HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (1) Aka (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Attila csiliszósz (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (11) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (11) Betyár (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) Bővíz Marcell (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (3) chilichill (1) chiliesszencia (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) Eros (1) étel (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (3) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (17) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (22) Habanero (3) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (2) IPA (1) Ipolytölgyes (1) jala-fala (1) Jalapeno (14) jalapeno (5) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (4) Kardos István (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Medvepuszi (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (2) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (4) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) plaier róbert (1) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) Rábacsécsény (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) St Habakukk (1) sunrise scorpion (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) Szuchili (1) Tabasco (2) tabasco (2) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (1) ültetés (1) Várady Chili (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (2) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2019.11.09. 19:16 bratya

Csípős harcosok kissé spiccesen

Címkék: chili warriors Tipsy Grill Smoked Szósz: Tipsy Hot BBQ Classic szósz Tipsy Williams szósz

Idén debütált az orosházi Chili Warriors vállalkozás,melyet két jóbarát - Séllei Ferenc és Vincze Attila - alapított. Ők ketten már egy ideje szemezgettek a chilivel, kisebb tételben próbálkoztak is a termesztéssel és feldolgozással, de idén - Merjünk nagyot álmodni címszóval - bele is vágtak. 

A napokban került hozzám néhány termékük kóstolásra és mivel rendkívül jó tapasztalataim lettek, ezért úgy döntöttem, hogy ezeket meg is írom, mivel ezek a készítmények megérdemlik a dicsérő szavakat. 

Mostani blogbejegyzésemben 4 terméküket kívánom bemutatni, három szószt és egy krémet. 

74342707_2369069513423188_8221586600283340800_n_1.jpg

A szószok egységesen 100 ml-es kiszerelésben kerülnek forgalmazásba szögletes "nyakas" üvegben. A nyakfólia manapság már alapkövetelmény; természetesen itt sem marad el. A frontcímkék figyelemfelkeltőek, kontrasztjuk jó, tartalmazzák az adott készítmény főbb irányvonalát. A hátoldalán található címkén minden hatóságilag előírt és egyéb információs adat megtalálható, meglehetősen jó olvashatósággal. 

Az üvegekben nyakszűkítő dugó nem található. Ezt lehet, hogy valaki hiányosságnak véli, de ha egy szósz megfelelő állagú - és mint itt később ki is derül, hogy az - akkor erre nincs is szükség. 

A krém 40 ml-es "konzerves" üvegben van. Ez tökéletesen megfelelő méretű és egy szósz adagolásához kiváló. A felirat kontrasztja ezen is megfelelő, bár a kötelező tartalmi elemek kissé nehezen olvashatók. Természetesen ez nem az alkotók hibája - ekkora helyen nem lehet feltüntetni mindent, ami hatóságilag előírás. De szerintem ez utóbbi tény nem fogja érdemben befolyásolni a fogyasztókat.

A Tipsy készítmények egyébként nagyon igényes fa díszdobozos csomagolású kollekcióban is kaphatók. Közeleg a karácsony, így ajándékötletnek is kiválóak! 

75492440_413407959597190_4148123244618055680_n.jpg

És akkor nézzük a konkrét termékeket! 

Tipsy Grill Smoked Szósz: Egyszóval grillezzünk. Egy olyan termék, amit Magyarországon klasszikusan grill mellé ajánlanak. Ez a grill lehet faszénparázson, gázlángon grillserpenyőben elkészült, tárcsán sütött hús és/vagy zöldség. Szóval úgy majdnem minden. Ugyanis kis hazánkban majdnem minden grillnek számít, ami nem panírban sütött hús. Ezt a faramuci értékelési helyzetet még tisztába kell tenni a hazai fogyasztók előtt,azonban addig is alkalmazkodni kell hozzájuk. A készítmény eléggé összetett, van benne paradicsom, barnacukor, worchester szósz, almaecet, szójaszósz, citromlé,balzsamecet, vöröshagyma, fokhagyma, mustármag, őrölt paprika, whiskey, étolaj, só, jolokia chili paprika, természetes füst aroma (smoked!!!), bors, kerti zöldfűszerek és Nabenzoát (nagyon helyesen - szerk.). Szóval van benne minden, mint a búcsúban. De mi magyarok ezt szeretjük. Nem vagyunk egy íznél leragadva. A szósz állaga megfelelően sűrű, színe rozsdavöröses, barnás, enyhén "csipkézett" a fűszerek miatt. Illata összetett, nem dominál semmi benne. A füstösség minimális, de még éppen érezhető. Ízében gyakorlatilag megvan minden, ami egy igazi sülthúsból mesterművet varázsol, legyen az édesség, savanykásság, fűszerezettség, vagy füstösség. Én úgy vélem, hogy bármilyen sülthöz, vagy sült egytálételhez kiváló. Ezt a lécet nehéz lesz másnak is átugrani. 

Tipsy Hot BBQ Classic szósz: Tehát BBQ szósz. Egy viszonylag ismeretlen dolog a köztudatban Magyarországon. Illetve pontosításra szoruló fogalom. Az igazi BBQ egy viszonylag hideg füstön órákon át sült hús, ami szaftossága megőrzése mellet kap egy kiváló füstös ízt. Olyan, mintha egy füstölt sonka lenne megsütve, de mégsem száradt ki. Nehéz elmagyarázni. A köztudatban a BBQ szósz füstös, de valójában nem az, mert egy füstös húshoz (amiben benne van a füst eleve) adjuk fűszerként. Itt az ízek maximális kombinációjának kell érződnie, a fűszerekkel, a savanykássággal, az édességgel együtt. Így kapjuk meg azt a tökéletes összhangot amit a BBQ adhat. Ez a termék sem szűkölködik alapanyagokban. Egyébként tartalmában nem sokban különbözik az előzőtől, egy-két összetevőben azért eltér, illetve az alapanyagok aránya is teljesen más. Színében barnásvörös, illatában olyan igazi BBQ feelingje van. (Nem nagyon lehet mihez hasonlítani.) Íze rendkívül összetett, az édes, a savanyú és a fűszeres aromák is megjelennek natúr kóstoláskor, de húsok mellett is. Szerencsére a csípősséggel pont a közepébe találtak a céltáblának: megfelelően érezhető, de mégsem túlzott. Igazi értéke valódi smokerben elkészült húsok fűszereként érvényesül, de bármilyen más sültek mellé kiváló. Ismét egy nagy respect a gyártónak. 

Tipsy Williams szósz: Egy gyümölcsös chiliszósz körtéből. Méghozzá Vilmoskörtéből. Igen! Abból, ami a híres körtepálinkának is az alapja. És most itt meg is állnék egy pillanatra. Tapasztalataim szerint vannak olyan gyümölcsfajták, amik frissen fogyasztva nagyon karakteres ízűek, azonban feldolgozás során az aromáikat részben, vagy egészben elvesztik. Ha mégis sikerül megőrizni ezeket, akkor az elsődlegesen a kíméletes és szakszerű feldolgozásnak köszönhetőek. Egyik ilyen gyümölcs a körte. Hiába van különleges aromája, feldolgozva ebből sokszor nem is érződik semmi, legyen az kompót, lekvár vagy Márton napi liba mellé felszolgált szósz. Szóval a Chili Warriors egy nem mindennapi feladatra vállalkozott, amikor körtés chiliszósz készítésébe fogott, de szerencsére nagyon jó kimenetet sikerült összehozniuk. Ami egyből meglepett, hogy sikerült megőrizni a körte eredeti színét, mivel ennek a gyümölcsnek az is jellegzetessége, hogy levegőn pillanatok alatt barnul, oxidálódik, de ez ennél a terméknél nem jelentkezett. Illata gyümölcsös, picit olyan almás-körtés, de ezek végül is szinte testvérek. A textúrája hihetetlenül sima, lágy; sűrűségre pedig ideális. Az üvegből szépen tölthető, azaz nem túlzottan folyós, de viszkózus is annyira, hogy nem marad az üvegben egy csepp sem, ami veszendőbe menne. Ízében sikerült a körte jegyeit megőrizni, ami nem kis szó. Határozottan meg lehet az almától különböztetni. Szerencsére a csípőssége is az amit én szeretek egy gyümölcsös chiliszószban, tehát visszafogottan érezhető. Úgy vélem ez egy elég univerzális készítmény. Felhasználható pikáns sültek mellé, de édességekben is megállja a helyét. Amit viszont minden kapszaicinfüggőnek ajánlanék: ha gyümölcslevest eszik, egy mokkáskanál Tipsy Williams szósszal bolondítsa meg!!!

Madame Jeanette krém: Itt most megállok egy percre. Mi is a különbség a szósz és a krém között a chilis szakzsargonban? A szósz általában egy sokkal simább, lágyabb állagú, gyakran fűszerezett, több összetevőt tartalmazó készítmény. A krém jellemzően darabosabb, kevesebb összetevőt (általában csak só és esetleg minimális savanyítóanyag) tartalmazó termék. Nagyon leegyszerűsítve darált paprika, mint az Erős Pista, de a piaci nénik által újrahasznosított befőttes üvegben árult "pritamin" is lényegében krém. A magyar chili "hőskorában" (ami úgy 4-6 évvel ezelőtt volt.....) szinte minden kistermelő készített chilikrémet, ami jellemzően darált paprikából és 10-20 % közötti sóból állt. Hogy felfőzték, vagy sem, az részletkérdés, mivel az ízén és az állagán az jelentősen nem változtatott. Az utóbbi években úgy érzem, hogy a krém kategória egy picit - talán méltatlanul - visszaszorult. Szerencsére a Chili Warriors látott benne fantáziát és elkészítette a Madame Jeanette krémet, aminek az alapja - mily meglepő - a Madame Jeanette chli, ami egy kellemesen citrusos egyéni ízvilágú, közepesen csípős paprika. Évekkel ezelőtt nekem is volt pár tő, nem is tudom miért nem termesztettem később. A krém feldolgozás közben megőrizte élénksárga színét, és csodálatos citrusos-gyümölcsös illatát. (Felbontás után egyébként minden készítmény kismértékben megváltoztathatja a színét az oxidáció miatt. Ettől nem kell megijedni, az élvezeti értékéből nem von le semmit. Hűtőben és/vagy sötétben történő tárolással ez az egyébként természetes folyamat lassítható - szerk.) A krém íze valami fantasztikus, tökéletes Madame Jeanettt aromájú, azaz a savasságot a paprika citrusossága adja. Szerencsére sót sem tartalmaz sokat, így adagolásánál ezt nem igazán kell figyelembe venni. Amit egy mondatban össze tudnék foglalni: ez a krém maga a konzervált friss paprika. Bármilyen étel ízesítésére tudom ajánlani, de egy húsleves nem kívánhat ettől jobbat, az biztos. 

Bár a gyártó a hazai piacon még újoncnak mondható, de mégis olyan magas minőségű termékekkel rukkolt elő, melyek versenybe szállhatnak a szakma nagyhírű  termelőivel, de akár hazai, akár nemzetközi versenyeken is megállnák helyüket. Nagy öröm volt számomra, hogy ilyen magas minőségű készítményeket kóstolhattam. Ami számomra a legmeglepőbb volt, az a Madame Jeanette krém hihetetlenül autentikus aromáit tükröző és magas minőségű mivolta. Javaslom a gyártónak, hogy ezt a receptúrát meghagyva próbáljon meg egy ebből származtatott szószt is elkészíteni, mivel ezzel az ízhatással kategóriáján belül szerintem az ország egyik legjobb közepes csípősségű termékét tudja elkészíteni. Ha valaki felső kategóriás termékeket akar kóstolni, akkor keresse a Chili Warriors termékeit. 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr9515297696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása