HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Attila csiliszósz (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (11) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (11) Betyár (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) Eros (1) étel (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (3) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (17) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (22) Habanero (3) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (2) IPA (1) Ipolytölgyes (1) jala-fala (1) Jalapeno (14) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (4) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Medvepuszi (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (2) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (4) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) plaier róbert (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) St Habakukk (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (1) ültetés (1) Várady Chili (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (2) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2020.01.21. 11:15 bratya

Vecsési csípőskék

Címkék: Jalapeno szilvás chiliszósz PaprikaJancsili jala-fala Kacér csók palackozott láva

A 2020-as év első csilipakkja Vecsésről érkezett. Egy közösségi oldalon történt játékkal (ilyen oszd meg és uralkodj féleség) még a tavalyi évben kisorsolt az egyik nyertesnek a PaprikaJancsili, így nyertem egy négy termékes összeállítást a készítményeikből. Mivel nem kockáztatták a csomag megérkezését, pontosabban meg nem érkezését a karácsonyi időszakban (szerintem tapasztalatból ismerhetik a Magyar Fostát), így erre ez év elején került sor. 

A gyártót egyébként nem ismerem, a face-en kedvelem az oldalukat, onnan jön fel néha valami információ. Annyit is tudok róluk, amennyi onnan kiderül. Az sem túl sok. Tudom, hogy a vállalkozás székhelye Vecsés, paprikát, chilit - meg egyéb mást is - termelnek és kb. 15 termékből áll a kínálatuk, az enyhén csípős paradicsomlétől a Carolina Reaper krémig, kiegészülve chilis lekvárokkal, savanyúságokkal. 

A vállalkozás egyébként Dein János nevén van, de mivel a Dein familia más tagja írt a nyeremény tényéről, más volt a feladója a csomagnak, így feltétlezem, hogy egy családi vállalkozásról lehet szó. Olyan "Papa, mama, gyerekek csupa szív, szeretet" feeling alakult ki bennem. 

paprika_jancsili.jpg

A termékek kiszerelése elég változatos. Jó persze egy savanyúságnál értem hogy más, mint egy szósznál, de az utóbbiak is más-más méretben kaphatóak. A nekem küldött cuccok konzerves üvegben vannak, aminek előnye, hogy sűrűbb termék könnyen adagolható, viszont bele kell nyúlni, ami - nem körültekintő odafigyelés esetén - szennyezheti a terméket, idő előtti romlást okozva. Mondjuk ez ott lehet probléma, ahol durvább erősségű készítménnyel találkozunk, ami nem fogy el egy-két hét alatt. A design viszonylag egységes, nem túl figyelemfelkeltő, bár piaci, vásári, fesztiváli árusításnál a potenciális vevők metakommunikációját figyelve meg lehet szólítani az érdeklődőket. A címkén egyébként elég sok kötelező infó rajta van. Érdekes, hogy az összetevőket nem tüntetik fel. Ez nekem szokatlan.  Az egyes termékek mértékét paprikák jelzik a termékeken 1-5 fokozat között. 

Ami még furcsa volt számomra a névválasztás. Évek óta van Magyarországon egy Paprika Jancsi nevű chilis kistermelői manufaktúra és Janchili is van. Bár a tulajdonos nevéből kijöhet a megoldás, de ez még lehet támadások célpontja... 

De ezek után lássuk a termékeket. 

Jala-fala

Ez egy savanyúság. Vajon miből? Na? Kitalálta mindenki? Igen Jalapenoból. Furcsa is lenne, ha egy vecsési kistermelőnek nem lenne savanyúsága. Az üvegben zöld és piros paprikák vannak szépen, egyenletesen felkarikázva. Szeretem a pirosra érett Jalapenot, valahogy teljesen más íze van, mint a zöldnek. Fűszereket nem látok benne és mivel a cimke sem jelöli a tartalmat, így nem tudom, hogy egyáltalán nem került bele, leszűrésre került, vagy csak az én üvegembe nem jutott. A felöntőlé egyébként kellemesen savas, és kristálytiszta. A paprikaszeletek roppanósak. Csípősségre a fajtához illeszkedően kellemes, enyhe. Szerintem minden tekintetben rendben van. Valami vecsési ősi szaktudás biztos belekerült. Ajánlom bármihez, legyen akár csípős-savanyú leves, pörkölt, vagy street food étel. Jó cucc! Gratulálok! 

Kacér csók

Egy édességről van szó. Egy pikáns szilvalekvárról, ami enyhén csípős a címke szerint. Szuperjó chilis szilvalekvárt már sikerült kóstolnom 2018-ban - el is vitt egy fődíjat az akkori HunHot-on. Vajon lehet űberelni, vagy utólérni? Derüljön ki! 

A 100 ml-es kiszerelésű chilis lekvár illata egyből a felbontást követően megcsapja az embert. Ez igen! Ez szilva! Textúrájában hígabb dzsem jellegű, nem zselés, de nem is az a fajta amit öreganyám egész nap kevert az üstben, nagyapám motyogását hallgatva, hogy miért nem lett belőle inkább pálinka. (Persze, ha buktáról volt szó, az öreg kétpofára tömte magába; pláne, ha előtte megivott egy-két kupicányit a lekvárból megmentett anyag párlatából.) Egyelőre nem tűnik rossznak. Kóstolást követően viszont egy kis kellemetlen meglepetés ért. Volt szílva íze, meg megfelelő cukor-sav aránya, de egyből elillant a gyümölcs zamata. Talán nem karakteres ízvilágú szilvából készült? Vagy esetleg egy további sűrítés, redukció kellett volna? Esetleg fűszerezés (fahéj, szegfűszeg stb.) hiányzik? Nem tudom. Megettem az üveg egyharmadát (ezt az egyébként pici, de elegendő csípősség lehetővé is teszi) mire úgy igazán a számban maradt a szilva valódi aromája. Egy túrógombócot, vagy kukoricaprószát azért fel lehet dobni vele. Javaslok egy kis termékfejlesztést a gyártónak, mert ebből még lehet "énekes halott". 

Hal(ál)csillag

Nem nagyon értem az elnevezést, kb. olyannak tűnik nekem, mint a Holló Szinház egykori jelenetében Thomas Mann: Hal áll Velencében című horgászati szakkönyve. Szerintem lehetne simán Halálcsillag is. A címke szerint Starfish Red készítmény. Nem egy gyakori alapanyag a magyar kistermelőknél. A rozsdabarna szósz egy sima textúrájú készítmény. Illatában erősen paradicsomos, de ez nem a friss paradicsom aromája, hanem a bolti passata jellegű készítményé. Remélem nem abból van, csak ilyenre sikerült főzni. Ami viszont egyből feltűnt, hogy baromi híg. Ez nem csöpög, ez nem löttyen, ez folyik kérem tisztelettel! Legalább nyakas üvegben lenne nyakszűkítővel. De nem abban van.

Akkor legalább az íze legyen jó, úgyhogy kóstoljunk! Bátor voltam, kiskanalas kóstolás volt, mert 3/5 jelzésű volt a szósz, mint a jalapeno savanyúság. Attól azért csípősebb. De mindegy mert a teflonpofámnak még elment izadás, csuklás nélkül. De az íze így önmagában nem túl megnyerő. Nagyon paradicsomos (konzervparadicsomos) és nagyon sós. Nem is tudom mit mondjak. Magyaros ételek ízesítésére jó, akár főzés közben, akár utólag. Ott elvész a só, elvész a paradicsom, de megmarad a csípősség, ami megfelelő gyengébb belű fogysztóknak. Minden másra ott a Mastercard... 

Palackozott láva (Jolokia Bhut szósz) 

Na ettől egy igazi zsibbasztó, ütős cuccot várok, fincsi, maró paprikaillattal és ízzel. Színében szép élénkpiros, rendkívül sima, homogén textúrájú és pont megfelelő sűrűségű! Illatában lényegesen "paprikásabb", mint az előző, de a paradicsom ebben is benne van. És sajnos az ízében is, de legalább nem a konzervparadicsomos verzió. Nem is értem miért kellett a Bhut Jolokiát paradicsommal hígítani? Egy ilyen paprikából egy nagyon csípős, de határozott karakterű cucc készíthető. Ha mégis gyengébbet akarunk, akkor miért nem kápiát, vagy hasonló piros édespaprikát adunk hozzá???? Vagy ha gyengébbet akarunk, akkor arra tökéletesen megfelelne millióegy fajta paprika, mondjuk egy Bishop's Crown is. Mert ez kb. annyira csípős, mint egy tiszta krém abból a fajtából. Csíp, de nem nyelvsütögetősen. Szerencsére a só ebben nincs túltolva és mintha egy pici ecet is lenne benne, ami javít a (paprikás) ízhatáson. Megkóstoltattam két kollégámmal is ne csak én finnyáskodjak, írom a véleményüket (sic): "Ez olyan mint a paradicsomszósz csípősen." (K.Z.). "A múltkori Jolokiás szósz legalább zsibbasztott" (P.M.). Erre ugyanazt tudom mondani, mint az előzőre. Amelyik étel bírja a paradicsomot és a csípősett, abba érdemes beletenni, de önmagában elég kiábrándító. 

Összességében vegyes benyomásaim lettek a kóstoló után. Volt egy kiváló savanyúság, egy erős középosztálybeli gyümölcsös és két chilis szósz. Direkt nem írtam chiliszószt, hanem chiliset. Mert ezek nem chiliszószok voltak. Nem a paprika dominált bennük, hanem a paradicsom. Javaslom a gyártónak, hogy ha folytatja a gyártást, akkor próbáljon meg egy termékfejlesztést a paprika irányába. A paradicsom meg maradjon meg ketchupnak. Biztos sokak elégedettsége fog nőni! 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr9815416836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása