Mondhatnám ezt egy kis pezsgővel a kezemben így az óév utolsó előtti napján is, azonban mégis másért teszem.
Ahogy egyre jobban haladunk előre a télben, úgy kezdünk el mindannyian olyan táplálékok, kiegészítők után nézni, melyek egészségünk megőrzését szolgálják, különösen amikor már a testünk kezdi jelezni az egyes fontos immunerősítő anyagok hiányát. Ilyenkor vesszük elő a füveskönyvet, rohanjuk meg a herbáriát, kattintunk a neten olyan oldalakra, melyek nemcsak a műanyag, agyonreklámozott multivitaminok jótékony (?) hatását emlegetik és próbáljuk meg a természet patikájára támaszkodva leküzdeni az előttünk álló kb. 2 betegségre hajlamosító hónapot.
Szerencsére a teremtő megáldott rengeteg olyan táplálékkal, melyeknek szerepük lehet egészségünk általános megőrzésében, betegségekből történő gyógyulásunkban. Ezek közül az egyik a paprika, legyen az csípős, vagy édes.
Szent-Györgyi Albert a legfontosabb vitamint - a C-vitamint - paprikából mutatta ki, ezt már jól tudjuk kisiskolás korunk óta. Ennek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, azonban így télidőben a paprika erre nem megfelelő vitaminforrás. Egyrészt méregdrága, másrészt meg csak fóliás, agyonlocsolt, agyonműtrágyázott ízetlen vackokhoz lehet csak hozzájutni, nem beszélve az import esetleges aflatoxin fertőzöttségéről.
Sokkal inkább érdemes így télidőben a paprika egyéb hatásairól pár szót említeni, kiemelten a csípőspaprikával foglalkozva.
A csili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól. A maják például úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést és a görcsöket. A csilipaprika megfelelő mennyiségben adagolva pozitív hatást fejt ki a szervezetre. A hatás ráadásul meglehetősen sokrétű is: ezek a gyakran tényleg méregerős paprikák nagyon jótékonyak az emésztésre, tisztítják a légutakat, emellett antibakteriális hatást fejtenek ki, fertőtlenítik a szervezetet. Mindez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ember pozitívan éli meg a dolgot az intenzív bélműködés vagy a szájban érzett kellemetlen csípés következtében. Sokáig gyomorirritálónak tekintették a csilipaprikát, azonban rájöttek, hogy ennek mérgező szerepe, kb 10-12 kg csili elfogyasztása után lenne.
Ez a csípős fűszer kitűnő szer megfázás és hidegrázás esetén is, leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását, gyulladásgátló hatása van. Létezik olyan ázsiai tisztítókúra, melynek az a lényege, hogy egy zárt helyiségben erőspaprikát sütnek egészen addig, míg teljesen betölt mindent a belőle kiáradó gőz. Ez állítólag roppant kellemetlen köhögési rohamokat okoz, de utána csodálatosan megtisztul a szervezet. Az ilyen típusú alkalmazást én azért semmiképpen sem javasolnám, orvosi felügyelet nélkül.
A kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó hátra, mozgásszervekre, mivel csillapítják a reumás ízületi gyulladást. Nem véletlen, hogy az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat.
A paprika tumor gátló hatását több vizsgálatban is igazolták. Az édes zöldpaprika kivonata képes gátolni emberi szájüregi rákos sejtek működését, ugyanakkor az egészséges sejteket kevésbé befolyásolja. Gyógyszerekkel szemben ellenálló daganatsejteken is hatékonynak bizonyult. Ugyanakkor azt is bizonyították, hogy az erős paprika kapszaicinje is képes fokozni a daganatsejtek pusztulását azáltal, hogy elindítja bennük a programozott sejthalált, mely képesség a daganatsejtekben meglehetősen gyenge vagy egyáltalán nincs meg. Hatásosnak találták többek között leukémiás és emlődaganatos sejteken is. A paprika hatóanyagai gátolják az erősen tumorkeltő nitrózaminok keletkezését, melyek nagy mennyiségben a dohányzással vagy a kipufogó gázok belélegzésével jutnak a szervezetünkbe. Ez a képesség önmagában a C-vitaminban is létezik, de a mért hatás sokkal nagyobb, mint amit a paprikában levő vitamin mennyiség magyarázhatna. Összességében elmondható, hogy a paprika (akár az erős paprika!) mértékletes fogyasztása segítséget nyújthat a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is. A piros paprikában található nagy mennyiségű A- és C-vitamin igen jelentős mértékben csökkenti a szervezetben végbemenő káros oxidációs folyamatokat, többek között "a vérzsírok oxidációját, mely az érelmeszesedéshez és a szív- és érrendszeri halálozásokhoz vezet. Különösen a rossz koleszterint védik az átalakulástól. Ha a paprika antioxidáns anyagait halolajjal is kombinálják, az antioxidáns hatás mellett még intenzív triglicerid- szint csökkentő hatás is mérhető. Mindezek azt sugallják, hogy a paprika rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a szív- és érrendszerünk egészségéért.
A paprika gazdag az A-vitamin előanyagaiban, a béta-karotinban, a luteinben és a zeaxantinban, melyek rendkívül fontosak az ép látás megőrzése érdekében. Ez utóbbi különösen kiemelkedő pl. a leveles zöldségfélékhez képest, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy minél több piros paprikát fogyasszunk a szem jó egészségének fenntartásáért.
Egy kis érdekesség: megállapították, hogy a csili szétrágása után fellépő forró, csípős érzés az agyban endorfinok felszabadulását váltja ki, melyek a szervezet saját fájdalomcsillapítói és akár enyhe eufóriát, a morfin hatásához hasonló, jóleső bódulatot is elő tudnak idézni. Sokan tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül eltűnik, ha kapszaicines orrsprayt használnak. Mindezeken felül a csili nagyon tápláló is egyben, több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, sok benne a vas, a kalcium, a foszfor és a B-vitamin komplex, valamint a csili paprika enyhén serkentő és tonizáló hatással van az egész szervezetre.
A csili és a paprika egészségre gyakorolt jótékony hatása természetesen ettől sokkal több; nap, mint nap újabb és újabb hatóanyagokat mutatnak ki világszerte a paprikából, mely a szervezet mindennapos működésére pozitív hatással bír. Bár ha mi csak azt vesszük, hogy egy-egy csípős étel jóízű elfogyasztása milyen kellemes érzést vált ki bennünk, már tettünk a lelki egészségünkért egy kicsit.