HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Attila csiliszósz (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (1) BBQ szósz (9) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (8) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (2) Buzásné Kata (2) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (12) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (1) chilistván (1) chiliszósz (4) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (14) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (4) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) Eros (1) étel (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (3) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) fűszerek (17) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (3) habanero (21) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) habenero (9) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (2) IPA (1) Ipolytölgyes (1) jala-fala (1) Jalapeno (13) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) karchili (4) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (3) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (2) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (3) Olchili (1) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (6) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (3) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Tiny Monster (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (1) ültetés (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresi Chilifarm (1) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2020.01.16. 10:43 bratya

Nyúl Yorki vérnyulak

Címkék: Nyúl nyúli tüzes chili HunHot2019 Lila hegy Füstös nyúl nyúliak kedvence Józandűlő vegyes nyuszi varázs world hot sauce awards

Mielőtt bárki is egy harmadosztályú Hollywoodi horrorvígjáték amatőr kritikájára gondolna a címből elmondom, hogy most attól sokkal komolyabb - mondhatnám stílszerűbben: véresen komolyabb - dolog leírásáról lesz szó. Méghozzá Magyarország egyik ismert és elismert chilis kistermelőjének a készítményeit fogom bemutatni. 

A Nyúli Tüzes Chiliről már korábban írtam, az azóta eltelt időben újabb termékekkel jelentek meg a piacon, újabb fajtákat vontak be a termelésbe, továbbá versenyeken is sikeresen mérették meg magukat, készítményeiket.  

A termékek kiszerelése gyakorlatilag egységes. 50 ml-es szűk nyakú, csatos üvegben kaphatóak. Ez egy hihetetlenül dekoratív és piacilag figyelemfelkető csomagolás. Nincs is ezzel semmi gond, amíg egy szósz nem túl sűrű. Addig nagyon szépen és óvatosan lehet adagolni a benne lévő terméket. Sűrűbb - krémesebb - állagú készítménynél, azonban segédeszközöket, vagy trükköket kell bevetni, különösen amikor már az üveg feneke környékén járunk a fogyasztásban. Szerencsére ilyennel csak egy esetben találkoztam. Ha mégis sűrűbb egy szósz, akkor célravezetőbb a szélesszájú un. konzervesüveg. További előnye ennek a kis csatos üvegnek, hogyha kiürül akkor újrahasznosítható: kreatív-hobbi rajongók szeretik az ilyet, de ajándékötletnek egy pici üveg chilis pálinka sem rossz. (1 db pl. madárszem chili az üvegbe, majd felönteni bármilyen pálinkával.) Ami viszont hátránya és én is megtapasztaltam. A csatos kupakra óhatatlanul is tapad az üvegben lévő szószból, ami nyitás után, ha befelé fordul összekeni az üveget kívülről. Ha nem figyelek, az összekeni a kezemet, ami összekenheti a ruhámat, véletlenül beledörzsölhetem a szemembe stb. Amíg erre nem jöttem rá, jártam kellemetlenül. Nem is tudom mi lehetne a megoldás ennek kiküszöbölésére. Talán figyelmeztetni minden vevőt erre? Ez milyen kellemetlen... Vagy változtatni csavaros nyakas üvegre? Esetleg. De ha már ezt szokták meg a vevők? Nem tudom. Ennyire nem vagyok okos. 

Az üvegek címkéje egységes, látszik hogy azonos termékcsaládról van szó. A frontoldalon a cég neve és a logó, a hátoldalon a kötelező információk, a méretéhez képest elég jól olvashatóan. 

De a lényeg, ami benne van, így inkább nézzük azt! 

73399763_2685046261557403_7966766040287805440_o.jpg

A Lila-hegy ajándéka: Elsőre - de nem először - egy gyümölcsös készítményt kóstolok. A termékkel az idei évben nevezett a gyártó a HunHot-on és - megérdemelten - az előkelő második helyezést el is érték vele. Alapja szőlő és körte, színéből feltételezem vörös szőlőfajta. Az aromáját is a szőlő (otelló?) határozza meg, de megfelelő mennyiségű édességet és egyedi aromát kölcsönöz neki a körte. Egyébként ez a két gyümölcs kombinálva leginkább földieperre emlékeztet, de ez abszolút nem probléma. Szerencsére a csípőssége is pont megfelelő, azaz gyümölcsös szószhoz illően nem tolakodó, épphogy csak pikánsan érződik. A savasság és az édesség inkább az utóbbi irányba tolódik el. Sok laikus meg szokott lepődni, hogy mire is jó egy gyümölcsös-csípős termék. Valóban igaz, hogy nem egy megszokott kombináció. Leginkább pikáns sültek kiegészítője lehet. Az édessége miatt erősebben sült és/vagy sózott húsok kiváló kiegészítője lehet, de fanatikusok (mint én is) desszertek, édességek ízesítésére is használhatják. Jómagam nagyon szeretem a gyümölcsös csípős készítményeket túrógombóccal, grízes tésztával, de gyakran zabkásába is löttyintek egy teáskanálnyit. Javaslom mindenkinek. Egy próbát megér, bár ezt a nemes készítményt én mindenképpen kiváló sültek mellé fogom elfogyasztani. 

Hogy a termék autentikusságát kiemeljem Nyúl környékén (a Sokorói-dombság lejtőin) valamikor jelentős szőlő- és bortermelés folyt, így ez a gyümölcs külön helyi értékké teszi a chiliszószt. A legjobb termőterületek a település melletti Lila-hegyen voltak. Nyúlon egyébként egy kevésbé ismert, de 10 évvel ezelőtti felújítása óta csodaszép pincesor is található, mely a Pannonhalmai és a Sokorói borvidék borainak a tárolását szolgálta két évszázadon át. 

 

Nyúli havasok: Fehér chilik, fehér paradicsomok képezik az alapot, melyet só és fehérborecet fűszerez. Elég minimalista összeállítás, de nem is várunk el egy egész fűszerboltot egy kis üvegcsében. A készítmény ha nem is  teljesen fehér, de szépen közelít hozzá, leginkább a csontszínű és a halványsárga keveréke. Textúrája és sűrűsége pont megfelelő, nem folyik, de nem is kell ütögetni az üveg fenekét. Illatában határozottan erőspaprikás, bár még a maró hatás elmarad. Azért a paradicsom aromája sem marad ki, bár ez leginkább a zöldparadicsomra emlékeztet. Erejében kőkeményen chilis. Még ha nem az extrém szinten, de akkor is a felső kategóriába sorolható ereje alapján. Egyértelműen készételek ízesítésére javaslom, különösen azért, mert van egy pici kesernyés fanyarsága. Ezt lehet, hogy egy picit több ecet (hagyományos ecet) segítségével lehet finomítani, ami többet kiemel a paprikafajták alapízein. A világos színe előny, mivel alkalmassá teszi olyan ételek készítésére is, ahol a hagyományos piros szín hanyagolandó, mint pl. egyes salátadresszingek. 

Egyébként a termék neve ismét a gyártó lokálpatriotizmusát dícséri. A Sokorói-dombság nyúlványait nevezik a helyiek népiesen Nyúli Havasoknak, melyek legmagasabb pontja 312 m. Innen csodálatos kilátás nyílik a Kisalföldre, valamint a kilátóból a környező tájakra, sőt tiszta időben az Alpokaljára is.  A dombos területen szinte egyedül áll a nyúli lakóházak felett magasodó dombok tetejénél kezdődő és a Mária-szobornál végződő Szurdik, Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgye.

Forrás: wikipédia

Smoky Rabbit - Füstös nyúl

Az hogy füstös egy szósz nem túlzottan kuriózum a chilitermékek körében. Sokan használnak a készítéskor akár füstölt paprikát, akár füstaromát. Azonban az, hogy ebben aszalt paradicsom van füstölve, az igazi érdekességgé teszi a terméket. A rozsdavörös sima textúrájú szósz illatában egyszerre van meg a Moruga és a Carolina csípőssége, a paprikaillat és a paradicsom, de a füstösség is érződik. Picit olyan chili con carne hatása van. Viszont van egy hibája, amit már korábban említettem. Brutál sűrű, legalábbis nyakas üveghez képest. Nincs ráírva, hogy használat előtt felrázandó, de nem is kell, mert nem lehet felrázni. Ami nem baj. De csöpögtetni sem lehet. Úgy oda bele van gyógyulva az üvegbe. Fejre is állíthatom, mint nagyanyám a jól felvert tojásfehérjés vájdlingot, a cucc akkor is benne marad. Vagy ütögetem az alját mint a kecsaposüvegnek, de akkor félő, hogy egy kisebb civilizáció kiirtására elegendő szószt locsolok az ételbe. 

Szerencsére felmenőink pár millió éve felfedezték az eszközhasználatot, így túlzottan nekem sem okoz problémát a szósz elővarázsolása, mert rendkívül hasznos dolgokat találtam ennek a problémának a megoldására. (Filézőkés, mokkáskanál nyele, stb.). De ezek után beszéljünk az ízéről is. Szerencsére semmi hibát nem találok benne. Azt kapja az ember, amit elvár egy füstös paprikaszósztól. Paprikás, füstös ízvilágot, ahol a füstíz dominál. Érdekes, hogy sok füstös terméket kóstoltam már, de talán ez volt a harmadik, ahol azt mondom, hogy azt éreztem, amit egy füstölt terméktől igazán elvárok - a füst fanyar ízét, paprikával és só nélkül. (Pedig van benne só, de szerencsére nem viszi el az ízét.) Elképzelhetőnek tartom, hogy a paradicsom máshogy veszi fel a füstösséget feldolgozáskor. Egyébként a paprikafajtáknak megfelelően brutál erős. Mindenképpen olyan készételek ízesítésére ajánlom, ahol fontos a füstös aroma a csípősség mellett. Kóstolás után összességében úgy érzem, hogy ez inkább nevezhető krémnek, mint szósznak. A sűrűséget és/vagy a kiszerelést meg majd megoldja a gyártó, de az alapreceptúrán kérem nem változtatni!!! 

Golden Bunny alias Arany Nyuszi

A szósz textúrájában selymes és krémes, színében sötétsárga,  viszont van egy erőteljesebben fanyar paprikaíze, ami akár a Reaper yellowtól is eredhet, valamint a (gondolom színezékként) hozzáadott kurkumától. Lehet egy picit több ecet (hagyományos ételecet) el tudna venni a kesernyésségéből egy kicsit. (Ki is fogom próbálni...) Ételekben nem, de húsokra, pizzára csepegtetve intenzívebben érződik. Márpedig ezt csepegteti az ember, ugyanis nem az a nyelvszaggató erősségű, de azért ütős, erősen médium kategóriájú. És ez nagyon nagy előnye ennek a készítménynek.  Szerintem tökéletes választás elsősorban street food ételekhez. Bármilyen hamburgert, hot-dogot, quesadillát fel tud dobni. 

Vérnyúl

Na ez a gyártó egyik kultikus terméke. Szerintem sok magyar kistermelő ismeri és többeket titkolt irígységgel is tölt el ennek megléte. Két dolog miatt is. Egyrészt ez a szósz a 2018-as HunHot versenyen második helyezést ért el, gyümölcsös kategóriában, másrészt alapja a feketeribizli, amit nagyon kevesen termelnek, holott egy különleges és a jelenleginél nagyobb figyelmet érdemlő gyümölcs lenne. Erről a készítményről nem lehet rosszat írni. Különleges alapanyag, különleges aroma, különleges szín, pikáns-kellemes csípősség, feketeribizlis fanyarsággal és savassággal. Teljesen tökéletes egy-egy nemesebb alapanyagból készített sülthöz, legyen az vadhús, vagy wagyu steak. 

Vegyes nyuszi varázs

Vegyes nyuszi, mert ebben többféle gyümölcs is van, méghozzá ribizli (piros), málna és alma. Két kurrens és egy kommerszebb gyümi, némi szegfűszeggel fűszerezve. Olyan van itt minden, mint a búcsúban feelingem támadt. Vajon ebből mi jöhet ki? Például egy kiváló chiliszósz. Kata nagyon rá tud érezni a gyümölcsökre, nem hiába nőből van. A gyümölcsök, az édességek készítésében azért még mindig a szebbik nem képviselői járnak elöl a tapasztalataim szerint. Neve alapján egy kommerszebb terméket sejtene az ember (mint a vegyes vágott savanyúságnál), de nem az. Egy igazi minőségi cucc minden tekintetben. Mind illatában, mind aromájában dominál a ribizli, savanykás-fanyar ízével, később jövő leheletnyi csípősségével. (Kíváncsi lennék rá milyen alma került bele. Netán az a lapos borízű, amit még gyerekként nem is olyan ritkán tudtunk lopni bicajozás közben, ha megéheztünk, mert elterjedt volt?) A fűszerként hozzáadott szegfűszeg éppen csak érződik. Elég nehéz rangsort felállítani a Nyúli Tüzes Chili gyümölcsös szószai között, mert a dobogó legfelső fokára kívánkoznak mindannyian. Felhasználhatósága szerintem univerzális: édességekhez, sültekhez kiváló. (Én mondjuk magában eszegetem itt az irodám magányában. Ez mindent elmond...) 

Nyúliak kedvence

Nyúlon ezt szeretik? Akkor a nyúliak nem szívbajosak, mert ez a szósz nem tartalmaz mást, mint Carolina Reaper és Chocolate Scorpion chiliket. Na és balzsamecetet meg sót. Érdekes a színe. Igazi piros szín, mint egy jóféle őrölt fűszerpaprikánál. Mintha nem is lenne benne csoki chili. De ez a látvány nagyon nyugtatja a szemem. Sűrűségre tökéletesen megfelelő, illatra pedig tömény brutálcsípős paprika, amit a kóstolás is megerősít. Igazi nyelvzsibbasztó őrület. Mondanám, hogy alapízét a hagyományos ecet nagyban javítaná, de nem mondom, mert ezt senki nem fogja magában fogyasztani. Ezt molekuláris mennyiségben adagoljuk ételekhez, azoknak viszont nagyon oda fog verni. Szerintem egy átlag háztartás egy éves igényét fedezi egy üveg tartalma. Vigyázz mélyvíz! Csak úszóknak! 

A Nyúli tűz

A 2019-es Fiery Food Challenge versenyen 3. helyezést ért el Hot Sauce: Ultra Hot Pepper  kategóriában. Ezt büszkén hirdeti egy ezüst színű matrica az üveg nyakán. Szóval valahol, valamit már tudott ez a cucc. Tartalmában majdhogynem a szokásos. Carolina Reaper (füstölve), Chocolate Scorpion, paradicsom, zöldfűszerek, balzsamecet (Szent BUSZESZ gyere le a földre....) és só. Szép barnásvörös színe van. Egy leheletnyit sűrű, de némi pöckölés és rázogatás után azért kijön az üvegből. (Kérem nem félreérteni.) Illatában markánsan, de nem bántóan érződik a füstösség. De a lényeg az íze. Szerencsére ízében is kellemesen füstös és ecetes. Valahogy ehhez a termékhez passzol a balzsamecet, vagy a mennyiség lett jól eltalálva. A paradicsom sokat finomít az erősségen. Hiába a Reaper ez csak - és szerencsére - középkategóriás erősségében. De nem is kell durvább. Nem a csípősség az erőssége, hanem az íze, ami kiváló. Abszolút úgy érzem, hogy megérdemelte a díjat amit kapott. Merem ajánlani kis mennyiségben sültekhez, chilis babhoz, vagy akár magyaros készételekbe a füstösség miatt. 

Nyúlminátor 

Valami pusztítónak kellene lennie. Tartalmát megnézve majdnem ugyanaz, mint az előző. Füstölt extrém csípős kategóriájú chilik, paradicsom, balzsamecet krém, só. Illatában is hasonló. Színében talán egy picit élénkebb piros, mint barnás. Meg egy picit hígabb. Ízében viszont nem nagyon érződik csak a füstölt paprika. Csípősségre is nagyjából ugyanaz. Sem a sót, sem a balzsamecetet nem érzem. Az előbbi nem is hiányzik, az utóbbi is csak kevésbé. Egyébként egy frankó füstös erős szósz. Nincs is ezzel baj. Ugyanúgy univerzális a felhasználhatósága, mint az előzőnek, bár mivel ebben még ecetesség sem érződik, szerintem ez kolbászkészítéshez is alkalmas. 

Józandűlő mámora

Nem igazán sikerült kideríteni a név eredetét, de Nyúlon van egy Józandűlő nevű utca. Feltételezhetően ott jártak fel a szölőskertekbe (még józanon). Vissza már nem biztos hogy ott jöttek... Ennyit a helytörténetkutatásról. A szósz ismét egy gyümölcsös készítmény. Összetevői sárgadinnye, málna, cukor, rum, füstölt (?!) White Habanero, fahéj. Nem igazán értem, hogy gyümölcsös készítménybe minek füstölt chili, de legyen. A szósz egyébként egy nagyon kellemes illatú (gyümölcs és fahéj), megfelelő sűrűségű, picit barnás cucc. Az eddigiekhez képest meglehetősen és szokatlanul édes. Kicist érződik benne a fahéj a rum és az óvatosan hozzáadott chili is. Három dolog viszont nem sejlik fel: sárgadinnye, málna és füstölt chili. Inkább alma, körte, vagy birs íze van. Amihez ajánlom: cukrossága miatt erősebben sózott, pácolt sültekhez, vagy édességekhez. Ez egy pici csalódást okozott nekem az előzőekhez képest. 

Nyúl-York

Így nevezik a helyiek a településüket viccesebb kedvükben, valamint így nevezték el Katáék az egyik szószukat, mely a World Hot Sauce Awards-on 2019-ben második helyezést ért el az ultra hot kategóriáben, ami valljuk be nem kis dicsőség. Hogy mit is várunk el egy ilyen szósztól? Először is csípjen rendesen (ultra hot...), másodszor adja vissza a paprika ízét, ne csak a csípősség domináljon. Ezt szerencsére sikerült is összehoznia a gyártónak. A hozzáadott fajták az alábbiak: Chocolate Scorpion és Apocalypse Chocolate, az előbbi kisség megfüstölve. (De jó is, hogy nincs benne Carolina......) És a szokásosak: balzsamecet, só, paradicsom és fűszerek. Színe és textúrája megfelelő, mint ahogy az illata is egy nemesebb termékre emlékeztet. Ízében megfelelően érződik a paprika, mint ahogy a füstösség is. Jó nagyon, de nem találom a gyártó többi termékétől kiugróan jobbnak. Feltételezem, ha több terméket is beküldenek párhuzamosan a versenyre a termékcsaládból, akkor a zsűritagok övsömörösre vakarták volna magukat a helyezések kiosztásánál, mert a fentebb kóstoltak sem rosszabbak. Ettől függetlenül ezt is dícséret illeti. 

Savanyúúúúú

Ha valaki nem jött volna rá, akkor elmondom, hogy ez egy chili savanyúság. Nem sorolom fel, hogy milyen paprikákból készült, mert szerintem majdnem minden benne van, amit Kata termel. A savanyúság egyébként - a Jalapenon kívül - általában olyan papreszokból szokott készülni, amit valamiért nem dolgoznak fel másba, esetleg szezon végén nem érik be rendesen. A paprikákon kívül még "bolti" savanyúságtartósítót és szőlőborecetet is tartalmaz. Aki ismeri a chilik világát azt tudhatja, hogy egy ilyen paprika savanyúságként hatványozottan tud csípni. És nem csak elsőre. Ergo egy cayenne savanyúság is oda tud ütni az embernek. Ezek itt előttem az üvegben pedig 20-40-szer csípősebbek is lehetnek. Nem fogom két pofára tömni, mint egy Jalapenot. A paprikák egyébként elég szépen fel vannak dolgozva, leszárazva, felvágva, félbevágva. Állaguk közepesen roppanós. A felöntőlé erősen ecetes (nagyon érződik a fehérborecet és nem előnyére) és marha erős. Ez olyan vetélkedős cucc is lehetne: Maradj talpon! Illetve csípősevő versenyeken is megállná a helyét. Másnap meg maradj ülve; bár szerintem ennek fogyasztása után nem igazán áll fel bárki is könnyen porcelánról. Hú! Jó cucc, de nagyon óvatosan vele. 

A savanyúságok esetében saját, illetve közvetett tapasztalataimat szeretném most elmondani. A savanyított zöldségek Magyarországon népeledelnek számítanak. Elkészítésük olcsó, és a téli friss gyümölcs és zöldségszegény időszakban jelentős vitamin, rost és ásványianyag forrást jelenthetnek. Tapasztalat, hogy a csípősség lényegesen intenzívebben érződik egy savanyúságban, mint mondjuk szószban, vagy örleményben. És a hatásuk is más. Lényegesen fel tudják gyorsítani az emésztést. Mai kényelmes világunkban, amikor keveset mozgunk, nagyon sokan küszködnek székrekedéssel, miáltal kialakul a belekben egy pangó széklet, mely hosszabb távon súlyos betegségekhez (gyulladás, bélelzáródás, bélperforáció, hosszabb távon emésztőszervi daganatok kialakusa) vezethet. Ennek elkerülésére nagyon fontos lenne a rostban gazdag táplálkozás és a rendszeres mozgás. Ez azonban sokszor nem valósítható meg. Ilyenkor segíthet a csípős ételek, többek között a csípős savanyúságok fogyasztása, melyek a bélfalon található receptorokat erősebb perisztaltikus mozgásra ösztönzik. Ha valaki nem szereti, vagy nem bírja a túlzottan erős savanyúságokat, akkor meg lehet próbálni, hogy ezekből egy keveset bármilyen nem csípős termékhez (uborka, csalamádé stb.) hozzákever (lehetőleg kevés felöntőlével) és pár nap hűtőben történő tárolás után fogyasztja. Természetesen a saját készítésű a legjobb. Szerencsére már elég sok lehetőség van bármilyen csípős paprika beszerzésére, legyen az hegyes erős, jalapeno, vagy akár habanero. 

Összességében elmondhatom, hogy rendkívül kiváló termékeket kóstoltam, melyek valóban megérdemlik azokat a helyezéseket, melyeket hazai és nemzetközi versenyeken szereztek. 

A gyümölcsös szószók mindegyike egyedi és magas minőségű, köszönhető a kuriózumnak mondható alapanyagoknak és a - szerintem - kíméletes feldolgozásnak. Talán a Józandűlő mámora nem azt adja vissza amit várnánk tőle, de az is egyedi a maga nemében. 

A chiliszsószok esetében szintén kiváló termékeket kóstoltam, de a végére az egyhangúság érzése fogott el. A Nyúliak kedvencén kívül volt öt szósz. Mind füstös volt. Olyan érzésem lett, mintha az előbb már ezt a szószt kóstoltam volna, holott nem az volt a tesztalany, hanem egy másik. Mindössze nüanysznyi különbségek voltak közöttük, színben, ecetességben, csípősségben. Lehet egyik-másik termék esetében meg kellene próbálni a "füstelhagyást" is, akár csak próbaképpen. 

Továbbá javasolnám, hogy próbálják meg az "egyéb" eceteket hagyományos ételecettel felcserélni és egy kontrollcsoportal vaktesztként megkóstoltatni. Kíváncsi lennék a válaszokra! Mivel a gyártónak nagyon jó érzéke van a szószok receptúrájának az összeállítására szívesen kóstolnék az idei szezon végén egy közepesen csípős édes-savanyú szószt, valamint egy vegyes vágott savanyúságot is természetesen az általuk termesztett fajták felhasználásával! 

Egyébként gratulálok a Nyúli Tüzes Chilinek! Csak így tovább! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2115400652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.