HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Attila csiliszósz (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (11) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (11) Betyár (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) Eros (1) étel (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (3) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (17) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (22) Habanero (3) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (2) IPA (1) Ipolytölgyes (1) jala-fala (1) Jalapeno (14) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (4) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Medvepuszi (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (2) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (4) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) plaier róbert (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) St Habakukk (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (1) ültetés (1) Várady Chili (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (2) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2020.12.12. 17:17 bratya

Amatőrök versenypályán

Idén rendezték meg előszőr a Magyar Amatőr Chiliszószok versenyét. A megmérettetés már pár éve váratott magára, ugyanis a chilitermesztés és a feldolgozás egy dinamikusan fejődő hobbivá vált és kis hazánkban már több százra, vagy akár ezerre is tehető azok száma, akik már-már mániákusan termesztik, feldolgozzák és fogyasztják a csípős paprikákat. Természetesen ők is kíváncsiak a saját termékük minőségére. És most itt megállnék egy mondatra. Kik is számítanak amatőrnek? Azok a "chilisek, akik nem rendelkeznek érvényes kistermelői igazolvánnyal, tehát saját, vagy saját baráti-családi körben történő felhasználásra foglalkoznak ezzel a nemes hobbival. 

A nevezési díjból fennmaradó összeget a szervezők jótékonysági célra fordítják, melyet két szervezet kap meg. Az egyik a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, melynek számlaszáma 10200304-41413746-00000000, a másik a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, akiket a 11993001-02325172-10000001 számlaszámon tud bárki segíteni. (Az önzetlen támogatást minden chilis nevében köszönöm - szerk.)

A verseny főszervezője Nagy Bence a Beszósz Manufaktúra létrehozója. Itt szeretném megköszönni neki, hogy ezt a nemes feladatot - időt és energiát nem kímélve felvállalta ezt a feladatot - továbbá hogy megtisztelve engem is beválasztott a szakmai zsűribe. 

A kóstolás természetesen a szokott módon történt. A nevezők személyét és termékeit nem ismerhettem meg, kizárólag betűvel és számmal ellátott mintákat kaptam. Az indulók listáját kizárólag az után tudtam meg, hogy a kész pontozást megküldtem a szervezőnek. A szószokat semleges ízű eszközökkel (fogpiszkáló, késhegy, kanál) végeztem, hogy egyéb aromák ne vigyenek el az objektív értékelés irányából. A minták kóstolása között megfelelő szünetet tartottam, hogy a következő termék értékelése is valós legyen. (Hál' Istennek megúsztam a COVID-ot a teszt alatt, nem ment el a ízérzékelésem). 

És akkor lássuk a versenyzőket!

Enyhén és közepesen csípős szószok

Galambos Péter - Füstölt habanero szósz:  Kezdésnek nem tűnik rossznak. Egész bíztató. Erősen füstös (szerintem füstaromás) illat. Simán lehetne a grillszósz kategóriában is aromája alapján. Színében is látszik a füstaroma sötét barnásszürke színe. Állaga homogén, sűrűsége közepes. Ízében sem rossz. Dominál a füstaroma, de a paprika édessége és savassága is kiérződik, bár a pár másodperc múlva elnyomja a csípősség és a füst fanyarsága. Egy kicsit kevesebb füstaroma és enyhébb csípősség csodát tudna vele művelni, de így sem rossz. Különösen magyaros ételek ízesítésére merem ajánlani.  

 Jékli Zsolt -  Csípetke: Lecsó! Hamisítatlan magyar lecsó. Hagyma, paradicsom és paprika leturmixolva. Legalábbis illata, színe, állaga alapján ez jön le. De én nagyon szeretem a lecsót, úgyhogy nem bánom az eddigi tapasztalataimat. Kóstolás után rájöttem, hogy ez tényleg lecsó turmixolva. Egy fasza csípős lecsó. Olyan gulyáskrémes, csípős lecsó. Igazi hungarikum. Tetszik, hogy nem veszettül csípős. Ez mehet pöribe, gulyáslevesbe, igazi (szegedi) halászlébe (várom a bajaiak szitkozódását), de egy melegszendvics tetején sem kutya. (Egyébként pont a napokban gondolkoztam, hogy főzök magamnak egy turmixolt lecsóalapú enyhén csípős szószt, persze fűszerekkel egy picit megturbózva. Na, ezt nehéz lesz űberelnem.)

Chiliagok Háborúja - Vörös hajú lány: Nagyon furcsa illata van. Illetve nincs is erős illata, de ami van az is olyan furcsa. Valamire emlékeztet, de nem tudom mire. Mintha gyümölcsös lenne. Ízre is elég furcsa. Nagyon nem tudom hova tenni. A só, a csípősség és valami karamellás dolog jön át belőle. Mintha valami sózott birsalma alap lenne. Csípősségre megfelel egyébként a kategóriának.

Horváth Gábor - Zöld-sárga, zöld-sárga, Tollasgyík szájába: Megsavanyodott bodzalekvár illatú, gyakorlatilag folyós sárgás valami. Ízében bodza aromája dominál valami savanykás akármiben. Erősen gondolkozok rajta, hogy „mire gondolt a költő”, illetve mit lehetne vele kezdeni, hogy hasznosítsam…..

 Ambrus Patrik - Karibi: Tojáslikőr kinézetű valami. Illatában totál beazonosíthatatlan. Ízében ecetes, közepesen csípős, állagában megfelelő konzisztenciájú, viszonylag sima készítmény. De azon túl nem tudom mire vélni. Erősebben ecetes házi majonéz lenne? Egyébként annyira nem rossz, egy raguleveshez izgalmas lenne kipróbálni. 

Zámbó Róbert - Arabic Shock: Furcsa illata van. Olyan kávés jellegű. Pár éve nem élek kávéval, de tetszik. Színe sötétvörös, textúrája picit kásás. Megkóstoltam. Kellemetlen keserű íze van és a közepes csípősség sokáig érződik a szájban. A lelkesedésem eddig tartott. Ok! Azért egy ételt csípőssé tud tenni.

Horváth Asztrik és Cseri Krisztián - Paszternákos: Beköszönt egy kicsit a versenybe a kelet is. Igazi keleties – leginkább India – ízeit és illatait idéző alsó középosztály csípősségű szósz. Nevezhetnénk currypasztának is. Ideális bármilyen keleties étel fűszerezésére. Nagyon bejött!

Gubó Zsolt - Zsu ereje: Ez egy érdekes szósz, erre szoktam azt mondani, hogy nem tetszett egyes szempontjai szerint, de valamit mégiscsak látok benne. Paradicsomos szín és illat. Textúra sima, de brutálisan híg. Ízében a só dominál, de piszok erősen. Sőt mondhatom, hogy eltúlzottan. Csípősségre alsó kategóriás.  Azonkívül valami furcsa utóíze is van. Tulajdonképpen egy hígabb csípős Piros Arany, de egy kis sűrítéssel, kevesebb sóval egész jó lenne. Pláne, ha a mellékízt is sikerülne eltüntetni.

Los Machos Chili - Srekk: Egy kimondottan ecetes, erősen fűszeres, zöld paprikakészítmény. Olyan mint egy zöld savanyúság turmixolva. Textúrája kissé darabos, részben a zöldfűszerek miatt, amiben küllemre elsősorban a kakukkfüvet vélem felfedezni. Ami nagyon hiányzik belőle az a csípősség. Ez tulajdonképpen enyhének is enyhe. Olyan ételek fűszerezésére, amelyek szeretik ezt a savanykás és zöldfűszeres ízvilágot - zöldbab, káposzta, krumpli - elmegy. 

Holbeck Péter - 144-Sárga 2: Menzakonyha (konyhásnénivel) illatú, sütőtökpürés kinézetű, egyébként szép textúrájú készítmény. Íze is menzakonyhás. Olyan nem tudod mit eszel és mi van benne, de tudod, hogy tegnap is ez volt, és holnap is ez lesz. Ja! És ez a menza nem az Onix-ban, vagy a Costes-ben üzemel.

Dócs Gergely - Füstös: Egy olyan „lightos” paradicsomos cucc. Se nem különleges, se nem egyedi, de nem is rossz. Kicsit olyan salsa stílus. Egy kis tortillachipshez házimozizás közben egész jó cucc. És tetszik benne, hogy a paradicsom íze friss és nem konzerv.

Linke Zsuzsa - (név nélkül): Enyhén csípős sütőtökpüré rendes mennyiségű fokhagymával. Egyenletes textúrájú, szép sütőtök színű szósz. Nekem nem túlzottan ízlett, de hogy a gyártót megvigasztaljam a negatív kommentem miatti gyászban elmondom, hogy három kolléganőm kikanalazta magában az üvegből, mert annyira megkedvelték. Rájöttem, hogy ez tulajdonképpen egy kontyalávaló.

Balogh Dávid - SRIR ACHA: Illatában kismértékben paradicsomos-fűszeres. Textúrája közepesen sűrű, de nem darabos, vagy szemcsés. Íze viszont inkább erősen sós. A csípősség megfelelő. Leginkább kommerszebb magyaros ételekhez tudom elképzelni. (pörkölt, paprikás krumpli stb.)

Los Machos Chili - Szimba: Lecsó. Olyan igazi sárga, pirospaprika nélküli lecsó. Gondolom sárga chili és sárga kaliforniai paprika, enyhe csípősséggel. Mondjuk egy lecsóba bele lehet keverni. Vagy lecsóként megenni. Vagy eleve lecsó lett beküldve?

Bajor Christa - Füstölt-sült szósz: Végre egy jó kis füstös, közepesen csípős szósz. Kellemes, sima textúra és illat, ízében kellemesen sós és álomszerűen füstös. Mehet sültekhez, magyaros ételekhez. TAPS!!!

Marsai István - Hunicum: Édeskés illat- és ízvilágú, textúrájában kissé kásás készítmény. Picit olyan átmenet a szósz és a krém között. Ízében némi füstösség is érződik, de csak diszkréten. Egész megtetszett ez az alsó középosztálybeli csípősségű termék. 

Chiliagok Háborúja - Old SpiceNa ezért jó kóstolni, mert az ember belebotlik ilyen finomságokba, melyek etetik magukat. Ez is ilyen. Paradicsomos alapú, de fűszeres szósz, ami megállná helyét a BBQ-grill kategóriában is. Minden megvan benne, ami akár egy sültet, akár valami mártogatóst tökéletessé varázsol!

Németh Attila - Kakukkfüves chili szósz: Egy fűszerezésében erősen olaszos, erősen édeskés és enyhén csípős szósz, kissé kásás textúrával. Az édesség – és ebben szinte biztos vagyok – hozzáadott cukorból adódik és nem a paradicsom édességéből. Egy kicsi savasság jót tenne neki, rengeteget emelne rajta. Mondjuk egy olaszos kaja (tésztaétel, pizza) fűszerezésére, erősebben sós sült mellé nem rossz, de mártogatósként is el tudom képzelni.

Bajor Christa - Málnás haba szósz: Szeretjük a csípős kecsapot! Vagy valami ilyesmit. Egy csípős, paradicsomlé sűrűségű, kissé fűszeres, inkább édeskés szósz. Olyan „nem rontja el az ételt” kategória. Középszerű volta miatt, inkább egytálételekben, vagy készételekben tudom elképzelni.

Kocsis László - SOHATÖBBET: Nem egy rossz cucc a maga nemében. Jó középcsípős, édes-savanyú ízvilágú. Állagában kissé darabos, de legalább látni mi van benne. El tudom képzelni jó kis sültek mellé, vagy hústöltelékek, pástétomok fűszereként.

Verbák Csaba - BélcsillóírtóZöldparadicsom savanyúság illatú, de üde halványpiros, enyhén csípős krém. Ízében rendkívül savanyú, de fűszeres is egyben. Nem tudom, hogy ezt a szószt eleve ilyen ecetesre tervezték, később vált ilyenné, esetleg natúrban fermentálva került üvegbe, de kétségtelenül szokatlan.

Gyenis Roland - Villányi becsapós: Egy eltévedt versenyző. Olyan gyümölcsös alapú. Szerintem abban a kategóriában kellett volna nevezni ezzel. Olyan, mint egy kakaós meggylekvár. Egyébként nem rossz. Egy túrógombóc mellé kipróbálom az tuti.

Chiliagok Háborúja - Smokezilla: Kicsit emlékeztet ízében, színében és illatában a sós karamellre. Ízében, és összhatásában súrolja a BBQ kategóriát. Az íze elég hamar elillan, de a kellemesen csípősség kárpótol cserébe. Ez utóbbi az erőssége.

Gyenis Roland - Trópusi Mecsek:  Üde, friss gyümölcsös illatú gyümölcsös alapú szósz. Simán mehetett volna a gyümölcsös kategóriába is, ott is megállta volna a helyét. Olyan nyárias élmény volt a kóstolása, mintha a nagymelegben egy finom, hűsítő gyümölcssalátát kóstoltam volna. (Azt tetszenek tudni, hogy Vietnámban csípősen szeretik a sárgadinnyét?)

Zámbó Róbert - Pumpkiller: Ez is olyan gyümölcsös alapú (?), de attól függetlenül elég jellegtelen. Olyan se íze, se bűze. De a textúrája mondjuk jó.

 

Gyümölcsös chiliszószok

Kovács Ádám Gábriel - Ördög puszilva: Őszibarack? Talán az. Ízre olyasmi. Illatra is, de a kezem nem tenném érte a tűzbe. Elég cukros és van valami furcsa mellékíze is. Hosszabb távon olyan zsíros ízvilágú, mintha a tepertőkeverő nagykanállal kevergették volna ezt is és az íze beleoldódott. Csípősségre egész jó. Illatra közepes. Másban gyenge.

Németh Attila - Mangós: Ennek a citromsárga kinézetű szósznak sokkal inkább zöldségekre, mint gyümölcsre emlékeztető illata van. Textúrája kásás, kissé dzsemes. Valami sötétebb „akármik” és sárgásabb „izék” is úszkálnak benne. Az előbbi esetében fűszerre tippelek, az utóbbinál narancshéjra, vagy magára a chilire, ami lehet akár aji fajta is. Ízre 20 % édeskés citrus, 80 % fokhagyma. Még jó hogy a munkahelymen kóstolgatom, majd rálihegek néhány kedvesebb kollégára. Egyébként pár kóstolás után kezd valami kibontakozni bennem a termékkel kapcsolatban. Ez egy Karibi szigetvilágban divatosabb jerk szósz lenne szerintem. Izgalmas ízvilága lehetne, ha lenne egy kis savassága is és a fokhagyma nem lenne ennyire domináns. Egyébként nagyon közel van egy jó minőségű és különleges szószhoz.     

Poór Anett - Autumn Charm: Egy! Megérett a meggy. De még mennyire! Legalábbis szerintem. Sikerült összedobni egy kegyetlenül finom, fahéjas, enyhén csípős meggylekvárt. Nem nagyon akarom részletezni a tulajdonságait. Mindenki képzeljen el egy tökéletes meggylekvárt, majd emelje négyzetre és megkapja ezt. Gratulálok!

Mogyorósy Tamás - BARO: Elég gyenge illatú, kissé híg gyümölcsös chiliszósz. Csak tippelek, hogy őszibarack. Színre olyasmi, izében is arra hajaz. Még csípősségre is rendben lenne. Csak ne lenne egy furcsa mellékíze. Az nagyon elrontja. (Régen az öregek azt mondták mifelénk, hogy az őszibarackot meg kell hámozni, ha lekvárt, vagy befőttet készít az ember belőle, különben tintaíze lesz. Még nem kóstoltam tintát. Lehet ez lenne a tintaíz?)

Galambos Péter - Vörösboros áfonyás chiliszósz: Brutálisan sötétlila színű lekvár, ami gyönyörű külsőt ad neki. Gyümölcsös, de egyszerre kissé füstös illatvilág, amiből nem derül ki egyértelműen a gyümölcs fajtája. Textúrája, sűrűsége ideális egy gyümölcsös szószhoz. Íze karakteres, kissé savanykás. Csípőssége azon a felső vékony határon van, amely még élvezhetővé teszi. Pikáns sültek mellé kiváló választás lehet.

Szőke József - Che: De piszok jó illata van. Színe is mélylilás. Textúrája kicsit szemcsés, mintha belekevertek volna egy kis fűrészport. Egyébként ízre nagyon finom fűszeres. A sav-cukor arány ideális. Sültekhez, de akár édességekhez is kiváló. Ha ki lenne belőle passzírozva az a valami szemcse, akkor kb. a tökéletes gyümölcsös chiliszósz díjra esélyes lenne.

Chiliagok háborúja - Dorochili: Illatából nagyon csípősnek tűnik az az üdén sárga, egyenletes textúrájú, kissé folyós készítmény. Ízében elég halovány. Szerintem őszibarack, de nem vagyok benne biztos. Egyébként hamar elmegy az íze. Felejthető élményt nyújtott.

Dócs Gergely - Birs: Na ez sem a gyümölcsös szószok Mount Everestje. Egy közepesen csípős, enyhén gyümölcsös ízű (körte, alma, őszibarack???) folyós, halványsárgás szósz. Ennyi.

Tatai Richárd - Körte: Ez gyümölcsösbe lett besorolva. De a gyümölcshöz sem ilatában, sem ízében semmi köze. Valami sárgabarack színű valami, A kategória egyik viszonylag alulteljesített versenyzője. 

