HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Attila csiliszósz (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (11) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (11) Betyár (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) Eros (1) étel (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (3) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (17) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (22) Habanero (3) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (2) IPA (1) Ipolytölgyes (1) jala-fala (1) Jalapeno (14) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (4) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Medvepuszi (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (2) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (4) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) plaier róbert (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) St Habakukk (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (1) ültetés (1) Várady Chili (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (2) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2020.11.08. 18:19 bratya

Megint BeSzósztak

Címkék: habanero BBQ szósz Carolina Reaper BEszósz Habarack Füst és könny Csurranó Kaqukk Medvepuszi Kígyómarás

A debreceni Beszósz Manufaktúráról írtam már többször is, illetve kóstoltam termékeiket névvel és név nélkül is. Ez utóbbit versenyteszteléseken. A Miskolcon szeptemberben megrendezett chilifesztiválon ismét egy csomaggal örvendeztettek meg, melyből természetesen meg kellett születnie ennek a bejegyzésnek. 

Bence és párja Enikő nagy műgonddal és kísérletezések sorozatával készítik termékeiket, folyamatosan fejlesztve a receptúrákat, míg az általuk, vagy vevőik visszajelzései alapján tökéletessé nem válnak, vagy legalábbis megközelítik azt. Ezt a tényt jónéhány hazai és nemzetközi versenyen elért helyezés is megerősíti. 

Amiről még ismertek a chilifogyasztók körében az, hogy nem szívbajosak a kapszaicinben gazdag paprikák adagolásakor. Korábban szinte csak extrém erős kategóriában futottak egy-két termék kivételével. Az utóbbi időben - engedve részben a trendeknek, részben a fogyasztói elvárásoknak - néhány készítményükben elmozdultak a közepes, vagy az enyhén csípős irányba és mint kiderül itt sem okoztak csalódást. 

A termékek külcsínéről is ejtenék pár mondatot. Régebben elsősorban a kőműves actimelként, vagy tüskeként közismert kiszerelések voltak a jellemzőek, valamint - főleg krémeknél - a 40 ml-es konzerves üvegek. Mostanra - részben az enyhébb termékek mennyiségbeli fogyaszthatóságának apropóján - megjelentek a 100, illetve a 200 ml-es kiszerelések is. Az előbbiek üveg, az utóbbiak műanyag flakonban. A címkék jól megtervezettek, átláthatóak és figyelemfelkeltőek. Talán csak a konzervesüvegeken kell böngészni a feliratot jobban, hogy megtaláljuk a termék fantázianevét. A kötelező feliratok adottak, igaz ezekhez néhol szemüveg, nagyító, vagy pásztázó elektronmikroszkóp szükséges, de erről nem ők tehetnek, hanem az aki kitalálta, hogy mennyi mindent kell feltüntetni egy kistermelőnek. 

A termékeket random sorrendben kóstoltam, ahogy a kezem ügyébe kerültek; a szokott módon, tehát egyéb ízforrás (ropi, keksz, sülthús stb.) nélkül önmagában, az objektivitás érdekében. Na de lássuk mi is volt a csomagban. 

Darázscsípés. Annyit tudok, hogy a gyártó idei kedvence, mely a honlapjukon feltüntetett érték alapján 4/10 erősségű. Ez akár igaz is lehet, mivel a chilitartalom mindössze 15%, bár ez 7 pot brainstrain, ami nem egy finomkodós papresz. Ezenkívül van benne almaecet, vöröshagyma, kápia paprika, zeller, citromlé, só és Na-benzoát. A szósz színe paradicsomos cuccra emlékeztet, bár az nincs benne. Textúrája homogén, bár kissé folyós. Illatában összetett, keveredik benne a jó minőségű ketchup és a BBQ szószok aromája, de a csípősség is kiérződik. Ez 4/10 lenne? Nem az. Attól egy kicsit erősebb. Olyan 5-6/10. (Jézusom! Mit fog hozni a Láva????) Egyébként finom. Édes-savanyú és csípős. A zeller picit fűszeresen fanyar utóízként érződik benne, jót tesz neki, de nélküle sem lenne rossz. Az édes ízt nem tudom miként került bele. Cukrot nem tartalmaz elvileg. A benne lévő kápia lenne ennyire  édeskésen érett? Azért meggyöngyözteti a homlokom egy erősebb kóstolás. Húsokhoz, vagy pizzára ajánlom elsősorban, de a mindenképpen középhaladóknak a csípősség miatt. 

bence_1.jpg

Omega: Ezt olyan görög karakterrel kellett volna írnom, de nem találtam ilyen karaktert. De mitől omega? Ez mindennek a vége? A honlap szerint 7/10 erős. Még "zárjegy" is van a kupakon. Lehet a "Ne nyisd ki!" ok miatt? Vagy mint spórolóséknál: "Ez jó bor, ezt nem isszuk meg!" Na nem! Ez biztos fogysztásra van! Ami még feltünt a kissé szokatkan a színe. Olyan zöldesbarna. Olyan nem mondom ki mire emlékeztet. Ez már egy picit kásásabb, mint a Darázscsípés volt és sűrűbb is, ami abszolut nem baj. Az illata kellemesen ecetes, fűszeres. (Szerencsére ételecet, amit a legjobbnak tartok a chilihez.) A címkéje szerint van is benne fűszer: mustármag, fokhagyma és egyéb titkos összetevők. Elég csípős, de nem elsőre. Elsőre kellemesen ecetes ízű. Másodjára sem. Akkor viszont elég kesernyéssé válik. Talán az alappaprikák miatt??? Majd harmadjára jön a csípősség, ami átütő, de mégsem az az extrém durva. De miért van benne a második fokozat? A kesernyés íz. Az alappaprikák miatt? A mustármag miatt? Pedig van benne cukor is. Annak kompenzálnia kellene a kesernyésséget az ecettel együttesen. Olyan készételekhez (szlovákos, káposztás, zöldbabos stb) melyek szeretik az ecetet és egy pici fanyarság sem rontja el  őket, azokhoz kiváló, de sorozatból biztos nem ez lesz a kedvencem. 

Rószti: Azt írja a gyártó a honlapján: "A rószti a nevét a sült fokhagyma angol megfelelőjéről a “roasted garlic”-ról kapta.". Szerintem Magyarországon mindenkinek a röszti fog eszébe jutni a rószti szószról, ami tulajdonképpen egy - millió egyéb néven is ismert - burgonyafasirt. Így bevezetésnek ennyi etimológia fejtegetés elég is szerintem. Szóval füstölt fokhagyma. Meg 10 % füstölt butlah chili. Meg a szokásosak. Almaecet, Na-benzoát, vöröhagyma füstölt kápia paprika stb. Egyszóval füstaromának kellene lennie elsődlegesen. Ja! És van benne paradicsom is. Textúrája teljesen síma, homogén, és pont tökéletes sűrűséggel rendelkezik. Színében vörösesbarna, de ezekkel az összetevőkkel szerintem így jó. Illatában b....ttul jó! Az a komplex fűszeres-édes-savanyú-füstös keverék, amiben dominál a vöröhagyma. Szóval olyan grill-BBQ szósz féleség. Olyan "kóstojjá' má' meg öreg" benyomású. Csípősségre ez is 4/10 jelzésű a gyártó szerint, de lényegesen enyhébb, mint a Darázscsípés. Ha az 4/10, akkor ez csak 2/10, de ettől semmi baja nincs. (Én inkább a Darázscsípés besorolását korrigálnám és ezt hagynám.) Íze fűszeres (dominál a hagyma és a fokhagyma) s szájban sokáig érződik és a kapszaicin sem fojtja le az aromát. Objektív okokból ugye magában kóstoltam, így egy kicisit savas - egy kis cukor hiányzik belőle. Mindjárt más a helyzet, ha egy nehezebb sült mellé fogyasztja valaki, mivel ott a savasság javítja az emésztést. Szerintem ideális választás húsokhoz, de egy friss meleg rösztit is fel tud dobni ez a Rószti! 

Habarack: Ha valaki egy picit is ismeri a chiliket és a chilis termékeket, akkor nem lesz nagy művészet kitalálni, hogy mit tartalmazhat az üveg. Még én is ráéreztem mik lehetnek az alapanyagok, de ez köszönhető annak, hogy láttam olyan embert, aki kóstolt már chiliszószt. Egyszóval őszibarack alapú, habanero paprikával ízesített chiliszósz. Érdekes, mert sok kistermelő arra panszkodik, hogy nem nagyon van kereslet gyümölcsös szószokra, mégis csinálják számtalan ízben, kiszerelésben. Kiadós, az kétségtelen. A meglehetősen híg textúrájú készítmény színében hamisítatlan érett, de sárgás őszibarack, illatában alma-körte kombó. Ízében meglehetősen savas. A csípőssége talán több, mint ami harmonizálna a gyümölccsel, de nem vészes. Pikáns, és nehéz húsokhoz nem rossz, esetleg húsok végső glazírozására, de egy kevés termékfejlesztést még elbírna. 

Füst és könny: Na erről is csak pozitív jelzőket tudtam mondani. Egy vérbeli fanyarfüstös chilikrém. Olyan sűrűlyukú húsdarálón átküldött TOP osztályos paprikák sóval, füstaromával és tartósítószerrel. Ez utóbbi feltételezem azért kell, mert nem tartalmazza azt a 15-20 tömegszázalék sót, ami önmagában is konzerválná a készítményt. És ez nem baj! Sőt! Elég is bele ennyi só. Darált, erősen sózott paprikával úgyis Dunát lehet rekeszteni. Szóval ez az a chilikrém, ami passzol "bármihez is", ami elbírja a füstös ízt! Az előbb egyébként fokhagymás, kolbászzsíros pirítóssal ettem, de olyan érzésem volt, hogy ezt a krémet ez a termék ihlette. Az tuti, hogy nagy becsben fogom tartani ezt a kis üveget, mert bakancslistámon vannak olyan ételek (sült, hagymás vér, cigánka stb), melyekhez ezt mindenképpen ki akarom próbálni. Hangulatában olyan igazi "téli" fűszer. 

Kaqukk: A csípősségmérője szerint elég durva cucc. A honlap szerint 8/10 erősség. Ez lehet is akár, mert az alapja moruga, ami nem sereghajtó. Azonkívül tartalmaz még vörösborecetet sót, tartósítót, valamint kakukkfüvet állítólag böszme nagy mennyiségben. Akkor ennek kakukkfű aromásnak kell(ene) lennie. Az illatán mondjuk nem érződik túlzottan, inkább a kellemes moruga "lehellet", bár ilyen szűk nyakú üveg esetében nehéz objektíven az illatokat megállapítani, mivel kicsi a párolgási felület. Na mindegy, mert kicsalogatom a kakukkot a fészekből. Vagyis próbálkozok vele. Mivel elég sűrű a készítmény, így a 40 ml-es "tüskéből" nem nagyon akaródzik előbújni az anyag. (Hoppá! Lehet célszerűbb lenne konzervesüvegbe kiszerelni?) Az alját meg nem nagyon akarom ütögetni, mert akkor idecuppan a laptopra, meg az asztalra, meg a gatyámra... Na mindegy. Megtanultam a szerszámhasználatot David Attenborough természetfilmjeiben bemutatott csimpánzoktól, így egy fogpiszkáló hathatós segítségével kiszedtem egy kóstolásra valót az üvegből. Elég is volt annyi. Megvan a 8/10 csípősség. Igen kellemes paprikaíze van, bár elég erősen sózott. Tapasztalataim azt mutatják, hogy ennyire erős készítményeknél a fűszerek nem igazán érződnek és ez itt sincs máshogy. Na jó! Valami érződik a kakukkfűből, de épphogy csak leheletnyi. A só sokkal erősebben dominál, bár nem hátrányára. Szerintem a kakukkfüvet ki is lehet hagyni belőle. A nyelvem leégett rendesen. Na én nem a COVID miatt nem fogok ízeket érezni egy darabig. Kóstolás mára ennyi. Épeszű ember ezt kizárólag minimális mennyiségben használja ételízesítésre. Üdv! Holnap folytatás. 

Medusa: Jó 10-15 évvel ezelőtt, amikor még legénytoll sem pelyhedzett államon amikor még igazán kuriózum volt Magyarországon a chili (talán hivatalos kistermelő sem létezett) és én is még csak az első bénázásaimat tettem a termesztés és a megismerés irányába, próbáltam beszerezni minél több féle szószt, ami akkoriban elérhető volt. Erre leginkább hipermarketek polcain volt lehetőségem, különösen vidéken élve. Egy ilyen vásárlásom alkalmával vásároltam egy valamilyen noname márkájú laposüveges áttetsző és enyhén csípős édes-savanyú távol-keleti tucatárút, ami egyébként megnyerte tetszésem. Na ez is hasonló csak kissé sápatagabb színben. Nem is igazán nevezném szósznak, mert inkább valami keményítős híg zselé. Olyan mint egy kínai leves, kissé kocsonyás. Sok minden nincs is benne, chili (8%), víz, ételecet, cukor, só, fokhagyma és étkezési keményítő. Tulajdonképpen keményítő fűszerezve jelentős mennyiségű fokhagymával és chilivel. Az illata nagyon király, kellemesen fokhagymás, ecetes. Mint az íze is. Nem egy veszettül csípős és fő fűszere a fokhagyma is nagyon jól érződik benne. Egyszóval nekem bejött. Igazi távolkeleti ízvilág és elsődlegesen távolkeleti (indonéz, thai, vietnami, kínai) ételekhez ajánlom. (Egyébként kíváncsi lennék, hogy egy kis szójaszósz hozzáadása mennyire bolondítaná meg még jobban.)

bence_2.jpg

Csurranó: Ez sem egy bonyolult cucc, de ettől függetlenül összehozott már pár magyar és nemzetközi elismerést. Van benne pár fajta barna chili, balzsamecet, só, meg tartósítószer. Ez utóbbi kell is bele, mert nem fog elfogyni pár nap alatt, ugyanis ismét a legerősebb kategória termékéről beszélhetünk. Színe harmonizál az alappaprikákkal, textúrája nevéhez méltó, tehát csurranó. De legalább nem kell kipiszkálgatni a kevertesüvegből. Illata jellemző a barna chilikhez, tehát picit karamellás, csokoládés. Csípőssége megvan, odaüt rendesen. Szerencsére íze is van, ezt az ecet is kiemeli. Mivel nagyon csípős, ezért csak mértékkel fogyasztható. 

Beffalo: Ez most egy picit gyengébb anyag, de azért még mindig felső középosztálybeli, vagy a felső kategória alja. Ebben már van Habanero. Végre. Meg moruga, meg reaper is. Meg a szokásosak, lásd az előzőek. Mondhatnám, hogy ugyanarra a kaptafára készült dolog, mint néhány előző. De mégsem, mert itt a habanero sajátságos citrusos aromája dominál, de érződik rajta a másik két fajta (pláne a reaper) fanyarabb ízvilága is.  (Ha rajtam múlna ebből ki is venném a habaneron kívüli paprikákat). Textúrára rendkívül semleges, színe szép piros, sűrűsége olyan pont csöpögtetős. Amihez igazán kiváló szerintem azok a streed food kaják. Egy-hot dogot, hambit, vagy valami mexikói ételt tuti megbolondít. 

Kígyómarás: Neve alapján is a durvának tűnik. Illata alapján is. Tehát olyan mértékletesen fogyasztandó. Nagyon locsolni nem kell, de nem is lehet, mert ebből az üvegből ezt a sűrű valamit megint csak úgy kell elővarázsolni. Ez tényleg konzervesüvegbe való, vagy hígabbra főzni egy picit. Egyébként élénkpiros, egyenletesen sima állagú. Illatában van valami szokatlan, mintha valami zöldség lenne beledolgozva. De nincs. A szokotton kívül Worchester szósz van benne. Hátha segít valamit a reaper furcsa ízén.Segített. Nem szeretem a reapert, de az hozzáadott ecetek (málnaecet, fehérborecet) piszok jó összhatást adnak. Egy kicsit emlékeztet a Beffalora, de attól sokkal brutálisabb. A csípőssége miatt elég korlátozott a felhasználhatósága, legalábbis olyan értelemben, hogy az igazi ízeit töményen adja át. Úgy viszont csak bátraknak való egy-egy hambiba, vagy szenyába. 

Medvepuszi: Erről nem sok mindent tudok írni. Egy barna chilikből álló chilikrém. Olyan mint a Füst és könny, csak ebből hiányzik a füstaroma. Ugyanaz a paprika, ugyanaz a sómennyiség. Szóval teljesen jó az egész. Mehet mindenhez, ami elbírja a "Zerős Pistát", csak kevesebb sóval és több csípősséggel. 

BEcsap: Ez tényleg az. Azt hihetnénk neve alapján, hogy kecsap. (Ketchup "ha úgy valaki szereti".) Összetevői alapján akár az is lehetne, mert akad benne paradicsom, vörös- és fokhagyma, chili, étolaj(???) almaecet, só, mustár, cukor (barnacukor is), fűszerek, tartósítószer. De ez így egyáltalán nem egy fűszeres, csípős ketchup. Ez egy enyhén csípős BBQ szósz a maga teljes íz- és illatvilágában. Még a színe is a klasszikus BBQ-ra hajaz. Csípősségre nagyon kellemesen enyhe, azok is tudják fogyasztani, akik nem akarnak átmeneti COVID tüneteket (ízérzékelés megszűnése) diagnosztizálni magukon. Textúrájában, sűrűségében is pont olyan, amit a hús mellé a tányérra csöpögtetünk. Mivel a fűszereken kívül az édeskés ízvilág dominál benne erősen, ezért intenzívebben sózott sültek mellett jön ki a sajátságos ízvilága. 

A láva: Talán a gyártó legerősebb terméke. Tartalmaz 71 % Carolina reapert. Hogy a 71 % miként jött ki, azt nem értem, de elfogadom. Mindegy. Szóval van benne bőven abból a paprikából, amit túlzottan nem csipázok. Meg van benne málnaecet, só és tartósítószer. Egyszóval nem egy bonyolult cucc, ennyi össztevőt még egy Gáspár Győzike is meg tud jegyezni némi gyakorlás után. De ez így van jól, ha egy letisztult, csak a paprika íze és csípőssége miatt készített terméket akarunk létrehozni. Színében mélyvörös, állagában egyenletes, homogén és megfelelően sűrű. Az illata kissé paradicsomos, de valamiért ezt már jónéhányszor tapasztaltam tiszta paprika készítmények esetében is. Egyébként nagyon jó íze van és nagyon pozitív, hogy elsőre a paprika érződik, majd a csípős íz csak jóval később. Hozzáteszem, durvábbra számítottam, különösen  Kaqukk után. Féltem tőle, hogy a Reapertől nem lesz jó íze, de kellemesen csalódtam. A málnaecet jót tett neki. Bármihez tudom ajánlani, de ésszel és mértékkel elsőre. 

Bárbekjú szósz: Bencéék amiről nagyon híresek chilis körökben évek óta, azok a BBQ szószaik, melyek nem egy helyezést lestoppoltak hazai versenyeken. Már én is elismerően nyilatkoztam korábban ezen termékeikről és a mostani forgatagban is ízlettek a kategóriába sorolható szószaik. (Rószti, BEcsap és talán a Füst és könny is súrolja ezt a kategóriát.) Ez a cucc is tökéletesen megfelel a klasszikus BBQ kategóriának, bár hozzáértők vitatkoznak sokszor, hogy az a termék, mely tartalmaz füstös ízt, az mennyire BBQ, mert az igazi füstön sült húsban benne van az íz. Maradjunk annyiban, hogy a legtöbb ember számrára nem elérhető az igazi szmókerban készült hús, így egy parázson, tárcsán, vagy tepsiben megsütött cupákhoz igenis elfogadható, sőt elvárható a kissé füstös ízvilág egy szószban. Erre ez teljesen megfelelő, mivel ízre meglehetősen összetett, édes-savanyú-fűszeres-füstös-melaszos, a hozzáadott alapanyagoknak köszönhetően. Állagából adódóan húsok glazírozására is megfelelő, pláne, ha egy kicsit felhígítjuk olivaoljjal, vagy ízlés szerint vörösborral, narancslével. (Kósza gondolatként felmerült bennem, hogy mi lenne, ha a Habarackot és ezt kevernénk össze glazírozásra.... Egy próbát megér a későbbiekben.) Bármely sült mellé ajánlani merem és nem csak kapszaicinfüggőknek. 

Összességében a BeSzósz Manufaktúra ismét hozta a tőle várt szintet. Ami furcsa, hogy nagyon széles az extrém erős kínálatuk, amikor a termékek éppen csak nüansznyi árnyalatban térnek el egymástól. Nem mondom, hogy ez baj, az ő dolguk, de ott tényleg nehéz a vevőknek választani. Szerintem az irányvonal jó, az átlag fogyasztók igényét széles körben kielégítik a termékek, mindenki megtalálja a neki megfelelő szószt. Egy-két termék esetében a kísérletezős termékfejlesztést folytatnám, de ettől függetlenül gratulálni tudok nekik. 

www.beszosz.hu

https://www.facebook.com/beszosz

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr6816269462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása