HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2014.01.05. 17:54 bratya

Tünde csípős varázslata

Címkék: termékek fajták csili fűszerek hazai termék habanero cayenne helyi termék paprikakrém csilipaprika Jalapeno csilifajták csiliszósz csilikrém jamaican red Tünde Fűszerkert és Chilivarázs

A történet olvasóim számára ismerős lehet, talán már egy kicsit unalmas is. Volt egy fiatal lány, aki a szülei, nagyszülei kertjében nevelkedett fel, megismerte a növénytermesztés csínját-bínját, bár akkoriban – tizenévesen - a háztáji-kerti munka nem tartozott a kedvenc időtöltései közé, így szellemi pályát választott magának.

Eltelt több év és az ösztönei azt súgták, hogy valami hiányzik az életéből. Hiányzik a hivatali munka után egy kis könnyed, szellemileg pihentető testmozgás, melynek a legjobb eszköze a kertészkedés, a föld gyógyító ereje és a növények beérésének öröme.

De erről már meséljen Takács Mária a Tünde Fűszerkert és Chilivarázs létrehozója!

Öt évvel ezelőtt jött ismét az ötlet, hogy kertet kell szereznünk. Tömbházban lakunk, így nem maradt más lehetőség, mint körülnézni gyermekkorom legtöbbet látogatott környékén, a Ság-hegyen. Sajnos, nem volt szerencsénk, nem volt eladó vagy kiadó kert, így másfelé kellett keresgélni. Végül a város másik részében Pityervárban találtunk egy 720 négyzetméteres területet, amelyet azóta is művelünk. Nagyon sok munkát belefektettünk, egy gaznövényekkel borított területből szép konyhakertet teremtettünk.

tünde 4.jpg

Honnan jött az ötlet, hogy csilipaprikával foglalkozz?

Édesanyám egyik kedves ismerőse hozott nekünk többször is a kertjében termett fűszernövényekből összeállított csokrot. Megszárítottuk, majd főzésnél felhasználtuk. Úgy gondoltam, ezt mi is meg tudnánk magunknak termelni. Egyszer a fűszerek mellett ott virított egy csilipaprika is. Nagyon megtetszett, elsősorban a színe és formája miatt. Leültem a gép elé, hogy megnézzem, mit is kezdjek vele. Az interneten rengeteg információt szereztem a paprikákról, de azzal is szembesültem, hogy mennyien szeretik a chilit, milyen sok fajtája van különböző erősségben. Megtetszett a gondolat, hogy a kertben ott pompáznak a szebbnél szebb termésű növények, és még hasznosak is. Rátaláltam Diczkó Laciékra, az első magjaim tőlük származnak. Aztán más forgalmazóktól is rendeltem magokat; talán ez volt az őrület eleje.

Elsősorban milyen fajtákat termelsz?

Egy kicsit eltérek az általános csilidivattól és nem a legerősebb fajtákat termesztem. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a hölgyek körében is népszerűek a termékeink. Ő miattuk is inkább a „szelídebb-nőiesebb” fajtákkal foglkozom, mint például a Jalapeno, Bulgarian carott, Cayenne, Jamaican red és yellow, Demre. Volt egy két különlegességem is, de elenyésző mennyiségben. Az én személyes kedvencem a Serrano. Meglátásom szerint ez jól illik mindenhez. A 2013-as évben kb. 15 fajta volt a kertben. Ebben az évben a Jalapeno és a Habanero fajtákra alapozok, de néhányat a régiek közül azért megtartok.

Hány tő paprikából áll az állományod?

200 tő paprikám volt 2013-ban, de ezt a mennyiséget – a szerencsés piaci igények végett - a többszörösére szeretném emelni ebben az évben. Úgy tervezem, 2014-ben 800-1000 tővel kell dolgoznom. Elszámítottam magam, s már mostanra szinte mindenből kifogytam. Sajnos augusztus előtt, míg nem teremnek újra a növények, nem tudok új termékeket előállítani. Remélhetőleg az időjárás is megfelelő lesz, s nem nehezíti, ill. késlelteti majd a betakarítást.

Milyen csatornákon értékesítesz?

Második éve foglalkozom chilivel. Az első év szó szerint semmi bevétel nélkül telt, ez volt a kóstoltatás és a piackutatás időszaka. A tavalyi év is inkább a kiadások és tapasztalatszerzés időszaka volt, de azért már voltak sikerek. A vevők többsége az ismeretségi körünkből került ki, de voltak megkeresések teljesen ismeretlenektől is. Jók a visszajelzések, amelyek a néha fellépő aggályaimon átsegítenek.

A nyáron elmentünk egy megmérettetésre a Balatonhoz egy termelői piacra. Elmondhatom, ezen az egyetlen napon többet tanultam a kereskedésről, a vevőkről és az eladókról is, mint egész évben. Nagyon érdekes volt az egész. Ez egy teljesen más világ. Voltak magyar és külföldi vásárlóink is, a szép standunkat többen megdicsérték, páran jó szándékkal tanácsokat adtak. Megfigyeltük, hogy a friss csilivel nem tudtak mit kezdeni, néhányan csak azért vettek, hogy a magokat elültessék a kertbe. Ez utóbbi egy kicsit meglepett, mert más termesztőktől azt hallottuk, hogy a friss csilipaprika népszerű a vásárlók körében. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy ebben az évben teljes egészében feldolgozásra kerül minden.

2013 tavaszán a Ság-hegy lábánál megnyílt az Európában egyedülálló Kemenes Vulkán Park, amely a látogatóknak a vulkánok működését hívatott interaktív módon bemutatni. A nyár végén hirdettek egy pályázatot helyi termékek népszerűsítésére és árusítására. Többekkel együtt én is nyertem ezen a pályázaton, így az én termékeim is megtalálhatók a Vulkánház látogatói terében. Erre nagyon büszke vagyok.

tünde 1.jpg

Közel van hozzátok Ausztria, vannak-e külföldi vásárlóid? Esetleg próbáltál-e már külföldön értékesíteni?

Most keresem a lehetőségeket ezen a téren. Valóban közel vagyunk Ausztriához, de még nincsenek meg a megfelelő kapcsolataim. Ezen is dolgozni kell még egy kicsit. De én annak is örülnék, ha a hazai vásárlók száma megnövekedne. Ez az idei év tendenciáját figyelembe véve sikerülni is fog, persze tenni is kell ezért. Tervben van többször a Balaton, a környékbeli termelői piacok, települési rendezvényeken történő részvétel. Ezeken a helyeken valószínűleg találkozni fogunk külföldi vásárlókkal is. Vannak külföldi barátaim – mivel közel 25 éve tolmácskodom is – ezek a kapcsolatok esetleg segíthetnek a „nemzetközi” ismertség megteremtésében. De ezek még csak nagyon távlati tervek.

Melyek a legfőbb termékeid?

A legkelendőbb termék a Chili paszta volt sárga ill. piros csilikből. Ez egy olyan „Erős Pista” jellegű termék, levesekbe, főzelékbe, húsokhoz. Ezen kívül volt szárított és őrölt vegyes Chilipehely, Chilis méz is. Legújabb termékünk a Chilis almadzsem igen jól sikerült, hamar népszerű lett a vásárlók körében.

tünde 3.jpg

A csilipaprikákon kívül más egyéb fűszernövényt is termelsz? Ha igen, akkor ezeket kombinálod a paprikákkal?

A kertem egy részét kialakítottam fűszerkertnek. A klasszikusnak számító, magyaros és mediterrán konyhára jellemző 10-12 fűszernövény található itt meg, mint pl, majoránna, tárkony, oregáno, petrezselyem, rozmaring. Ezekből kialakítottam egy fűszerkeveréket, melyet egy ismerősöm Tünde fűszernek nevezett el. Meghagytam ezt a nevet, lehet, hogy nem túl fantáziadús, de már sokan így ismerik. Csilivel még nem próbáltam meg kombinálni.

Milyen irányban kívánod bővíteni a vállalkozást?

A tél az ötletelés és a tervezés időszaka. Meghagyom a bevált termékeket, de újakon is gondolkodom. Már biztos, hogy lesznek savanyított termékek, de a különböző sambal oelek termékek is szóba jöhetnek, ez utóbbiak leginkább Malajziában és Indonéziában népszerű csili alapra épülő fűszerpástétomok. Olyan sok mindent nem szeretnék, nehogy elvesszek a részletekben és a minőség rovására menjen. Biztos, hogy ki kell alakítani a Tünde fűszerkert és Chilivarázs egyedi arculatát, gondolkodni kell a csomagoláson, feliratokon, reklámlehetőségeken. Bár nagyon megszerettem a kertészkedést és ezt az egészet, nagyon nagyban nem fogom csinálni, inkább hobbiszinten szeretnék ezzel, még ha egy kicsit kibővítve is, foglalkozni. Lépésről lépésre kívánok csak vállalkozást építeni, ráadásul a kezdő tőke hiánya is erre kényszerít. Társ ebben a családom, a két keresztgyermekem, akik imádnak kint lenni a kertben.

Ezek után mást már nem is kívánok hozzátenni: Nagyon sok sikert kívánok céljaitok megvalósításához!

tünde 2.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr265736196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.18. 14:32:03

Mindig jó olvasni, ha valakinek a hobbija ilyen jól megy.
süti beállítások módosítása