HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) Paprikamag (1) paprikamag (5) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2019.07.17. 07:54 bratya

Mennyibe kerüljön a jalapeno?

Címkék: c Jalapeno

"- Józsi bácsi, a disznó mennyit fog fialni?!

- Mennyi a terv, elvtárs?

− 14!

- Ezt megmondták a disznónak is? Azé’ jobb, ha maga beszél vele, mégiscsak egy szinten vannak..."

Hofi Géza gondolatai jutottak eszembe minap, amikor is fellángolt egy vitafórum egy chilis közösségi oldalon a jalapeno paprika áráról. Van több termelő is, aki ez eddigitől eltérve 25-30 %-al olcsóbban kínálja a jalapeno paprikát. Egyesek nem kevés érzelmi túlfűtöttséggel kommenteltek és szentségeltek beharangozva a hazai kistermelők halálát. Én nem nagyon írogattam hozzá, de átgondoltam a helyzetet és úgy döntöttem itt írom meg szubjektív véleményemet. 

dscf0494_1.JPG

Fotó: gyulaicsili blog

A hazai üzletszerű chilitermesztés 6-8 éve kezdődött, bár akkor még két kezemen meg tudtam számolni, hány kistermelő létezik, Volt aki mindössze 30 tő paprikával indított a későbbi világhír felé. Az elkövetkező években egyre többen kedvet kaptak a termelés és feldolgozás iránt, így a kistermelők száma kb. 50-100 közöttire duzzadt. A folyamat mellett a fogyasztás is erősödött, melyhez a kistermelők egyre gyakoribb médiaszereplései is hozzájárultak. Az újabb szereplők között megjelentek azok is, akik csak a meggazdagodást látják a chilitermesztésben, a mögöttes feladatokat és a piaci trendeket nem. 

A megugrott kínálattal azonban nem jelent meg párhuzamosan azonos mértékű kereslet. Ennek több oka is van, melyek szerintem az alábbiak: 

1: A kistermelői termékek viszonylag drágák a mainstream hipermarketes cuccokhoz képest, így alacsonyabb jövedelműek a felvevőpiac kis szegmensét jelenthetik. Az más kérdés, hogy a minőség kategóriákkal magasabb, de ha valamire nem jut, akkor lehet a világ legjobb terméke, akkor sem tudják sokan megvenni. 

2: Az idétlen és érthetetlen értékesítési szabályok miatt korlátozottan tudnak a kistermelők eljutni egy-egy rendezvényre, piacra. 

3: Magas a területi egyenetlenség a kistermelők eloszlásában. Képzeletbeli térképen láthatjuk, hogy Debrecen, Győr, Dunakanyar  és a főváros környéke hemzseg a kistermelőktől, míg pl. Kecskemét vagy Szeged esetében ez meglehetősen szegényes. (A főváros és Dunakanyar érthető, mivel Budapesten és Pest megyében él az ország lakosságának negyede.) Szubjektív véleményem szerint egyes mikrorégiókban kezd a piac telítetté válni. 

4: A magyar emberek kevésbé fogékonyak az új iránt, sokszor bizalmatlanok új termékekkel szemben. Ez különösen a déli-keleti végeken, kisebb településeken, valamint az alacsonyabb iskolázottságúak és idősebbek között jellemző. 

Láthatjuk hogy a keresletet több tényező is korlátozza, így a gombamód szaporodó ős- és/vagy kistermelők egy része látván egy jobb termést, megpróbálja frissen eladni a paprikáit, melyekre egy bizonyos szegmensben van kereslet. Vannak kísérletező kedvű fogyasztók, akik saját ízlésviláguk szerint akarnak szószokat készíteni, de alapanyagra van szükségük, mert helyük, idejük, hozzáértésük, vagy ezek végtelen permutációja hiányzik ahhoz hogy maguknak megtermeljék a chilit, így kénytelenek azt megvásárolni frissen. A házi készítésben egyébként a magyarok élen járnak. Szerintem a 30+ korosztály számára genetikailag kódolva van a szocialista hiánygazdaságból megmaradt ösztön: amit nem tudsz a gyárból hazalopni, azt otthon kell előállítanod....

A viccet félretéve, mennyire lehet lemenni a piacgazdaságban a chilipaprikák árával. Elvileg bármennyire, de hogy ez mennyire gazdaságos egy-egy termelőnek, az egyéni körülmények, adottságok kérdése, ezt szerintem nem lehet uniformizálni. 

Hogy a jalapeno paprika 1300-1500 Ft-os kilónkénti ára alacsony, vagy sem, az szubjektív megítélés kérdése. Az országunk alacsonyabb átlagjövedelmű területein kétségtelen, hogy egy jellemzően savanyításra használt (tudom nem csak arra jó) paprikáért többet adjanak nonszensz lenne, még akkor is, ha ez nem a kommersz hegyes erős. Ugyanez a termék a fővárosban, vagy környékén lényegesen magasabb áron értékesíthető. Egy példát saját ismeretségi körömből is tudok említeni. Vagy egy nem kevés üzleti érzékkel megáldott ismerősöm, aki a Békés megyében 4.000 Ft-ért vett 50 fokos barackpálinkát a fővárosi munkahelyén 10.000 Ft/L áron értékesíti. Feltételezem a 13. kerületben alacsonyabb a kiskertek és pálinkafőzdék lakosságszámra viszonyított mennyisége, mint vidéken, nem beszélve a felvevőpiac jövedelmi viszonyairól.

Hogy meddig lehet lemenni az árban? Elvileg a végtelenségig, gyakorlatilag tartósan a termelői gazdaságosság mértékéig. Azért mondom, hogy tartósan, mert alkalmanként előfordulhat nyomottabb ár is, pl. ha valakinek szezon végén marad fölöslege, amit már nem akar, vagy tud feldolgozni, azt eladhatja alacsonyabb áron is. Ezt még mindig jobb megoldásnak találom, mint a megsemmisítést. De ezek csak szigetszerűen előforduló esetek, általánossá biztos nem válnak. 

Én úgy vélem, hogy azok a kistermelők - és szerencsére azok vannak többen - akik szívvel-lélekkel, elhivatottsággal végzik a munkájukat, azoknak nem kell félni a megjelent tömegtermelői konkurenciától. A legfontosabb, hogy minél több paprikát dolgozzanak fel, mivel a hozzáadott érték után várható nyereség hatványozottan fog megjelenni.

A partizánok fenyegetésit pedig figyelmen kívül lehet hagyni, mivel a piac öntisztító szerepe meg fog jelenni a következő 2-3 évben, a fogyasztók pedig igenis keresik a kiváló magyar kistermelői termékeket. 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr6514947568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fireside82 2019.11.05. 17:49:13

Mivel ez az én irásomra született meg, így bármikor bárhol leülök veled a csili áráról, helyzetéről beszélgetni, megvitatni.
A békési termelőket megértem ha szíveden viseled, mert földid.
De vagy direkt látod rosszul vagy lehunyt szemmel jársz!

bratya 2019.11.09. 16:46:52

@Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott(?) ára miatt. Majd egyre többen elkezdték ezen az áron értékesíteni és a vihar is elmúlt. A szezon második felére egyéb - kurrensebb - paprikákat is lehetett már az elmúlt évekétől szignifikánsan olcsóbban kapni, gondolok a habanero, jolokia, vagy moruga változatokra. Véleményem szerint még 2-3 év és gyakori lesz a 7-800 Ft/kg fogyasztói árú jalapeno is.
süti beállítások módosítása