HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) chili hungária manufaktúra (1) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) Jalapeno (17) jalapeno (7) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2016.01.27. 19:53 bratya

Chabo hot sauce

Címkék: habanero cayenne helyi termék naga jolokia Dorset Naga Trinidad Morouga Seregélyes vidéki gazdálkodás Chabo hot sauce and artistian

Ha valaki elmerül a magyar chilitermékek, termelők világában és a közösségi médiában is aktív, akkor könnyen belebotlik a – nem túl könnyen kimondható - CHABO artisan hot sauce & pickle vállalkozásba. Végignézve a profilt, hamar megfogja az embert a különleges egyedi hangulat, mely – legalábbis számomra – egy csipetnyi Provance-ot, vagy Toscanát idéz fel. A vállalkozás ötletgazdájával, Tóth Balázzsal beszélgetek az alábbiakban.

dpp_10003.JPG

Érdekes a nevetek. Ez honnan jött? A kakassziluett is különös.

Tudatos volt a névválasztás, egy rövid, de jól csengő, marketingstratégiai szempontok szerint is megfelelő nevet kerestünk. A Chabo, egy Japán nemesítésű díszbaromfi. Különleges színváltozatai hazánkban is elérhetőek, Németország keleti részén nemzetközi tenyésztői klubok is működnek, hatalmas taglétszámmal. A kakas és a csípősség közötti összefüggést szerintem mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, mondjuk a nagyszülők baromfiudvarában szerzett gyerekkori élményeik alapján. Kakasunk tulajdonságai jól definiálhatóak termékeink jellemzőiként: csípős, hangos, friss, sokszínű, különleges. Vásárlóink nagy százalékban más országok szülöttei, ezért szórólapjainkon, molinóinkon az angol nyelvű feliratozás mellett döntöttünk. Későbbiekben nem kizárt, hogy határainkon túl is piaci szereplőkké váljunk. Ez is egy érdekesség.

Mióta foglalkoztok chilitermesztéssel? Mi indított el ez irányába?

Magas minőségű élelmiszerek, többek között olasz sonkák, francia sajtok, erdei termékek, különleges friss, és szárított fűszerek értékesítésével foglalkoztam. Itt nyílt alkalmam életemben először - 2009-ben - megkóstolni a Naga Bhut Jolokiát. Addig soha sem tapasztalt íz, és illatélmény részesévé váltam. Ettől a pillanattól fogva képtelen vagyok szabadulni a bűvköréből. Tulajdonképpen ez vezetett a chilihez, a chilitermesztéshez.

Mekkora területen és milyen tőszámmal gazdálkodtok?

1500 m2 a művelés alá vont rész, ezen a területen 2000-es tőszámmal chilipaprikát, 200 tő paradicsomot, kabakosokat, baszk feketebabot, fűszernövényeket termesztünk, melyeket termékeink ízesítésére használunk fel. A tavalyi és az idei év, szabadföldi műveléssel telt el. Remek alkalom volt arra, hogy rájöjjek, mely fajok alkalmasak, és melyek nem, erre a termesztési módra. Jövőre elkészül első növényházunk, ahol kontrollált körülmények között próbálkozunk a kényesebb fajták nevelésével.

10841897_1730667560492583_8693451791370966102_o.jpg

Milyen jellegű termékeitek vannak?

FRUITY- a névből is kiderül,a gyümölcsé a főszerep, rengeteg barack teszi különlegessé ezt a szószt, Habanero paprika alapra épül. Ez a leggyengébb termékünk, ajánlanám mindazoknak, akik csak ismerkednek a csípős ízekkel. Csokoládéból készült desszertek, trópusi gyümölcsfagylaltok kiegészítőjeként! Ázsiai ételekhez, csirke, kacsa stb. is kiváló.

ORIGINAL: Ez az alaptermékünk. Habanero paprika, sütőtök, sárgarépa, alma összetevőkkel. Komplex ízvilágú krém. Sült húsokhoz, húspácoláshoz, salsák készítéséhez ajánlom.

dpp_10170.JPG

YELLOW: Sárga Habanero paprika, alma, sárgarépa, fokhagyma hozzáadásával készítjük ezt a krémet,sem az alma sem a sárgarépa nem domináns. A megfelelő állag elérésében játszanak szerepet. Levesekhez ajánlom, legyen az klasszikus húsleves, vagy vietnámi Pho leves.

Érdekes egy termék. Hasonlóval már találkoztam, amivel bizalmatlan voltam. A sárgarépa (Mi vagyok én nyúl?) szokatlannak tűnt, de megkóstolva a terméket kellemeset csalódtam. Az egyenletes textúrájú termékben a paprikán kívüli összetevők nem nyomták el a chili ízét, a habanero citrusos textúráját. Én nem csak pho-levesekhez javaslom, hanem salátákhoz, zöldséges dominancájú ételekhez is. Egy kiváló, közepesen csípős termék, melyet kezdők is megkóstolhatnak. (szerk.)

PURE: Ennél a szósznál a hangsúly kifejezetten a Habanero paprikán van, némi fűszerrel. Önmagát adja. Aki szereti a fajtára jellemző gyümölcsös, virágos ízeket, tudja majd mihez fogyassza.

Ez is a habanero alapú termék. Egy közepesen csípős szósz. A habanero citrusos aromája, némi fokhagymával fűszerezve. Igazán jó - csípősségben - középkategóriás termék. Egy igazi általános ételízesítő. Bármihez merem ajánlani, legyen az street food, vagy készétel.

YOLO: A legerősebb szószunk. Naga Bhut Jolokia, Trinidad Moruga Scorpion, 7pod Brain Strain, Red Habanero összeállítás. Mindezt egy nagyon kevés birsalmával tettük krémesebbé, lágyabbá. Ez egy más dimenzió. Bátrabbaknak ajánlom.

Az összetevői a keményebb kategóriát képviselik. A hozzáadott alma és birsalma a brutális csípősséget óvatosan tompítják, de mégis egy karakteres terméket hoznak létre. Valóban csak bátrabbaknak ajánlott, de számukra bármely étel különleges fűszere lehet.

HOT CUCUMBER: Uborka savanyúság másként, mint ahogy eddig megszoktuk. Habaneroval bolondítottuk meg, rengeteg friss kaporral, friss kakukkfűvel, fokhagymával, édesköménnyel. 

Na ez egy igazi unikális dolog. Kevesen készítenek chilis uborkasavanyúságot. Amikor megláttam egy picit megijedtem. Jó nagy - túlfújódottnak tűnő - uborkák felszeletelve. Persze jól nézett ki, de az állaga és az íze milyen lehet? Kibontás után egy kellemes illat kapott el. Ez egy biztató előjel. A terméket megkóstolva valóban egy kellemes meglepetés ért. Az uborka roppanós, nem lágy. A fűszerek mindegyike külön-külön is érződik. A kakukkfű isteni zamatot ad, a chili pedig pikáns chiliaromát és csípősséget biztosít. Ez a termék egy igazi delicatess különlegesség.

HOT ZUCCHINI: A cukkini savanyúság, amúgy sem egy sűrűn látott jószág. Igazi kuriózum. Naga Bhut Jolokiával,vagy Habaneroval, friss kaporral, friss kakukkfűvel, jamaikai borssal.

HABANERO SAVANYÚSÁG: Habanero paprikából elvetemülteknek, hétpróbás gazembereknek. Csak annak ajánlott, aki bírja a poklot,a szenvedést.

Kedvenc, és vagy domináns chilifajtáitok melyek?

A paprikák tetemesebb részét Habanero-k teszik ki, amellett hogy kevésbé kényesek,ízben is ez áll hozzánk közel. Ezen felül Morugákat többféle verzióban, Naga Bhut Jolokiát szintén több változatban, 7pod/potokat termesztünk. A paradicsomok közül Big rainbow, Tigerella, Russian Purpe Plum, Coeur de Boeuf, Green Zebra, Heirloom,koktél fajtákat részesítjük előnyben.

Milyen termesztéstechnológiát alkalmaztok?

Művelésünk ökológiai szemléletű. Mikor elkezdtük az egészet ,már akkor nyilvánvaló volt hogy NEM fogunk vegyszerezni,műtrágyázni,stb. Ez alapelv. Felmenőim is hagyományos módon gondozták a talajt. Szerves trágyát, vetésforgót alkalmaztak. Ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket használunk pl: rézoxiklorid, káliszappan, erjesztett csalánlé. A kártevőket sokszor kézzel gyűjtjük be. Nagy munka, de vállaltuk.

dpp_10143.JPG

A palántát ti nevelitek?

A palántákat hely hiányában csak részben tudjuk magunk előállítani.300db-ot az otthoni béke és rend teljes felrúgásával sikerült saját kezűleg felnevelni. Örömteli érzés napról-napra, sőt óráról-órára szemlélni, ahogy a kis magoncokból előbújnak az apró levélkezdemények. Két segítő, kiváló szakember segítségével állt össze a 2000-es tőszám.

Ha jól tudom, van egy kis „Chabo chilitanyátok” is.

2014-ben kezdtünk el chili paprikával foglalkozni. A föld, amit művelünk,anyai nagyszüleim kertje. Korábban úgy döntöttünk hogy eladjuk ezt a birtokot, pár év alatt bőven akadt érdeklődő, leginkább a telekár feléért,ezért inkább leakasztottuk az eladó táblát és kitettük helyette a cégérünket. Így a földterület mezőgazdasági hasznosítása mellett szavaztunk. Fejér megyében Seregélyesen található ez a 2000 nm-es terület, a Mezőföldre jellemző rendkívül jó talajadottságokkal. A nagyszüleim konyhakerti sztenderdeket, háztáji baromfi, sertések takarmányozásához szükséges kukoricát termesztettek itt, mint a falusi népek ezidőtájt. A területhez tartozik egy „lakóingatlan”, melyet egy nádfedeles vályogház testesít meg. A ház a falu legrégebbi lakóépületei közé tartozik, sajnos ennek megfelelő állapotban van jelenleg. Nem titkolt célom, az épületet helyreállítani, tisztelegve a korabeli építészeti megoldások előtt.

Tekintélyes mennyiségetek van. Milyen csatornákon értékesítitek a termékeket?

Budapesten egy designvásár sorozat állandó résztvevőiként vagyunk jelen, kimagasló minőségű termékeket forgalmazó olivaolaj és tésztaszaküzlet, budapesti éttermek, kávézók, burgeresek is megtiszteltek minket azzal, hogy a mi termékeinket kínálják. Már vidéken is akad hely, ahol nem xantángumis pacsmaggal kell megvadítani a csípős fűszerért kiáltó fogást. Vásárlóink azok a tudatos táplálkozásszemléletű emberek, akiknek fontos a minőségi, vegyszer és tartósítószermentes étkezés.

Van kifejezett vásárlóközönségetek?

Igen. A minőségi és megbízható kistermelői készítményeket fogyasztók elsődlegesen. Termékeink létrejöttében az is szerepet játszott, hogy nem lehetett itthon korrekt minőségű csípős termékeket kapni (természetesen itt nem a hasonszőrű kistermelő kollégák remekeire gondolok). A legtöbb tömegtermék nem elég csípős, tele van moslékkal (sűrítőanyag, térfogatnövelőszerek stb.), borzasztóan sós. Szerintem sokan ismerik ezeket a problémákat, a témakört illetően. Szóval hiánypótló kezdeményezés ez, kicsit továbbpörgetve.

Összefoglalva mit mondanál magatokról?

harvest_jpg.jpg

Nem próbálunk a legerősebbek lenni, nem akarunk a legnagyobbak lenni. Vásárlóink elégedettsége a legnagyobb öröm számunkra. Visszatérő vevőink biztosítanak minket arról, hogy jó úton haladunk. Többesszámban beszéltem az interjú alatt, egyszemélyes hadseregként lehetetlen lenne minden szerepben helytállni. Édesanyám az, aki segítségemre van a receptúrák tökéletesítésében, a feldolgozásban, ügyintézésben, józan, felelősségteljes gondolkodásban. Ezúton is köszönöm neki áldozatkész segítő munkáját!

Egyúttal én is nagyon sok sikert kívánok Nektek a jövőbeni munkátokra! Köszönöm az interjút!

 

https://www.facebook.com/CHABO-artisan-hot-sauce-pickle-1730650927160913/?fref=ts

https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr18323414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurvahošigutntag 2016.01.29. 19:44:11

Chabo is the best chili ever!
süti beállítások módosítása