Idén debütált az orosházi Chili Warriors vállalkozás,melyet két jóbarát - Séllei Ferenc és Vincze Attila - alapított. Ők ketten már egy ideje szemezgettek a chilivel, kisebb tételben próbálkoztak is a termesztéssel és feldolgozással, de idén - Merjünk nagyot álmodni címszóval - bele is vágtak.
A napokban került hozzám néhány termékük kóstolásra és mivel rendkívül jó tapasztalataim lettek, ezért úgy döntöttem, hogy ezeket meg is írom, mivel ezek a készítmények megérdemlik a dicsérő szavakat.
Mostani blogbejegyzésemben 4 terméküket kívánom bemutatni, három szószt és egy krémet.
A szószok egységesen 100 ml-es kiszerelésben kerülnek forgalmazásba szögletes "nyakas" üvegben. A nyakfólia manapság már alapkövetelmény; természetesen itt sem marad el. A frontcímkék figyelemfelkeltőek, kontrasztjuk jó, tartalmazzák az adott készítmény főbb irányvonalát. A hátoldalán található címkén minden hatóságilag előírt és egyéb információs adat megtalálható, meglehetősen jó olvashatósággal.
Az üvegekben nyakszűkítő dugó nem található. Ezt lehet, hogy valaki hiányosságnak véli, de ha egy szósz megfelelő állagú - és mint itt később ki is derül, hogy az - akkor erre nincs is szükség.
A krém 40 ml-es "konzerves" üvegben van. Ez tökéletesen megfelelő méretű és egy szósz adagolásához kiváló. A felirat kontrasztja ezen is megfelelő, bár a kötelező tartalmi elemek kissé nehezen olvashatók. Természetesen ez nem az alkotók hibája - ekkora helyen nem lehet feltüntetni mindent, ami hatóságilag előírás. De szerintem ez utóbbi tény nem fogja érdemben befolyásolni a fogyasztókat.
A Tipsy készítmények egyébként nagyon igényes fa díszdobozos csomagolású kollekcióban is kaphatók. Közeleg a karácsony, így ajándékötletnek is kiválóak!
És akkor nézzük a konkrét termékeket!
Tipsy Grill Smoked Szósz: Egyszóval grillezzünk. Egy olyan termék, amit Magyarországon klasszikusan grill mellé ajánlanak. Ez a grill lehet faszénparázson, gázlángon grillserpenyőben elkészült, tárcsán sütött hús és/vagy zöldség. Szóval úgy majdnem minden. Ugyanis kis hazánkban majdnem minden grillnek számít, ami nem panírban sütött hús. Ezt a faramuci értékelési helyzetet még tisztába kell tenni a hazai fogyasztók előtt,azonban addig is alkalmazkodni kell hozzájuk. A készítmény eléggé összetett, van benne paradicsom, barnacukor, worchester szósz, almaecet, szójaszósz, citromlé,balzsamecet, vöröshagyma, fokhagyma, mustármag, őrölt paprika, whiskey, étolaj, só, jolokia chili paprika, természetes füst aroma (smoked!!!), bors, kerti zöldfűszerek és Nabenzoát (nagyon helyesen - szerk.). Szóval van benne minden, mint a búcsúban. De mi magyarok ezt szeretjük. Nem vagyunk egy íznél leragadva. A szósz állaga megfelelően sűrű, színe rozsdavöröses, barnás, enyhén "csipkézett" a fűszerek miatt. Illata összetett, nem dominál semmi benne. A füstösség minimális, de még éppen érezhető. Ízében gyakorlatilag megvan minden, ami egy igazi sülthúsból mesterművet varázsol, legyen az édesség, savanykásság, fűszerezettség, vagy füstösség. Én úgy vélem, hogy bármilyen sülthöz, vagy sült egytálételhez kiváló. Ezt a lécet nehéz lesz másnak is átugrani.
Tipsy Hot BBQ Classic szósz: Tehát BBQ szósz. Egy viszonylag ismeretlen dolog a köztudatban Magyarországon. Illetve pontosításra szoruló fogalom. Az igazi BBQ egy viszonylag hideg füstön órákon át sült hús, ami szaftossága megőrzése mellet kap egy kiváló füstös ízt. Olyan, mintha egy füstölt sonka lenne megsütve, de mégsem száradt ki. Nehéz elmagyarázni. A köztudatban a BBQ szósz füstös, de valójában nem az, mert egy füstös húshoz (amiben benne van a füst eleve) adjuk fűszerként. Itt az ízek maximális kombinációjának kell érződnie, a fűszerekkel, a savanykássággal, az édességgel együtt. Így kapjuk meg azt a tökéletes összhangot amit a BBQ adhat. Ez a termék sem szűkölködik alapanyagokban. Egyébként tartalmában nem sokban különbözik az előzőtől, egy-két összetevőben azért eltér, illetve az alapanyagok aránya is teljesen más. Színében barnásvörös, illatában olyan igazi BBQ feelingje van. (Nem nagyon lehet mihez hasonlítani.) Íze rendkívül összetett, az édes, a savanyú és a fűszeres aromák is megjelennek natúr kóstoláskor, de húsok mellett is. Szerencsére a csípősséggel pont a közepébe találtak a céltáblának: megfelelően érezhető, de mégsem túlzott. Igazi értéke valódi smokerben elkészült húsok fűszereként érvényesül, de bármilyen más sültek mellé kiváló. Ismét egy nagy respect a gyártónak.
Tipsy Williams szósz: Egy gyümölcsös chiliszósz körtéből. Méghozzá Vilmoskörtéből. Igen! Abból, ami a híres körtepálinkának is az alapja. És most itt meg is állnék egy pillanatra. Tapasztalataim szerint vannak olyan gyümölcsfajták, amik frissen fogyasztva nagyon karakteres ízűek, azonban feldolgozás során az aromáikat részben, vagy egészben elvesztik. Ha mégis sikerül megőrizni ezeket, akkor az elsődlegesen a kíméletes és szakszerű feldolgozásnak köszönhetőek. Egyik ilyen gyümölcs a körte. Hiába van különleges aromája, feldolgozva ebből sokszor nem is érződik semmi, legyen az kompót, lekvár vagy Márton napi liba mellé felszolgált szósz. Szóval a Chili Warriors egy nem mindennapi feladatra vállalkozott, amikor körtés chiliszósz készítésébe fogott, de szerencsére nagyon jó kimenetet sikerült összehozniuk. Ami egyből meglepett, hogy sikerült megőrizni a körte eredeti színét, mivel ennek a gyümölcsnek az is jellegzetessége, hogy levegőn pillanatok alatt barnul, oxidálódik, de ez ennél a terméknél nem jelentkezett. Illata gyümölcsös, picit olyan almás-körtés, de ezek végül is szinte testvérek. A textúrája hihetetlenül sima, lágy; sűrűségre pedig ideális. Az üvegből szépen tölthető, azaz nem túlzottan folyós, de viszkózus is annyira, hogy nem marad az üvegben egy csepp sem, ami veszendőbe menne. Ízében sikerült a körte jegyeit megőrizni, ami nem kis szó. Határozottan meg lehet az almától különböztetni. Szerencsére a csípőssége is az amit én szeretek egy gyümölcsös chiliszószban, tehát visszafogottan érezhető. Úgy vélem ez egy elég univerzális készítmény. Felhasználható pikáns sültek mellé, de édességekben is megállja a helyét. Amit viszont minden kapszaicinfüggőnek ajánlanék: ha gyümölcslevest eszik, egy mokkáskanál Tipsy Williams szósszal bolondítsa meg!!!
Madame Jeanette krém: Itt most megállok egy percre. Mi is a különbség a szósz és a krém között a chilis szakzsargonban? A szósz általában egy sokkal simább, lágyabb állagú, gyakran fűszerezett, több összetevőt tartalmazó készítmény. A krém jellemzően darabosabb, kevesebb összetevőt (általában csak só és esetleg minimális savanyítóanyag) tartalmazó termék. Nagyon leegyszerűsítve darált paprika, mint az Erős Pista, de a piaci nénik által újrahasznosított befőttes üvegben árult "pritamin" is lényegében krém. A magyar chili "hőskorában" (ami úgy 4-6 évvel ezelőtt volt.....) szinte minden kistermelő készített chilikrémet, ami jellemzően darált paprikából és 10-20 % közötti sóból állt. Hogy felfőzték, vagy sem, az részletkérdés, mivel az ízén és az állagán az jelentősen nem változtatott. Az utóbbi években úgy érzem, hogy a krém kategória egy picit - talán méltatlanul - visszaszorult. Szerencsére a Chili Warriors látott benne fantáziát és elkészítette a Madame Jeanette krémet, aminek az alapja - mily meglepő - a Madame Jeanette chli, ami egy kellemesen citrusos egyéni ízvilágú, közepesen csípős paprika. Évekkel ezelőtt nekem is volt pár tő, nem is tudom miért nem termesztettem később. A krém feldolgozás közben megőrizte élénksárga színét, és csodálatos citrusos-gyümölcsös illatát. (Felbontás után egyébként minden készítmény kismértékben megváltoztathatja a színét az oxidáció miatt. Ettől nem kell megijedni, az élvezeti értékéből nem von le semmit. Hűtőben és/vagy sötétben történő tárolással ez az egyébként természetes folyamat lassítható - szerk.) A krém íze valami fantasztikus, tökéletes Madame Jeanettt aromájú, azaz a savasságot a paprika citrusossága adja. Szerencsére sót sem tartalmaz sokat, így adagolásánál ezt nem igazán kell figyelembe venni. Amit egy mondatban össze tudnék foglalni: ez a krém maga a konzervált friss paprika. Bármilyen étel ízesítésére tudom ajánlani, de egy húsleves nem kívánhat ettől jobbat, az biztos.
Bár a gyártó a hazai piacon még újoncnak mondható, de mégis olyan magas minőségű termékekkel rukkolt elő, melyek versenybe szállhatnak a szakma nagyhírű termelőivel, de akár hazai, akár nemzetközi versenyeken is megállnák helyüket. Nagy öröm volt számomra, hogy ilyen magas minőségű készítményeket kóstolhattam. Ami számomra a legmeglepőbb volt, az a Madame Jeanette krém hihetetlenül autentikus aromáit tükröző és magas minőségű mivolta. Javaslom a gyártónak, hogy ezt a receptúrát meghagyva próbáljon meg egy ebből származtatott szószt is elkészíteni, mivel ezzel az ízhatással kategóriáján belül szerintem az ország egyik legjobb közepes csípősségű termékét tudja elkészíteni. Ha valaki felső kategóriás termékeket akar kóstolni, akkor keresse a Chili Warriors termékeit.