Egy korábbi bejegyzésemben már írtam Danka Krisztiánról, arról az autószerelőről, akinek nincs jogosítványa, így valljuk be kissé bizalmatlanul vinné el hozzá az egyszerű halandó az autóját, mondjuk fékbetétcserére.
Szerencsére szakács végzettséget is szerzett, főzni tudását pedig a közelmúltban tesztelhettem le az általa készített chiliszószok kóstolásával. Úgy érzem ezen szakmában nem volt kár a taníttatása, de nem akarok ennyire előreszaladni.
A Danka Krisztián kistermelő ebben az évben jelent meg a piacon a termékeivel, de már két év tapasztalata – és szívből jövő szenvedélye – van a háta mögött, mint hobbitermesztő és kísérletező egyén.
Két chiliszószt – úgymond a Danka Chili két vezérhajóját és legdominánsabb termékét – kóstoltam meg, két különböző karaktert.
Lássuk először is a küllemet. A termékek egységesen 50 ml-es üvegben vannak, de kaphatók 100 ml-es kiszerelésben is. A címkék rendkívül egyszerűek, semmi sallang nincs rajtuk. Fő jellegzetességük, hogy a termék nevén felül, főhelyen megjelenik annak a paprikának a fotója, mely az adott szósz domináns összetevője, így egy laikusabb fogyasztó is kap némi többletinformációt. A címkén ezen felül megtalálhatók a termékre vonatkozó kötelezően feltűntendő információk. Összegezve: a termék a csomagolásért nem kapna nagydíjat, de van annyira figyelemfelkeltő, hogy egy piaci pulton odavonzza bárki tekintetét. Különben is, aki ezt a kategóriát fogyasztja, az nem a csomagolást figyeli.
És akkor jöjjenek a termékek!
Orange Habanero Sauce: A szósz megnevezése egyértelműen utal az alapra, ami nem más mint a klasszikus habanero paprika narancssárga változata, mely oly sok termesztő kertjében hozza máshoz nem hasonlítható aromájú terméseit. A szósz a paprikán kívül nem tartalmaz mást csak sót és ecetet. Arról nem szól a fáma, hogy ez milyen ecet – szerintem közönséges ételecet – de ezt már nem is akarom tudni. A szósz nem sűrű, de nem is híg, szobahőmérsékleten, pont olyan amilyennek lennie kell, az üvegből csöpögtetve pont annyit tudunk adagolni, amennyit ízlésünk kíván. Összerázva homogén állományú színe a citromsárga és a narancssárga között van. Az illata alapján csukott szemmel is meg tudja állapítani a „szakértő orr”, hogy ez habanero paprikából van. Érdekes, hogy az ecet illata nem dominál és nem nyomja el a kellemes illatot. A csípőssége megfelel a habaneronak, egy kezdőnek odaüt, de egy középhaladó már bátran fogyaszthatja. Ami meglepő! A citrus íz domináns, nagyon jól sikerült visszaadni a habanero igazi „lényét”, sem a só, sem az ecet nem vesz el karakteréből, sőt kiemeli azt. (Ezt az aromát eddig csak egy gyártó habanero termékében éreztem, ott sem ennyire dominánsan.) A szósznak csak egy baja van: eteti magát (szó szerint), így az 50 ml-es üveg alját hamar meglátja egy chilirajongó ínyenc.
Hot pepper sauce: A üveg élénkpiros tartalmát a Bhut Jolokia és a Dorset Naga keveréke alkotja. Ez az a kategória, mely már a haladók arcán is érzelemgazdag mimikákat vált ki, és hatása akár fél órán keresztül is intenzív. Egyéb összetevőkben ugyanaz, mint az előző, ecet és só, egyszóval a Danka Chili a paprikára koncentrál, de ez így van jól. Az állaga szintén az Orange Habanero Sauce-hoz hasonlít, szignifikáns különbséget nem lehet felfedezni. Élénkpiros színében visszatükröződnek az összetevőjét alkotó fajták halványodás nélkül. Az illata hihetetlenül csodálatos, érződik a csípősség, de nem könnyfakasztóan, köszönhetően annak, hogy a piros színű paprika utánozhatatlan aromája dominál. Ami viszont az igazi pikantériáját adja az a csípőssége mellett az az utánozhatatlan íz, melyet eddig soha egyetlenegy chilis termékben sem éreztem. Pontosabban éreztem, de nem így, mint ennél. Az általános tapasztalat az volt, hogy az ilyen csípősségű termékek esetében először mindent elnyom a capsaicin ereje, majd pár perccel később – amikor kissé helyreállnak a receptorok a szájüregben – a paprika íze is megjelenik a nyelven. De azt hogy ez egyszerre történjen meg, még soha nem tapasztaltam, az ilyen 1 milliós SHU-s szószok, vagy akár krémek esetében. Egyszóval valamit tud ez a Krisztián!!!
A szószok felhasználása univerzális, bár az Orange Habanero Sauce-t én inkább friss fogyasztásra javaslom szendvicsekre, pizzára, hamburgerbe, húsokra, mivel a friss és üde citrusíz ezeket az ételeket eddig nem látott magasságokba emeli. A Hot pepper sauce szintén felhasználható az előzőekben ismertetett módon (persze óvatosabb mértékben adagolva), de javasolni tudom bármely készétel ízesítésére is.
Beszerzése: Mivel egy induló kisvállalkozásról van szó, ezért a marketinglehetőségek meglehetősen szűkösek egyenlőre, talán a legcélszerűbb a Danka Chili facebook oldalán - https://www.facebook.com/dankachili - keresztül érdeklődni, de tudomásom szerint debreceni piacokon is gyakran megfordul Krisztián a folyékony parazsat rejtő üvegcséivel.
A képek forrása: facebook.com/dankachili