A közelmúltban csomagot kaptam Takács Tündétől, akiről már korábbi bejegyzésemben már írtam. A vállalkozását és termékeit egyedül, kitartó nőként folyamatosan fejleszt, ellátja a kerti munkákat, feldolgoz és értékesít.
Titokban már nagyon régóta vártam a csomagját, mert kíváncsi voltam, hogy milyen ízvilágú és mennyire csípős termékeket készít egy hölgy. Tudom, a legtöbb magyar kistermelő mellett ott áll egy-egy konyhatündér is, de a végleges receptúrára - a legtöbb esetben – a férfiak mondják rá az ÁMEN-t.
Amit kaptam és tesztelek: 3 fajta chilis dzsem, Tüzes láva csípős paprikakrém, Chili savanyúság, Chilis paprikalekvár, Pikáns paradicsomszósz és Extra csípős chilipaszta.
A termékek külleme a korábbihoz képest nagyon megváltozott erre az idényre. A télen új „ráncfelvarrott” design készült el, mely stílusában-hangulatában egységes, de a motívumok mégis egyediek minden egyes terméken. Az egész megjelenés fiatalos, lendületes és figyelemfelkeltő, bárki kiteheti az üvegeket a konyhapolcra, mert esztétikailag is élményt nyújtanak. A csomagolások nem egységesek, de a termékek sem azok. Egyértelmű, hogy egy nagyon csípős szószt és egy édeskés dzsemet nem azonos méretű, vagy formájú üvegbe csomagolja Tünde. A címkék jól olvashatóan minden kötelező információt tartalmaznak.
És akkor kóstoljunk!
Vegyes chilisavanyúság.
A savanyúság 100 g-os töltőtömegben kerül forgalomba jól zárható műanyag edényben. Ez egy kicsit furcsának tűnhet sokaknak, mert szinte minden ismert hazai chilis üvegbe rakja el a savanyúságot, de ez számomra még szimpatikus is, mivel így olcsóbbá tehető a termék, nem lehet kifogás a csomagolás miatti magasabb ár. Hogy miért vegyes chili azt elmagyarázom. A chilis savanyúságok nagy részét a termelők a be nem ért, vagy félig-meddig megérett paprikákból készítik, kevés kivétellel. Na, igen ez a savanyúság sorsa, de ez egyben lehetőség is a hasznosításra. Elárulom: egy savanyító üzem tulajdonosa mondta pár éve, hogy a legjobb üzlet a csalamádé, mert abba a legolcsóbb zöldség is belekerülhet, felaprítva úgysem látszik, mi van benne. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyben rossz is, sőt ezt Tünde be is bizonyítja nekünk. A savanyúságban szeletelt vegyes chilipaprika található, leginkább az annum fajták ismerhetők fel benne, zöldek, félpirosak, de érettek is. Állaguk kiváló, ropogós. A felöntőlé enyhe édessége kiválóan passzol a paprikadarabok enyhe csípősségével, a hozzáadott fűszerek harmonikus összhatást hoznak létre. Nem fejszaggatóan csípős, ezt hangsúlyozom, de nagyon sokan pont ezt a kategóriát szeretik. A hagyományos fogyasztáson kívül ajánlom csípős-savanyú kínai ételekbe, levesekbe is. Nekem egyből elindult a gasztrofantáziám; egy jó kis hagymás sült vér mellé kiváló kiegészítő lehet.
Tüzes láva csípős paprikakrém
Tünde esetében a tüzes láva elnevezés tudatos. Celldömölk mellett található a Ság-hegy, mely egy kb. 5 millió éves vulkán maradványa. A láváról egy vörösen izzó, enyhén folyós anyag jut mindenki eszébe. Ezt paprikával, chilivel szépen lehet modellezni, de ellentétben a valódi lávával, ezt meg is lehet kóstolni. (Hozzáteszem: a láva kóstolása is ugyanazon idegsejtekre hatna, mint a kapszaicin. Ha valakinek kevés a Carolina Reaper, annak javaslok egy társasutat a Strombolihoz.) A termék csomagolása szintén a műanyag tégely, praktikus és olcsó. A termék a címke alapján kaliforniai paprikát, és habanerot tartalmaz, sóval, fűszerekkel (ezek nincsenek részletezve.) Az állaga lágy, kissé leveses, nem passzírozott, színre gyönyörű piros. Gondoltam, ha habanero, akkor odaüt, de rendesen. De mégsem. A krémen érződik a fűszeresség, de én kissé sószegénynek találtam, pedig nagyon sótlanul táplálkozok. Csípősségre nagyon enyhe. Nem kételkedem, hogy van benne habanero, de nagyon kevés. Ettől nem kell megijednie a kezdőknek sem, még az arcukat sem fogja kicsípni. Elsődlegesen magyaros levesek utólagos fűszerezésére ajánlom, de aki csak az igazán csípőset szereti, az ne ezt a terméket válassza.
Chilis dzsemek (meggy, szilva, őszibarack)
Vannak ételek, melyek a nemek között diszkriminálnak. Az igazi szabadtüzes ételeket, vagy halászlét a férfiak készítik a legjobb minőségben és ezt a tényt általában senki nem szokta vitatni, de a dzsem és a lekvár az a kategória, ahol hölgyek verhetetlenek, itt igazán meg tudják mutatni nőiességüket, ahol az édes gyümölcsök és a finom női lélek üvegbe zárva találkozhat. Tünde kollekciójában háromféle chilis gyümölcsdzsem van. A 200 g-os hexagon üvegekben gyümölcs, chili, cukor, citromsav és NaBenzoát található. A kocsonyásítást 3:1 arányú dzsemfix segíti. Ez szerintem teljesen elfogadható zselésítési módszer. Ezen mondjuk sokan vitatkoznak, elsősorban azok, akik a hosszú idejű lekvárfőzés hívei, de ott ahol cél a friss gyümölcs aromájának a megőrzése, teljesen korrekt az adalék hozzáadása. A dzsemek hihetetlenül gazdag gyümölcsaromával rendelkeznek, de a pikáns csípősség sem elhanyagolható. A cukor, citromsav arány is megfelelő. Állagra, sűrűségre a legtökéletesebb, akár reggelire akár pikáns sültek mellé, de fűszeres sütemények (linzerek, mézesek) kiegészítője is lehet. A minőségéről annyit, hogy két éve nem eszek kenyeret, de nem bírtam megállni, hogy ne fogyasszak el egy-egy szelet vajas pirítóst a három lekvárral megkenve. Nagy dobás! Gratulálok!
Chilis paprikalekvár
Ezt direkt nem a dzsemek között említettem, mert ez nem az. Pár éve kóstoltam egy valami thaiföldi chiliszószt, ami nagyon megízlett, azóta is vadászom ezt a gasztroélményt a magyar termelők körében is. Amikor megkóstoltam Tünde paprikalekvárját, rögtön ezt az ízt éreztem az édespaprikát (gondolom kápia, vagy kaliforniai), csípős paprikát, cukrot, almaecetet, sót és zselésítőszert tartalmazó termékében. A homogén állagú (passzírozott) tűzpiros termék édes-csípős íze nagyszerű harmóniát teremt az ízlelőreceptorokon, a pikánsságát az enyhe csípőssége adja. Nagyszerű választás különlegesebb hamburgerekhez, szaftos sültekhez, szokványostól eltérő melegszendvicsekhez.
Chili varázs – extra csípős chilipaszta
Már elsőre meglepett a termék. Kicsi hexagon üvegben 45 g halványpiros paszta. Nem is fér el az üvegen a kötelező információkat tartalmazó címke, de Tünde ötletessége révén nincs is arra szükség, hogy bármilyen ragaccsal eltakarjuk azt, ami benne van. Meg lehet ezt oldani máshogy is. Elég hozzá egy jól megtervezett címke, amit egy szál rafiával a tető alá kötünk. Designból jeles! De a lényeg mindig belülről fakad. Kinyitást követően egyből egy kellemes illat csap meg, olyan „gulyáskrémes”, melyet szinte mindenki használ az otthonában, legyen akár bolti, vagy - egyre gyakrabban – házi készítésű. Állagra nem folyós, kissé darabos, de jól van ez így. Az illatában érződött a csípősség, így késhegynyi mennyiséget kóstoltam, de elég is volt. Rendesen csípős, de nem az „extremly hot” kategória. Igen, ez csak csípőspaprikát tartalmaz, mármint a fokhagymán, olajon, boreceten és són kívül, de minden összetevő a legtökéletesebb harmóniában van egymással. Igazi házias ételízesítő, mely mindennemű csípős, magyaros ételhez kiváló. Összbenyomásként annyit mondanék, hogy egy nagydíjat megérdemelne bármely versenyen! Ezért megérte dolgozni!
Pikáns paradicsomszósz
Na erre nagyon kíváncsi voltam első perctől kezdve. Mitől pikáns egy paradicsomszósz? A csípősségtől, a paradicsom ízétől, esetleg fűszerektől? Amikor a dekoratív 228 g-os kiszerelésű üvegcsét kézbe vettem és elolvastam, hogy paradicsomot, chilit, fokhagymát, fűszereket, sót és borecetet tartalmaz, arra gondoltam, hogy Tünde másba is ezeket kombinálja. Akkor mitől is másabb? Kibontva az üveget enyhén ecetes, paradicsomos illat csapott meg. A szósz állagában kissé híg, barnáspiros. A fűszerek, a fokhagyma, a vöröshagyma enyhén darabos de nem bántóan. Csípősségre szintén az enyhébb kategóriát képviseli, de az intenzív fűszerezés miatt nem is lényeges több kapszaicin bele. Az íze harmonikus, a frissítő nyári, teraszos reggelik hangulatát hozza el az egyre rövidebb téli estékbe. Kiválóan alkalmas mártogatós tortilla chipshez, de én egy adag vörösbabos szendvicskrémet is csináltam vele. (1 konzerv vörösbab, 3 evőkanál Pikáns paradicsomszósz, pici olivaolaj, fél lime leve, só. Összeturmixolni és kész.)
Összegezve. A Tünde fűszerkert és chilivarázs termékei komoly megmérettetésen mentek keresztül, mert a hazai kistermelők kínálata az utóbbi két évben igencsak megugrott minden kapszaicinmániás örömére. Ettől függetlenül kategóriájukban az élmezőnyt - és a magyar termékek kiválóságát - erősítik. Tünde! Csak így tovább!
https://www.facebook.com/tundefuszer/?fref=ts
https://www.facebook.com/GyulaicsilBlog/?fref=ts