HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2017.03.19. 05:07 bratya

Banyakonyha kincsei

A közelmúltban írtam egy bejegyzést a balmazújvárosi Banya "Bio" Tanyáról, amit Kántor Péter és felesége (a "Banya") alkottak meg. A bejegyzés megjelenését követően volt szerencsém személyesen is megismerni ezt a nagyszerű és életvidám házaspárt egy gyulai kiruccanásuk alkalmával. Nem jöttek üres kézzel, egy szép kis csomagot kaptam az általuk előállított kézműves, kistermelői termékekből. 

14435311_1447645085262953_7524030774038284656_o.jpg

Azt tudni kell, hogy a termékkínálatuk nem csak chilis termékekből áll, készítenek gyógynövényes és/vagy fűszeres szörpöket, lekvárokat, de a fő vonaluk mégiscsak a csípős termékek előállítása. 

Jelen bejegyzésemben öt különböző chilis terméket kívánok tesztelni, tapasztalataimat megosztani. 

A termékekről általánosságban elmondható, hogy nem a "natúr paprikavonalat" képviselik, melyek maximum csak minimális sót, ecetet és esetleg tartósítószert tartalmaznak, hanem chilialapra épülő, különböző fűszerezésű készítmények. És itt a fűszerezést kiemelném! Az összes szósz megőrizte az igazi paprika karaktert, ezt nem veszítette el. A fűszerek csak egyediséget adtak az üvegek tartalmának. 

A termékek kiszerelése 40, illetve 100 ml-es "konzerves" üveg, ezek az űrmértékek, már gyakorlatilag általánosak a "szakmában". Mellékesen megjegyzem, hogy én személy szerint egy kicsit jobban szeretem a konzerves üvegeket, mint a nyakas üveget. Ennek a fő oka az, hogy nyakas üvegben - bár csepegtetni lehet egyéb eszköz igénybe vétele nélkül is - gyakran a nyaki részen "megáll", lerakódik a szósz, megakadályozva a kiöntést. Továbbá, ehhez annyira el kell találni az állagot, hogy ne legyen sem híg, sem sűrű, hogy ahhoz professzionális készítményre van szükség. Van akinek ez sikerül is, de többször találkoztam negatív példákkal is. 

A termékek címkéje heterogén, nincs egységes design. Egy brandépítő szakember ezen lehet kiakadna, de nem hiszem, hogy ez a célközönségből bárkit is zavarna, aki mondjuk egy hortobágyi Hídi Vásáron megkíván egy kis kapszaicint a birkapörijébe. 

hajdu.jpg

A legelső termék, amit be kívánok mutatni az nemes egyszerűséggel a "Hajdú" nevet kapta a keresztség szent sákramentumában, utalva a földrajzi eredet történelmére. A 100 ml-es üvegben füstölt csípős paprika, paradicsom, vörösbor, hagyma és fűszerek elegye található. Kibontás után egyből érezhető a füstös illat. Színre gyönyörű piros, állagra leheletnyit kásás, de nem darabos. Nem híg, nem sűrű. Olyan amilyennek lennie kell. Ízében dominál a füstölt paprika, a savasságot a vörösbor adja neki. Egyszerű, de mégis komoly. A csípőssége alapján alsó középosztályba sorolható, de nem is kell több. Ez az a termék, ami a nevéből ered. Ebből bátran lehet tenni egy mokkáskanállal is egy mélytányérnyi "körömpöcőbe", mert egy ízvarázst fog kapni a készétel. Igazi hajdú érzést lehet vele átélni. Ha lesz verseny füstös kategóriában akkor ezzel be kell nevezni. Esélyes a győzelemre. 

magyar_szurke.jpg

A Magyar Szürke chiliszósz "bika erősként" van az üvegen hirdetve. A 100 ml-es kiszerelés címkéjén mi más lenne, mint egy magyar szürkemarha-bika, tubigatyás gazdájával. Mily meglepő.... A szósz tartalma: hagyma, répa (ne lepődjünk meg kérem), fokhagyma, vörösbor, rózsaszirup (na ez engem is meglep), zeller, Naga jolokia, fűszerek és Na-benzoát. A fedőkupak szépen lekötve textillel, és nemzetiszínű madzaggal. Az enyhén rozsdabarnás színű szósz illatában a hozzátevők egyvelege érződik, nem kifejezetten a paprika. Az enyhén kásás massza megfelelő sűrűségű. Csípősségre alsó középosztály, de legalább valamit lehet is pakolni az ételre. Ízében, elsőre dominál a répa, de ezt azért emelem ki pozitívumként, mert itt valami igazi kerti-szabadföldi répáról lehet szó, aminek van karaktere és nem olyan mint egy multinál vásárolható fakó gyökér semmilyen aromája. Savassága is van, amit feltételezem a vörösbor ad meg neki, de a hagyma és a fokhagyma intenzív aromája sem elhanyagolható. Ez is egy vérbeli magyaros ízvilág. Ajánlani tudom sültek mellé, de el tudom képzelni pácnak is. (Magyaros csípős csirkeszárnyak - alias KPC, vagyis Kántor Péterné Chicken). Savassága miatt saláták ízesítésére is alkalmas. 

little_devil.jpg

 A Little Devil a csípősebb kategóriát képviselheti, mivel 40 ml-es kiszerelésben van, bár a "Kisördög" címkéje alapján a Naga Jolokián kívül pritamin paprikát, paradicsomot, hagymát, és egyéb fűszereket is tartalmaz. Ennek a terméknek a színe már igazi élénkpiros. Illatában kissé "lecsósra" hajazó, de mit is várjunk, akkor amikor paprika, paradicsom, és hagyma van benne. Sűrűsége ideális, állaga sokkal homogénebb, mint az eddig bemutatott másik két szósz. Igen! Ez már tényleg határozottan csípősebb az előzőektől, de még mindig csak középkategóriás. Egyébként nagyon finom. Unalmas lenne azt mondani, hogy ez is magyaros, így azt mondom, hogy lecsós. Valóban olyan mint egy nagyon finom csípős lecsónak a koncentrátuma. Még ilyen szósszal eddig nem találkoztam, így össze sem tudom mással hasonlítani. Hihetetlenül egyedi ízvilág, kiváló állag, nagyszerű illat és állag, megfelelő mennyiségű csípősséggel megbolondítva. Igazán nem tudom, hogy mi mellé ajánljam, a legjobb önmagában kanalazgatni. Na jó! Szerintem húsok mellé kiváló. Holnap meg is kóstolom sült csirkével.  

healing.jpg

A Healing Magic, vagyis gyógyvarázs, egy érdekes termék. Tulajdonképpen az ősszel be nem érő paprikák pozitív felhasználása. Sok termelőnek okoz gondot, hogy mit is kezdjen az éretlen, vagy félérett paprikákkal. A legtöbb helyen savanyúságban köt ki. Az sem egy rossz megoldás. "Banyáék", azonban gondoltak egy nagyot és egy olyan terméket raktak össze, melyben a chilik mellett egyéb - télen kifejezetten egészségvédő - összetevők is szerepet kaptak, mint pl. a fokhagyma, almaecet, méz és gyömbér. A kiszerelés itt is 40 ml. Színében a maradék paprikák heterogén állománya tükröződik, azaz zöldessárga. Állaga enyhén darabos, nem passzírozott, a magok is bele kerültek. Illatában és ízében is az ecetes és az édes keveredik. Ez nem szósz, ez fűszer és gyógyszer. Olyasmi, mint egy darált chili savanyúság. Legjobban idényzöldségekből készült saláták ízesítésére tudom elképzelni (így fokozza a gyógyvarázsát), de aki szereti a csípős savanyúságot (mondjuk cseresznyepaprikás erősségben), annak kiválóan tudom ajánlani szendvicsek, street food kaják ízesítésére is. 

don_pietro.jpg

Az utolsó tesztelt termék a Don Pietro all inferno, amiről fogalmam sincs mit jelent.... Angol fordító barátom - Mr. Google - azt hozta ki, hogy "Don Pietro a pokolba". Egyszóval ennek kell a legcsípősebbnek lennie. Erről a Ghost, Naga Jolokia, Carolina, Scorpion paprikák gondoskodnak, hígítva egy kis magyar erőspaprikával, gyümölcsborral és fűszerekkel. A 40 ml-s üveg tartalmában a szokásos közepes sűrűségű szósz található, melynek illatában már érződnek a TOP kategória paprikáira jellemző aromák és a kapszaicingőz, bár nem átütően. Kóstolás! Hoppá! Na ízében, már kőkeményen a durva fajták egyedi jellemzőit kapjuk meg, a csípősségről nem is beszélve. Nem a pofalyukasztó, fejletépős, mandulalemaró csípősség, de azért kőkeményen odaüt. És ami lényeg: a csípősség nem veszi el az aromát, és kóstoláskor is az íz érződik másodpercekig. Ok. Ez tényleg fűszer. Bátrabban persze fogyaszthatják ételek mellé, de szerintem a Banya Bio Tanya vevőköre elsősorban készételek utólagos ízesítésére fogja használni, vagy a bátrabban street food kajákhoz. Odaüt rendesen..... jó anyag! 

A kóstolás alatt jutott eszembe az a gondolat, hogy ha egy fának a gyökereit elvágják, akkor megszűnik a kapcsolat a fa és az anyaföld között. Péterék a Hajdúságban születtek és ott is élnek születésük óta. Számukra a Hajdúság, mint tájegység jelenti a földet, melynek több évszázados kultúráját, eszmeiségét szívták magukba. Ez a hajdú vér határozza meg szellemiségüket, így termékeikben is a több évszázados magyar kultúrát, ízlést és gasztronómiát adják tovább. Élnek és él a gyökerük is. Termékeik magas minőséget, termékcsaládjuk hagyományt képvisel! 

Gratulálok! Csak így tovább! 

https://www.facebook.com/Banyabiotanya/?fref=ts

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts

Fotók: facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr7712329723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása