetéről nem sokat kívánok írni, mivel a honlapjukon részletes leírás megtalálható, a kezdetektől a "multiba" jutás történetéig. A közelmúltban kaptam Gergelytől egy átfogó kollekciót kóstolásra, véleményezésre, melyet utólag is kösönök neki.
A termékekről általánosságban pár gondolat. Amikor átvettem a csomagot majdnem leszakadt a karom. Na nem azért, mert annyira gyatra a fizikumom, hanem azért mert a Chiliyard nem szerénykedik a kiszereléssel. A termékeik zöme 100, valamint 200 ml-es kiszerelésben kerül forgalomba, de a chutney-knak 330 ml-es (!!!) konzerves üveg az otthonuk. És ez nagyon tetszik nekem, jó marketingfogásnak is találom. Itt az ember érzi, hogy vásárolt valamit. Itt elfelejthetjük a kicsi "kőműves actimeles", meg a kisebbnél is kisebb konzerves üvegeket. Itt valódi - emberes - kiszerelést vehetünk a kezünkbe. Érezzük, hogy kaptunk is valamit a pénzünkért. A nagyobb kiszerelésnek további előnye a címkék tervezhetősége. Annyi információt kell feltüntetni egy kistermelőnek a piacra dobott terméken, hogy ez sokszor a design rovására megy, holott a legtöbb vevőt elsőre a külcsíny ragadja meg. Na ez itt teljesen rendben van, legyen az hatszögletű konzerves, vagy nyakas üveg.
Ami még általánosságban elmondható, hogy a Chiliyard nem a szájletépős kategóriában utazik elsődlegesen. Bár van egy-két (csípősségben) felsőkategóriás készítménye, a termékek zömét alsó és középosztálybeli chutney-k, szószok képezik. Gergely sokkal inkább az ízekkel és az összetevőkkel játszik, mint a kapszaicinnel. Ezt meghagyja alapfűszernek. Igaz hogy van Magyarországon párezer teflonszájú, de a többség még mindíg a visszafogott csípősséget preferálja. Még egy pozitív marketingfogás.
De ezek után lássuk a termékeket!
Jalapeno-lime csiliszósz
2021-es Hungaricool győztes termék. Illatából ítélve csalamádé. Egyébként egy igazi jalapenozöld, homogén, megfelelő sűrűségű szósz. Hogy mitől csalamádé? Pl. a benne lévő 27% jalapenotól, meg vöröshagymától, ételecettől, cukortól, sótól, fűszerektől. Egyszóval mindezeket tesszük egy jó savanyúságba is. Szerencsére az édes-savas arányok megfelelőek, inkább az utóbbiak irányába eltolódva. A kollégáim is nagyon elismerően nyilatkoztak róla. Egészében véve azt mondanám el, hogy egy nem túl tolakodó, de mégis pikáns ízű enyhén csípős szósz. Elsődlegesen street food ételekhez ajánlanám, de mártások, szószok, relishek fűszerezésére is kiváló. Savassága nehezebb húsok által okozott teltségérzetét csökkenti. Enyhe csípőssége végett azok is szívesen fogyszthatják, akik egyébként nem kedvelik a perzselő kapszaicint.
Áfonyás-ribizlis chiliszósz:
Többször is előfordult, hogy a Chiliyard feljött nekünk - "paprikásoknak" - egymás közötti beszélgetéseinkben. Szinte egyből az Áfonyás-ribizlis chiliszószra terelődött a beszélgetés, mintha csak ez lenne az egyetlen terméke, vagy ez lenne a gyártó homlokára ragasztva különböző reklámokban. Még annak is ez ugrott be, aki eddig még nem kóstolta. Szerintem ez a termék olyan szinten meghatározza a későbbiekben is a gyártót, mint a Chili Hungáriát az Attila, vagy Kis Grófót a nézése és járása. Nem is csodálom hogy szinte mindenkinek megragad az emlékezetében ez a termék mert két kurrens gyümölcs az alapja. Az áfonya nagyon sokáig elérhetetlen volt Magyarországon, mivel a termesztésének körülményeihez nem igazán illeszkednek a hazai talaj és éghajlati viszonyok. Az utóbbi években azonban - aranyáron - be lehet szerezni a multikban a "ki tudja milyen eredetűt", vagy szezonban a keleti megyékben a Bihari- és Béli-hegységekben szedettet a piacokon. (Mellékesen megjegyzem, hogy egyre több helyen jelenik meg hazánkban is konténeres kertészetekben - szabályozott körülmények között - az áfonya, bár hosszú távú gazdaságos termesztésével vannak fenntartásaim.) A másik fő alkotóeleme a ribzli, ami viszont szinte kezd eltűnni Magyarországról, részben az éghajlatváltozás, részben a munkaigényessége miatt. Egyszóval unikális alapanyagokból készül. Ami hozzáadásra kerül, az nagyjából az, mint egy átlagos chilis szószban (fűszerek, kápiapaprika, chili, cukor stb.). A színe mélylila, textúrája egyenletesen homogén és tökéletesen sűrű. Nekem ami picit furcsa az a hozzáadott lilahagyma, ami elég karakteresen érződik az ízén és az illatán. Nem rossz, sőt húsok mellé nagyon is passzol, de elsőre mégi meglepetést okozott. Ízében a bogyósgyümölcsök savai a dominánsak a fokhagymával együtt. Szerintem tipikusan nemesebb húsételek mellé illik az ízvilága. Nagyon enyhén csípős, de kiváló receptúra. Kóstolás után mégjobban erősiti a fogyasztóban a gyártó és a termék közötti kapcsolódást ez a szósz.
Tokaji aszús-mézes hagyma-chutny:
Ismét egy Hungaricool győztes termék. Természetesen az alapja a vöröshagyma, mely egész tömegének 74%-a. Tartalmaz még 7,4 % aszubort, balzsamecetet, cukrot, mézet, tartósítót, pektint, almasűrítményt és mustsűrítményt. Gondolom ez utóbbi aszúsűrítmény lehet, vagyis aszúbor mustjának a sűrítménye. Vagy nem is tudom. Igazándiból ami hozzáadásra került az leginkább arra jó, hogy a tömény vöröshagyma keserűségét elvegye. Textúrája olyan igazi chutny-s, tehát nem túl sima, de szerencsére nem is nagyon darabos. Olyan pont jóra sikerült turmixolni. Ízében egyértelműen a hagyma dominál és ez meg is marad. A többi ízvilág csak kiegészítő és nem is igazán karakteres, továbbá egyáltalán nem csípős. Az kétségtelen, hogy nem egy társasági étel, legalábbis ne azelőtt fogyasszuk, hogy esküvőre, fogadásra stb mennénk. Leginkább egyszerűbb, kommerszebb sültek mellé, street food ételekbe, vagy hamburgerszószokba, mártásokba ajánlom.
Olaszos fűszerezésű hagyma-chutney:
Ha felsorolnám, hogy ilahagyma, paradicsom, paradicsompüré, paradicsomszósz az alap, tekinytélyes mennyiségű bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával, rozmaringgal stb. ízesítve, és megkérdezném, hogy milyen ízvilágú termékről lehet szó, tuti mindenki rávágná, hogy olaszos. Hát persze! Ez sem más! Hamisítatlan olaszos hagyma-chutney. Színében olyan mint egy gyönyörű, rusztikusan téglavörös aszalt paradicsom olajban érlelve. Csípőssége gyakorlatilag alíg érezhető, így a gyerekeknek sem kell külön tésztaszószt, vagy pizzakrémet készíteni, ha ezzel fűszerezünk. Mert leginkább ezekhez ajánlom, de én mindenképpen ki fogom próbálni, hogy tortilla és/vagy pizzatésztába is keverek belőle. Nagyon bejött nekem, bár a kolléganőimet nem győzte meg!
Füstös Egri Bikavéres szósz:
Csábítónak tűnik a neve alapján. Bár az Egri Bikavérért - mint borért - annyira nem vagyok oda, de nem is tartom ördögtől valónak. A füstös ízt viszont imádom! Ezért vártam lelkesen, hogy megkóstolhasssam. Színében gyönyörű piros és szokás szerint szép síma texturájú. Illatában erősen dominál a vöröshagyma, de a paradicsom is megjelenik, holott nincs benne. Viszont tartalmaz cayenne chilit, ami sokszor paradicsomillatúvá tesz egy-egy szószt. Szóval nagy várakozással indultam a kóstolás elé, mert valami csodát vártam enyhe csípősséggel. Hogy mit kaptam végül is? Egy szinte teljesen csípmentes, erősen hagymás, kissé édeskés, diszkréten füstös, de mégis egyedi szószt. Hogy a csípősség mértékét érzékeltessem, teáskanállal magában kellett kóstolni, hogy valamit is érezzek. A gyártó elsősorban streed food ételekhez, grillzöldségekhez, könnyed virslikhez, sült húsokhoz, kolbászokhoz ajánlja. Igazándiból egy izgató, de nem túl karakteres szószról beszélünk. Számomra ez egy tipikus "nyári" kísérő, amikor is nem arra vágyok, hogy az ételtől is leizzadjak, hanem csak egy kis laza pikantériára a terasz alatt elköltött pecsenyém mellett.
Jalapeno - Barbeque Csiliszósz:
Szerintem a Jalapeno paprika tökéletes választás egy BBQ alapnak, mivel visszafogott csípőssége révén szélesebb körben értékesíthető, továbbá az egyéb összetevők ízeit nem viszi el rossz irányba. (Kaptam is már eleget a fejemre, amikor a durván erős BBQ szószokat alulértékeltem, de vállalom és továbbra sem leszek hajlandó ezt a véleményemet megváltoztatni.) Ez is csak 2/10-es csípősségű a gyártó szerint. Összetevői között a paprikán kívül megtalálható a vöröshagyma, paradicsompüré, cukor, melasz, ételecet, só, fűszerek stb. Illata kellemes, íze meglehetősen összetett, melyben dominál a vöröshagyma és a fokhagyma. A cukor és az ételecet mennyisége pont megfelelő arányű, míg a melasz pikáns ízvilágot biztosít a terméknek. Ami szintén kiemelkedő tulajdonsága, az a nagyon selymes állaga, homogén textúrája. Engem jobban emlékeztet egy grill szószra, mint egy tipikus BBQ-ra, de szerintem így is egy kiválóan sikerült termék.
Habanero-barackos pikáns szósz:
Nem újdonság a hazai kistermelői piacon a habanero és barack kombinációja, ezen kívül is kóstoltam már hasonló terméket. Egyébként nem rossz kombináció, mivel a habanero erősségét a barack (kajszi és/vagy őszi) édessége tökéletesen ki tudja egészíteni. Nem beszélve arról, hogy ezek a gyümölcsök önmagukban is kellemesen aromásak. Ebben az üvegben a kétféle barack keveréke egészül ki a habanero citrusosságával, fűszerekkel, mindez kellemes visszafogott csípősséggel. Textúrájában szuper homogén, színében inkább az őszibarackdzsemre emlékeztet, mint a kajszilekvárra. Én egy 6/10 jelölésnél több kapszaicint vártam volna, de jó ez így, nem veszi el a csípősség a gyümölcsök alapízeit és a fűszerek nüansznyi karaktereit. (Esetleg a jelölést venném vissza 4/10, vagy inkább 5/10 fokozatba.) Ettöl függetlenül egy egész jó kis szósszal állunk szemben, ami kiváló lehet erősebben sózott sültek mellé, vagy igazi BBQ húsokhoz, akár marinád alapba, vagy sütés közbeni kenegetésre. Bár bátrabbak nyugodtan meglocsolhatják vele a túrógombócukat is!
Habaneros-áfonyás chiliszósz:
Ha már a gyümölcsnél és a habaneronál tartunk akkor a kontinuitás legyen töretlen és kóstoljunk ismét egy - gyártó szerint - erősen csípős szószt. Az alapja az az áfonya, melyről már fentebb írtam, vagyis az egyik legnemesebb és napjaninkban ismét preferált gyümölcs. Meg ugye a habanero paprika, illetve a fűszerek és társaik (cukor, só, pektin stb). Gyönyörű mélylila színű, viszont kissé folyós állagú. Ízében dominál az áfonya fanyarsága és lilahagyma íze. Ez talán túlzottan is. Én szeretem a hagymát, de most pont nem ezt kerestem elsődlegesen ebben a szószban. Csípősségere ez vállalhatóan 6/10-es, ahogy a gyártó megjelölte, bár talán egy kevesebb csípősség még jobban felszabadítaná az áfonya savasan fanyar ízvilágát. Amit javaslok a fogyasztóknak, mindenképpen hűtsék be fogyasztás előtt a terméket, mert azáltal sokkal intenzívebb ízek szabadulnak fel. Egyébként bármely nemesebb hús mellé vállalható és ajánlható.
Habanero - vinegar chili szósz:
Na eljutottam az erősebben hullámzó vizekre. Ismét egy habaneros cucc, elsődlegesen ecetekkel (alma-, fehér- és vörösborecet) ízesítve, de nem hiányoznak belőle egyéb összetevők, fűszerek stb. sem. Mondjuk nekem ezekkel az ecetekkel elég erős fenntartásaim vannak és ezt már jónéhány bejegyzésemben megírtam, vagy megmondtam személyesen gyártóknak. Azt is tudom, hogy egy borvidéken készített szószban stílszerűek ezek az ecetek, melyek a termék illatában egyértelműen dominálnak a vöröshagymával együtt. Egyébként a készítmény színében és textúrájában megfelelő, bár egy nagyon picit lehetne sűrűbb, úgyis konzerves üvegben van. Szerencsére ízében nem nyomja el teljesen a habanero friss citrusosságát ezeknek az eceteknek a keveréke, de akkor sem lenne rosszabb, ha csak ételecetet tartalmazna. De egyértelműen az ecet dominál. Csípőssége a gyártó jelzése szerint 8/10. Hááááát........ Azért annyira nem pörkölte le a nyelvem. Leginkább street food ételekbe ajánlom, különösen egy jó hambit fel tud dobni.
Reaper-Ghost-Habanero zselés chilikrém:
Ez a gyártó "nagyágyúja". A címke szerint 9/10 erősségű. Gondolom azért nem 10/10, mert nem csak reapert tartalmaz, hanem lágyítva van kissé enyhébb szellem chilivel, valamint középkategóriás habaneroval. Ezenkívül még tartalmazza a szokásos hozzávalókat, fűszerek, ecet, só stb. Elvileg zselatin is van benne, ettől függetlenül egy elég híg készítmény. Éppen ezért adagolása a hatszögletű konzervesüvegből kissé macerás, jobb lenne egy "cseppőrrel" ellátott nyakas üveg. Színében gyönyörű piros, illatában pedig észveszejtően kellemes. Az az igazi paprika aroma, amit az ecet finoman kiemel és egyedivé teszi. Kóstolását csak óvatosan késheggyel mertem megtenni, de jól is tettem. A csípősség nem okozott csalódást, bár nem elsőre üt, hanem 20-30 mp elteltével tölt el. És egy igazi fűszertől - mert egy szósz ilyen erősségben csak fűszer lehet - igenis azt várom, hogy először ízeket érezzek, majd azt követően kapjak egy adag kapszaicint. Óvatosan adagolva készétekhez, vagy street food kajákhoz bárkinek ajánlom. Bőségesebben locsolva viszont csak a nagymenők játékszere lehet. Egyébként szerintem kiváló lett a kategóriáján belül.
Ázsiai - Körtés - Feketefokhagymás UMAMI szósz:
Ezt hagytam legutolsónak. Egyrészt mivel erre voltam a legkíváncsibb, másrészt ez kifejezetten nem is nevezhető csiliszósznak sem. Csípőssége állítólag 1/10, de szerintem pohárszámra kellene inni, hogy ez érezhető legyen. De ennek nem is ez a lényege.
Hogy mit is takar az hogy umami, azt szerintem sokan nem is tudják. Mindannyiunk kisokosa - a Wikipédia - szerint az alábbi:
"Az umami az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban (Laminaria japonica). Gyakorta használják ízfokozóként. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik. Az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak."
Egyszóval az umami egy tipikus összetett íz, melyet meghatározni és leírni meglehetősen nehézkes. A chilirajongók körében talán a grill és/vagy BBQ szószok emlékeztetnek összetettségükben az umami ízre. Ezt az összetettséget próbálta meg a gyártó is visszaadni a következő összetevők kombinációjával. Szójaszósz, körtekompót, fermentált fekete gyöngyhagyma, mirin, virágméz, cukor, újhagyma, tengeri só, Na-benzoát, szezámolaj, gyömbér stb. Számomra követni is nehéz, de szerintem egy vietnámi séf is elakadna receptfüzet nélkül az elkészítésénél. Illata hihetetlenül összetett, nem is igazán lehet mihez hasonlítani. Van benne füstösség, melaszosság, édeskés hagymaillat stb. Textúrája ideális, homogén, megfelelően sűrű, könnyen és finoman adagolható. Hogy az íze milyen? Fantasztikus! Semmihez sem hasonlítható. Esetleg egy szuper BBQ szószhoz, annak is az unikálisabbjához. A termék címkéje elsősorban BBQ sültekhez, grillezett húsokhoz, vagy bármilyen keleties ételhez ajánlja és én is ez irányba hajlok. A séf ajánlata: Pekingi kacsa. (Bár bevallom még életemben nem ettem, de van ötletem mire használjam.)
Összefoglalásként az alábbiakat állapítanám meg. A Chiliyard termékeinek összessége egy kiváló kollekciót alkot, de egyesével is magas minőségű termékekkel találkozhatunk. Pozitívum a design és a kiszerelések mértéke. Továbbá nagyon tetszik a készítmények összetétele, az alapanyagok változatossága, az hogy a gyártó "játszik az étellel". Viszont néhány termék esetében felülvizsgálnám a csípősség mértékére vonatkozó saját besorolást, nehogy egyes termékek esetén a vásárlót csalódás érje, pláne ha ajándékba viszi.
Egyébként régen kóstoltam ilyen egységesen magas minőségű termékcsaládot. Éppen ezért hatalmas gratuláció a gyártónak!
https://www.facebook.com/chiliyard