A fővárosi Chilivilág vállalkozásról írhatnék úgy, mint bárkiről napjainkban, aki szenvedélyből, vagy megélhetési céllal kézműves, saját termesztésű alapanyagokból – egyébként jellemzően kiváló minőségű - szószokat, vagy krémeket gyárt és forgalmazza különböző csatornákon keresztül. Írhatnék így is róla, azonban a termékei legtöbbje nem a szokványos chili, fűszerek, paradicsom és egyéb összetevők keveréke, hanem olyan fantáziadús termékek, melyek egy-egy Michelin csillagos étterem séfjének sem jutnának eszébe. Ezek egy részét már korábban bemutattam, de a 2014-es év is hozott újdonságokat, melyek kóstolására az ünnepi pihenésben került sor.
A kiszerelés hihetetlenül ízléses, a 100 ml-es palackok csatosak, a címke egyedi és figyelemfelkeltő. A korábbi hiba (hogy egyes kötelező tartalmi elemek, olvashatósága nehézkes volt), megoldódott, nincs az a vevő, vagy hatóság mely ebben kivetnivalót talál.
A kínálat egyik elemét az Olmek nevű termék jelenti. Ez már-már hiánypótló termék, mivel a fogyasztói igények (és egy kicsit a divat is) a minél csípősebb készítmények felé terelik a gyártókat, így az enyhén csípős szószok jellemzően kimerülnek a csípős ketchupokban, vagy külföldi eredetű salsa és sambal oelek jellegű produktumokban.
Az Olmek szósz alapanyaga a Jalapeno paprika, mely az enyhén csípős kategóriát képviseli. A termék színe bíborvörös, így feltételezem, hogy a legtöbbször zöld színűként felhasznált paprikát hagyták teljesen beérni. Az állaga megfelelő, de ez az összes szószra vonatkozik. Ízre egyértelműen a paprika dominál, az enyhe csípősség kiemeli a paprika édeskés ízét. Kezdőknek és haladóknak is ajánlom, ebben a szószban mindenki megtalálhatja a saját egyedi ízlését. (Bevallom őszintén, én a 40 ml-es kiszereléshez jutottam hozzá, melyet magában (!) „szopogattam” el, kb. 10-15 perc alatt, ebéd utáni desszertként.)
A Bulls Eye egy magasabb kategóriát képvisel. Ez a termék Caribbean Red Habaneroból készül. Színre szintén bíborvörös, finoman krémes. Illatában már érződik a magasabb capsaicin tartalom, ebben a kategóriában már óvatosan a szaglósejtjeink is érzik, hogy itt nem csak egy enyhén pikáns mellékíz jelenik meg a szánkban, itt már dominánsabban is meg lesznek dolgoztatva a szánkban lévő receptorok. Nekem ez a kategória jelenti a sztenderdet, itt kezdem kiélvezni a nagybetűs csípőspaprikát. A készítményben köménymag is található, ennek ízét azonban csak a csípősség elmúlása után éreztem, akkor is csak enyhén. Ajánlani bármihez tudom, bár aki az Olmek kategória csípősségét szereti, annak azt javaslom, előtte gyúrjon egy kicsit az ízlelőbimbóira.
A harmadik tesztelt termék magyar nevet kapott a keresztségben, méghozzá a Sikolyt. A készítmény címkéjén Edvard Munch norvég expresszionista festő híres – és ellopása miatt hírhedt – festményének „chilisen zanzásított változata látható, egyébként rendkívül ötletesen! Feltételezhető, hogy a termék több emberből is sikolyt vált ki, de a puding próbája az evés, így határozottabb választ csak kóstolás után tudunk adni. A termék alapja Bhut jolokia, Trinidad Scorpion és Fatalii fajták keveréke, melyhez – a gyártó fantáziájaként – narancs és vodka került hozzáadásra. (A vodka-narancs kombinációjáról elég jelentős tapasztalattal rendelkezek, de az azért másként volt fogyasztva, mint ezekkel a „dögökkel” ütőssé tett szósz.) Ami az érdekességét jelenti, az leginkább kémia. A paprika csípősségét okozó kapszaicin alkoholban jól oldódik, így várhatóan teljesen más ízhatást eredményez, mint a vizes alapon főzött szószok. Az állaga kiváló, színe citromsárga, illatában a friss citrus dominál, vélhetően a narancs miatt. Engem összességében egy friss tavaszi reggelre emlékeztet, szinte elém varázsolja a hűs hajnal, a madárcsicsergés, valamint a felkelő nap cseresznyevirágokon megcsillanó sugarait. A paprikák alapján csak egy pici csöppel indítottam a kóstolást és vártam a mindent elsöprő tüzet. Vártam, de nem jelentkezett, amit leginkább az alkoholban történő oldódásra fogok, ami el nem veszi a csípősséget, csak „átalakítja”. Nem volt fejszaggatóan csípős, inkább diszkréten, mint ahogy a Habanerok szoktak. Éreztem viszont a citrust, ami szinte felüdíti az embert, ellenpólust jelent a csípősséggel szemben. A terméket a friss összhatása miatt leginkább salátákhoz ajánlom, de egy görögös, kapros, juhtúrós pizza fűszerének is kiváló. A sikoly elmaradt, de az elismerés nem!
A legutolsó termék – a Joe Brown chocolate pepper cream - egy igazi különlegesség. Egy chilis, kakaós krém, az összetevői alapján egy igazi ízorgia. És itt most tennék egy kis kitérőt. A chilis termékek palettája egyre szélesebb, köszönhetően a kísérletező kedvű kistermelőknek, szakácsoknak és élelmiszermérnököknek. A chilis édességek is egyre népszerűebbek, mivel az édességek íze sokkal összetettebb és intenzívebb, ha a csípősség egy kicsit megbolondítja a receptorainkat. Chilis süteményekhez és édességekhez azonban eddig nem igazán lehetett kapni alapanyagot (egy-két kistermelőnek azért van chilis csokikréme és lekvárja), így a termék hiánypótló.
Az alapot itt is a Bhut jolokia, Trinidad Scorpion és Fatalii adja, de van benne egy kis Habanero is. Ez sóval, ecettel, balzsamecettel és kakaóval van dúsítva. Színe sötétbarna, állaga átlagos krém sűrűségű. Illatában érződik a csípősség, de a balzsamecet és a kakaó is. Magában kóstoltam meg, mindössze egy késhegynyivel. Azonnal ütött, csípett, de őrületesen. Na most ért ide a sikoly. Az íze nem volt azonnal érezhető, csak a csípősség tompulása után. Ekkor egyértelműen a kakaó enyhe kesernyéssége kezdett dominálni. Fogyasztását leginkább feldolgozva ajánlom. Szerintem kiváló ízesítője lehet egy chili con carne-nak, vagy egy házi készítésű chilis csokinak, süteménynek, muffinnak. Nemsokára készítek egy chilis édességet, melynek – ha beválik – a receptjét itt publikálni fogom. Ennek a csípősségét ez a termék fogja adni. További felhasználási terület lehet egy-egy csípős mártás, vagy ragu, melyet pikánsabb húsokhoz készítünk.
Ha valaki kedvet kapott a kóstolásra, akkor szerencsére elég sok beszerzési lehetősége akad, különösen, ha fővárosi, vagy közeli lakos, de az internet világában a távolság nem okoz gondot. A vállalkozásról és az árucikkekről bővebb információt az alábbi helyeken találhatunk:
https://www.facebook.com/Chilivilag?fref=ts
(a fotók: Chilivilág)