HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) Habanero (4) habanero (23) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) Jalapeno (17) jalapeno (7) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2018.03.15. 10:00 bratya

Chilifüstölés egyszerűen, házilag

Tudom, hogy most a téma nem igazán aktuális, mert most tavasszal még nincs mit füstölni, de igazándiból még nem késtünk el a magvetéssel (a palántabeszerzésről nem is beszélve), hogy olyan fajtákat is bevonjunk a termesztésbe, melyek a füstölésre kiválóan alkalmasak. És most itt kiemelten beszélek az itthon is egyre népszerűbb jalapeno fajtákról, melyekből akár házi körülmények között is elkészíthetjük a mexikói és részben a tex-mex konyha egyik kultikus fűszerét, a chipotlét, mely nem más mint ennek a fajta terméseinek a meleg füstön szárított változata. 

dscf0497.JPG

Mivel egyre több chilitermesztő rendelkezik komoly BBQ készítésére is alkalmas professzionális smokerrel, így ennek a fűszernek a népszerűsége is megugrott az utóbbi időben. 

Én viszont elsődlegesen azokhoz kívánok szólni, akik nem rendelkeznek ilyen komoly "masinériával", maximum  otthoni eszközökkel, leginkább gondolok egy egyszerű gömbgrillre, mely többféle méretben, változatban és árban beszerezhető kertészeti, barkács, vagy egyéb üzletekben, hipermarketekben. 

 

gombgrill.jpgFotó: obi.hu

Otthoni szükségletre egy ilyen egyszerű szerkezetben is tökéletesen megoldható a füstölés néhány apróság figyelembe vételével. 

Ezek a gömbgrillek alul és felül állítható nyílásokkal vannak ellátva a megfelelő szellőzés érdekében, továbbá jó tulajdonságuk, hogy a hőt - a fedőnek köszönhetően - megtartják, így a füstölés mellett a paprikákat ki is szárítják egy lépésben. 

Mivel alul nyitottak (illetve annak kell lennie a szellőzés miatt) így nem alkalmasak arra, hogy a füstöléshez szánt fűrészport közvetlenül benne helyezzük el, mivel az nemes egyszerűséggel engedve a gravitáció törvényének kiszóródna. Ezért én egy használaton kívüli kis lábast tettem kissé ferdén az aljára, amibe a fűrészport felhalmoztam. 

dscf0493.JPG

Apropó fűrészpor! A füstöléshez keményfának (bükk, tölgy, akác, kőris) a fűrészporát szokták felhasználni, bár a neten lehet már különböző egzotikusabb fafajok (boróka, pekándió) forgácsát is kapni, de szerintem ez is tökéletesen megfelel az autentikus chipotle elkészítéséhez. A fűrészpor általában beszerezhető asztalos, vagy fűrészüzemekből, a lényeg, hogy tiszta és szennyeződésmentes legyen, még véletlenül se tartalmazzon szintetikus anyagokat pl. ragasztót, lakkot, festéket. A felhasználandó szükségletet a lábas és a grillező mérete is meghatározza, mennyiséget nem akarok konkrétan írni, mert én is inkább egyéni tapasztalataimból jöttem rá. Annyit elmondhatok hogy a fenti képen látható kislábast kb. 2/3-ig kellett megtöltenem és ez meleg időben egy adag szárítására és füstölésére megfelelő mennyiség volt. 

Egyébként a füstölésben a legnehezebb számomra a fűrészpor meggyújtása volt. Ha azt hinné az ember, hogy hopp egy-két gyufa és ég (pontosabban izzik, parázslik, füstöl) akkor nagyot téved. Valamiért nem úgy gyullad meg, mint a fa. Ami nekem bevált a begyújtására, az a vékony újságpapír apró laza galacsinokká formálva, majd a tetejére egy kevés fenyőfáról letördelt nagyon vékony és száraz ág a forgácskupac egyik "sarkában". Na ezek elégése a végén biztosított, annyi hőt, hogy a fűrészpor is beizzon. Ez a fenti képen is látható. Többször vittem haza a munkahelyem irodai iratmegsemmisítőjéből papírcsíkokat, azok még a galacsinoknál is jobban égtek. 

Mielőtt még a fűrészport beizzítottam volna, nekiálltam a paprikák előkészítésének. 

dscf0494.JPG

A pirosra érett terméseket megmostam, megtörölgettem, majd hosszirányban bevágtam őket, de a szárukat nem vettem le, mert ez tulajdonképpen összetartja száradás közben a két felet. A magokat nem szedtem ki direkt, ami kipotyogott, azt egy tálban összegyűjtöttem a következő évi magvetéshez. 

dscf0496.JPG

A félben bevágott paprikákat ezt követően a grillrácsra helyeztem a fűrészporos lábas fölé, majd lefedtem a tetővel úgy, hogy némi légrést hagytam az alja és a teteje között. Erre azért volt szükség, mert úgy éreztem, hogy az alsó és felső szellőzőkön keresztül nem minden esetben elég a légáramlás a fűrészpor izzásának a fenntartásához. 

 

dscf0498.JPG

A füstölés teljes ideje nálam általában 6-9 óra volt, ami függött a kinti hőmérséklettől, valamint a légmozgástól. Enyhe szellőben nagyon jól izzott a forgács úgy, hogy nem hűlt a levegő a fedő alatt, erősebb szélben, viszont sokkal kevésbé volt meleg a füst, ergo a füstölés ideje is hosszabb volt. 

Természetesen a füstölés alatt sem ülhetünk a babérjainkon. Én kb. félóránként rá szoktam nézni a készülő chipotléra és többször átforgatom őket, a sütőrács helyzetén is változtatgatok, a fedő alatti légrést is más-más oldalra teszem időnként, de szükség esetén az izzó fűrészport is megpiszkálom. Sőt ezt néha pótolni is kellett, ilyenkor levettem a rácsot óvatosan, majd egy-két marékkal tetem a lábasba, közvetlenül az izzó füstölő részek mellé, így átterjed a friss forgácsra is a parázslás. Ezekre a tevékenységekre nem nagyon lehet konkrét tanácsokat adni, ezek egyéni, pillanatnyi tapasztalásokon alakulnak. 

dscf0524.JPG

Az elkészült füstölt paprikákat egészben, vagy pehelynek összetörve jól zárható konzerves üvegbe tettem el. 

Felhasználni leginkább chilis babhoz, egyéb mexikóis ételekhez szoktam, de gyakran csinálok vele "hamis" füstölt sajtot is. 

Amiben idén változtatni fogok, hogy a gömbgrill sütőrácsára tenni fogok egy fémből készült kb. 8*8 mm-es lyukátmérőjű rostahálót (ami a legtöbb vaskereskedésben beszerezhető), mivel néha egy-egy paprika leesett a rácsról bele a parázsba, de ennek használatával ezt a veszteséget is ki tudom küszöbölni. 

Ha valakinek nincs ilyen gömbgrillje sem, de akad otthon néhány tégla, egy rács és egy fémlemez a tetejére, akkor akár azzal is össze lehet állítani egy kis ideiglenes füstölőt. A folyamat ugyanaz. 

Ha valakinek van egyéb tapasztalata, vagy ötlete a témával kapcsolatban, akkor szívesen veszem, ha kommentben megosztja. 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr2813736982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.03.15. 19:04:29

Mi is megfüstöljük aztán darálás,,,,fincsi

PiszkosFreddy 2018.03.15. 19:10:27

Köszönöm szépen,remek receptúra,remek cikk !

Crip Lee 2018.03.15. 19:46:39

Halat fustolok gombgrillben lukacsos grilltalcan. Egyebkent ugy szoktam hogy rakok kemenyfabol tuzet es amikor mar csak parazs van akkor ra a fureszpor. Majd a racs es a grilltalca a halakkal

bratya 2018.03.16. 06:26:30

@Crip Lee: Kipróbálom ezt a tűzgyújtást én is!

Bitóné Beáta 2018.03.18. 14:44:16

Először én is szárastul füstöltem, de nem volt intenzív az íze.A következő adagnál a szárát is levágtam, úgy hasítottam félbe. Sokkal jobban átjárta a bükkfa füstje.
Egy egyszerű krumplilevest is feldob ;) Mintha egy fél tábla füstölt szalonna lenne benne :D
süti beállítások módosítása