HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2021.06.01. 17:18 bratya

Magyar ízek versenye 2.0

Címkék: hazai ízek versenye

2021-ben ismét megrendezésre került a Magyar Ízek Versenye, immár második alkalommal. A népes jelentkezők között szép számmal mérettették meg magukat olyan kistermelők, akik chilivel, vagy csípős ízvilággal is foglalkoznak. Mostani blogbejegyzésem az ő termékeik rövid bemutatásáról fog szólni. A versenykiírásról és a menetéről nem írok, ez megtalálható az érdeklődők számára a közösségi médiában. Ugyancsak nem írok a kóstolás mikéntjéről ez is megtalálható több korábbi írásomban.  

Lássuk akkor az indulókat: 

Gáspár Ádám - Pennyó: Kezdésnek egy klasszikus savanyúság. Hagymás jalapeno. Tipikus íz, tipikus illat. Szépen felkarikázott papreszek vöröshagymával feltúrbózva, Némi fűszer is úszkál benne, leginkább feketebors érződik és látszódik ki, de megtaláltam benne a kedvenc - de sajnos sokszor méltatlanul hanyagolt - fűszeremet a borókabogyót is!!! Erősebb savassága miatt elsősorban nehezebb ételek mellé tudom ajánlani. Szerintem teljesen rendben van. 

Burning Angel Chili - pEpPER YES: Egy chiliszósz földieperből, a gyümölcsök egyik királyából. Ebből nemes dolgokat lehet és csak azokat szabad is alkotni. Ezt majdnem sikerült is. Tökéletesre hajazó illat, textúra és szín. Amivel nem voltam teljesen megelégedve az az íz. A csípősség mértéke túlzott, elnyomja a gyümölcsízt, ami egy picit fanyaron savanykás. Ez utóbbi pedig még előny is lehetne egy pikánsabb, nehezebb hús mellé. Óvatosabban a kapszaicinnel az idén! 

Burning Angel Chili - B+: Extra kategóriába nevezett, halványpiros, meglehetősen híg, paradicsom illatú készítmény. Első - óvatos - kóstolásra semmi. Másodikra igen. Méghozzá az a fanyar, keserű, reaperes erő. Odab....ós. Készételekbe mértékkel tuti! 

Körös Chili - BBQ-Hot Sauce: Egy enyhe BBQ szósz, kellemes melaszos illattal, sötét vörösesbarna színnel, megfelelő textúrával. Ízében összetett sós, édes és fűszeres, viszont elég tömény, azaz minden túl van benne tolva a véleményem szerint. Viszont húspácoláshoz, sültek kenegetéséhez, vagy némiképp felhígítva kiváló lehet egy kis szabadtéri sütögetéskor. 

Beszósz Manufaktúra - Be-Tsoki: Baracklekváros szín, enyhén paradicsomos illat, homogén textúra, megfelelő sűrűség. A kóstolás magában. Nem túl karakteres ízek, enhye, de azért érezhető csípősség. Jónéhány ilyen szósszal találkoztam már. Ezek azok a szürke eminenciások, amelyek önmagukban (mert ugye úgy kell kóstolni az objektivitás miatt) nem nyújtanak gasztronómiai élvezetet, de pl. egy szendvicset, hamburgert iszonyatosan fel tudnak dobni. Természetesen azzal is meg fogom kóstolni, mert biztos vagyok benne, hogy ott teljesen más összhatás lesz. Úgyhogy előre is magasabb pontokat szavazok meg neki. 

Burning Angel Chili - Mr.T.: Jó kis édeskés illatú, fűszeres, kissé kásás és darabos - de nem túl sűrű - chiliszósz. A paprikamagok és a fűszerdarabkák szépen látszódnak benne, mint annakidején a "zöldüveges kőbányaiaban" az esetleges egerek. Ízében viszont egész jó. Csípőssége ott van a szeren, nem túl brutális, de azért érződik. Fűszeressége miatt elsősorban szendvicsekbe, hamburgerekbe ajánlom. (Nem mondok semmit, azt is csak halkan, de szerintem én ezt már kóstoltam korábban, csak sokkal gyengébb változatban. Ha beigazolódik a feltevésem a korábbi kóstolásról, akkor minden elismerésem a gyártóé, hogy továbbfejlesztette a termékét.) 

Burning Angel Chili - BarBarQ: BBQ és közepesen erős. Legalábbis ilyen infót kaptam. Aminek biztosan nem mondanám az, hogy közepesen erős. Ez még enyhének sem mondható. Na jó! Legyen egy megborsozott tyúkhúsleves csípőssége. Ízre egyébnként nem rossz. Van benne fűszer, édes íz, savasság, de egy 100 ml-est simán be lehet tolni egy ebédre. Egy kicsit lehetne csípősebb. 

Burning Angel Chili - Last Dream: Elvileg extra erős. Hát erős, de nem extra, inkább jobb médium. Illatra, színre, textúrára teljesen átlagos, ízében tetszik az édes vonal, ami még ehetőbbé tudja tenni. Nekem ez is olyan hamburgerbolondítónak tűnik. 

Beszósz Manufaktúra - Kígyómarás: Illatában az ereje. Megcsap a csípősség az üveg kinyitásakor már. Textúrára homogén, színre kissé rozsdavörös. Óvatos kostolás, de kellett is az elővigyázatosság. Nagyon pöpec. Legnagyobb erőssége - a valós csípősségen kívül - hogy megfelelő édességgel és savassággal is bír, ami különlegessé teszi. Tulajdonképpen bármihez fogyasztható, de mértékkel. 

Várady Chili - Salsa szósz: Még a kapszaicinfüggőségem hőskorában vásároltam egy valamilyen édes, enyhén csípős chiliszószt, vagy még inkább zseléjellegű cuccot. Egészen megszerettem, bár azóta nem nagyon vásárolgattam, mivel leginkább megcsinálom magamnak azi ilyet ha megéhezem. Na ez a cucc teljesen arra emlékeztet, bár ez sokkal darabosabb, fűszeresebb (hagyma leginkább), a csípősség nem nyomja el az ízvilágot. Szerintem nagyon király, pláne egy sósabb hús mellé. Gratulálok a gyártónak! 

Várady Chili - Olaszos chiliszósz: Nofene! Mintha az előzőt kóstoltam volna mégegyszer. Ez is egy édes chiliszósz. A különbség? Talán kevésbé intenzív az illata és nem annyira darabos, meg egy lehelletnyivel több benne a só. Na meg egy picit csípősebb, de még így is az enyhe kategóriában marad. Ez - az előzővel együtt - számomra a magában elkanalazós termékek közé került annyira finom. 

Gaston chili - Szilvás szilvaborral: Ismét egy édeskés készítmény. Édes, de savanykás is egyben. Olyan BBQ szósz jellegű. Nem vagyok benne biztos, de szerintem gyümölcs (szilva?) alapja van. Színe és illata is arra utal, olyan rozsdavörösből   De nem egy gyümölcsös kategória, sokkal inkább grillételek kiegészítője. Nekem nagyon bejött. Húsok mellé, de akár húspácokba sem lehet rossz. 

Várady Chili - Piros scorpió: Imádom az ilyen halványpiros színt és az ilyen fanyar illatot, bár abban némi lecsós beütés is van. Amik így néznek ki és ilyen az aromájuk azok általában nagyon oda szoktak vágni az ízlelőbimbóknak. Na próba szerencse!

"- Ettől azért többet vártam volna! - kurjant fel a paraszt és csalódottan visszazárja az üveget. "

Így lett volna egy népmesében megírva és így lett a valóságban is. Nincs rossz íze, mert picit édeskésen gyümölcsös és üdítően csípős. Maradjunk annyiban, hogy szódával elmegy. 

Várady Chili - Meggyes-rumos chiliszósz: Egy klasszikus gyümölcsös chiliszósz, bár nem tudom megmondani, hogy milyen gyümölcsből van. A savassága lehetne egy kicsit több, de így is jó. Csípőssége pont elég bele. Inkább édességekhez, zabkásába ajánlom. Vagy csak úgy desszertként magában eszegetni, mint én is teszem. 

Gaston Chili - Habanero: Mustár. Egy szemcsés darabos mustár. Nincs is rossz illata, bár nem kifejezetten mustáros, inkább olyan, mint egy húspác, amibe mustárt is keverünk. Elvileg csípős kategóriába került nevezésre, csak a kapszaicin maradt ki belőle. Egyébként tényleg húspác íze van, arra biztos jó is, pláne, ha összetörjük az egész szemű mustármagokat benne. (Szerintem, ha kőmozsárban össze lett volna törve durvára a mustármag, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. 

Várady Chili - Epres-mentás chiliszósz: Földieper illatú, színű, megfelelő textúrájú chilikészítmény. Mintha valamivel fűszerezve is lenne, mert valami apró sötétebb darabok úszkálnak benne. Csípősségre megfelelő, azaz nem nyomja el a paprika a gyümölcs ízét. Nem rossz, de nem is elájulós. Egy lekvároskenyérre, süteménybe kiváló. 

Nyúli Tüzes Chili - Madame Tapsi: Höjj, de nagyon finom grillszósz, vagy nevezhetjük BBQ-nak is. Mély vörösesbarna szín, homogén textúra tökéletes sűrűséggel, kellemes illat és piszok összetett íz, ami áll édesből savanyúból, karamellásból, melaszosból, fűszeresből és végre ideálisan csípősből. Ment a max pont mindenre! 

Beszósz Manufaktúra - Darázscsípés: Ismét egy olyan termék, ami önmagában kóstolva nem egy kuriózum. Egy kicsit édeskés, paradicsomos, fűszeres, középvörös, "kisséfolyós" szósz. Úgy a "nagyonsokadik", amit életemben ilyen jellegűt kóstoltam. Csípősségben az enyhétől fentebb van, inkább alsó középosztály. Viszont azt is tudom, hogy pont ez az, ami igenis egy jó kis szendvicset fel tud dobni, még akkor is, ha a kenyér szikkadt, a párizsi "óccsóteszkós", a margarin Pennys és a kígyóuborka fonnyadt. Holnap ki is próbálom, bár remélem lesz időm  beugrani a pékségbe egy puha zsemlét venni. 

hotsauce.hu - Habenero: Illatában egy tipikus nagyon erős valamit sejtek némi paradicsomos beütéssel, ebben a textúrájában egyenletsen síma, rozsdavörös szószban. És kóstolás után nem is igazán csalódok. Ez igen, Ez megizzaszt, ez már az extra csípős kategóriát súrolja alulról, vagy akár meg is ugorja a lécet. Ennek az erejében van az íze, bár nem csak a csípősség jön át, hanem egy kis édeskés beütés is. Ami nagy szerencse, mert ha az sem lenne, akkor igencsak lezsibbadna a szám. Kár, hogy a csípősségen felül nem nyújt sok gasztroélményt, de azért készételekbe, vagy bátrabbaknak streetfood-okhoz ideális lehet. (Én sem fogom megvetni, amikor endorfinra vágyok. 

Beszósz manufaktúra - Napszúrás: Sárga chiliszósz az extra kategóriából. Szép egyenletes textúrájú, illatában kicsit indiais, mint egy curry. Az ecetes ízvilág kiemeli a paprika ízét, de erre szükség is van az ereje miatt. Óvatosan használva készételekbe tökéletes. 

hotsauce.hu - SárgALÁZ: Na igen! Ez a szószok szósza az extrém erős kategória "sárga" indulói között! Cítromsárga szín, tőkéletes textúra, kiváló citrusos illat, citrusos (picit ecetes) ízvilág és karakteres erő! Non plus ultra! 

Tibchili - California's Gold mustár: Na ez egy izgalmas gasztronómia dolog. Kinyitottam az üveget és egy kellemetlen illat csapta meg az orromat. Olyan almaecetes (próbáltam már az almaecet fogyókúrát.... inkább maradok kövér.) mustárra gondoltam - a színe miatt is - hogy az lesz benne, de nem az. Vagy mégis? Kóstolás után viszont kellemesen csalódtam, mert egy nagyon finom édes, enyhén csípős szósz a végeredmény, ami kísértetiesen mézes mustárra emlékeztet. Ami nagyon király kiegészítője lehet street foodoknak, vagy sülteknek. 

Burning Angel Chili - Fever: Egy - csípősség szerint - erős középosztályba tartozó, sárgás, kissé darabos chiliszósz. Egyébként tök ízetlen. Már egy kevés ecet is fel tudná dobni. Mondjuk ez az ízhiány lehet az erőssége is, mivel így bármilyen készételbe beletehető, nem viszi el az étel alapízét. 

hotsauce.hu - Vakond chipotle: Na végre egy ilyen is beüt az idei versenyen. Általában mindig szokott lenni egy erősen és fanyarul füstös cucc. Igazi tömény füst, ami majdnem minden magyaros kajához passzol. Szerencsére nem túl csípős, így valóban rendesen lehet adagolni. Ahogy Elek Zoli bácsi mondaná: "Szerintem nagyon jó lett." 

Beszósz manufaktúra - St. Haba Kukk: Szép vörös szín, kissé paradicsomos illat, édeskés szín és elég intenzív csípősség. Nem extra, de kemény középosztály. Elájulva nem voltam tőle. Olyan hamburgerbe egynek elmegy feeling. 

Veresi Chilifarm - Erdei Sárkány: Szerintem ebből egy BBQ/grill szószt próbált megkomponálni a gyártó. Legalábbis remélem azt, mert talán arra emlékeztet leginkább. Színében sárgás-barnás-zöldes, illatában picit füstös és hagymás, ízében van fűszer, édes és savanyú aroma is. Nem rossz, de nem is kiugróan jó. Olyan századik után következő százegyedik. 

Burning Angel Chili - Eros: Egy meglehetősen csípős, rozsdabarna színű, paradicsomos ízű és illatú, fűszeres szósz. Kicsit BBQ beütésű aromavilág. Egy tépett hússal töltött bucit meg tud bolondítani. 

hotsauce.hu - Letchup: Lecsó. Enyhén csípős sárga lecsó. Gondolom sárga paradicsom, sárga paprika, hagyma. Lecsó illat, lecsó íz. Semmi extra. Hogy mire jó? Pl. lecsóba, vagy pöribe, bár ezt a cuccot tökéletesen helyettesíti egy db. hagyma, egy kockára vágott paradicsom és egy paprika. 

Áchili - Pénzásárga: Meglehetősen csekély minta alapján szerintem egy fermentált chiliszósz lehet, kicsit tutti-fruttis illattal, ecetes ízvilággal és brutál csípősséggel. Textúrája nehezen értékelhető a csekély mintamennyiség miatt. 

Veresi Chilifarm - Smokey Cayenne: Ez egy tök jó cucc. Van benne minden: BBQ-ra hajazó paradicsomos, kissé fűszeres illat, rozsdavörös szín, egyeletes textúra, közepes csípősség, sav-cukor, fűszer. Viszont a szakács nagyon szerelmes, mert a só igencsak megbillent a kezében. Egy picivel kevesebb és még királyabb lenne. De ettől függetlenül elismerésem! 

Tibchili - Jockey whiskys smoke: Egy nagyon finom kis BBQ szósz, ideális fűszerezettséggel, valamint sav-cukor aránnyal. Színében és illatában is hozza a kategória elvárásait. Különösen is értékelem, hogy enyhe, de érezhető csípősségű, így nem veszi el az alapízeket. Mivel kissé híg ezért kiválóan alkalmas húsok sütés közbeni kenegetésére is. 

Nyúli Tüzes Chili - Berek meggye: Idén viszonylag kevés gyümölcsös chiliszósz induló van, ami lehet azért is, mert kezdenek a kistermelők rájönnni arra, hogy ezekre nem igazán van kereslet. Erről a termékről nem nagyon tudom megállapítani, hogy mi az alapgyümölcs. Ízre nem rossz, a csípősség is ideális, szép homogén  állagú, de brutálisan híg. Egy középszerűtől kicsit feljebb álló. Húsokhoz, grillezett sajtok mellé kiváló lehet, de egy túrógombócot is meg lehet vele lötyögtetni. 

hotsauce.hu - Hot Pepper Sauce: Brutál erős, fanyar maró, de mégis igazi paprikaillat. Na ez tuti nem kispályás lesz. Ez valamilyen piros moruga, vagy Reaper. Íze és ereje alapján inkább reaper. Szerencsére ebben is van ecet, ami egy kicsit tompítja a fanyar, maró ízt. Egész jó cucc lenne, de sajnos a híg textúrája sokat ront rajta. Remélem a gyártó szűk nyakú üvegben árulja, mert ezt könnyen túl tudja löttyinteni a fogyasztó és akkor kellemetlen élményben lesz része. 

Burning Angel Chili - Tiny Monster: Ez a készítmény úgy néz ki, mintha valami sárga paprikadarálmányba beleborult volna a Delikát ételízesítő. A gyártója meg azt mondta, hogy "ott b....a meg a szent az egészet, jó' van az úgy". Szóval úszkál benne zöldfűszer, meg szemcsés valami darabok, meg van benne izé is, továbbá tekintélyes mennyiségű paprikamag. Ez az egész úgy összesűriti ezt a cuccot, hogy a szűknyakú üvegből úgy kell kibányászni, mint ahogy a természetfilmeken a majmok kaparnak ki valamit üregekből vékony ágakkal. (Remélem nem ilyen üvegben árulja a gyártó...) Illatában olyan ecetes paprikadarálmány, semmi extra. Ízében is annyi. Enyhe ecetesség, enyhe csípősséggel besűrítve. Egy zöldbabfőzelékebe, vagy savanyú kruplilevesbe elmegy. 

Áchili - Füstölt ecetes jalapeno: Savanyúság. És a kedvenc! A füstös ízű savanyúság! Sajnos nagyon kevés a minta így nehéz objektív véleményt kialakítani. Igazándiból a benne lévő paprika fajtáját sem tudom megállapítani, csak tippelek, hogy nem Jalapeno a csípőssége miatt. Egyébként egész finom. 

Veresi chilifarm - Zöld sárkány: Zöld szósz. Páran készítenek ilyet, de nem igazán tudom, hogy mennyire népszerű a vevők körében. Én csak azért pártolom, mert így az éretlen sem megy kárba. Már ha az a cél. Bár én a szezon végi be nem érettből savanyúságot szoktam készíteni, de kinek a pap, kinek a paplan. Erre is azt mondom. A textúrája gyönyörű, a színe zöld, csípőssége enyhe, íze meg olyan ecetes, mintha savanyított paprika lenne pürésítve. Valamire biztos jó, leginkább ecetességet kedvelők számára. 

Nyúli Tüzes Chili - BomBunny: Egy közepesen erős mustár lenne, Lehet, hogy az is. Mármint, hogy mustár, de ez egy iszonyatos vakvágányra futott valami. Kellemetlen íz, pocsék illat, valami tömör textúra, durvára darált meg egészben hagyott mustármagokkal. Összbenyomásként szerintem ez egy gasztronómiai terrortámadás. 

Stock chili - Summer mix: Azt szoktam mondani, hogy savanyúság van jó, meg még jobb, meg k...ajó! Rossz csilis savanyúsággal még nem találkoztam, legalábbis nem emlékszek rá. De az sem fordult elő eddig sokszor (volt azért egy-két alkalommal), hogy savanyúságra azt mondtam volna hogy lepipálja a k....ajó kategóriát is. Na ennek most sikerült. Egy tökéletesen megkomponált savanyúság bohócsipka paprikával, meg Ajival, meg még ki tudja mi minden jóval a közepes kategóriából. A színek kontrasztja szemmel is hívogat a kóstolásra. És ami még messze kiemeli az ízorgiát a fűszerek mennyisége (bors, mustármag, koriander, babérlevél). Nem is igazán értem, hogy sokan miért fukarkodnak egy savanyúságnál a fűszerekkel, miért csak ímmel-ámmal tesznek bele. Csak úgy mutatóba. Pedig ők is tudnának ilyen eszméletlen finomságot készíteni. Le a kalappal! 

Nyúli Tüzes Chili - Mesél az erdő: Szuperjó illatú zöld chiliszósz. Olyan fűszeres, hagymás. Kóstolás után viszont mindez a pozitív érzés elszállt. Az íze a paprika miatt nagyon fanyar és kellemetlenül erős. Kár érte. Ételek óvatos ízesítére egynek megfelel, de csak óvatosan. 

Kőrös Chili - Habanero hot sauce: Elég nagy gondban vagyok miként azonosítsam ezt a "szószt", vagy legalább írjak róla valami pozitívat. Baracklekvár színű, közepes erősségű, erősen folyékony, de mégis kásás textúra. Tipikusan lecsós illattal rendelkezik. Mintha tojásos lecsó lenne összeturmixolva. Igazándiból a csípősségen kívül nagyon íze sincs. Legalább lenne benne több só. 

Mi Chili-nk - Chilis-csokis feketeribizli: Illata alapján feketeribizli. Íze alapján is. Az egyik legnemesebb és legegészségesebb gyümölcs. És sikerült is a gyártónak visszaadni mindazt, amit egy ilyen termék közvetetíthet a természet adománya és a fogyasztó között. Egy grillzett sajt, rántott camamber, vagy egy pikáns sült mellé egy ideális választás!!!!!

Kőrös Chili: Jalapeno savanyúság: Zárásnak egy savanyúság ismét. Miből másból lenne, mint Jalapenoból. Szépen egyenletesre karikázott paprikák. Külön tetszik, hogy pirosodó termések is vannak benne, nem csak a fanyar zöldek. (Szerintem a piros színű jalepeno sokkal ízesebb, de ez szubjektív.) Egyébként gyönyörű áttetsző felöntőlé és bőséges fűszerezés, úgy mint mustármag, szemesbors, vöröshagyma. Az illata brutálisan kellemes, a felöntőlé is aromás. A paprikák roppanósak, nem szétpuhultak. Egész jó! 

Ennyi termék kóstolása után az alábbi észrevételeim lennének.

1: A termékek élvezhetősége nagymértékben javult. Ami azt jelenti, hogy sokkal több finomabb készítményt kóstoltam, mint a korábbi években arányaiban. Úgy vélem volt több olyan gyártó is, aki ismét nevezett korábbi termékeivel - szerintem -  változtatott receptúrával és ez szerencsére előnyére sült el. A legtöbb esetben javultak a textúrák, a színek és az illatok, illetve - ami a legfontosabb - az ízvilágok is.  

2: Kevesebben termék volt az exrém erős kategóriában. A magyar chilitermesztés hőskorában az volt a mérvadó, hogy ki tud erősebb készítményt csinálni. Valljuk be sokan. Majd szépen kiálltak a kistermelők a piacokra, vásárokra és eladogatták a nyelvzsibbasztó szószaikat endorfinhiányos személyeknek és gasztromazochistáknak egy ropis kóstolás, egy "hogyazajó......." felkiáltás, majd 10 perc sziszegés után. Majd  legközelebb is kijött a piacra a vevő, odament a standhoz és közölte, hogy "nagyon jó a cucc, de még van belőle bőven." Na ebből nem lehet megélni. Igenis piaci érdek is, hogy elterjedjen az enyhébb csípősségű készítmény. Nem beszélve arról, hogy a lágy és közepes kategóriában sokkal jobban lehet az ízeket variálni, művészkedni a szószokkal, krémekkel. Ezek a fantáziadús fűszerezésű cuccok további vásárlókat generálhatnak. És valljuk be: az enyhén csípőset sokan szeretik és bírják, míg az extrémebbet csak egy szűk réteg. 

3: Kevesebb gyümölcsös készítmény volt. Én csak örülök neki. Mert mi sem egyszerűbb és olcsóbb, mint leszedni fél mázsa almát, körtét és hozzáfőzni egy félkiló szellem chilit egy kis cukorral. Majd lesz 35 liter akármilyen gyümölcsös chiliszószunk. Csak éppen a vevők nem nagyon keresik. Nem akarok senkit megbántani, mert igenis komoly művészete van a gyümölcsös chiliszósz készítésének, és sokan magas szinten is űzik, de a kereslet attól nem fog megugrani. Nem hiába mondják, hogy a magyar emberek nehezen nyitnak az újdonság irányába, különösen vidéki régiókban. Ettől függetlenül volt pár nagyon finom termék és ezért hatalmas gratuláció a gyártóknak. 

Összegezve úgy érzem komoly súlya van egy ilyen megmérettetésnek Különösen a kisebb, még kevésbé ismert kistermelők akik népszerűséget és elismerést tudnak szakítani ebből. Itt szeretném megköszönni a munkát a főszervezőnek Buzásné Katának, továbbá köszönöm a megtiszteltetést, hogy zsűritagként részt vehettem ezen a versenyen is!  

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr6516526394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása