HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2013.03.30. 16:38 bratya

Akik üvegbe zárták a tüzet

Címkék: termékek csili fűszerek helyi termék termések csilipaprika csilifajták paprikamag kiskertdivat Csilifarm csiliszósz Chili Hungária Manufaktúra Kaba

Mai blogbejegyzésem eltér a korábbiaktól stílusában, ugyanis a következőkben egy interjút adok közre, melyet egy olyan házaspárral készítettem, akik szinte a semmiből vágtak bele a csilitermesztésbe és mára a hazai kapszaicin rajongók között egyre népszerűbb termékcsaládot tudhatnak magukénak. Következzen tehát a beszélgetés Diczkó Lászlóval és nejével, Enikővel.

       - Mikor ettetek csípős ételt utoljára?

- Nagyon szeretjük a csípős paprikát, és többek között ezért keressük is ezeket az ízeket. Amibe illik, mindenbe teszünk. Egy órája vacsoráztunk és most sem maradhatott el.

csili manufaktúra 2.jpg

      - Mióta foglalkoztok csili termesztéssel?

- Növénytermesztéssel – bár az én eredeti végzettségem gépész – egész életemben foglalkoztam. Úgy fogalmaznék inkább, hogy hobbikertészkedéssel. Már a nagymamám is palántákat nevelt, paprikát, paradicsomot termelt. Tehát a témakör mindig itt „lebegett” csak nem kristályosodott ki, hogy mi számunkra a megfelelő növény, a megfelelő irányvonal. 2010-ben már biztosak voltunk benne, hogy ezt kellene csinálni, de a magvetéshez abban az évben már késő volt. Ez sajnos a növénytermesztés egyik hátránya, hosszú az „akciója”. Igazából 2011 volt az első év, amikor piacra kerültünk.

      - Miért éppen csilitermesztéssel foglalkoztok?

- Ezt már sokan kérdezték. Egyrészt szerintem ez a világon a legnagyobb fajtakínálattal bíró növény. Még ma is stabilizálnak hibrideket, kvázi új fajtákat nemesítenek, de ha ez nem történne meg, akkor is több ezer (!) fajta paprika/csili létezik. Szóval nagyon sokszínű, érdekes, szép és finom növény. Széles körben felhasználható a hétköznapokban úgy, mint a különleges alkalmakkor. Másrészt ezt nem lehet igazán nagyüzemi keretek között termelni. Helyesebben lehet, de abból már számomra hiányzik valami plusz, talán a beletáplált lélek, ami a kisparcellás kertészeti körülmények között és a manufaktuális feldolgozás alatt megvan.

       - Hány fajta csilipaprikát termeltek és mi alapján választjátok ki a fajtákat?

- Jelenleg harminc féle chili van az ültetvényen. Lehetne több is, de valahol húzni kell egy határt. Ebben az évben ez a harminc fajta lett palántázva. A kiválasztás alapvetően kétféle módon történik. Gazdasági megfontolásból: olyan paprikák, melyeknek feldolgozott állapotban jól bejáratott piaca van, így a vállalkozásunk forgótőkéjét viszonylagosan biztosítani tudja. Másrészt adódik egy jelentős érzelmi megfontolás is: vannak olyan fajták, amelyek valami miatt hozzánk nőttek, így ragaszkodunk jelenlétükhöz, továbbá olyan különleges fajták is megtalálhatók a kínálatban, amelyek termesztése örömet okoz nekünk és reményeink szerint a kedves látogatóinknak is. Mindig keressük az újdonságot, az extrát. Az idén igazából három nagyon különleges fajta paprikánk lesz. Az első egy capsicum pubescens fajta (szó szerinti fordításban: szőrös paprika), amelynek a virága és a levelei „szőrösek”. Ez Közép-Amerika hegyvidékéről származik. Különlegessége még a fekete mag. Sok nincs az országban. Van még egy újdonságunk a Black Royal, aminek a levelei és a termése is nagyon szép sötétlila. A legkülönlegesebb növényem egy stabilizált hibrid, igazából még be sincs jegyezve, nyers fordításban Karibi Lávának keresztelték el. A tv. paprikához hasonló bogyó egyszerre háromszínű. Sárga, narancs és piros és állítólag csípős. Nagyon kíváncsi vagyok rá. Ebből sem lehet sok a környéken, lehet, hogy az országban nincs is.

      - Körülbelül hány tő paprikátok van?

- Nem volt időnk megszámolni. Na jó! Viccet félretéve ebben az évben kb. 6-7.000 tő paprikával dolgozunk. Hogy ez kevés, vagy sok az egyéni megítélés kérdése. Összehasonlításként annyit megemlítenék, hogy Jamie Oliver – a híres sztárséf és gasztromenedzser – is olyan helyen vásárol egy angliai csiliültetvényen, ahol kevéssel több tő van. Nem kívánunk őrületes terjeszkedésbe fogni, szeretnénk manufakturális keretek között maradni, bár kismértékű bővítés még belefér.

csili manufaktúra 6.jpg

      - Honnan jött az ötlet, hogy a paprikát ne csak megtermeljétek, hanem feldolgozva kuriózumjellegű termékeket állítsatok elő?

- A mi gazdasági tevékenységünk alapvetően három pillérből áll. Egyrészt a termelés, másrészt a feldolgozás, harmadrészt a kereskedelem. Mindhárom feladat azonos prioritással kell, hogy rendelkezzen, különben felbillen az egyensúly közöttük. Ez egyféle gazdálkodás, idővel, energiával, financiális eszközökkel. Tudjuk, látjuk, hogy minél magasabb szinten van feldogozva a növény, minél nagyobb a hozzáadott érték, fajlagosan annál nagyobb bevétel képezhető belőle. Kezdettől fogva tudatosan erre készültünk. Enikő eredetileg élelmiszer-ipari mérnök. Tulajdonképpen az Ő instrukciója szerint készül el egy termék. Nem elég „csak” előállítani valamit. Meg kell felelni magas élelmiszer biztonsági, minőségi követelményeknek. Erre tudatosan kell készülni, fejlődni szakmailag, eszközökkel, létesítményekkel.

csili manufaktúra 1.jpg

      - Kik a termékeitek főbb vásárlói, tudtok-e vevőkört milyenségi kritériumok alapján meghatározni?

- Nincs egyértelműen definiálható vevőkör. Még az sem igaz, hogy csak olyanok vásárolnak, akik szeretik a csípős ízeket, hiszen ajándékba is vesznek terméket sokan. Azt viszont megfigyelhető - és ez számunkra határozott visszajelzés - hogy akik egyszer már vásároltak tőlünk, azok általában visszatérnek. Ez egy hosszú távon gondolkodó vállalkozásnak nagyon fontos visszajelzés.

      - Vállalkozások, éttermek érdeklődnek-e a termékeitek iránt?

- Igen, kézműves és delikátesz boltoknak, valamint elsősorban prémium éttermeknek szállítunk. Fontos pillérnek tartjuk a viszonteladói kört. Rajtuk keresztül szélesebb körben is el tudunk jutni a végfogyasztókhoz.

      - A termékeitek receptjét ti dolgozzátok ki? Foglalkoztok önállóan termékfejlesztéssel?

- Igen! Folyamatosan terméket fejlesztünk. Ebben az évben is lesz, sőt már a héten találkozhatnak a kedves vevők új termékkel, az évben pedig még több alkalommal is. Ha elkészül egy újdonság, szétküldjük a viszonteladóinknak, kóstolják meg, mondjanak véleményt róla. Kóstoltatjuk a vevőinkkel és figyelembe vesszük a véleményüket. Nehéz megtalálni a mindenkinek „kedvére valót”, de nem adjuk fel.

csili manufaktúra 7.jpg

      - Milyen fórumokon, vásárokon jelentek meg a termékeitekkel?

- Keressük a jól szervezett, színvonalasabb vásárokat. Vannak helyek ahová szívesen visszatérünk még akkor is, ha gazdasági megfontolásból nem a legkifizetődőbb rendezvény, de jól érezzük magunkat.

csili manufaktúra szerk8.jpg

      - Meglepődnek ilyenkor az érdeklődők a kínálaton, illetve azon a tényen, hogy mindez Magyarországon termett?

- Szinte minden esetben. Ha nem hívjuk fel rá a figyelmet, hogy ez hazai termék nem is gondolják. Vannak, akik megkérdezik: miért csili és miért nem paprika? Talán definiálni kellene a magyar terméket. Mi a magyar termék? Ami egy tájegység nevét viseli, de a beltartalmi összetevőinek zöme idegen, vagy amit én csinálok, hogy megveszem a magot a termőhelyéről (az idén három földrészről vásároltam), de itthon megtermelem, feldolgozom.

      - Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Kívántok-e bővülni, mind fajtakínálatban, mind termékek választékában, esetleg termesztett mennyiségben?

- Minden területen szeretnénk fejlődni! Megvannak az elképzeléseink, a beruházási tervek. Folyamatosan építkezünk, gépesítünk. A Magyar Virtus termékcsalád bővül, új fogyasztói rétegeket „támadunk”.

      - Mik voltak az eddigi legnagyobb nehézségek a vállalkozásotokban?

- Szerintem ezen nem nagyon van mit ragozni Magyarországon: a forgótőke hiánya.

      - Zárszóként vállalkozásotokhoz a későbbiekben is sok sikert kívánok! Köszönöm az interjút!

Utószó: Nem tudom, hogy az olvasóimnak mennyire jött le az interjúból, de én a végére sokkal másabb információt kaptam, mint adatszerű tényeket egy dinamikusan fejlődő csilifarmról és a termékcsaládról. Megismertem egy olyan házaspárt, akik életük delén túl gyakorlatilag semmi tapasztalattal mertek egy nagyot álmodni és ezt az álmukat sikerre is vitték egy-két év alatt. Hogy ez minek köszönhető racionálisan nem magyarázható. Ezt csak az érti, aki szereti a kertet, megáll az út mellett gyönyörködni a zöldellő rétben - szántóban, és aki számára a föld illata gyógyító erőt jelent. Ehhez nem kell más, mint szívből jövő alázat, a szó legnemesebb értelmében. Úgy gondolom, hogy László és Enikő birtokában vannak ezen – sajnos mai világunkban egyre értéktelenebbnek számító – tulajdonságnak. A sikerük és példájuk mindannyiunk számára követendő példa lehet, csak egy kicsit meg kell hajolnunk a nap tüze előtt, hogy később üvegbe tudjuk zárni mi is.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr615184409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.03.31. 05:21:55

Szép és gusztusos, de vajon kellően csíp-e? Alig várom, hogy ráharapjak egyre!

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.31. 06:49:27

"Megismertem egy olyan házaspárt, akik életük delén túl gyakorlatilag semmi tapasztalattal mertek egy nagyot álmodni és ezt az álmukat sikerre is vitték egy-két év alatt."

Ja! Életük delén túl már álmodozhatnak, mert van mögöttük anyagi támasz. Vajon miből merjen nagyot álmodni az a húszonéves fiatal, akinek se pénze, se földje, se háza, se kocsija? Sőt még paradicsomot, paprikát nevelgető nagymamája sincs. Biciklivel, meg gyalog nem lehet ekkorát álmodni!
Ráadásul ez a házaspár élete delén túl már megtanulta, hogy az élet kemény munkából áll, a pénzért meg kell dolgozni. Ezért tudták azt is, ez a vállalkozás a lemondáson túl mekkora kockázattal jár. Mindezt honnan tudhatná álmodás előtt egy fiatal? Álmodásra biztatás helyett arra kellene biztatni a fiatalokat, hogy próbáljanak minden rendelkezésükre álló lehetőséget kihasználni. Persze lehetőséget meg az "öregeknek" kell biztosítani a számukra.

Egyébként igaza van a blognak, de nem álmodni, hanem józan paraszti ésszel tervezni kell a jövő, és végig is kell csinálni a tervet. Természetesen a nehézségek tudatában, és persze a szakértelem sem árt. A nagyot álmodó férfi ugyan is azt mondta, egész életében foglalkozott növénytermesztéssel.
Szóval, a valóságot nem kell a nagy álmodás előtt negligálni.

bratya 2013.03.31. 08:23:06

@Dr. Sör Kálmán: Kálmán! Hidd el tud csípni! Kóstold meg bátran!

Pityubácsi 2013.03.31. 08:53:29

@bratya: én is szívesen megkóstolnám, de sajnos a cikkből hiányzik az elérhetőségük.
vagy legalább az, hogy merre induljak.

Mrs.Columbo 2013.03.31. 09:12:48

@Pityubácsi: Hát igen, a fejlesztések egyik első lépése lehetne hogy kicsit összhangban kerüljön ez az egész, mert az üvegeken azt nyomják, hogy Magyar virtus, erre a neten mindenhol úgy vannak jelen, hogy Chili Hungária.

www.chilihungaria.hu/
www.facebook.com/ChiliHungaria

Pityubácsi 2013.03.31. 09:17:20

@Mrs.Columbo: köszönöm.
látom, nincsenek közel hozzám, de remélem postáznak.

bratya 2013.03.31. 09:59:57

@Pityubácsi: Nem közvetlen reklámot akartam. Egy-két szó beütése a google-ba és kijön a honlapcím az első 3-4 találat között.

873ujr3rk 2013.03.31. 12:40:32

Az árak miért titkosak ?

Lajos ghr 2013.03.31. 13:42:52

milyen igényes. király.

bratya 2013.03.31. 14:21:47

@873ujr3rk: Az árak nem titkosak, de nem az én interjúm része azokat közölni. Lehetnek változó árak is, mint pl. rendelési mennyiség, postázási költség, egyéb specifikus kedvezmények, vagy felárak. Az a forgalmazó feladata, hogy ezeket publikálja a saját fórumán.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.03.31. 17:49:59

Csípős paprika az igazi magyar neve. Volt még édesnemes és csemege is régebben. Az olaszok a pizzát is tőlünk lesték el. A sok névmániás meg sem enné, ha Toldi lángosként reklámoznák, pedig - szkaresz.blog.hu/2010/07/29/a_pizza_igaz_tortenete

Pityubácsi 2013.04.02. 08:51:38

@bratya: nem közvetlen, de jó reklám volt.
szerintem szalai annamariék nem büntettek volna meg, hogy ha beszúrsz egy linket. :)
mindenesetre köszönöm, hogy bemutattad őket nekünk.

Pityubácsi 2013.04.02. 08:52:39

@nomad: akkor harapj bele egy macskapöcsébe vagy egy habaneroba.
ég és föld.

bratya 2013.04.02. 09:17:24

@Pityubácsi: Megérdemelték, hogy be legyenek mutatva, az utószót sem akartam kihagyni, még akkor sem, ha valakinek nem tetszett. Úgy vélem, hogy egy átlagos internethasználó ennyiből megtalálja őket (én többféleképpen teszteltem a cikkben megtalálható szavak keresőben történő használatával.) Kommentbe más betette a linket.

DarkFuture 2013.05.03. 23:05:30

A Habanero paprika sokkal izgalmasabb szerintem a citrusos,mangó íze mindent üt és vagy 10x erősebb a chilinél !
A chili+habanero hybrid pedig várakozáson felül teljesít: megmarad a habanero mangós jellege, de a chili genom miatt gyengébb lett.
A chili is finom de maradok a habanero-nál !

bratya 2013.05.04. 11:28:54

Tulajdonképpen a habanero is csili, de értem mire gondolsz. Valóban van egy különleges citrusos aromája, melyet egy kis idő után azért elnyom a csípősség. Az általad említett fajtajellegek miatt nem vagyok ellene a spontán keresztporzódásoknak.

R014ND3R 2013.05.17. 20:31:34

Nekem 100+ fajta chilim van idén (ebből 6 C. pubescens).

JoaGno 2015.03.23. 09:46:58

Kiváló termékek, aki igazán szereti a csípőset annak tudom ajánlani. Kipróbáltam majdnem mindegyiket. Nagyon ízlett a Mennydörgés, a Kabai tüzes mennykő és ami ütős volt az az Attila :) Egyébként már egyre több helyről meg lehet rendelni, én erről a 2 oldalról szoktam:
chilis.hu/
onlineegeszsegbolt.hu/reform_elelmiszerek/chili_szosz_magyar_virtus
süti beállítások módosítása