HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2014.04.06. 10:05 bratya

Bakancslistára fölvenni!

Címkék: jalapeno hazai termék habanero helyi termék csilipaprika Sándorfalva Fűszertanya fuszertanya.hu tüzes-almás chililekvár Jalapeno chili jelly habanero orange

Minden bloggerrel előfordul, hogy nem tud olyan sűrűn jelentkezni egy-egy új bejegyzéssel, mint szeretne, vagy az olvasói igények is elvárnák. Ez különösen akkor kellemetlen, ha egy olyan terméket kíván tesztelni, ami eteti magát és félő, hogy elfogy mire a tesztelés publikálására sor kerülne.

Még szerencse, hogy az alábbi szószokról a megérkezésükkor készítettem fotót, valamint hagytam egy-egy kóstolónyi falatkát a két termékből, így a valós leírást sem csak – az egyébként kellemes – emlékeim alapján tudom elkészíteni.

Ennek a két kiváló csilis terméknek az elkövetője Szilágyi István sándorfalvai kistermelő, a Fűszertanya megalapítója, aki kihasználva a Szeged környéki adottságokat újrafogalmazta a paprika fogalmát és csilitermesztésbe kezdett, nem kis eredményeket elérve.

A két termék, melyet be kívánok mutatni a Jalapeno Chili Jelly, valamint a Tüzes-almás chililekvár.

Mindkét termék 100 ml-es kiszerelésben érkezett hozzám. A termékek hatszögletű üvegben vannak, egyszerű, letisztult címkével. Semmi extra és hivalkodó, de mégis esztétikus.

A Jalapeno Chili Jelly alapját – mennyire meglepő – a jalapeno paprika adja, mely az enyhén csípős kategóriába tartozik, így nem is várhatunk fülszaggató élményt, de erre nincs is mindig szükségünk. A jalapeno paprikán kívül almaecetet és befőzőcukrot tartalmaz. Az állaga közepesen sűrű, pont az, amelyik nem folyik le a „katonánkról”, de mégis lehet akár csöpögtetni, akár locsolni. A színe a Dél-alföld rekkenő hőségéből a horizont alá bukó nyári napot idézi, azaz élénkpiros, tele élettel. Az üveg kinyitását követően megérint egy csodás illat, a paprika, az ecet és a cukor harmonikus egyvelege. Mivel az alap (jalapeno) ismert volt számomra, így szakítottam az eddigi gyakorlaton és nem egy kenyérkockán kóstoltam meg a szószt, hanem csak úgy magában egy mokkáskanálnyi mennyiségben. Kár volt így tennem, mert ez a szósz eteti magát, így önkotroll hiányában könnyen az üveg fenekére nézhetek. Csípősségre enyhe, de kárpótol az összetett ízvilág, melyet a paprikahús, ecet és cukor harmonikus egyensúlya biztosít kevés kapszaicinnel fűszerezetten. Nekem önmagában is csemege – mondhatnám úgy is: desszert, de aki csak az enyhén pikáns csípősséget szereti, annak kiváló választás lehet egy grillezett-sült hús, vagy zöldség mellé, valamint egy különleges muffin (nem írtam el) fűszerezését is képezheti.

fűszertanya2.JPG

A Tüzes-almás chililekvár alapja – mint nevéből is ered – a friss lédús őszi alma, melynek a tüzét a Habanero orange paprika képezi. Ezt kiegészíti egy kis befőzőcukor és egy kis almaecet. Ez már meghatározza, hogy ismét egy édes termékkel állunk szemben. A lekvár színe az óarany, napsárga és narancssárga egyvelege, illata egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható. Állagára az almalekvárhoz hasonló, enyhén darabos, de nem zavaróan, inkább picit zselésen.

Ízében jellegzetesen érződik az alma frissessége (valóban jóféle almából készülhetett és nem egy kiszáradt, kásás valamiből), valamint egy további különleges aroma, ami engem a régi borízű almára emlékeztet. Ezt a habanero citusossága dobja fel mennyei magasságokba. A csípőssége – számomra – közepes, de ezt nem negatívumként jegyzem meg, mivel az emberek legtöbbje számára ez már az erősen csípős kategóriát jelenti. Ettől függetlenül ajánlani merem kezdőknek is, mivel az alma aromája és a hozzáadott cukor tompítja a csípősségét és egy felejthetetlen ízorgiát varázsol a szánkba. A Tüzes-almás chililekvár kiváló választás lehet különlegesebb húsok mellé, de egy vékony szelet vajas pirítóson, vagy édességben is megállja a helyét.

Összességében elmondhatom, hogy mindkét termék bekerült az én „Non-plus ultra” kategóriámba. Mindenkinek merem ajánlani, aki pikánsan csípős ízélményekre vágyik és nem csak a fülszaggatóan erős termékekben leli örömét. Kár lett volna kihagyni!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr315959459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horex · http://horex.uw.hu/ 2014.04.06. 17:41:25

Kár az almáért
Amiböl lekvárt lehet főzni abbol pálinkát is
:)
Kiváncsi lennék hogyé' adja 100gr-ját az erős/félerős paprikának
Mert a hasonló, szintén magyar, tuggyukmirölvanszó, már az egekben jár 250gr-ja
500FT/250gr ha jól láttam
Nem is vettem jó ideje már pedig kedvelem.

horex · http://horex.uw.hu/ 2014.04.25. 10:05:15

@bratya: Köszi
Van aki ennyiért megveszi? Hozzá képest az ErősPista fillérek

Taurusz 2014.04.25. 17:13:50

@horex: Na ja, de ehhez képest a Erős Pista ....ööö, hát annyit is ér. Most kóstoltam meg két fajtát, az almás még hátra van. Szerintem megérte. A jalapeno nagyon jól el lett találva, finom, részemről lehetne kicsit erősebb. A habanero már kezdi az erőt kicsit karistolni, de nem veszélyes. Ízre nem rossz, de a jalapeno simán veri.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.22. 18:43:47

@horex: Ha jó miért ne? A kézműves/kistermelői cuccok sokszor jobbak mint a boltiak.
süti beállítások módosítása