HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2023.02.03. 11:55 bratya

Ár-Kert

Címkék: borsod chili fűszerek jalapeno sajóvámos Ár-Kert

A magyar chilitermelők világában évről-évre erősödik az a tendencia, hogy megpróbálnak több lábon állni a termékkészítés mellett. Ez alatt azt értem, hogy nemcsak saját kistermelői szükségletükre, hanem értékesítésre is kínálnak palántákat, kielégítve ezzel sok-sok kapszaicinfüggő hobbitermesztő igényét, akik nem kívánnak bajlódni a palántanevelés szép, de annál macerásabb és kockázatosabb részével. Ennek a szegmensnek az egyik szereplője Ár Imre, aki az „Ár-Kert” nevű vállalkozásában finomabbnál-finomabb chilikészítmények mellett, jelentős kereskedelmi mennyiségben állít elő fűszernövény,- és chilipalántákat évek óta a vásárlói legnagyobb megelégedésére.

Ár Imre: Apai ágról dédszüleim már bolgárkertészetet működtettek a 20. század első felében, így valószínűleg némi genetikai hajlam is van a fóliás kertészet irányába a véremben. Őstermelőként a kétezres évek elején kezdtük a vállalkozást, először dísznövényekkel, majd ahogy a friss zöldfűszerek iránti igények megnövekedtek fűszernövényekkel is elkezdtünk foglalkozni.

ar_kert_2.jpg

Ekkor chiliről még nem volt szó?

Ár Imre: 2014-ben találkoztam egy kis cserepes chilivel előszőr személyesen. Ez annyira elnyerte tetszésemet, hogy elkezdtünk a fűszerek mellett chilipalántákat is nevelni, leginkább kisméretű – sokak által csak díszchilinek nevezett – fajtákat. Akkoriban ismertem meg közös barátunkat (és nekem „földimet” is) Jakab Zsoltot, aki jelentős inspirációt adott, hogy ne csak palántát termesszek, hanem meglássam a fantáziát és a lehetőséget a feldolgozásban is.

Családi kertészetként hívod a vállalkozást. Ez a gyakorlatban mit jelent?

Ár Imre: A családunk négy tagja, feleségem, két fiam és én vesszük ki a munka legjelentősebb részét. Menyem is sokat segített korábban, de most unokával fog megajándékozni, így ő most um. „szabadságon” van az Ár-Kert részéről.

ar_kert_5.jpg

Fűszernövényekre, vagy chilipalántára van jelentősebb kereslet a palánták esetében? 

Ár Imre: Egyelőre a cserepes, zöld fűszerpalántákra nagyobb az igény, de évről-évre növekszik a chilipalánták szegmensének a forgalma is. Paprikákból nagyjából húsz félét - főként törpe cserepeseket – nevelünk értékesítésre, de vannak igazán erős fajták is mint Jolokia, Moruga, vagy akár a Carolina, bár ezekből jóval kevesebb kerül a piacra. Ha mennyiséget kellene mondani, akkor nagyjából 6.000 db. chili palántát nevelünk. Ebből kb. 2.000 tő a törpe cserepes chili, 2.000 tő nagyobb méretű fóliás, vagy szabadföldi kiültetésű. A maradék kb. 2.000 tövet pedig saját használatra, feldolgozásra neveljük. Fajtakínálatban a Jalapenotól a Carolina Reaperig különböző csípősségű és feldolgozhatóságú fajták vannak.

ar_kert_4.jpg

Lakóhelyed környékét (Borsod megye) az „ország fagyzugának” hívják a gyakori tartós hideg és a kései fagyveszély miatt. Miként tudod a palántanevelés feltételeit megteremteni, ilyen körülmények között?

Ár Imre: Igen, Borsod valóban fagyzugos, mint ahogy említetted, de azért lehet itt is termelni. Nyílván a fagyveszélyre fokozottan oda kell figyelni és amennyire a lehetőségünk engedi fűtéssel, illetve takarással védekezünk. Fűszernövényeink jelentős része évelő növény, igy kevésbé fagyérzékenyek. Sajnos ez alól pont a chili a kivétel, emiatt erre kell fokozatosan figyelnünk.

ar_kert.jpg

Azért az a 2.000 tő amit magatoknak kiültettek elég jelentős mennyiséget tud teremni. Milyen termékeket készítetek?

Ár Imre: A mennyiségnek köszönhetően egy viszonylag széles kínálattal rendelkezünk az egész enyhétől az extrémig. Négy alap termékcsoportunk van um. krém, szósz, őrlemény és savanyúság. Ezekhez jön négy különböző chutney és négy féle ketchup. Vannak natúr és ízesített fajtáink. Csípősség tekintetében eleinte inkább az extrém vonalat képviseltük, de rájöttünk, hogy az enyhébb chilikre is ugyan olyan igény van és sokan kedvelik a kevésbé csípös gyümölcsös vagy éppen zöldséges termékeinket, így inkább azok válnak egyre inkább dominánssá a termékpalettán.

ar_kert_1.jpg

Nagyon sok fűszernövényetek van. Ezeket fel is használjátok a készítményeitekben? Intenzívebben fűszerezel, mint a versenytársak?

Ár Imre: Kevés fűszert használunk viszonylag, azokat is leginkább a chutney-khoz, valamint a ketchupokhoz. A chilis termékek esetében hagyjuk, hogy domináljon a paprika eredeti íze.

A vásárlók merre találkozhatnak veled és termékeiddel?

Ár Imre: Mostanra kialakult egy rendszer az értékesítésben. Borsodban havonta három állandó rendezvény van ahova járok. Ezek kézműves vásárok, melyek pillanatnyilag a biztos pontok a miskolci Búza Téri Piac mellett. Igyekszünk fesztiválokon is megjelenni, voltunk már Solymáron és Nagymaroson is, de természetesen a Miskolci Chilinapnak is rendszeres résztvevői vagyunk.

ar_kert_6.jpg

Ár Imrével személyesen Lillafüreden találkoztam, természetesen Chilinapon. Visszafogott szerénységével minden chilis kistermelőnek, és látogatónak a szívébe zárta magát. Remélhetőleg idén is megrendezésre kerül az esemény, így ismét találkozhatunk egy „csípős” szakmai és baráti beszélgetésre. Addig is sok sikert kívánok az idei szezonra!

Fotó: Ár Imre 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr5418040342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása