HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2013.12.19. 19:34 bratya

Miért éppen csilis bab

Címkék: fokhagyma fűszerek csilipaprika füstölt fűszerpaprika Csilis bab

Erre a kérdésre egyszerű feleleteket ad bárki, aki időnként, vagy rendszeresen készíti ezt az ételt.

A fő indok, hogy szeretjük; az alapanyagai szerves részét képezik a magyar konyhának, ízvilágnak, még ha ezek nagy része az újvilágból származik is. A háziasszonyok kedvence többek között azért, mert rövid idő alatt elkészíthető, nem beszélve arról, hogy a hozzávalók megvásárlása sem terheli meg jelentősen a kosztpénzre fordítható keretet. A szükséges hozzávalók egészségesek, a paleo diéta hívei meg örömködhetnek, mivel nincs benne gabonaféleség.

Népszerűségéhez valószínűleg hozzájárul a minden év legszebb ünnepén levetített Bud Spencer film - A bunyó karácsonyig - melyet valószínűleg idén is megnézhetünk, a karácsonyfa alatt bejglimérgezés kezdeti tünetei közben.

Én is szeretem, rendszeresen fogyasztom is, de én ezen előnyök fölött még egy nagyszerű tulajdonságát is kiemelném, méghozzá azt - hogy mint a legtöbb egytálétel - ez is sok mindennel kombinálva elkészíthető.

A klasszikus csilis bab recepthez nem kell más, mint darált hús, bab, paradicsom, csili, továbbá egy két apróság – úgy mint só és olaj. Persze nincs az a szakács, aki a húst ne aprított hagymával pirítaná, továbbá ne tenne bele ízlés szerint egy kis borsot, zúzott fokhagymát és/vagy egyéb fűszereket.

A csilis babnak persze mindenkinek megvan a legtutibb receptje. Az egyik legnépszerűbb hazai internetes receptoldalon a kereső 22 különböző találatot ad a csilis bab kifejezésre, ez már lassan több mint amennyi töltöttkáposzta variáns van lejegyezve Fásy Ádám kockásfüzetében. Megnyugtatok mindenkit: egyet sem olvastam el. Elkészítem én a saját készleteim és ötleteim alapján.

Számomra a csilis bab főzése azzal kezdődik, hogy megnézem mi van készleten a hűtőben a fent felsorolt alapanyagokon felül, leginkább a különböző „maradékokra” koncentrálva. Ezek az - egyébként sok háztartásban kidobásra kerülő – ételek, alapanyagok kiválóan felhasználhatók, kiegészítve a szakácskönyv szerinti összetevőket, előbbiek közül csak néhányat emelek ki.

Kiváló aromát ad a csilis babnak egy kis füstölt íz. Ez lehet akár füstölt szalonna is. A szalonnát apróra kockázzuk és zsírját kisütjük. A pörcöket kivesszük, és félretesszük. Ebben a zsiradékban pirítjuk meg a hagymát és a darált húst, majd a szokott módon elkészítjük. A tányérba szedett kész ételre rászórjuk a pörcöket.

Hasonló ízhatást érhetünk el, füstölt hús hozzáadásával is, melyből célszerű a főtt füstölt húsokat használni, ezek már az előfőzés hatására megpuhulnak, így apró kockákra vágva a darált hússal egyidőben beletehetők. Ez az alapanyag sem ritka egy-egy bableves mellé tálalva, vagy húsvéti maradékként. Ha más nincs akkor egy kis kolbász is mehet bele, elrontani nem fogja.

Ha van otthon maradék felvágottunk, lecsókolbászunk főzzük bele bátran, de ne hagyjuk megromlani, de a konzervgombát sem, ez szintén egyedivé teszi az ételt.

Amennyiben a csípős-savanyú (enyhén kínaias) aromát akarunk varázsolni a csilis babnak, akkor apróra vágott uborka, alma-, vagy cseresznyepaprika savanyúság is kerülhet bele, de ne dobjuk ki a kissé fonnyadásnak indult zöldpaprikát, vagy paradicsomot sem. Apróra kockázva mehet a serpenyőbe.

A csilis bab variációi végtelenek, szerintem csak a fantázia szab határt az egyedi recepteknek. Ha bárkinek is akad jó ötlete, tapasztalata, kérem, ossza meg kommentben, minden kapszaicin rajongó étvágyát felcsigázva.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr645699937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonTintoretto 2013.12.19. 22:59:37

Egy kis reszelt sajt sem rossza tetejére tálalás előtt. Vagy az aljára :)

Az igazi Török Szultán 2013.12.19. 23:25:36

Azért a konyhai újrahasznosítást nem kellene csilis babnak nevezni... Kikérem magamnak az összes amigo nevében.

tarsolya 2013.12.20. 01:33:58

Hát ezt a "főzzük össze a hűtő alját babbal meg darálthússal" én sem nevezném csilisbabnak. Meg általában ami itthon csilisbabként fut, azokat sem :)

Ezzel semmi gond sincs persze, de a "tradicionális" csilinek jó kis hagyományai vannak és az alaprecept eléggé kötött. Itthon kevesen és kevés helyen csinálják sajnos.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.12.20. 03:38:37

Azért az erős túlzás, hogy "csak a fantázia szab határt". Például, hogy legyen benne chili meg bab, az elég kemény korlát, nem?

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.12.20. 04:35:16

Ez nem kérdés, hanem kijelentés.
A kérdés végén ugyanis kérdőjel van.
Címben is.

"a paleo diéta hívei meg örömködhetnek, mivel nincs benne gabonaféleség"
Ne bassz. A bab tele van liszttel (ha nem is gabonaliszttel).

"rövid idő alatt elkészíthető"
Ha nem számítjuk a bab minimum 8 órás áztatási idejét.

"A csilis babnak persze mindenkinek megvan a legtutibb receptje."
Egyrészt tanulj meg magyarul fogalmazni, mert ez a mondat úgy szar, ahogy van - ez egyébként az írás kb. össze mondatára elmondható; miért nem tanultál meg írni, ha ennyire írni akarsz?; ráadásul ennyire pocsék helyesírással még az Index közismerten szar helyesírású blogjain is ritkán találkozni - (Pl.: Persze mindenkinek megvan a maga legtutibb csilisbab-receptje.; Csilis babból persze mindenkinek megvan a maga legtutibb receptje.; stb.), másrészt melyik ételre nem igaz ez az állítás, tejbegríztől - vagy akár zsíros kenyértől - a töltött káposztán át a halászléig?

flamer 2013.12.20. 10:07:45

@tarsolya: A tradicionális csiliben eleve nincs bab (és darált hús se), szóval arról már a címnél le lehetett mondani.

motoroskonyhaja 2013.12.20. 10:14:11

Hát nem tudom ez mennyire csilis, gyakorlatilag pont a recept hiányzik amellett, hogy maradék (????) felvágottól kezdve a konzerv gombáig, netán édes-savanyú cuccig minden benne van vagy lehet. Tudom, hogy itthon az a szokás, hogy vegyél egy konzerv babot, darált húst, hagymát, kukoricát, aztán rottyantsd össze az egészet egy kis erős pistával, de ez azért nagyon messze van a chilitől ;)

Itt az én receptem, hátha kipróbálod a saját paprikáiddal:
motoroskonyhaja.blog.hu/2013/10/01/chili_ami_tenyleg_ut

bratya 2013.12.20. 10:40:40

motoroskonyhaja.blog.hu/2013/10/01/chili_ami_tenyleg_ut

Tulajdonképpen ezt kértem, hogy más is ossza meg receptjeit és tapasztalatait. Nem lehet rossz. Bíró Lajos mesterszakács egyébként tegnap azt nyilatkozta a Kossuth Rádióban, hogy egy-egy étel eredeti tradicionális receptje maximum 30-40 évig él a köztudatban. Aztán a variációk sokasága veszi át a színteret, de attól ezeket az ételeket még ugyanúgy hívjuk. Ő szakmájából és tapasztalatából adódóan - vélhetően - kompetensebben nyilatkozik ebben a kérdésben.

bratya 2013.12.20. 10:41:13

@motoroskonyhaja: Egyébként kipróbálom! Meglepően ötletes.

motoroskonyhaja 2013.12.20. 10:51:23

@bratya: Ez így is van (gondoljunk csak a brassói aprópecsenyére amit itthon is mindenki ismer, mégsem az eredeti receptet készíti). A belinkelt posztomban írtam is pár sort az amerikai chilifőző versenyekről, ott sincs mindenben egyetértés ;)

átlátó 2013.12.20. 15:11:39

...olyan ez, mint a lecsó...

bratya 2013.12.20. 17:15:29

@átlátó: Nagyon jó a hasonlat! Abba is sok minden belefér, mégis lecsónak nevezzük.

motoroskonyhaja 2013.12.22. 19:45:28

@bratya: Szerintem meg nem jó hasonlat ;) Egy lecsó alapja a paprika-paradicsom-hagyma, az ezzel készült ételeket itthon mindenki lecsónak vagy lecsósnak hívja (bár egy pörköltbe is illik tenni a hagymán kívül paprikát és paradicsomot, mégsem lecsó ugye). A csilis bab itthon a darált (sertés!!!!)hús-konzerv paradicsomos bab és hagyma egyvelege (mármint alapként), aminek viszont köze nincs ahhoz, amit a világ többi részén csilinek hívnak :) Hogy más példával éljek: itthon a legtöbb ember meg van győződve arról, hogy a hawaii mód az ananász-sonka-kukorica alapú étel. A világ minden táján viszont (Magyarországon kívül)a hawaii mód a ketchup-méz párosítást jelenti, így baromira pofára fog esni az egyszeri utazó, ha ezt más országban kéri ;)
süti beállítások módosítása