Közel másfél évvel ezelőtt beszélgettem veled legutoljára, azóta nagyon sok változás történt a vállalkozásodban, melyet mindenki észrevesz, aki a blogodat, vagy közösségi oldaladat rendszeresen látogatja. Úgy is fogalmazhatnék: Ha egyszer egy üzlet beindul…. Kérlek mesélj erről valamit.
A 2014-es év több tekintetben is továbblépés volt számomra, először is nevet és logót váltottam, hogy a poénból saját és baráti felhasználásra kitalált GABASCO címkém senkinek ne szúrja szemét. A logót magamtól is szándékomban állt lecserélni, de a nevet kérésre változtattam simán GABKO-ra. Levelem van róla, hogy a nemzetközi hírű TABASCO cég elfogadja a változtatást és sok sikert kívánnak az általuk is nagyra becsült munkámhoz! Megmondom őszintén, hogy a névcsere procedúrája ellenére jól esik, hogy a tengerentúlról is figyelemmel kísérik tevékenységemet.
Természetesen a korábbi sikereim arra ösztönöztek, hogy a növekvő igényeknek megfelelően tovább fejlődjek és a mennyiséget is növeljem. Ebben segítségemre volt két kertész barátom, akik segítettek a palánták előnevelésében és területet biztosítottak a chili kompániámnak. Nem akartam túlzásba esni, ezért - igaz nagyságrenddel - nagyobb, de még kezelhető 400 körüli növényszámmal vágtam neki a 2014 es szezonnak. A termesztés egy része szabadban, termesztőedényekben csepegtetős öntözéssel, más részük fóliaalbérletben növekedett.
Ebben az évben is a legcsípősebb kategóriát termesztetted. Nem akarsz-e belevágni az enyhébb fajták termesztésébe? Egyáltalán van a kevésbé csípős termékekre fogyasztói igény?
Természetesen van igény ilyen jellegű termékekre is és megrendelői kérésre tervezem is néhány enyhébb fajta termesztését, valamint egy újabb termékötletemhez is mindenképpen szükség lesz enyhébb fajtákra. Mindenesetre a termékeim természetes chili íze mellet a kiemelkedő erejüknek is köszönhetik hírnevüket, szignifikáns mértékben ezen nem is akarok változtatni.
Úgy ismertelek meg, mint Magyarország legkisebb tőszámmal dolgozó chilitermesztőjét. A megnövekedett mennyiség miatt gondolom a fajtaválasztékon is bővítettél.
Lehet, hogy meglepő, de inkább fajta csökkentés történt, mert a legjobban bevált fajtákra koncentráltam. A kedvenc legerősebb fajták adták a chilik legnagyobb hányadát. Igyekszem lépést tartani a nemzetközi trendekkel, így új fajtaként a jelenlegi guinness rekorder Carolina Reaper került be a csapatba, a Trinidad Scorpion Moruga és Naga Jolokia mellé. Úgy néz ki, hogy idén is ők adják majd a fajták jelentős hányadát.
Mik a 2014-ben bevezetésre került termékeid?
A főbb termékeim, azaz a szósz és krém tovább erősödött, de, hogy az enyhébb ízekre vágyóknak is tudjak valami különlegeset nyújtani, elkészült a mézes whiskey-s BBQ szószom, ami meglévő alapszósz felhasználásával készül és szerencsére szintén nagy sikernek örvend. Nem mondom, hogy nem csíp bitangul, de ez már nem az egy-két cseppes kategória. Ezenkívül a szezonvégi termésekből gyilkosnak mondható savanyúságot készítettem és ez is kapható volt, igaz korlátozott mennyiségben.
Milyen tervekkel, ötletekkel készülsz a következő szezonra?
A legnagyobb terv és hír, hogy idén beindul a GaBko Chili Tanya projekt. Ahol minden adott lesz, hogy egy kicsi, de gyönyörű chiliparadicsom jöjjön létre. Előre látom, hogy nagy munka lesz, de már nagyon várom! Azt hiszem lesz bőven miről írnom majd a blogomon. (és a gyulaicsili blogon is – szerk.)
Termékek vonatkozásában több tervem is van, de véletlenül sem szeretném előre lelőni a poént, mert elég, ha bevezetést követően kezdik el másolni őket!
Annyit azért elárulok, hogy nem szándékozom több egyforma csak erősségben különböző szószt készíteni csak azért, hogy ezzel növeljem a termékpalettámat. Csak olyan termék kerül be a szortimentbe, amit nem csak jónak, de különlegesnek találok, és ha erről a tesztelő ismerősöknek is azonos a véleménye. Több ötletet dobtam már ki, mert nem volt eléggé meggyőző.
Több fesztiválon is részt vettél 2014-ben Milyen tapasztalataid vannak ezekkel kapcsolatban? Milyen haszonnal járnak ezek a fesztiválok?
Szerencsére több olyan alkalom is volt, ahol sok chilitermelővel közösen a nagyközönség előtt ismertethettük meg magunkat és termékeinket is.
Számomra természetesen a legkedvesebb az otthonomban és közreműködésemmel második alkalommal megrendezett Nagymarosi Csípős Fesztivál, ami az első alkalom sikerét is meglepetésszerűen túlszárnyalta. Másodszor vettem részt, immár kiállítóként a Solymári Chili Fesztiválon is, aminek a hangulata egyszerűen utánozhatatlan! Ennek sikerére született a kissé visszafogottabb, de szintén nagyon jól sikerült Solymári Chili Mikulás Party.
Nagy örömre a Fiktív Pub meghívására több chilitermelővel közösen részt vehettem a StreetFood Show-n is egy külön chili tematikájú standdal, ahol már nem kimondottan a chili szeretete miatt érkező nagyközönséget is sikerült elcsábítanunk.
Igazándiból azt szeretem ezekben a rendezvényekben, hogy az ott megjelenő többi termelővel együtt, nem konkurenciaként tekintünk egymásra, hanem baráti viszony alakulhatott ki. Mindenkinek más az ízlése, így egy helyen mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző termékeket.
Egyre többen vágnak bele a kereskedelmi méretű termelésbe. Mi a meglátásod, kezd-e kialakulni konkurenciaharc? Mennyire találod korrektnek a többi piaci szereplőt?
Amikor elkezdtem chilivel foglalkozni, akkor azért vágtam bele, mert imádtam a chilit és egyszerűen nem sikerült idehaza nekem megfelelő termékeket találnom. Tulajdonképpen magamnak szerettem volna készíteni megfelelő terméket. Eszembe se jutott, hogy én ebből valamikor is pénzt csináljak.
Mára kissé megváltozott a világ. Egyre többen és többen, divatszerűen kezdenek el chilizni és a többség már nem azért vág bele, mert nem lehet kapni, hanem mert miért ne csinálja ő is. Igazából nincsen ezzel baj, főleg ha van egyedi ötletük is, mert mindenkinek rosszul esik, ha másolják. Szerencsére a termelők nagy többségével nagyon jó barátságban vagyok, de sajnos kellett már csalódnom is.
Keresnek-e meg hobbikertészek szakmai kérdésekben, kérnek tanácsot tőled?
Igen, és nagyon szívesen segítek is. Hogy ne kelljen mindenkinek napi szinten ugyanazokat a kérdéseket újra és újra megválaszolni, létrehoztam a már több mint 150 fős www.chilikertesz.hu fórumot, ahol a többi chilitermesztővel közösen tárgyaljuk ki az előforduló összes problémát. Így, egy helyen megtalálható minden kérdésre a válasz.
Mi a véleményed, az emberek kezdik megismerni a hazai chilitermesztőket? Bővül az általános ismeretanyag a chilik terén a laikusok körében is?
Igen, a közösségi média remek lehetőség erre és – ez személyes tapasztalat – hogy a legtöbb kedvelő, rajongó a többi kistermelőt is kedveli. Egyre több cikk is jelenik meg a témában és az emberek egyre jobban kezdik megismerni a különböző fajtákat is.A fogyasztók is tudják, hogy van élet a Pistán és "Gósztcsilin" is túl!
Összefoglalóként mit mondanál?
Sok sikert minden chilitermesztőnek és sok-sok csípős finomságot minden chilikedvelőnek!