Linke Zsuzsa: Lélekmelengetően szép mélylila szín, enyhe – de kellemes - gyümölcsös illat, pikánsan csípős íz, lágyan zselés állag. Ilyen egy tökéleteshez közelítő gyümölcsös chiliszósz, ami szerintem tökéletes egy karácsonyi, fűszeres édességhez, vagy, vagy pikáns sülthúshoz.

Kiss Dávid Gergely: Ha Formula 1-es hasonlat lenne ennél a terméknél, akkor azt mondanám, hogy ez az idei fasza VB vége felé olyan Alfa Romeo-s szinten van. Pontot már szerzett, néha mutogatják az autót a közvetítések alatt (leginkább lekörözéskor…), de sok vizet nem zavar. Kajszibarack színű, szép sima állagú, közepesen erős, de jellegtelen illatú, eléggé savanykás cucc. Még a csípősség is OK lenne, de az egész benyomás elég múlandó.

Horváth Asztrik és Cseri Krisztián - Szilva Chutney: Ez az a szín, ami úgy elvarázsolja az embert. Az az igazi meggyes sötétlilás szín, kellemes illat. Állagában kissé darabos, de ez még jól is áll neki. Ízében karakteres és fűszeres, viszont ez az íz hamar elillan. Csípősségre enyhe, de nem rossz. Elég vegyes benyomásaim lettek kóstolás után, de egy minimális termékfejlesztéssel sokat lehetne dobni.

Los Machos Chili - Mulán: Furcsa szín, furcsa állag. Halványbarna, enyhén képlékeny állagú krém. Emlékeztet egy bizonyos dologra, amit nem akarok most leírva megnevezni. Illatában semmi gyümölcs nem érződik, csak a kakaó, minimális csípősséggel. Sajnos ízében nem sok fantázia van. Olyan, mint egy nagyon gyenge minőségű tejcsokis-nugátos tortabevonó, amit már nem is nagyon árulnak sehol, csak hátrányos helyzetű települések boltjaiban.

Kovács Ádám Gábriel - Gabrihell HabaNero: Tipikus őszibarack, amit szép homogén állagúra lehet eldolgozni. Ez sikerült is. Illatra nem túl intenzív, de ez a gyümölcs jellegzetessége. A csípőssége is megfelelő. Erős középosztály, leginkább édességekhez.

Dócs Gergely - Almás gyömbéres: Szerintem ez birsalma, azaz napjaink ismét felfedezett gyümölcse, rendkívül intenzív illattal. A ezt a gyümölcsöt majdnem minden formában szeretem, így kíváncsian vágtam bele - az egyébként birsalmától szokatlanul híg - termék kóstolásába. Ami furcsa volt benne a savasság, mert általában erősebben szokták cukrozni a birskészítményeket, de így sem rossz, különösen egy nehezebb sült mellett tud igazán érvényesülni. Ha édességhez kívánnánk felhasználni, akkor elbírna még egy kis cukrot. 

Németh Attila - Avokádós: Na ez meg micsoda? Sem a színe, sem az illata nem emlékeztet gyümölcsre. Valami halvány zöldessárga, enyhén savanykás, enyhén csípős akármi. Remélem nem átb...s volt, amit kóstolni kellett. Legalább lett még egy 40 ml-es üvegem. 

Tatai Richárd - Ananász: Színre ezt sem találnám ki milyen gyümölcs, mert átmenetet képez a kajszi és a földieper között, viszont az illata (ami egy kicsit füstös) guszta, bár abból sem találom ki mi az alapja. Szép sima textúrájú, amiben őrölt chiliszemcséket látok. Ízében inkább különleges, mint finomnak mondható lenne. Mintha földieper alapon lenne egy adag füstös, sós és savanykás ízvilág. Szívesen beszélnék a gyártóval, hogy mi volt a koncepció, mert tényleg izgalmas is lehet. 

 

BBQ, grill, salsa szószok

Árvai Norbert - Black Smith Anger: Rozsdabarna színű, közepesen sűrű, homogén textúrájú. Illatában van egy erősebb olaszos beütés. Ízében is, de csak egy rövid ideig. A kapszaicin (mely elég bántóan mar) és a só viszont hamar elnyom mindent és csak egy kesernyésség marad utána. Ételek csípőssé tételére alkalmas, de csak ennyi. A túlzott sómennyiségre egy mentség van. Ha ezzel tartósítottak, akkor OK.

Chiliagok Háborúja - BBakonQ: Megfelelő sűrűségű, homogén állagú, kajszilekvárra vagy gulyáskrémre emlékeztető színű készítmény. Illatában ez utóbbi is érződik, vegyülve a piaci lacipecsenyés és savanyúságárus üzletéből kiáramló bukéval. Ízében kicsit ecetes-fűszeres. Csípőssége éppen van, de nem ront rajta, hogy csak minimális a kapszaicin mennyisége. Egy érdekes ízvilágú salsa (?) termék, amit inkább sült szárnyasokhoz ajánlanék. Kezdőknek sem okoz gondot az ereje.

Dócs Gergely - Füstös: Egy kellemesen paradicsomos illatú készítmény, de itt véget is ér a pozitív élmény. Gyenge aromájú, enyhén csípős, nagyon híg kecsapszerű valami. Egy adag sültkrumplival elmegy, de nem okoz maradandó élményt.

Horváth Asztrik és Cseri Krisztián - BBQ szósz: Na ezért érdemes volt zsűrizni. Igazi összetett BBQ szósz ízvilág. Édes-savas, kellemesen fűszeres, hagymás. Állaga egy picit kásás, de nem bántóan, színében halvány rozsdabarna. Szuper!

Orosz Tamás -Mugenchili Devil BBQ: Ismét egy magas minőség. Kellemes illat, szép halványrozsda szín, selymes textúra, összetett ízhatás és pont ideális csípősség ahhoz, hogy kiemelje az ízek sokaságát, melyek sokáig érződnek a szájban.

Kántor Judit - Csuhajla Szalsza: Citromsárga színnel és savanyúság illattal rendelkező szósz. Ez maximum salsa lehet ebben a kategóriában. Ódzkodtam is a kóstolástól egy kicsit, bár alaptalan volt a félelmem. Egy kellemes fűszerezésű, enyhén csípős szósz. Nem kifejezetten salsa, nem kifejezetten grill szósz, vagy BBQ hanem ezek sikeres keveréke! Gratulálok!

Szőke József - Tenesse: Hoppá! Na ez egy érdekes és ötletes cucc. Kategóriája szerint BBQ, de tuti van valami gyümölcs alapja is, úgyhogy akár ott is indulhatna. És szerintem nem is kevés sikerrel. Illatában igaz kicsit olyan „műanyagos”, de tuti nem PET palackból főzték. Textúrája kiváló, mind sűrűségben, mind krémességben. Ízében nagyon összetett, a savasság dominál. Csípőssége szerintem pont ideális. Igazi erőteljesebb, karakteresebb (marha, vad) húsokhoz kiváló.

Bajor Christa - Gyömbéres-lime-os chiliszósz: Inkább gyümölcsös ízvilágú termék, így a salsa „alkategóriába” jobban besorolható. Textúrájában kissé híg, de homogén, nem darabos. Ízében a savasság, illetve a fűszerek dominálnak. Nem rossz, akár egy salátaöntet fűszereként is el tudom képzelni.

Bajor Christa -fűszeres paradicsomos-zöldséges chili szósz: Olyan fincsi kis BBQ-s íz, szín és illatvilág. Kellemes édes-savanykás-fűszeres. És viszonylag erősen csípős. Annyira, hogy ezt a finom ízvilágot hamar elnyomja a csípősség, amiért kár. Ha valaki egyszerre akar enni BBQ szószt és durvábban adagolt chilit annak tökéletes, de az összhatás jobb lenne egy kicsit visszább vett mennyiségű kapszaicinnel.

Radics Zoltán -Smokey Dungeon: Ez sem egy rossz anyag. Úgy nagyjából mindent tartalmaz, amit egy ilyen kategóriás szósznak tartalmaznia kell. Jó az állaga, a textúrája és színe is. Az illata nem túl intenzív, de szerintem nem hátrány. (Úgysem ezt szaglászgatjuk egy jó kis sült marhaszegy mellett.) Csípősségre sem rossz, de azért nem teljesen kezdőknek való.

Kovács Ádám Gábriel: Ha azt mondom, hogy ez a tökéletes chiliszósz, akkor szerintem nem túlzok. Minden kategóriában a maximumot adtam neki. Gratulálok!

Balogh Dávid - MUST BEE: Ha valaki nem ismeri a chilis szószokat részletesebben, azt is gondolhatná, hogy ez nem más, mint egy csípős mustár. Az összebenyomás tényleg olyan, de az attól lényegesen több. Valóban egy mustáros alapú, de édes-savanyú, fűszeres ízhatású grill szósz, ami szerintem pácok alapjához is kiváló!

 

Extra erős chiliszószok: 

Németh Attila - Scream: Kellemes paprika illat, lélekmelengetően üde piros szín. Textúrájában – az enyhe kásás volta ellenére is – rendben van. Kóstolás óvatosan: enyhén csípős. Kóstolás bátrabban (azaz, majd később fog csípni): kicsit csípős. Kóstolás kurva bátran (azaz, lesz ami lesz): hát tényleg csípős egy kicsit. Ez csípősségre kb. alsó középosztály. Vagy még az sem. Egyébként nem rossz, de nem ez a kategória.

Holbeck Péter - 147 Zöld 1: Zöldessárga szín, ecetesen fanyar paprikaillat. Szerintem sárga színű alapchili, amihez kevertek éretlen zöldes színűt is. Íze is fanyar egy kicsit, de pozitívuma, hogy az íz hosszabb ideig érződik, majd később vág pofán a kapszaicin, de nem bántóan. El nem ájultam tőle, de egy erős középmezőnybe besorolható.

Holbeck Péter - 152 Barack 2: Peach habanero paprikára emlékeztet kísértetiesen a színe. Illatában is kellemes és textúrájában is kidolgozott. Ízében nagyon átjön a paprika és a kategóriájától elvárt erő is. Ebből tényleg gombostűfejnyit kell csak használni. Pöpec egy cucc!

Bedő Sándor - Ritmus chili: A klasszikus extrém erős szósz illat, melyben megtalálható a paprika és egy minimális ecetes aroma is. Textúrája megfelelően sűrű, homogén, színe a friss pirospaprikát idézi. Na ezután jön az igazi zsákbamacska a kóstolás, mert tapasztalataim alapján az ilyen szószok vagy nagyon finomak, vagy kesernyésen szarok. Ritka a középút. Szerencsére most nagyok kellemesen csalódtam. Igazi paprikaíz, pici ecetességgel, valamint intenzív, de nem bántó erősséggel. Ha vodka lenne, azt mondanám rá, hogy OCSENY HARASÓ!

Horváth Gábor -00.12.24: Kifejezetten szokatlan – édeskés – illatú szósz. Mint egy fűszeres paradicsomszósz, amihez dukál egy jó kis főtt marhahús. Ha nem lenne rajta az X jelzés, tuti nem extrém erősbe sorolnám. Kóstolás után jött a megbizonyosodás: ez valóban egy édeskés-savanykás cucc az extrém csípősség kategóriájának alsó felében. Egyébként van valami furcsa mellékíze, ami szerencsére hamar elmegy, de a csípősség megmarad sokáig, sőt igazándiból 2-3 perc után jön elő.

Los Machos Chili - Herkules: Kellemes lecsó illat, kellemes lecsó szín, tökéletes átlag. Bíztató! Kóstolás óvatosan. Finom, de nem túl erős. Kóstolás bátrabban. Még mindig nem nagyon csíp, de még mindig finom. Kóstolás nagyon bátran. Ugyanaz. Egyszóval nagyon finom, de nem tudom ez kinek extrém csípős. Ez még középkategóriának sem nevezhető, inkább az enyhe. De hangsúlyozom, hogy finom.

Gilly Áron: Ezzel két bajom van. Egyrészt tiszta paradicsomszósz illat, íz és szín, másrészt az extra erőshöz képest gyenge. Úgy összességében felejthető. 

Nagy Zsolt: Egy kicsit az előzőhöz tudnám hasonlítani. Megint paradicsomillat. Az íz legalább paprikásabb. Igaz nem az üde paprika íze, hanem a kesernyésebb fajta. A csípősség viszont nagyon rendben van. Ennek ellenére nem lettem bele szerelmes.

Horváth Gábor - 86.08.20: Zöldségesbolt (!!!!) illatú valami. De most komolyan! Olyan az illata, mint egy retro zöldségesboltnak gyerekkoromból. Szerintem ebbe az üvegbe beledaráltak egy komplett zöldségespultot pudváskrumplival, magyar naranccsal, diszperzites vödörből árult hordós káposztával, de lehet még a kofaasszony is integet belőle. Színe is olyan szép zöld, mint Poldi bácsi gyepének. Az íze is olyan. Van benne minden. Savanyúkáposzta leginkább, mert összerántotta a szép orcámat, hegyes erős paprika kevésbé, mert nem nagyon csíp. Legalábbis kategóriájához képest. Tudom mindenkinek ajánlani, aki aberrált gasztronómiai empátiát érez egy rendkívül savanyú, turmixolt zöldségesbolt iránt.

Árvai Norbert - Black Smith Anger: Hú! Kemény cucc! Csípősségre nagyon ott van a kategóriában. Kissé paradicsomos illatú, megfelelő textúrájú, elég jó ízű, bár a csípősség ezt az ízt hamar elnyomja. Készételek ízesítésére kiváló.

Horváth Gábor - 20.06.04.: Zöld a 2020-as év színe? Már nem is tudom, hányadik zöld szószt kóstolom. De ez mocskosul finom. Tökéletes textúra, kellemesen ecetes-paprikás íz és ütős csípősség. Még 20 perc múlva is éget. (Most nem kellene az orromban turkálni COVID teszthez, elég, ha föléhajolok annak a szarnak, és ráfolyik a takony arra a fos terhességi csíkra.) Pacsi a gyártónak!

 

Összegzéseim a következők: 

Valljuk be, az enyhe és közepesen csípős szószok kategóriájába sok minden belefér, mivel a csípősség mértékén  kívül nincs egyéb jellemző definíciója. (Azért a gyümölcsöst ne ide nevezzük be.) Ebben a kategóriában lehet játszani az ízekkel a natúr paprikától a nemzetek ízvilágán át, akár a BBQ-ig, vagy egy pikáns mustárig. És valóban születtek igazán jó alkotások, leginkább azok, melyek a magyarosabb - lecsós, gulyáskrémes - ízvilágot képviselték, de volt közötte kiváló mustár, vagy salsa jellegű szósz is. Összességében több jóval találkoztam, mint gyengével. 

A gyümölcsös chiliszószok kategóriáját már másként látom. Az igazság az, hogy igazán jó és finom gyümölcsös szószt nem könnyű csinálni. Bevallom nekem sem sikerült eddig, bár nem is törtem össze a kezeimet ez irányú tevékenységeimben és nem is fogok belőle nagy ügyet csinálni a későbbiekben sem. De miért is csábító a gyümölcsös szósz. Egyrészt pikáns fűszere lehet húsoknak, édességeknek, másrészt olcsón és egyszerűen elkészíthető nagyobb adag, mert amíg habaneroból mondjuk 3-4.000 Ft egy kg, addig gyümölcsből ez töredéke. És mivel a többség (szerencsére) nem csinálja nagyon csípősre, ezért chiliből sem kell hozzá nagy mennyiség. Viszont van egy-két nehézsége is. Olyan gyümölcsből, ami nem karakteres aromájú (népszerűbb alma és körtefajták, őszibarack stb.) rendkívül nehéz igazán ízletes szószt készíteni. És ez itt is észrevehető volt. Jónéhány semleges (édeskés) ízvilágú termékkel beneveztek, amikre maximum azt mondaná az ember, hogy "szódával elmegy". Szerencsére volt néhány igazán különleges termék, de az összbenyomásom így is elég közepesre sikeredett. 

Az extrém erős kategória is hozott pár meglepetést. Kellemest azzal, hogy voltak kiemelkedően jó termékek. És ez nagy szó, mert ilyen brutál csípősség mellett nem könnyű átadni az alap paprika ízeit. Szerencsére ez többeknek sikerült. Kellemetlen inkább az volt, hogy több - ebbe a kategóriába nevezett - termék még talán a középkategóriát sem érte el. Persze tudom: minden relatív. Van ismerősöm, aki már azt is megérzi, ha a húslevesbe szemesborsot főznek, más pedig harapja a Carolina Reapert a zsíroskenyér mellé. (Mondjuk hozzáteszem: ő nem egy teljesen normális illető.... ). De feltételezem, akik indultak a versenyen már kóstoltak valamely magyar, vagy külföldi kistermelőtől igazán kemény anyagot, úgyhogy lehetett volna összehasonlítási alapjuk. Ettől függetlenül dicséretet érdemelnek a legtöbben. 

És a végére hagytam a BBQ, grill, salsa kategóriát. Talán egy zsűritag itt a legszőrösszívűbb, mert egy ilyen szósz esetében a legtöbb a kritikai támadhatósági pont. Viszont talán ez a kategória, ahol több jó, vagy kiváló termékkel találkoztam, mint közepessel, esetleg gyengével. Változatos alapanyagok és aromák, összetett ízek. A végén még a gasztroarheológusok (ha vannak esetleg ilyenek) kiderítik, hogy a az amerikásnak mondott BBQ, valójában magyar, hun, szkíta, ne adj' Isten kipcsak eredetű. Na az lenne pofánverés a tex-mex konyhának! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2316317270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása