HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) Jalapeno (17) jalapeno (7) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2019.02.06. 19:03 bratya

Ahol a kígyók is chilin élnek

Címkék: cayenne BBQ csiliszósz Újkígyós BBQ szósz Kígyóschili Bánfi Krisztián Grebb

Ha valaki néhány éve ránézett Magyarország képzeletbeli chilitermelőket bemutató térképére elég érdekes megállapításokkal lehetett volna gazdagabb. Egyes területeken nagy fehér foltok mutatkoztak, többek között Békés megyében is. Bár nyomokban már voltak kisebb-nagyobb hobbitermesztők, de a kínálat még mindig messze elmaradt mondjuk Komárom-Esztergom, vagy Hajdú-Bihar megye mögött. Erre a „szűz” piacra tört be Bánfi Krisztián Újkígyóson élő kistermelő, méghozzá nem is kis lendülettel.

2013-ban már kisebb tételben – hobbiszinten - foglalkoztam chilitermesztéssel és kísérletezgettem szószok, krémek egyéb termékek létrehozásával. Mivel baráti körben sikeresek voltak a kóstoltatások, ezért eldöntöttem, hogy nagyobb mennyiségben, kistermelőként folytatom a munkát. Mivel kistelepülésen lakunk, ezért a földterület adott volt, csak ki kellett használni a lehetőségeket. Fokozatosan építettem fel a jelenlegi üzemméretet, ahogy időm, a kereslet és a forgótőke engedte. 2016-ra már komolyabb mértékű gazdasággal rendelkeztem.

51145964_317265128908622_6124337924864475136_n.jpg

Békés megyében – gazdasági okok miatt - viszonylag korlátozottak az értékesítési lehetőségek, melyet a kistermelőket érintő érthetetlen szabályozás is nehezít. Hogy sikerült mégis ilyen sikeres és országosan elismert vállalkozást létrehozni?

Ez valóban nem volt egyszerű, de a hátrányok egy részét előnnyé tudtam kovácsolni. Mivel nem volt jelentős konkurens a környéken, ezért szinte egyeduralkodó lettem a termékeimmel a közeli nagyobb településeken, elsősorban Békéscsabán. Ez alapozta meg azt, hogy évről-évre nagyobb bevételt tudtam visszaforgatni a vállalkozásba és teszem ezt még mind a mai napig. Továbbá igyekeztem a termékkínálatot egyedivé és színessé tenni, hogy minél több ember ízlését ki tudjam elégíteni. Természetesen az is segített a fellendülésben, hogy a megtermelt paprikák jelentősebb részét alapanyagként értékesítem olyanoknak, akik otthon szeretnének maguknak egyedi termékeket készíteni, vagy nagyobb tételben dolgozom fel más termékek alapanyagának.

A megtermelt mennyiség mekkora részét dolgozod fel saját termékek alapanyagaként?

2018-ban ez kb. 25 % volt. A többi frissen, vagy valamilyen szinten feldolgozva (pl. szárítva, őrölve) kerül értékesítésre. Ez csak a paprikákra vonatkozik, a többi termést pl. paradicsomot saját termékeimben használom fel.

Feltételezem a szárított és őrölt morugára gondolsz elsődlegesen, amiből a nagyon keresett Moruga kolbász készül. Ennek miként jött az ötlete?

51026326_1006165612924195_8762622183156482048_n.jpg

Egy munkatársamon keresztül ismerkedtem meg a Békési Húsmanufaktúra vezetőjével, aki szívesen kísérletezik újdonságokkal, különlegességekkel. Közösen jött az ötlet, hogy egy különleges csípős kolbászt kellene készíteni. Én a moruga fajtákra gondoltam, mert azoknak van egy különleges aromájuk, melyek kiválóan harmonizálnak szárazkolbászban, de pokolian csípősek. Némi kísérletezés után a hentesmesternek sikerült kidolgoznia egy olyan receptet, mely egy meglehetősen csípős, de még ehető kolbászt eredményezett kiváló moruga aromával. Ez a kolbász azóta töretlen népszerűségnek örvend a fogyasztók körében. A Húsmanufaktúra kiváló marketingjének következtében, nemcsak a megyében, hanem az ország számos pontján beszerezhető ez a termék.

Milyen fajtákkal dolgozol elsősorban?

Zömmel azok a fajták, melyek a termékeim alapanyagát képezik, és amikre piaci kereslet van. A Habanero és a Morugák több változata évek óta termesztésben van. A Carolina Reaper manapság már kötelező, így ez is van nagyobb mennyiségben. Ezen kívül jelentős a Cayenne állományom és természetesen a Jalapeno, melynek egy részét füstölöm, valamint savanyúságot készítek belőle. Termelek még kápiát, valamint különböző paradicsomokat, amiket feldolgozok a késztermékeimben. Egy-egy újabb fajtát minden évben kipróbálok, de arra nincs időm, hogy nagyobb tételben foglalkozzak munkaigényes változatokkal. Szerintem a mostani fajtakínálatom tökéletesen megfelel a jelenlegi szükségleteimnek és igényeimnek.

Milyen termesztéstechnológiát preferálsz?

Vannak fóliáim, de az állomány zöme szabadföldi. Mindent talajba ültetek, nincs mesterségesen táplált „hidrós” állományom. Az öntözést csepegtetéssel oldom meg. A fóliás kultúra esetén biztonságosabb a terméshozam, amennyiben lehetőségeim adottak lesznek, ezt a területet növelni kívánom.

Merre találkozhatnak a vevők veled?

A legjelentősebb kiskereskedelmi területem a békéscsabai piac, itt jelenek meg a legtöbbször, de a környékbeli alkalmakon, falunapokon is igyekszek részt venni. Remélhetőleg idén az eddigitől több alkalommal el tudok jutni a közeli fürdővárosba Gyulára is, ahol a nyári rendezvényeken kívánok megjelenni. Sajnos a kistermelőkre vonatkozó értékesítés elég korlátozó tényező, valamint a fővárostól való nagy távolság sem minden esetben kifizetődő. Szerencsére a termékeimet egyre többen ismerik, így sokszor becsengetnek hozzám ismerősök és idegenek is vásárolni. A késztermékeim a békési GREBB hamburgerezőben is megkóstolhatók, kiváló minőségű kézműves hamburgerek adalékaként.

50827343_2305061113099786_579453103263186944_n.jpg

A BBQ szenvedélyed honnan jött?

Úgy gondolom, hogy aki belemerül a chili világába, az előbb-utóbb összetalálkozik a füsttel. Ha máshogy nem is, de chipotlét biztosan készíteni fog. Egyrészt ez vezérelt az autentikus BBQ világába, másrészt a gasztronómiai érdeklődésem is ez irányba orientált. Most már kétféle füstös BBQ szószt is készítek, illetve rendszeresen sütök szmókerben húsokat barátaink, ismerőseink – és természetesen magunk örömére is.

Nagyvonalakban vázold fel, milyen termékeket állítasz elő!

Állandó termékpalettánk 20-25 terméket foglal magában a leggyengébbektől a legerősebb készítményekig. Termékeink közt megtalálhatóak: ultra, extrém , extra erős készítmények, amik vagy krém állagúak vagy szósz formájában elérhetőek. Továbbá BBQ szószok többféle ízesítésben! Füstös, füstös paradicsomos, fűszeres szószok melyekbe mi magunk füstöljük a belevaló alapanyagokat egy magyar gyártmányú autentikus BBQ sütőben. Vannak édes és közepes erős készítményeink is, de ki tudnám emelni a sikeres gyümölcsös, fokhagymás, borsos, vöröshagymás-fokhagymás termékeinket is. Van chilis hagymalekvárunk, grillezett paprikakrémünk, dipjeink, Jalapeno zselénk, füstölt chilipaprikák, Jalapeno savanyúságunk, chilis savanyúkáposztánk stb. A repertoár szinte végeláthatatlan, Aki nálunk nem talál magának való chilis készítményt, az inkább ne egyen erőset!

Professzionális tudásotok és kitartásotok eredményeként elég sok elismerést kaptatok eddig. Mik voltak ezek pontosan?

2017 nyarán, a Solymáron megrendezett Chilifesztiválon gyümölcsös chiliszósz kategóriában szedres- meggyes chiliszószunk 1. helyen végzett. Ugyan ebben az évben Amerikában megrendezett World Hot Sauce Awardson két készítményünk is díjazott lett, mégpedig a chipotle alapú szószunk Chipotle BBQ Sauce kategóriában 1. helyezést ért el. A Smoky BBQ szószunk az alkoholos BBQ szószok küzdelmében 2. helyen végzett! 2018-ban az ismét megrendezésre került HunHot verseny mind a négy kategóriájában is díjazottak lettünk!

Azért ez nagyon sok munkával jár. Miként bírod mindezt ellátni?

Valóban nagyon sok a munka és nincs megállás szinte soha. Jelenleg a Békés Megyei Központi Kórházban dolgozok főállásban. A chilizésben rengeteget segít nekem a párom Tímea, akit külön köszönet illet ezért. Számíthatok rá mindenben, legyen az palántanevelés, gondozás, szedés, vagy feldolgozás. A receptek összeállítása esetén is nagyon nagy segítségemre szokott lenni, több díjnyertes termék összetétele is neki köszönhető.

41944100_2021499204575346_8750323475584909312_n.jpg

Jövőbeni terveid merre mutatnak?

Mindenképpen hosszú távra tervezek a chilivel kapcsolatban. Ezen terveimben megerősített a 2018-as év, amikor ismét jól szerepeltek a termékeim a HunHot versenyen. Ebben az évben már megvalósulhat az egyik álmunk, ami egy kisüzem, amit a telephelyünkön fogunk majd felépíteni! Teli vagyunk tervekkel, kihívásokkal melyek mind egyre és egyre meg is valósulnak! Szeretném, ha a közeljövőben főállásban ezzel tudnék foglalkozni, így a hobbim lenne egyben a munkám is.

39442831_1944224455644543_7715222085072584704_o.jpg

Mondhatnám azt, hogy a kitartás és a szorgalom meghozza előbb-utóbb gyümölcsét a Kígyóscsilinél is, de itt az utóbb szót el kell hagyni. A blogbejegyzés megírása alatt ugyanis nagyon pozitív változások történtek Krisztiánék háza táján. Egyre több komoly érdeklődő és megrendelő van mind az alapanyagaira, mind a készítményeire, így a rövid- és középtávú tervei alaposan át kell gondolnia az elkövetkező hetekben, de ez így van jól! Ehhez a továbbiakban nagyon sok sikert kívánok!

Fotók: Bánfi Krisztián

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr9114611978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása