A történet olvasóim számára ismerős lehet, talán már egy kicsit unalmas is. Volt egy fiatal lány, aki a szülei, nagyszülei kertjében nevelkedett fel, megismerte a növénytermesztés csínját-bínját, bár akkoriban – tizenévesen - a háztáji-kerti munka nem tartozott a kedvenc időtöltései közé, így szellemi pályát választott magának.
Eltelt több év és az ösztönei azt súgták, hogy valami hiányzik az életéből. Hiányzik a hivatali munka után egy kis könnyed, szellemileg pihentető testmozgás, melynek a legjobb eszköze a kertészkedés, a föld gyógyító ereje és a növények beérésének öröme.
De erről már meséljen Takács Mária a Tünde Fűszerkert és Chilivarázs létrehozója!
Öt évvel ezelőtt jött ismét az ötlet, hogy kertet kell szereznünk. Tömbházban lakunk, így nem maradt más lehetőség, mint körülnézni gyermekkorom legtöbbet látogatott környékén, a Ság-hegyen. Sajnos, nem volt szerencsénk, nem volt eladó vagy kiadó kert, így másfelé kellett keresgélni. Végül a város másik részében Pityervárban találtunk egy 720 négyzetméteres területet, amelyet azóta is művelünk. Nagyon sok munkát belefektettünk, egy gaznövényekkel borított területből szép konyhakertet teremtettünk.
Honnan jött az ötlet, hogy csilipaprikával foglalkozz?
Édesanyám egyik kedves ismerőse hozott nekünk többször is a kertjében termett fűszernövényekből összeállított csokrot. Megszárítottuk, majd főzésnél felhasználtuk. Úgy gondoltam, ezt mi is meg tudnánk magunknak termelni. Egyszer a fűszerek mellett ott virított egy csilipaprika is. Nagyon megtetszett, elsősorban a színe és formája miatt. Leültem a gép elé, hogy megnézzem, mit is kezdjek vele. Az interneten rengeteg információt szereztem a paprikákról, de azzal is szembesültem, hogy mennyien szeretik a chilit, milyen sok fajtája van különböző erősségben. Megtetszett a gondolat, hogy a kertben ott pompáznak a szebbnél szebb termésű növények, és még hasznosak is. Rátaláltam Diczkó Laciékra, az első magjaim tőlük származnak. Aztán más forgalmazóktól is rendeltem magokat; talán ez volt az őrület eleje.
Elsősorban milyen fajtákat termelsz?
Egy kicsit eltérek az általános csilidivattól és nem a legerősebb fajtákat termesztem. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a hölgyek körében is népszerűek a termékeink. Ő miattuk is inkább a „szelídebb-nőiesebb” fajtákkal foglkozom, mint például a Jalapeno, Bulgarian carott, Cayenne, Jamaican red és yellow, Demre. Volt egy két különlegességem is, de elenyésző mennyiségben. Az én személyes kedvencem a Serrano. Meglátásom szerint ez jól illik mindenhez. A 2013-as évben kb. 15 fajta volt a kertben. Ebben az évben a Jalapeno és a Habanero fajtákra alapozok, de néhányat a régiek közül azért megtartok.
Hány tő paprikából áll az állományod?
200 tő paprikám volt 2013-ban, de ezt a mennyiséget – a szerencsés piaci igények végett - a többszörösére szeretném emelni ebben az évben. Úgy tervezem, 2014-ben 800-1000 tővel kell dolgoznom. Elszámítottam magam, s már mostanra szinte mindenből kifogytam. Sajnos augusztus előtt, míg nem teremnek újra a növények, nem tudok új termékeket előállítani. Remélhetőleg az időjárás is megfelelő lesz, s nem nehezíti, ill. késlelteti majd a betakarítást.
Milyen csatornákon értékesítesz?
Második éve foglalkozom chilivel. Az első év szó szerint semmi bevétel nélkül telt, ez volt a kóstoltatás és a piackutatás időszaka. A tavalyi év is inkább a kiadások és tapasztalatszerzés időszaka volt, de azért már voltak sikerek. A vevők többsége az ismeretségi körünkből került ki, de voltak megkeresések teljesen ismeretlenektől is. Jók a visszajelzések, amelyek a néha fellépő aggályaimon átsegítenek.
A nyáron elmentünk egy megmérettetésre a Balatonhoz egy termelői piacra. Elmondhatom, ezen az egyetlen napon többet tanultam a kereskedésről, a vevőkről és az eladókról is, mint egész évben. Nagyon érdekes volt az egész. Ez egy teljesen más világ. Voltak magyar és külföldi vásárlóink is, a szép standunkat többen megdicsérték, páran jó szándékkal tanácsokat adtak. Megfigyeltük, hogy a friss csilivel nem tudtak mit kezdeni, néhányan csak azért vettek, hogy a magokat elültessék a kertbe. Ez utóbbi egy kicsit meglepett, mert más termesztőktől azt hallottuk, hogy a friss csilipaprika népszerű a vásárlók körében. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy ebben az évben teljes egészében feldolgozásra kerül minden.
2013 tavaszán a Ság-hegy lábánál megnyílt az Európában egyedülálló Kemenes Vulkán Park, amely a látogatóknak a vulkánok működését hívatott interaktív módon bemutatni. A nyár végén hirdettek egy pályázatot helyi termékek népszerűsítésére és árusítására. Többekkel együtt én is nyertem ezen a pályázaton, így az én termékeim is megtalálhatók a Vulkánház látogatói terében. Erre nagyon büszke vagyok.
Közel van hozzátok Ausztria, vannak-e külföldi vásárlóid? Esetleg próbáltál-e már külföldön értékesíteni?
Most keresem a lehetőségeket ezen a téren. Valóban közel vagyunk Ausztriához, de még nincsenek meg a megfelelő kapcsolataim. Ezen is dolgozni kell még egy kicsit. De én annak is örülnék, ha a hazai vásárlók száma megnövekedne. Ez az idei év tendenciáját figyelembe véve sikerülni is fog, persze tenni is kell ezért. Tervben van többször a Balaton, a környékbeli termelői piacok, települési rendezvényeken történő részvétel. Ezeken a helyeken valószínűleg találkozni fogunk külföldi vásárlókkal is. Vannak külföldi barátaim – mivel közel 25 éve tolmácskodom is – ezek a kapcsolatok esetleg segíthetnek a „nemzetközi” ismertség megteremtésében. De ezek még csak nagyon távlati tervek.
Melyek a legfőbb termékeid?
A legkelendőbb termék a Chili paszta volt sárga ill. piros csilikből. Ez egy olyan „Erős Pista” jellegű termék, levesekbe, főzelékbe, húsokhoz. Ezen kívül volt szárított és őrölt vegyes Chilipehely, Chilis méz is. Legújabb termékünk a Chilis almadzsem igen jól sikerült, hamar népszerű lett a vásárlók körében.
A csilipaprikákon kívül más egyéb fűszernövényt is termelsz? Ha igen, akkor ezeket kombinálod a paprikákkal?
A kertem egy részét kialakítottam fűszerkertnek. A klasszikusnak számító, magyaros és mediterrán konyhára jellemző 10-12 fűszernövény található itt meg, mint pl, majoránna, tárkony, oregáno, petrezselyem, rozmaring. Ezekből kialakítottam egy fűszerkeveréket, melyet egy ismerősöm Tünde fűszernek nevezett el. Meghagytam ezt a nevet, lehet, hogy nem túl fantáziadús, de már sokan így ismerik. Csilivel még nem próbáltam meg kombinálni.
Milyen irányban kívánod bővíteni a vállalkozást?
A tél az ötletelés és a tervezés időszaka. Meghagyom a bevált termékeket, de újakon is gondolkodom. Már biztos, hogy lesznek savanyított termékek, de a különböző sambal oelek termékek is szóba jöhetnek, ez utóbbiak leginkább Malajziában és Indonéziában népszerű csili alapra épülő fűszerpástétomok. Olyan sok mindent nem szeretnék, nehogy elvesszek a részletekben és a minőség rovására menjen. Biztos, hogy ki kell alakítani a Tünde fűszerkert és Chilivarázs egyedi arculatát, gondolkodni kell a csomagoláson, feliratokon, reklámlehetőségeken. Bár nagyon megszerettem a kertészkedést és ezt az egészet, nagyon nagyban nem fogom csinálni, inkább hobbiszinten szeretnék ezzel, még ha egy kicsit kibővítve is, foglalkozni. Lépésről lépésre kívánok csak vállalkozást építeni, ráadásul a kezdő tőke hiánya is erre kényszerít. Társ ebben a családom, a két keresztgyermekem, akik imádnak kint lenni a kertben.
Ezek után mást már nem is kívánok hozzátenni: Nagyon sok sikert kívánok céljaitok megvalósításához!