Ha valaki elmerül a magyar chilitermékek, termelők világában és a közösségi médiában is aktív, akkor könnyen belebotlik a – nem túl könnyen kimondható - CHABO artisan hot sauce & pickle vállalkozásba. Végignézve a profilt, hamar megfogja az embert a különleges egyedi hangulat, mely – legalábbis számomra – egy csipetnyi Provance-ot, vagy Toscanát idéz fel. A vállalkozás ötletgazdájával, Tóth Balázzsal beszélgetek az alábbiakban.
Érdekes a nevetek. Ez honnan jött? A kakassziluett is különös.
Tudatos volt a névválasztás, egy rövid, de jól csengő, marketingstratégiai szempontok szerint is megfelelő nevet kerestünk. A Chabo, egy Japán nemesítésű díszbaromfi. Különleges színváltozatai hazánkban is elérhetőek, Németország keleti részén nemzetközi tenyésztői klubok is működnek, hatalmas taglétszámmal. A kakas és a csípősség közötti összefüggést szerintem mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, mondjuk a nagyszülők baromfiudvarában szerzett gyerekkori élményeik alapján. Kakasunk tulajdonságai jól definiálhatóak termékeink jellemzőiként: csípős, hangos, friss, sokszínű, különleges. Vásárlóink nagy százalékban más országok szülöttei, ezért szórólapjainkon, molinóinkon az angol nyelvű feliratozás mellett döntöttünk. Későbbiekben nem kizárt, hogy határainkon túl is piaci szereplőkké váljunk. Ez is egy érdekesség.
Mióta foglalkoztok chilitermesztéssel? Mi indított el ez irányába?
Magas minőségű élelmiszerek, többek között olasz sonkák, francia sajtok, erdei termékek, különleges friss, és szárított fűszerek értékesítésével foglalkoztam. Itt nyílt alkalmam életemben először - 2009-ben - megkóstolni a Naga Bhut Jolokiát. Addig soha sem tapasztalt íz, és illatélmény részesévé váltam. Ettől a pillanattól fogva képtelen vagyok szabadulni a bűvköréből. Tulajdonképpen ez vezetett a chilihez, a chilitermesztéshez.
Mekkora területen és milyen tőszámmal gazdálkodtok?
1500 m2 a művelés alá vont rész, ezen a területen 2000-es tőszámmal chilipaprikát, 200 tő paradicsomot, kabakosokat, baszk feketebabot, fűszernövényeket termesztünk, melyeket termékeink ízesítésére használunk fel. A tavalyi és az idei év, szabadföldi műveléssel telt el. Remek alkalom volt arra, hogy rájöjjek, mely fajok alkalmasak, és melyek nem, erre a termesztési módra. Jövőre elkészül első növényházunk, ahol kontrollált körülmények között próbálkozunk a kényesebb fajták nevelésével.
Milyen jellegű termékeitek vannak?
FRUITY- a névből is kiderül,a gyümölcsé a főszerep, rengeteg barack teszi különlegessé ezt a szószt, Habanero paprika alapra épül. Ez a leggyengébb termékünk, ajánlanám mindazoknak, akik csak ismerkednek a csípős ízekkel. Csokoládéból készült desszertek, trópusi gyümölcsfagylaltok kiegészítőjeként! Ázsiai ételekhez, csirke, kacsa stb. is kiváló.
ORIGINAL: Ez az alaptermékünk. Habanero paprika, sütőtök, sárgarépa, alma összetevőkkel. Komplex ízvilágú krém. Sült húsokhoz, húspácoláshoz, salsák készítéséhez ajánlom.
YELLOW: Sárga Habanero paprika, alma, sárgarépa, fokhagyma hozzáadásával készítjük ezt a krémet,sem az alma sem a sárgarépa nem domináns. A megfelelő állag elérésében játszanak szerepet. Levesekhez ajánlom, legyen az klasszikus húsleves, vagy vietnámi Pho leves.
Érdekes egy termék. Hasonlóval már találkoztam, amivel bizalmatlan voltam. A sárgarépa (Mi vagyok én nyúl?) szokatlannak tűnt, de megkóstolva a terméket kellemeset csalódtam. Az egyenletes textúrájú termékben a paprikán kívüli összetevők nem nyomták el a chili ízét, a habanero citrusos textúráját. Én nem csak pho-levesekhez javaslom, hanem salátákhoz, zöldséges dominancájú ételekhez is. Egy kiváló, közepesen csípős termék, melyet kezdők is megkóstolhatnak. (szerk.)
PURE: Ennél a szósznál a hangsúly kifejezetten a Habanero paprikán van, némi fűszerrel. Önmagát adja. Aki szereti a fajtára jellemző gyümölcsös, virágos ízeket, tudja majd mihez fogyassza.
Ez is a habanero alapú termék. Egy közepesen csípős szósz. A habanero citrusos aromája, némi fokhagymával fűszerezve. Igazán jó - csípősségben - középkategóriás termék. Egy igazi általános ételízesítő. Bármihez merem ajánlani, legyen az street food, vagy készétel.
YOLO: A legerősebb szószunk. Naga Bhut Jolokia, Trinidad Moruga Scorpion, 7pod Brain Strain, Red Habanero összeállítás. Mindezt egy nagyon kevés birsalmával tettük krémesebbé, lágyabbá. Ez egy más dimenzió. Bátrabbaknak ajánlom.
Az összetevői a keményebb kategóriát képviselik. A hozzáadott alma és birsalma a brutális csípősséget óvatosan tompítják, de mégis egy karakteres terméket hoznak létre. Valóban csak bátrabbaknak ajánlott, de számukra bármely étel különleges fűszere lehet.
HOT CUCUMBER: Uborka savanyúság másként, mint ahogy eddig megszoktuk. Habaneroval bolondítottuk meg, rengeteg friss kaporral, friss kakukkfűvel, fokhagymával, édesköménnyel.
Na ez egy igazi unikális dolog. Kevesen készítenek chilis uborkasavanyúságot. Amikor megláttam egy picit megijedtem. Jó nagy - túlfújódottnak tűnő - uborkák felszeletelve. Persze jól nézett ki, de az állaga és az íze milyen lehet? Kibontás után egy kellemes illat kapott el. Ez egy biztató előjel. A terméket megkóstolva valóban egy kellemes meglepetés ért. Az uborka roppanós, nem lágy. A fűszerek mindegyike külön-külön is érződik. A kakukkfű isteni zamatot ad, a chili pedig pikáns chiliaromát és csípősséget biztosít. Ez a termék egy igazi delicatess különlegesség.
HOT ZUCCHINI: A cukkini savanyúság, amúgy sem egy sűrűn látott jószág. Igazi kuriózum. Naga Bhut Jolokiával,vagy Habaneroval, friss kaporral, friss kakukkfűvel, jamaikai borssal.
HABANERO SAVANYÚSÁG: Habanero paprikából elvetemülteknek, hétpróbás gazembereknek. Csak annak ajánlott, aki bírja a poklot,a szenvedést.
Kedvenc, és vagy domináns chilifajtáitok melyek?
A paprikák tetemesebb részét Habanero-k teszik ki, amellett hogy kevésbé kényesek,ízben is ez áll hozzánk közel. Ezen felül Morugákat többféle verzióban, Naga Bhut Jolokiát szintén több változatban, 7pod/potokat termesztünk. A paradicsomok közül Big rainbow, Tigerella, Russian Purpe Plum, Coeur de Boeuf, Green Zebra, Heirloom,koktél fajtákat részesítjük előnyben.
Milyen termesztéstechnológiát alkalmaztok?
Művelésünk ökológiai szemléletű. Mikor elkezdtük az egészet ,már akkor nyilvánvaló volt hogy NEM fogunk vegyszerezni,műtrágyázni,stb. Ez alapelv. Felmenőim is hagyományos módon gondozták a talajt. Szerves trágyát, vetésforgót alkalmaztak. Ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket használunk pl: rézoxiklorid, káliszappan, erjesztett csalánlé. A kártevőket sokszor kézzel gyűjtjük be. Nagy munka, de vállaltuk.
A palántát ti nevelitek?
A palántákat hely hiányában csak részben tudjuk magunk előállítani.300db-ot az otthoni béke és rend teljes felrúgásával sikerült saját kezűleg felnevelni. Örömteli érzés napról-napra, sőt óráról-órára szemlélni, ahogy a kis magoncokból előbújnak az apró levélkezdemények. Két segítő, kiváló szakember segítségével állt össze a 2000-es tőszám.
Ha jól tudom, van egy kis „Chabo chilitanyátok” is.
2014-ben kezdtünk el chili paprikával foglalkozni. A föld, amit művelünk,anyai nagyszüleim kertje. Korábban úgy döntöttünk hogy eladjuk ezt a birtokot, pár év alatt bőven akadt érdeklődő, leginkább a telekár feléért,ezért inkább leakasztottuk az eladó táblát és kitettük helyette a cégérünket. Így a földterület mezőgazdasági hasznosítása mellett szavaztunk. Fejér megyében Seregélyesen található ez a 2000 nm-es terület, a Mezőföldre jellemző rendkívül jó talajadottságokkal. A nagyszüleim konyhakerti sztenderdeket, háztáji baromfi, sertések takarmányozásához szükséges kukoricát termesztettek itt, mint a falusi népek ezidőtájt. A területhez tartozik egy „lakóingatlan”, melyet egy nádfedeles vályogház testesít meg. A ház a falu legrégebbi lakóépületei közé tartozik, sajnos ennek megfelelő állapotban van jelenleg. Nem titkolt célom, az épületet helyreállítani, tisztelegve a korabeli építészeti megoldások előtt.
Tekintélyes mennyiségetek van. Milyen csatornákon értékesítitek a termékeket?
Budapesten egy designvásár sorozat állandó résztvevőiként vagyunk jelen, kimagasló minőségű termékeket forgalmazó olivaolaj és tésztaszaküzlet, budapesti éttermek, kávézók, burgeresek is megtiszteltek minket azzal, hogy a mi termékeinket kínálják. Már vidéken is akad hely, ahol nem xantángumis pacsmaggal kell megvadítani a csípős fűszerért kiáltó fogást. Vásárlóink azok a tudatos táplálkozásszemléletű emberek, akiknek fontos a minőségi, vegyszer és tartósítószermentes étkezés.
Van kifejezett vásárlóközönségetek?
Igen. A minőségi és megbízható kistermelői készítményeket fogyasztók elsődlegesen. Termékeink létrejöttében az is szerepet játszott, hogy nem lehetett itthon korrekt minőségű csípős termékeket kapni (természetesen itt nem a hasonszőrű kistermelő kollégák remekeire gondolok). A legtöbb tömegtermék nem elég csípős, tele van moslékkal (sűrítőanyag, térfogatnövelőszerek stb.), borzasztóan sós. Szerintem sokan ismerik ezeket a problémákat, a témakört illetően. Szóval hiánypótló kezdeményezés ez, kicsit továbbpörgetve.
Összefoglalva mit mondanál magatokról?
Nem próbálunk a legerősebbek lenni, nem akarunk a legnagyobbak lenni. Vásárlóink elégedettsége a legnagyobb öröm számunkra. Visszatérő vevőink biztosítanak minket arról, hogy jó úton haladunk. Többesszámban beszéltem az interjú alatt, egyszemélyes hadseregként lehetetlen lenne minden szerepben helytállni. Édesanyám az, aki segítségemre van a receptúrák tökéletesítésében, a feldolgozásban, ügyintézésben, józan, felelősségteljes gondolkodásban. Ezúton is köszönöm neki áldozatkész segítő munkáját!
Egyúttal én is nagyon sok sikert kívánok Nektek a jövőbeni munkátokra! Köszönöm az interjút!
https://www.facebook.com/CHABO-artisan-hot-sauce-pickle-1730650927160913/?fref=ts