Ha valaki néhány éve ránézett Magyarország képzeletbeli chilitermelőket bemutató térképére elég érdekes megállapításokkal lehetett volna gazdagabb. Egyes területeken nagy fehér foltok mutatkoztak, többek között Békés megyében is. Bár nyomokban már voltak kisebb-nagyobb hobbitermesztők, de a kínálat még mindig messze elmaradt mondjuk Komárom-Esztergom, vagy Hajdú-Bihar megye mögött. Erre a „szűz” piacra tört be Bánfi Krisztián Újkígyóson élő kistermelő, méghozzá nem is kis lendülettel.
2013-ban már kisebb tételben – hobbiszinten - foglalkoztam chilitermesztéssel és kísérletezgettem szószok, krémek egyéb termékek létrehozásával. Mivel baráti körben sikeresek voltak a kóstoltatások, ezért eldöntöttem, hogy nagyobb mennyiségben, kistermelőként folytatom a munkát. Mivel kistelepülésen lakunk, ezért a földterület adott volt, csak ki kellett használni a lehetőségeket. Fokozatosan építettem fel a jelenlegi üzemméretet, ahogy időm, a kereslet és a forgótőke engedte. 2016-ra már komolyabb mértékű gazdasággal rendelkeztem.
Békés megyében – gazdasági okok miatt - viszonylag korlátozottak az értékesítési lehetőségek, melyet a kistermelőket érintő érthetetlen szabályozás is nehezít. Hogy sikerült mégis ilyen sikeres és országosan elismert vállalkozást létrehozni?
Ez valóban nem volt egyszerű, de a hátrányok egy részét előnnyé tudtam kovácsolni. Mivel nem volt jelentős konkurens a környéken, ezért szinte egyeduralkodó lettem a termékeimmel a közeli nagyobb településeken, elsősorban Békéscsabán. Ez alapozta meg azt, hogy évről-évre nagyobb bevételt tudtam visszaforgatni a vállalkozásba és teszem ezt még mind a mai napig. Továbbá igyekeztem a termékkínálatot egyedivé és színessé tenni, hogy minél több ember ízlését ki tudjam elégíteni. Természetesen az is segített a fellendülésben, hogy a megtermelt paprikák jelentősebb részét alapanyagként értékesítem olyanoknak, akik otthon szeretnének maguknak egyedi termékeket készíteni, vagy nagyobb tételben dolgozom fel más termékek alapanyagának.
A megtermelt mennyiség mekkora részét dolgozod fel saját termékek alapanyagaként?
2018-ban ez kb. 25 % volt. A többi frissen, vagy valamilyen szinten feldolgozva (pl. szárítva, őrölve) kerül értékesítésre. Ez csak a paprikákra vonatkozik, a többi termést pl. paradicsomot saját termékeimben használom fel.
Feltételezem a szárított és őrölt morugára gondolsz elsődlegesen, amiből a nagyon keresett Moruga kolbász készül. Ennek miként jött az ötlete?
Egy munkatársamon keresztül ismerkedtem meg a Békési Húsmanufaktúra vezetőjével, aki szívesen kísérletezik újdonságokkal, különlegességekkel. Közösen jött az ötlet, hogy egy különleges csípős kolbászt kellene készíteni. Én a moruga fajtákra gondoltam, mert azoknak van egy különleges aromájuk, melyek kiválóan harmonizálnak szárazkolbászban, de pokolian csípősek. Némi kísérletezés után a hentesmesternek sikerült kidolgoznia egy olyan receptet, mely egy meglehetősen csípős, de még ehető kolbászt eredményezett kiváló moruga aromával. Ez a kolbász azóta töretlen népszerűségnek örvend a fogyasztók körében. A Húsmanufaktúra kiváló marketingjének következtében, nemcsak a megyében, hanem az ország számos pontján beszerezhető ez a termék.
Milyen fajtákkal dolgozol elsősorban?
Zömmel azok a fajták, melyek a termékeim alapanyagát képezik, és amikre piaci kereslet van. A Habanero és a Morugák több változata évek óta termesztésben van. A Carolina Reaper manapság már kötelező, így ez is van nagyobb mennyiségben. Ezen kívül jelentős a Cayenne állományom és természetesen a Jalapeno, melynek egy részét füstölöm, valamint savanyúságot készítek belőle. Termelek még kápiát, valamint különböző paradicsomokat, amiket feldolgozok a késztermékeimben. Egy-egy újabb fajtát minden évben kipróbálok, de arra nincs időm, hogy nagyobb tételben foglalkozzak munkaigényes változatokkal. Szerintem a mostani fajtakínálatom tökéletesen megfelel a jelenlegi szükségleteimnek és igényeimnek.
Milyen termesztéstechnológiát preferálsz?
Vannak fóliáim, de az állomány zöme szabadföldi. Mindent talajba ültetek, nincs mesterségesen táplált „hidrós” állományom. Az öntözést csepegtetéssel oldom meg. A fóliás kultúra esetén biztonságosabb a terméshozam, amennyiben lehetőségeim adottak lesznek, ezt a területet növelni kívánom.
