Mióta elkezdtem a blogomon a magyar termelők bemutatását igyekszek arra törekedni, hogy tárgyilagos és elfogulatlan legyek. Az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a hazai kézműves chilis manufaktúrák, így elvileg egyre nagyobb az anyag, amiből meríteni tudom témáimat. Van azonban egy-két olyan kistermelő, akik évek óta jelen vannak, de még nem kerültek bemutatásra. Ezek közül az egyik különösen is régóta izgatja a fantáziámat, hogy mi is rejtőzhet a sejtelmes női alakkal szimbolizált üvegek mögött. Ez a kisüzem nem más, mint a Hottie Chili. Ennek megálmodójával, Tóth Attilával beszélgetek.
Mik voltak a kezdetek?
Valamikor 2012 környékén indult el a chili története. Mindig is szerettem a csípőset és a csípős paprikát, azonban nem találkoztam olyan hazai fajtával, mely kielégítette volna az igényeimet. Szeretem a kihívásokat és ezt a csípős ízek tekintetében is kerestem. Éppen ezért kezdtem el az interneten keresgélni, megismerni komolyabb, keményebb fajtákat, majd ezek magjait külföldről beszerezni. Első évben az állomány mindössze három tőből állt, de már akkor éreztem, hogy ezt tovább kell fejlesztenem. Egyszerűen elkapott a gépszíj. A Trinidad moruga scorpion és a Carolina reaper bőven kielégítette a saját szükségletemet, így barátoknak is tudtam belőle adni. Az ő köreikben is osztatlan sikere lett ezeknek a fajtáknak és az „Ugye jövőre is ültetsz?” visszajelzések megerősítettek abban, hogy ezt folytatnom és fejlesztenem kell. Ekkor még nem gondoltam komolyabb méretű állományra, de a következő évben már 30 tővel folytattam a termesztést. Persze ez is elhanyagolható a mostanihoz képest, de ha azt nézzük ez egy év alatt tízszeres tőszámot jelent.
Mekkora volt az állomány a legutolsó évben?
2018-ban nagyjából 1.500 nm-en gazdálkodunk, de ez nem mind csípős paprika. Ezen a területen kapnak helyet egyéb alapanyagok is, mint pl. a paradicsom, vagy az édes paprikák is. Összességében 1.000 körüli a chilipaprikák tőszáma. Mióta ilyen mértékben megnövekedett az állomány, már a családtagok is besegítenek a gazdálkodásba.
Nem okozott nehézséget egy merőben újfajta növény problémamentes termesztése?
Agrármérnökként végeztem Mosonmagyaróváron és főállásban jelenleg is kertészeti területen dolgozok, így a szakmai alapok adottak. Speciális ismereteket más termelőktől, illetve szakkönyvekből szereztem, de a gyakorlati tapasztalatok is sokat segítettek a fejlődésben korábban megszerezett tudásom kiegészítéseként.
Ez csak szabadföldi, vagy fóliában is termeltek?
Jelenleg csak szabadföldön dolgozunk, a palántanevelést leszámítva. Ott elengedhetetlen a kezdeti időben a fólia. Nyilván nagy előny lenne egy zárt fóliasátor, mivel nem lenne annyira kitéve az állomány az időjárásnak, továbbá a tenyészidőszakot is kitolhatnánk egy kicsit. Az árnyékolás is egyszerűbb lenne, mivel ha így haladunk, lassan elengedhetetlen lesz az erős UV sugárzás miatt a szórt fény biztosítása. Ez azonban egy jelentős beruházás és hosszú idő volna a megtérülése. Természetesen nem 20-40 nm-es léptékben gondolkozunk.
Mik a legjellemzőbb fajtáitok? Van közöttük kedvenc?
Chiliből elsősorban a Jalapeno, Habanero, Moruga és a Carolina Reaper. Ezek teszik ki az állomány nagy részét. Minden évben kísérletezünk újabb fajtákkal, de ezekkel csak kis tőszámban. Kedvenceim a Krishna Jolokia és a Lemon Drop. Ezek nem méregerősek, de nagyon jó az íz- és aromaviláguk.
A Kisalföld egy eléggé sajátságos éghajlatú országrész. Mennyire alkalmas egy olyan melegigényes növény, mint a chili termesztésére?
Szerintem a Kisalföldön az időjárásra egyelőre nem lehet panasz. Igaz nagyon szeles, aminek van előnye hátránya is. Ez utóbbi, hogy komolyabb támrendszert igényel az állomány, előnye pedig, hogy jobban kavarja a légkört. Én ennek tudom, be, hogy eddig szerencsére nagyobb jégesőt, komolyabb viharokat sikerült elkerülni. További előnyünk, hogy a termőterület dombtetőn van, így a fagy nehezebben okoz kárt, hisz a hideg levegő inkább lecsúszik az alacsonyabb részekre, ott okoz fagyzugos völgyeket.
A termékeiteket miként tudnád röviden bemutatni?
A jelenlegi termékpaletta összeállítása egy hosszabb folyamat eredménye. Kezdetben a nagyon erős szószokat preferáltam, mivel az volt az újdonság. Azóta már a lágyabb ízek kedvelőinek is készítünk termékeket. Persze nem kell megijedni, azokban is jelen van az erő! A szószok mellett több fajta savanyúság is helyet kapott a választékban pl., de vannak krémek, őrölt termékeink is, A vásárlók nagy kedvencei jelenleg a BBQ fantázianevű szósz, illetve a jalapeno savanyúság. Hozzáteszem, hogy a BBQ csak nevében az, illetve a hazai gondolkodásban tűnik csak annak, mivel itthon ha valaki meghallja hogy barbecue szósz, akkor mindenki paradicsomos alapra, kis erővel, némi füst ízzel gondol egyből. Nos az én szószomban sem paradicsom, sem füstös jelleg nincs, de tökéletes egy kis sütögetéshez.
Merrefelé szerezhetők be a termékeitek?
Leginkább szájhagyomány útján terjed a hírünk, de Győrben, több étteremben is ott vannak a termékeink, így ezek révén is sokan megkeresnek minket. Piacozni, fesztiválokra, tematikus rendezvényekre nem nagyon járunk egyelőre, ennek leginkább az időhiány az oka. Természetesen, ha meghívást kapunk, akkor igyekszünk ott lenni.
Tartjátok más chilitermelőkkel a kapcsolatot személyesen, vagy közösségi médián keresztül?
Több chilis kollégával is szinte napi kapcsolatban vagyunk, sokakkal szinte baráti viszonyról beszélhetünk, semmiképp sem konkurenciaként kezeljük egymást. Tapasztalatainkat építő jelleggel osztjuk meg egymással. A közösségi médiát – mint a facebook, vagy az instagram - elsősorban promóciós célra használjuk. Mi még hiszünk a személyes kapcsolatok erejében.
Mit terveztek a jövőben?
Jó lenne, ha főállásban csak chilizhetnénk, de addig még sokat kellene fejlődni és tendenciában azt látni, hogy egyre több a fogyasztó, a lelkes kistermelő. Hiszek abban, hogy ha minőségben jót tudunk nyújtani, amit szeretnek az emberek, akkor az út csak előre visz. Ennek mikéntjét pedig az élet úgyis elém teszi egy tálcán.
Fotók: Facebook