Békés megye északnyugati szegletében elhelyezkedő Gádorosról valószínűleg sokan még nem is hallottak. Nincs híres vára, kastélya, termálfürdője és országosan ismert személy sem született itt. A jelentős közlekedési útvonalak is messze elkerülik. Nyugodtan ráhúzhatnánk a melankólikus, alföldi nagyközség jelzőt. 2018-ban azonban a település „felkerült Magyarország térképére”, még akkor is, ha ezt a térképet egy viszonylag szűk kör – a chilitermesztők és fogyasztók köre – ismeri, ugyanis az itt működő Viharsarki Chili elnyerte a HunHot 2018-as versenyen a legjobb gyümölcsös chiliszósz helyezést. De erről meséljenek maguk az alkotók Viczián Ádám és Kokovecz Adrienn.
Ádám: Ez nem egy egyszerű történet és mivel még nagyon friss a dolog, szinte fel sem tudjuk fogni, hogy valóban első helyezettek lettünk.
Akkor rákérdezek! A kertészkedéssel milyen kapcsolatban álltatok korábban?
Ádám: Számomra nem volt sohasem annyira idegen, de nagyon nem is állt közel a kertészkedés. Gyerekként szüleim foglalkoztak paprikatermesztéssel. Igazán ezzel ki is merült a kertművelés. Néhány éve mélyültem el ezen a területen mikor Adriennel elkezdtük a kertet művelni. Kezdetben mindent termeltünk, ami a konyhára kellett, tulajdonképpen egészséges élelmiszert akartunk magunknak és gyermekeinknek. A chilivel történő ismerkedés is ekkor kezdődött, mivel akkor már volt egy jelentősebb kultusza, online irodalma a témának.
Adrienn: Gyerekként rengeteget kertészkedtem. Nagyszüleim fóliáztak, ahol paradicsomot, paprikát, szabadföldön pedig egyéb konyhakerti növényeket termeltek. Valószínű, hogy innen jött a növények iránti szeretettem és egy kicsit a kereskedelmi rész is. Később sem szakadt meg a kapcsolatom a növényekkel, ugyanis Szentesen – a magyar zöldségtermesztés egyik fellegvárában – a Bartha János Kertészeti Szakközépiskolában érettségiztem dísznövény kertész szakon. Később Fertődön szereztem meg a környezetvédelmi technikusi és a felsőfokú agrár-kereskedelmi-menedzser asszisztensi végzettségemet.
Mi vezetett oda, hogy chilitermesztéssel foglalkozzatok?
Ádám: Néhány éve mikor elkezdtünk együtt kertészkedni és minden féle növényt termelni akkor ötlött fel bennünk, hogy szeretjük a chilit, miért ne termesszünk azt is. Igazából egy csomaggal kezdtük, amiben három fajta volt. Innen számolható a chilink története.
És mi volt az indíték, hogy túllépjetek a háztáji gazdálkodáson és kistermelői léptékben, feldolgozott termékekkel lépjetek piacra?
Adrienn: 2016. nyarán ismerkedtünk meg egy gasztronómiai rendezvényen Magyarország egyik legnagyobb chili termesztőjével. Ekkor rengeteg féle ízű terméket megkóstoltunk. Rájöttünk arra mi lenne, ha mi is megpróbálnánk a saját kis fajtáinkból ínyencségeket készíteni, lehet gyümölcsös, sima Erös Pista jellegű vagy esetleg csak szárított. Persze elsőként még csak saját fogyasztásra gondoltunk. Ettől kezdve elkezdtünk az ízekkel játszani. Kezdetben az adott gyümölcsökkel, mint pl. az őszibarack, sárgabarack, valamint a paprikákkal, ami ezekhez illik. Ezután jött a szilva és így tovább a többi. 2017 decemberére kialakult egy „háztáji termékcsoport”. Az ízvilág, az erősség kialakításában nagy segítséget nyújtottak a barátok és kollegák, akik rajonganak a különleges és csípős termékekért. Ekkor már eldöntöttük, hogy a következő évet nagyobb léptékben, mint kistermelők folytatjuk.
Jelenleg mekkora az állományotok?
Ádám: 200 négyzetméter méretú fóliában vannak a chilik. Kb. 700 tő. Moruga scorpio, Szellem chili, Carolina reaper, ezekbők két-két változat minimum. Vannak habanerok (narancs, csoki, peach, red), cayennek (sárga, lila), jalapenjo ( zöld, lila ) és Bishop Crown. Ezen kívül mi termeljük meg a többi alapanyagot is: a gyümölcsöket, a paradicsomot és a zöldfűszereket.
Széles kínálata van az alapanyagaitoknak. Ezekből milyen termékek készülnek?
Adrienn:
Őszibarackos chili szósz egy gyümölcsös közepesen csípős mentával, citromfűvel ízesített szósz. Ajánljuk sültekhez, grillekhez, pácokhoz.
Szilvás chili szósz szintén egy gyümölcsös közepesen csípős fahéjjal, mézzel ízesített szósz. Ajánljuk sültekhez, grillekhez, pácokhoz, de ínyenceknek akár édességre kenve is.
Paradicsomos csípős mártogatós, melynek fűszeres házi ketchup az alapja, ami chilivel van ízesítve, egy közepesen csípős szósz. Ajánljuk sültekhez, köretekhez, chipsekhez,
Hagymalekvár és Csípős Hagymalekvár: kétféle hagyma mézzel, fűszerekkel, a csípős pedig mézzel és jalapenjoval ízesitett. Ez utóbbi közepesen, az az előbbi egyáltalán nem csípős. Ajánljuk köretnek, sültekhez, hamburgerekhez, szendvicsekre, pirítósra.
Narancs habanero krém. Jellemzője narancs habaneroból készülő erős fűszeres szósz. Minden ételhez fogyasztható.
Paprika krém. Erősen csípős, hagyományos paprika krém jellegű. Ajánljuk minden ételhez, különösen magyaros ízvilághoz.
Őrlemények, melyeket vegyes chiliből és Cayennéből készítünk.
Pelyhek, melyeket nem őrlünk csak durvára törünk. Habanerot, és az 1 000 000+ SHU chilik szárítmányát tartalmazza.
Hol tudjátok értékesíteni a termékeiteket, ismerve a kistermelőkre vonatkozó szabályozást a 40 Km-es határral és egyéb korlátozásokkal?
Ádám: Kezdetben nagyon nehéz volt. Szinte csak azok vették a termékeket, akik a ki kísérletezésben segítettek, majd később ők adták tovább szájról szájra. Jelenleg piacokra, rendezvényekre, falunapokra járunk el. Többször volt, hogy kifejezetten hívtak is minket. Szerencsére az internetnek köszönhetően egyre többen ismernek meg bennünket és keresnek fel, hogy szeretnék a termékeinket megkóstolni. További lehetőség, hogy 40 km-es körzeten belül van egy-két nagyobb település is (Szentes, Szarvas, Orosháza), ahová el tudunk menni, árusítani.
Honnan jött az ötlet, hogy benevezzetek a HunHot 2018-as versenyre? Miért ezt a terméket választottátok?
Ádám: A Hun Hot-ra benevezés egy nagyon véletlen dolog volt. A chilis oldalon volt kiírva, hogy a solymári fesztiválon négy kategóriában, szószokkal lehet nevezni. Párommal megbeszélve nem volt kérdés igen nevezzünk és elkészítettük a terméket, amit határidőre el is küldtünk.
Adrienn: A Szilvás chili szószunkra esett a választás. Erről a termékről jött a legtöbb pozitív visszajelzés. Arra gondoltunk, hogy itt felénk ennyire ízlik, miért is ne mutassuk meg az országnak ezt az ízvilágot.
Meglepett az eredmény titeket?
Ádám: Az eredmény mindkettőnket nagyon meglepett. Először mikor a hírt meghallottuk alig tudtuk elhinni, és felfogni. Nagyon boldogok voltunk / vagyunk, hogy elnyerte az ország embereinek tetszését.
Mire ösztönöz a siker?
Adrienn: Arra ösztönöz, hogy igen is van helyünk a chilis termékek piacán. Tervezünk továbbiakban egyéb olyan termékeket, melyek ízvilága különleges, de összeillő.
Az ízvilágban akartok tovább fejleszteni?
Ádám: Mennyiségileg nem nagyon szeretnénk terjeszkedni inkább minőségileg, szeretnénk fejlődni. Új termékeket tervezünk, de pontosan mikorra azt nem tudjuk. Ezek a chili kedvelők számára legyen meglepetés.
Kedvenc fajtátok van?
Ádám: Nekem a Peach Habanero, Adriennek pedig a vastaghúsú Jalapeno, vagy a nagyon durvák, de csak szósz állagban.
Szeretnétek valamit mondani az olvasóknak?
Adrienn: Köszönetet szeretnénk mondani kedves családunknak, akik támogattak és bízva biztatnak bennünket. Köszönjük a barátoknak a lelkes tesztelést, és a sok segítséget! Bízunk abban ez az év csak a kezdet, és még több fogyasztóval meg tudjuk magunkat és termékeinket ismertetni.
Akkor mást nem is mondhatok: Sok sikert kívánok hozzá!