HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2014.02.22. 06:26 bratya

Péter boszorkánykonyhája

Címkék: termékek csili habanero helyi termék csilipaprika dorset naga csilifajták csiliszósz Chilivilág Monster Blood dia de los muertos krasznaja armija zarta fénye trinidad scorpion Fatalii

A közelmúltban kaptam egy csomagot a Chilivilág termékeiből kóstolás és tesztelés céljából. A termékek elkövetője Kozma Péter a vállalkozás megalapítója és motorja.

A fiatalember hobbiból elkezdett csilipaprikákkal foglalkozni, majd a hobbit a szenvedély váltotta fel. Nem állt meg a termelésnél, hanem belemélyült a feldolgozás szépséges, de titokzatos világába is. Ennek a titkos boszorkánykonyhának a termékeit kóstoljuk meg.

DSCF0417.JPG

A csiliszószok 14 ml-es hosszúkás üvegcsékben érkeztek, de kaphatók 40 ml-es kiszerelésben is. A hosszúkás edénykék egy vérvételes laborra emlékeztetnek, ahol a Gyűrűk Ura egyes szereplői is látogatást tettek, a zöld és sárgás tartalmukat is figyelembe véve. (Eszembe jut Zoli barátom, aki – egészségügyi dolgozóként – üres vizeletgyűjtő edényekben csíráztatja a paprikamagjait.)

A 14 ml-es kiszerelésű termékek címkéje termékenként eltérő, mégis sok hasonlóságot mutat. Ami számomra kissé kifogásolható, hogy egyes információk nagyon apró betűvel vannak szerkesztve, még sasmadár szemmel sem egyszerű kiolvasni, bár a gyártó mentségére legyen mondva, ekkora címkén nem egyszerű minden – részben kötelező - információt elhelyezni. Persze nem ez a lényeg, a probléma esetleg apróbb átszerkesztéssel ez orvosolható. Ettől függetlenül diszkrét, de figyelemfelkeltő a termékek csomagolása.

És akkor most lássuk a termékeket, a szószokat!

Zarta fénye:

Megmondom őszintén nem sikerült rájönnöm, hogy ki, vagy mi volt Zarta és mitől fénylett, de tartalma alapján jóféle összeállítást sejtetett. Habanero, Fatalii, Yamaican yellow összeállítás egy középosztálybeli szószt feltételez. Színre sötétsárga, kissé emlékeztet egy túlfőzött baracklekvárra. Illatára nézve jellemzően csilis. A csípősségét – mint minden csiliszószét – egy kis darab semleges ízű kenyéren teszteltem le.

Az íze kiváló, az ereje alapján az alsó középosztályba sorolható, enyhén csíp, hatása nem tartós. Mindennapos fogyasztásra ajánlom hideg ételekhez, sültekhez. Kezdő csilirajongók is fogyasztatják mérsékelt csípőssége révén.

Krasznaja Armija:

Feltételeztem, hogy az elnevezés orosz, de hogy mit jelent azt gyenge orosztudásommal nem volt könnyű kisilabizálni. (Tudni kell, hogy érettségi előtt húszig el kellett számolnom oroszórán Kati néninél, hogy valamire – a bukás elkerülése érdekében – tudjon egy biztosan jobb jegyet adni.) Így fel kellett hívnom egy – valamikor orosztanárként kenyerét kereső – kolléganőmet, akiről kiderült, hogy jelenleg kb. annyit tud Csehov nyelvén, mint én, de a csiliszósz nevét még éppen le tudta fordítani, köszönhetően annak, hogy valaha felkészítő tanárként is közreműködött a Ki tud többet a Szovjetunióról versenyen.

Aki már nem tanulta ezt a szép és hasznos nyelvet, vagy ugyanannyira lelkes volt, mint én annakidején, azzal közlöm, hogy a szósz neve Vörös Hadsereget jelent.

A termék valóban vörös színű, méghozzá élénkvörös. Mi mást is várhatnánk egy jó értelemben vett posztkommunista terméktől, némi Közép-amerikai Che Gueverás-Castros beütéssel. Összetevői simán szembeszállhatnak a németek minden megalomán fegyverével, akár Sztálingrádnál is, melyet a Trinidad Scorpion, Butch T és a 7 pot Jonah erősít a fronton. Kóstolás alatt nem túl csípős, de azért finoman odaüt. El kell telnie egy fél percnek, hogy az ember érezze itt nem egy csili-ligth szósszal áll szemben. Éget rendesen. Bár a fejem nem szedi le, azért a levegőt szaporábban veszem. Ettől függetlenül úgy érzem, ez kell az endorfintermelés érdekében. A csípős érzés nem áll meg a számban, halad lefelé a nyelőcsőben. Na, ez már elmegy a bulicsili kategóriába. Nyugodt szívvel és lélekkel kóstoltatható egy egyetemi gólyabálon, ahol a gyengébb érzékű hallgatók magukban anyázhatják a végzősöket is. Egy perc elteltével odaüt rendesen.A szósz ecetes tartalma és paprika íze csak az első pillanatban érezhető, később a csípősség mindent elnyom.

Meglátásom szerint mehet bele mindenbe, legyen az egytálétel, szendvics, vagy egyéb bármi. Kezdők ne nagyon próbálkozzanak vele! Profiknak ajánlott, de azoknak nagyon!

Dupla dinamit:

Na ez a termék is egy remek fegyver lehet a hőérzékelő receptorok megtámadására a maga Dorset Naga és és Fatalii összetevőivel, melyekhez egy kis só, balzsamecet, és paradicsomsűrítmény társul. A szósz közepesen sűrű, nem szívódik be a kóstolós kenyérkockába. Ízre erőteljesen paprikás. Nem üt oda azonnal, várni kell egy kicsit, viszont akkor attól jobban. 15-20 másodperc elteltével, már az emésztőrendszerünk felső szakaszát is birizgálja, nem is kicsit, bár az erőssége elmarad a Krasznaja Armijától.

Nem rossz, de nem véleményem szerint nem szerint nem igazán egyedi. Nem sok különbséget érzek a Vörös Hadsereg és ez között, bár a csípőssége, hamarabb oszlani érződik. Úgy vélem, ez leginkább egytálételek ízesítésére kiváló, de egy hamburger, tortilla, vagy gyros ízesítésre sem utolsó. Ajánlom középhaladóknak alkalmi, vagy haladóknak mindennapos fogyasztásra.

Dia de los muertos:

Gondoltam, hogy a szósz nevének az eredete spanyol, de ezt a nyelvet még annyira sem ismerem, mint az oroszt. Ilyenkor jön jól a google fordító, melyet megkértem, hogy a spanyol forrásnyelvről fordítsa már le ugyan nekem magyarra. Le is fordította: Day of the Dead.

Na, végre képben vagyok, úgy volt vele a program: gondolkozz te is, ha már ennyire műveletlen vagy a világnyelvekben. A halál napja.

Ok, de azért ha már itt tartunk megnéztem a webfordítas.hu oldalt is, hátha ott átkonvertálja nekem minden óhajom ellenére pl. urdu nyelvre, így legalább valami kifejezéssel játszhatom a fejem, ha esetleg Pakisztánba eljutok. Nem jött össze, sikerült egyből magyarra lefordítania: Halottak napja kifejezésre. Egyre jobb!

Annak oka, hogy ezt a két terméket hagytam a végére, nyomós okom volt. Ez és a következő termék is alkoholt tartalmaz. Mivel eddig még nem kóstoltam részeges csiliszószt (csak csilis pálinkát), így furdalt a kíváncsiság, hogy miként viselkedik a kapszaicin az alkoholban, melyben elvileg oldódik. Az összetevőiről csak annyit mondanék, hogy Silver Tequilla-val készül, de hogy milyen paprikából, az a címkéjén kiolvashatatlan egészében (pedig még nem ittam el a szemem világát csilis pálinkával) – maradjunk annyiban, hogy a fajtája valamilyen yellow orange.

Nincs egyszerű dolgom, mert még Tequillát sem ittam életemben, így az alapokról sincs semmi lövésem. Annyit tudok, hogy sózni meg citromozni kell a kézfejet azután alapos nyalakodás, cicamosdás és jöhet a pia. Mennyivel egyszerűbb a jó öreg pálesz….

A szósz színe élénk narancssárga, enyhén folyós szobahőmérsékleten. Egy yellow orange fajtától ez el is várható. Illatra dominál a csili, de egy számomra új enyhén citromos beütéssel. A szósz kellemesen, de intenzíven csípős, nem tépi le a fejemet, de nem is múlik el az érzés azonnal, legalább 15 percig csiklandozza a nyelvemet. Rögtön a kóstoláskor érződik egy kissé sós-ecetes-citromos aroma is, mely nem rontja el az összbenyomást, inkább a párosítási lehetőségekre ösztönzi az embert.

Végre megtaláltam azt a szószt, melyet nem érdemes közönséges szendvicsre csöpögtetni, vagy tápos csirkesültre pazarolni, itt el kell rugaszkodni a hétköznapoktól, és egy-egy ünnepi fogás alkalmával különlegesebb ételek mellé kínálni. Összaromája – enyhe csípőssége és citrusos mellékíze - alapján el tudom képzelni finom fűszerezésnek egy különlegesebb halétel, vagy tengeri herkentyű mellé.

Egy vajban sült fűszeres harcsafilé, aszúborban párolt erdei gombákkal és Dia de los muertos szósszal az Élet Napját jelentheti a gasztronómiában. Kár lett volna nem elkészíteni! Külön gratulálok érte!

Monster Blood: 

Szörny vér! Na ezt még én is értem. Gondolom ilyen lenne egy laborvizsgálat, ha a Gyűrűk Ura, vagy a Harry Potter egyes szereplőitől vennénk vért. A színe élénkzöld, mely nem túl általános a csiliszószok világában, de nem is egyedülálló. Ősszel megkérdeztem néhány csilis ismerősömet, hogy mit csinálnak a be nem érett – zöld – csilipaprikákkal. Zömmel kidobják, vagy maguknak sóban áztatott darálmányt készítenek belőle.

Na, Péter továbbgondolta és megalkotta a Monster Blood nevű csiliszószt. A termék alapját a zöld színű paprikán kívül a Blue Curasso jelenti, amelyről csak annyit tudok, hogy valami alkoholos ital és szokták koktélokban felhasználni. Mifelénk – vidéken - ilyenfajta dolgok nem igazán fordulnak elő, legfeljebb a Fem3 csókolózós filmjeiben látunk ilyesmi tudatmódosítót fogyasztó fiatalembereket.

Hogy milyen paprika van benne az nem derül ki a címkéjéről. Illata enyhén csípős, nem túl karakteres. Ízre semmivel nem hasonlítható össze, Enyhén csípős, kellemesen pikáns.

Végre valami, amiben megtaláltam azt, amit eddig hiányoltam. Nem tudtam eddig semmiféle csípős szószt ajánlani friss salátákhoz, bár a zöldségek is ugyanúgy kívánják a kapszaicint, mint bármi más étel. Na, ez a szósz megtörte a jeget. Enyhe, kellemesen csípős, friss zöldségekhez harmonizáló aromája mindent felülmúl. Most sem tudom mi az a Blue Curasso, de egy friss fetás, uborkás, paprikás, paradicsomos, rozmaringos saláta koronázatlan királya lehetne, az tuti.

Összességében a Chilivilág kínálatában mindenki megtalálhatja az egyéni ízlésének megfelelőt. Jó ötlet volt kísérletezgetni az alkoholos termékekkel is, melyek révén Magyarországon eddig nem ismert gasztronómiai élményekben részesülhetünk.

Összértékelés: 5*

DSCF0416.JPG

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr15826412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.02.22. 10:31:48

Én is végig kóstoltam őket, nagyon finomak! A saját gyüjteményeben is ott a helyük!

baliquez 2014.02.23. 10:07:57

A Curaçao egy brillantkékkel megfestett narancslikőr. Cointreau vagy limoncello szerintem jobban passzol a csilihez, de akkor is jó ötlet a szeszes-szósz.

baliquez 2014.02.23. 10:16:39

Zöldcsilire több jó módszer van, ha pl. pálinkában áztatjuk akkor utána a csípőspáleszt fűszeres paradicsomszószba lehet keverni és jégkockatartóban lefagyasztani későbbi felhasználásra.

A csilimagot-szárat pedig felteszem nagy lábosban annyi vízzel hogy ellepje, belekeverek két deci kókuszolajat, és egy órán keresztül lassú lángon főzöm, amikor langyos kinyomkodom, leszűröm, az olajos vizet pedig hűtőbe teszem. Egy lapként levehető a víz tetejéről a csilizsír, ezt gondosan meg kell törölgetni és hasonlóképpen lefagyasztható porciónként.
süti beállítások módosítása