Kedves kapszaicin rajongó honfitársaim!
Ismét eltelt egy év, ismét idősebbek, de vigaszul tapasztaltabbak lettünk egy évvel. Itt az év vége és itt az értékelések ideje is. Nem sok értelme lenne annak, hogy egy ilyen híres napon a saját paprika termelési tapasztalataimat osszam meg, de annak sem, hogy értelmetlen politizálásba kezdjek, mivel ez a blog nem arról szól. Ettől függetlenül megpróbálok egy összefoglalót írni a csilipaprikákat illetően.
2012 a magyar csilitermesztés fellendülésének egy jelentős időszaka volt. Korábbi évekhez viszonyítva megugrott a hobbiszintű paprikatermesztők száma, melyet a fajtaválaszték és a feldolgozás házi és manufakturális szintű feldolgozása is színesített. Egyre többen jönnek rá, hogy egy egzotikusnak mondott növényfajtát is lehet hazánkban termeszteni, így nem kell a drága selejtes importot megvásárolni. Az internetnek köszönhetően megugrott a csilis ételek receptjeinek a száma, így manapság bárki házilag is elkészítheti az otthoni erős pistán kívül a csiliszószokat, füstölt csilit, vagy egyéb különleges ételeket. Örvendetes tény, hogy a magyar paprikafogyasztók számára most már nem csak a "hegyes erős" paprika érhető el, hanem megvásárolható - ha nem is minden piacon - a cayenne, jalapeno, tulipán paprika stb., így a termékkínálat sokkal diverzifikáltabbá vált, mely a kistermelők számára is biztonságot, továbbá kiegyenlítettebb bevételt jelent. Ezen a tendenciákat erősíti az az alulról jövő kezdeményezés, mely a helyi-hazai termékek kereskedelmét-fogyasztását támogatja, kiegészítve az újra terjedő kiskertdivattal. Talán ez az egyetlen olyan irányvonal, melyet a szaktárca - legalább is elviekben - támogat.
További pozitív jelenség, hogy megugrott a csilipaprikák termesztésével, felhasználásával kapcsolatos internetes oldalak, blogok, közösségek száma, melyek aktivitásuk révén jelentősen hozzájárulhatnak ennek a termékszegmensnek a népszerűsítéséhez.
Összefoglalva úgy érzem, hogy ez az év egy nagy ugrást jelenthet a hazai csilirajongók, termesztők, felhasználók számára. Bízom benne, hogy 5-10 év elteltével az európai országok fogyasztói egy csiliszósz, vagy egy habanero esetében nemcsak Indiát, vagy Mexikót emlegetik, hanem kis országunkat is.
Bejegyzésem végén minden kedves kapszaicin rajongó ismerősömnek sikerekben gazdag, csípős ízű, boldog új évet kívánok!!!!