HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) Bulls eye (1) BullS Eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) Csurranó (1) csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) dorset naga (5) Dorset Naga (3) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2014.12.15. 14:22 bratya

Danka Chili szószai

Címkék: hazai termék helyi termék Debrecen Dorset Naga csiliszósz Danka Chili Danka Krisztián Bhut Jolokia Orange Habanero

Egy korábbi bejegyzésemben már írtam Danka Krisztiánról, arról az autószerelőről, akinek nincs jogosítványa, így valljuk be kissé bizalmatlanul vinné el hozzá az egyszerű halandó az autóját, mondjuk fékbetétcserére.

Szerencsére szakács végzettséget is szerzett, főzni tudását pedig a közelmúltban tesztelhettem le az általa készített chiliszószok kóstolásával. Úgy érzem ezen szakmában nem volt kár a taníttatása, de nem akarok ennyire előreszaladni.

A Danka Krisztián kistermelő ebben az évben jelent meg a piacon a termékeivel, de már két év tapasztalata – és szívből jövő szenvedélye – van a háta mögött, mint hobbitermesztő és kísérletező egyén.

Két chiliszószt – úgymond a Danka Chili két vezérhajóját és legdominánsabb termékét – kóstoltam meg, két különböző karaktert.

danka_uvegek.jpg

Lássuk először is a küllemet. A termékek egységesen 50 ml-es üvegben vannak, de kaphatók 100 ml-es kiszerelésben is. A címkék rendkívül egyszerűek, semmi sallang nincs rajtuk. Fő jellegzetességük, hogy a termék nevén felül, főhelyen megjelenik annak a paprikának a fotója, mely az adott szósz domináns összetevője, így egy laikusabb fogyasztó is kap némi többletinformációt. A címkén ezen felül megtalálhatók a termékre vonatkozó kötelezően feltűntendő információk. Összegezve: a termék a csomagolásért nem kapna nagydíjat, de van annyira figyelemfelkeltő, hogy egy piaci pulton odavonzza bárki tekintetét. Különben is, aki ezt a kategóriát fogyasztja, az nem a csomagolást figyeli.

És akkor jöjjenek a termékek!

Orange Habanero Sauce: A szósz megnevezése egyértelműen utal az alapra, ami nem más mint a klasszikus habanero paprika narancssárga változata, mely oly sok termesztő kertjében hozza máshoz nem hasonlítható aromájú terméseit. A szósz a paprikán kívül nem tartalmaz mást csak sót és ecetet. Arról nem szól a fáma, hogy ez milyen ecet – szerintem közönséges ételecet – de ezt már nem is akarom tudni. A szósz nem sűrű, de nem is híg, szobahőmérsékleten, pont olyan amilyennek lennie kell, az üvegből csöpögtetve pont annyit tudunk adagolni, amennyit ízlésünk kíván. Összerázva homogén állományú színe a citromsárga és a narancssárga között van. Az illata alapján csukott szemmel is meg tudja állapítani a „szakértő orr”, hogy ez habanero paprikából van. Érdekes, hogy az ecet illata nem dominál és nem nyomja el a kellemes illatot. A csípőssége megfelel a habaneronak, egy kezdőnek odaüt, de egy középhaladó már bátran fogyaszthatja. Ami meglepő! A citrus íz domináns, nagyon jól sikerült visszaadni a habanero igazi „lényét”, sem a só, sem az ecet nem vesz el karakteréből, sőt kiemeli azt. (Ezt az aromát eddig csak egy gyártó habanero termékében éreztem, ott sem ennyire dominánsan.) A szósznak csak egy baja van: eteti magát (szó szerint), így az 50 ml-es üveg alját hamar meglátja egy chilirajongó ínyenc.

Hot pepper sauce: A üveg élénkpiros tartalmát a Bhut Jolokia és a Dorset Naga keveréke alkotja. Ez az a kategória, mely már a haladók arcán is érzelemgazdag mimikákat vált ki, és hatása akár fél órán keresztül is intenzív. Egyéb összetevőkben ugyanaz, mint az előző, ecet és só, egyszóval a Danka Chili a paprikára koncentrál, de ez így van jól. Az állaga szintén az Orange Habanero Sauce-hoz hasonlít, szignifikáns különbséget nem lehet felfedezni. Élénkpiros színében visszatükröződnek az összetevőjét alkotó fajták halványodás nélkül. Az illata hihetetlenül csodálatos, érződik a csípősség, de nem könnyfakasztóan, köszönhetően annak, hogy a piros színű paprika utánozhatatlan aromája dominál. Ami viszont az igazi pikantériáját adja az a csípőssége mellett az az utánozhatatlan íz, melyet eddig soha egyetlenegy chilis termékben sem éreztem. Pontosabban éreztem, de nem így, mint ennél. Az általános tapasztalat az volt, hogy az ilyen csípősségű termékek esetében először mindent elnyom a capsaicin ereje, majd pár perccel később – amikor kissé helyreállnak a receptorok a szájüregben – a paprika íze is megjelenik a nyelven. De azt hogy ez egyszerre történjen meg, még soha nem tapasztaltam, az ilyen 1 milliós SHU-s szószok, vagy akár krémek esetében. Egyszóval valamit tud ez a Krisztián!!!

alapanyagok.jpg

A szószok felhasználása univerzális, bár az Orange Habanero Sauce-t én inkább friss fogyasztásra javaslom szendvicsekre, pizzára, hamburgerbe, húsokra, mivel a friss és üde citrusíz ezeket az ételeket eddig nem látott magasságokba emeli. A Hot pepper sauce szintén felhasználható az előzőekben ismertetett módon (persze óvatosabb mértékben adagolva), de javasolni tudom bármely készétel ízesítésére is.

Beszerzése: Mivel egy induló kisvállalkozásról van szó, ezért a marketinglehetőségek meglehetősen szűkösek egyenlőre, talán a legcélszerűbb a Danka Chili facebook oldalán - https://www.facebook.com/dankachili - keresztül érdeklődni, de tudomásom szerint debreceni piacokon is gyakran megfordul Krisztián a folyékony parazsat rejtő üvegcséivel.

danka_placc.jpg

A képek forrása: facebook.com/dankachili

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr46984849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása