HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Attila csiliszósz (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (1) BBQ szósz (9) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (8) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (2) Buzásné Kata (2) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (12) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (1) chilistván (1) chiliszósz (4) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) Eros (1) étel (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (3) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) fűszerek (17) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (21) Habanero (3) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (2) IPA (1) Ipolytölgyes (1) jala-fala (1) Jalapeno (13) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (4) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (3) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (2) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (3) Olchili (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (3) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Tiny Monster (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (1) ültetés (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresi Chilifarm (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2019.08.02. 14:10 bratya

A vörös hajú lány meglepetése

Címkék: mangó fűszerek hazai termék helyi termék csilipaprika Győr csiliszósz Naga Jolokia BBQ szósz morouga scorpion Hottie Chili

Korábban írtam már a Hottie Chili kistermelői manufaktúráról és azóta volt szerencsém megkóstolni több termékét is, melyekről most egy részletesebb tesztet kívánok írni. 

A korábbi blogbejegyzés megjelenését követően kaptam egy kis ízelítőt Tóth Attilától a termékeiből, mivel nagyon kíváncsi voltam a design alapján, hogy milyen meglepetéssel tud szolgálni a vállalkozás logóján szereplő "vörös hajú lány", pontosabban annak gondos gazdája. Hát meglepetést azt okozott, de nem is kicsit, mert ilyen finom termékkollekciót egyben régen kóstoltam. 

A Hottie Chili egyébként inkább az enyhébb vonalon mozog, de egy-egy termékükkel belépnek a felső kategória világába is és szerencsém volt abból is megkóstolni egy szószukat. 

67563350_367443940606547_4385750956038422528_n.jpg

Az általam kóstolt termékek 100 ml-es "nyakas" üvegben kerülnek forgalmazásra. Ez teljesen tökéletes, abban az esetben, amennyiben a szószok kellően - de nem túlzottan - folyósak. Ekkor tökéletesen lehet őket adagolni úgy, hogy nem kell az üveg alját ütögetni, és nem ér kellemetlen meglepetés, nem fog egy flaskányi moruga a tányéron landolni. Ezt a homogenitást és sűrűséget mind a négy termék tökéletesen teljesítette. 

A termékek kinézete szerintem ötletes és figyelemfelkeltő, természetesen a kötelező információk is fel vannak tüntetve. Az üvegeken nyakfólia van, ez szerintem már alap elvárás. Ami nem derült ki számomra, hogy tartalmaz-e tartósítószert, vagy egyéb módon van tartósítva. Engem a tartósítószer sem zavar. Ami biztos, hogy felbontás után is gyönyörűen eláll, akár hűtőben, akár szobahőmérsékleten. Ez mondjuk részletkérdés szerintem, mert annyira finomak a cuccok, hogy - talán a legerősebb kivételével - nem nagyon van idejük megromlani. 

Akkor lássuk őket egyesével: 

SRIRACHA: Tartalma: paprika, chili, fokhagyma, ecet, só cukor. Nem tudjuk milyen paprika; szerintem kápia. Nem tudjuk milyen chili; csípősségre olyan cayenne lehet. De megmondom őszintén, nem is akarom tudni. Egyszerűen kiváló. Eteti magát. Sem az ecet, sem a só, sem a fokhagyma nem viszi el az alap paprika-chili kombináció alapízét. Ettem házi hamburgerrel, hotdoggal, sültekkel, főtt ételekben, mindenütt ízlett, de szerintem ez streetfood kajákkal a legtökéletesebb, gulyáslevesbe fölösleges lenne ilyen kiváló cuccot pazarolni. Annak is merem ajánlani, aki nem rendelkezik teflon gyomorral. 

BARBECUE: Ennyi. Barbecue. Semmi extra fantázianév. Ez furcsa, de legalább azok számára is közérthető, akik csak annyit tudnak, hogy a BBQ az sült hús. Mert ugye a vevőktől nem várható el, hogy mindannyian tudják, hogy mi is az a smokerben órákon keresztül füstös hőben "sütött" hús. A BBQ-val kapcsolatosan meg kell követnem magam, mert tavaly őszig számomra nem is volt igazi BBQ szósz az, aminek nem volt füst íze is. Miután beszélgettem a BBQ igazi lényegéről - és magáról az életérzésről - egy illetővel és volt szerencsém megkóstolni egy smokerben készült autentikus húst, azóta megváltozott a véleményem. Igenis lehet BBQ szósz az is, amiben nincs füst. És ebben sincs. Van benne viszont paprika (valamilyen sárga paprika), chili (az is valamilyen sárga), ecet, olaj, só, cukor és fűszerek. Ez utóbbiak látszanak is a sárga BBQ szószban, de szerencsére nem csak látszanak, hanem kellemes aromát is adnak neki. Illatában a fűszerek és a nyers paprika dominál. Sűrűségre is megfelelő. Egyértelműen sült húsok fűszere ez az enyhén csípős termék, bár hamburgerekbe is kiváló, pláne szabadtűzön sült hambipogácsa, vagy pulled pork esetében. Egyébként versenyzésre ajánlom. 

MANGO: Úgy látszik Attila nem sokat foglalkozik különböző fantázianevek kitalálásával, de legalább az érdeklődőknek sem kell agyalni, hogy egy-egy márkanév mögött mi lapulhat. A Mango név hallatán biztos nem a nyári almára asszociál senki. (Vagy, ha igen ott gondok vannak..... ) 

A mangó és a chili úgy néz ki édestestvérek lettek, mert több kistermelő kínálatában ott vannak mango-chili kombinációjú termékek, sőt még kiváló eredmények is születtek rangos nemzetközi megmérettetéseken ilyen készítményekkel. Lassan úgy érzem, hogy az országunkba érkező mangóimport szignifikáns részét chilitermelők vásárolják fel, de mindegy ha ebből ilyen kiváló termékeket készítenek, mint ez is. A szósz egyébként chilit, mangót, lime-ot, fokhagymát, ecetet, cukrot és sót tartalmaz. Igaz ezeket olyan arányban, ami egy nagyszerű kombinációt alkot. Mondjuk én talán egy hajszállal kevesebb sót tettem volna bele, de tudni kell, hogy én rendkívül sószegényen táplálkozok. De nincs ezzel sem semmi gond, mert a só kell az édes íz kiemelése miatt. Hogy mi a felhasználhatósági területe? Na ez jó kérdés. A termék egy jerk szószra emlékeztet, ami ugye a karibi konyhára jellemző. Tehát karibi ételekhez kiváló, de nekem ananászos pizzán is sokat dobott.

A karibi konyhában még ki kell egy kicsit művelnem magam, mert eddig nem nagyon volt lehetőségem ilyen jellegű ételeket enni. Talán egyszer ettem egy szentendrei kisvendéglőben igazi autentikus karibi ételt, de ha vége az idei chiliszezonnak, beleásom magam a karibi konyhába ígérem, és akkor bővebben tudok nyilatkozni az egzotikus gyümölcsökből készült szószokról. Egyébként ezt is kiválónak találtam, és közepesen csípősnek, tehát lehetünk bátrak a fogyasztásánál. 

YELLOW HOT: Most magam elé képzeltem pár kistermelőt, akik családilag összedugják a fejüket és vérremenő diskurzust folytatnak, hogy milyen nevet adjanak egy-egy készítményüknek. Itt megint nem kell sokat gondolkozni miről is van szó. Sárga és k..a erős. Ennyi. 80 %-ban Moruga Scorpion Yellow és Naga Jolokia Yellow. + egy kis ecet, meg egy kis só. Semmi több, de nem is kell több. Az ecet és a só kiemeli ezen fajták alapvető aromáját, és fuzionál egy endorfinbombát. Más termelők is így csinálják. Nem is kell több. Tökéletesen versenyképes termék, bármely ételbe, ételhez. Amit azért vegyünk figyelembe: ez már nem light, vagy a médium kategória. 

Összegezve: A Hottie Chili a maga szerénysége és visszafogott marketingje mögött egy kiváló termékcsaládot hozott létre. Külön tetszik, hogy a fő kínálatukat nem az extra csípős kategóriában képzelik el, mert azért az emberek többsége még mindig nem ezeket fogyasztja két pofára. Ha továbbra is tartani tudja a vállalkozás a minőséget, akkor kétségtelenül hosszútávon is sikeres lesz! 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2814991882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.