Merre találkozhatnak a vevők veled?
A legjelentősebb kiskereskedelmi területem a békéscsabai piac, itt jelenek meg a legtöbbször, de a környékbeli alkalmakon, falunapokon is igyekszek részt venni. Remélhetőleg idén az eddigitől több alkalommal el tudok jutni a közeli fürdővárosba Gyulára is, ahol a nyári rendezvényeken kívánok megjelenni. Sajnos a kistermelőkre vonatkozó értékesítés elég korlátozó tényező, valamint a fővárostól való nagy távolság sem minden esetben kifizetődő. Szerencsére a termékeimet egyre többen ismerik, így sokszor becsengetnek hozzám ismerősök és idegenek is vásárolni. A késztermékeim a békési GREBB hamburgerezőben is megkóstolhatók, kiváló minőségű kézműves hamburgerek adalékaként.
A BBQ szenvedélyed honnan jött?
Úgy gondolom, hogy aki belemerül a chili világába, az előbb-utóbb összetalálkozik a füsttel. Ha máshogy nem is, de chipotlét biztosan készíteni fog. Egyrészt ez vezérelt az autentikus BBQ világába, másrészt a gasztronómiai érdeklődésem is ez irányba orientált. Most már kétféle füstös BBQ szószt is készítek, illetve rendszeresen sütök szmókerben húsokat barátaink, ismerőseink – és természetesen magunk örömére is.
Nagyvonalakban vázold fel, milyen termékeket állítasz elő!
Állandó termékpalettánk 20-25 terméket foglal magában a leggyengébbektől a legerősebb készítményekig. Termékeink közt megtalálhatóak: ultra, extrém , extra erős készítmények, amik vagy krém állagúak vagy szósz formájában elérhetőek. Továbbá BBQ szószok többféle ízesítésben! Füstös, füstös paradicsomos, fűszeres szószok melyekbe mi magunk füstöljük a belevaló alapanyagokat egy magyar gyártmányú autentikus BBQ sütőben. Vannak édes és közepes erős készítményeink is, de ki tudnám emelni a sikeres gyümölcsös, fokhagymás, borsos, vöröshagymás-fokhagymás termékeinket is. Van chilis hagymalekvárunk, grillezett paprikakrémünk, dipjeink, Jalapeno zselénk, füstölt chilipaprikák, Jalapeno savanyúságunk, chilis savanyúkáposztánk stb. A repertoár szinte végeláthatatlan, Aki nálunk nem talál magának való chilis készítményt, az inkább ne egyen erőset!
Professzionális tudásotok és kitartásotok eredményeként elég sok elismerést kaptatok eddig. Mik voltak ezek pontosan?
2017 nyarán, a Solymáron megrendezett Chilifesztiválon gyümölcsös chiliszósz kategóriában szedres- meggyes chiliszószunk 1. helyen végzett. Ugyan ebben az évben Amerikában megrendezett World Hot Sauce Awardson két készítményünk is díjazott lett, mégpedig a chipotle alapú szószunk Chipotle BBQ Sauce kategóriában 1. helyezést ért el. A Smoky BBQ szószunk az alkoholos BBQ szószok küzdelmében 2. helyen végzett! 2018-ban az ismét megrendezésre került HunHot verseny mind a négy kategóriájában is díjazottak lettünk!
Azért ez nagyon sok munkával jár. Miként bírod mindezt ellátni?
Valóban nagyon sok a munka és nincs megállás szinte soha. Jelenleg a Békés Megyei Központi Kórházban dolgozok főállásban. A chilizésben rengeteget segít nekem a párom Tímea, akit külön köszönet illet ezért. Számíthatok rá mindenben, legyen az palántanevelés, gondozás, szedés, vagy feldolgozás. A receptek összeállítása esetén is nagyon nagy segítségemre szokott lenni, több díjnyertes termék összetétele is neki köszönhető.
Jövőbeni terveid merre mutatnak?
Mindenképpen hosszú távra tervezek a chilivel kapcsolatban. Ezen terveimben megerősített a 2018-as év, amikor ismét jól szerepeltek a termékeim a HunHot versenyen. Ebben az évben már megvalósulhat az egyik álmunk, ami egy kisüzem, amit a telephelyünkön fogunk majd felépíteni! Teli vagyunk tervekkel, kihívásokkal melyek mind egyre és egyre meg is valósulnak! Szeretném, ha a közeljövőben főállásban ezzel tudnék foglalkozni, így a hobbim lenne egyben a munkám is.
Mondhatnám azt, hogy a kitartás és a szorgalom meghozza előbb-utóbb gyümölcsét a Kígyóscsilinél is, de itt az utóbb szót el kell hagyni. A blogbejegyzés megírása alatt ugyanis nagyon pozitív változások történtek Krisztiánék háza táján. Egyre több komoly érdeklődő és megrendelő van mind az alapanyagaira, mind a készítményeire, így a rövid- és középtávú tervei alaposan át kell gondolnia az elkövetkező hetekben, de ez így van jól! Ehhez a továbbiakban nagyon sok sikert kívánok!
Fotók: Bánfi Krisztián