Ha körülnézünk a luxuscikkek világában, akkor láthatjuk, hogy a legkülönlegesebb termékeket kisvállalkozások, manufaktúrák állítják elő, gondoljunk akár a svájci órákra, a brüsszeli csiszolt briliánsokra, vagy egy-egy speckó tuning autóra.
Amikor megismertem a Gabko Chili tulajdonosát és közölte, hogy mindössze 30 tő paprikával dolgozik, akkor éreztem, hogy az innen kikerülő kisszériás termékek nem mindennaposak lehetnek, különösen annak ismeretében, hogy ez a kis gazdaság milyen csilipaprikákkal dolgozik. A fajtakínálatot az alábbiak teszik ki: Dorset Naga, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Moruga Red-Yellow, Trinidad Scorpion BT, Red Savina Habanero, Caribbean Red Habanero, Fatalii, Krishna Jolokia. Ezek a csilik nagyágyúi, a legcsípősebb fajták képviselői.
Bár egyes vélemények szerint ezekből önmagában – hígítás nélkül – készített termékek, szószok agyhalottaknak valók, azonban a legtöbb kapszaicinrajongó úgy van vele, hogy ő is a legkülönlegesebb, legerősebb paprikákra vágyik, nyújtson bármilyen gasztroélményt.
A közelmúltban hozzájutottam a GaBko Chili két termékéhez, így meg bírtam ejteni a várt kóstolást, tesztet.
A vállalkozás egyébként mindössze három termékkel van jelen a piacon – mondjuk 30 tővel nem is lehet ugrálni – ebből a fő terméket a Gabasco szósz és a Gabasco krém (darált vegyes chili) jelenti.
A Gabasco szósz összetevői Dorset Naga, Bhut Naga Jolokia, Trinidad Morouga, Red Savina Habanero. A kis üveg címkéje nem hivalkodó, de mégis kifejező, már a félig laikus ember számára is jelzi, hogy nem paradicsomléről van szó.
Az üveg kibontása után egyből megcsap az egyedi, de mégis tüzes paprikaillat, hasonló, mint egy nagyon friss pirosra ért hegyes erős felkarikázása után érezhető.
A szósz állaga híg, de így jó! Egy hátránya, hogy óvatosan kell billenteni - ezt a kóstolás egyébként megerősítette a későbbikben.
Én minden egyes esetben egy kis kockányi fehér kenyérre csöppentve szoktam a csiliszószokat kóstolni. A kenyér – általában semleges – íze nem zavarja a szósz alaparomáját, részben beszívódik a kenyérbélbe, így hatását és ízét kétszer adja át. Kicsit olyan ez, mint a parfümöknél a fejillat, szívillat és alapillat.
A szósz „fejillata” nem más, mint egy azonnal ütő borzasztóan erős íz, ami pillanatok alatt elönti az ember száját különböző grimaszokra inspirálva kóstolóját. Ez eltart kb. 15-20 másodpercig, ekkor azonban már a fülünk is ég, viszont ezzel egy időben megjelenik a csodálatos paprika aroma is, melyben a legmeglepőbb, hogy ennyi kapszaicin mellett még érezhetjük a csilihús lelkünknek is meleg ízét.
Valamit ez a gyártó nagyon tud, a mindent átjáró csípősség nem veszi el a paprika eszenciáját. A szósz valamire inspirál: még egy csepp (majd még a többi….) elfogyasztására.
Használható főtt ételek ízesítésére, ízlés szerinti mennyiségben, de vegyük figyelembe a termék csípősségét. (A gyártó elmondása alapján, van, aki a fogpiszkáló hegyét mártja bele a szószba, számára annyi is elég egy tányér bableves tüzesítésére. Valahogy értem miért.) Én azonban a leginkább szendvicsek, és egyéb kézből fogyasztandó (tortilla, taco, hamburger, hot-dog stb.) ételek csöpögtetős ízesítésére ajánlanám.
A GaBko Chili másik terméke a Gabasco Pepper Cream, nem más, mint darált sóval tartósított paprika, majdnem a szósszal megegyező paprikafajtákból.
Na ezzel kapcsolatban kóstolást megelőzően szkeptikus voltam, mivel a darált paprikát a túlzott sózással lehet a legjobban elrontani. Az aránytalanul sok só (értsd: az a mennyiség, mely már nem szükséges a tartósításhoz) elveheti a paprika alapízét, tompíthatja a csípős érzetet is, másrészt a készterméket híggá, levesessé teheti.
A termék pici „befőttesüvegben” kerül kiszerelésre, a mennyisége (töltőtömege, térfogata) nem állapítható meg az üvegről, sem a címkén nincs feltüntetve. (Én ezt a szósz esetében is egy kicsi hiányosságnak éreztem, mivel csak az üveg alján van gyárilag feltüntetve, hogy 50 ml.) A címke design-ja egyébként ugyanaz, mint a szósz esetében, elegánsan szolid.
A paprika ebben az esetben maggal együtt került darálásra és ez így is van jól. Illata hasonlatos a szószéhoz, bár a csípős lehellet ebben az esetben kevésbé markáns. Az állaga megfelelő, nincs benne só által kioldott lé.
A kóstolását egy kis darab sült csirkére tett krémmel kezdtem. Első íz természetesen a markáns csípősség volt, azonban mégsem olyan elementáris erővel, mint a szósznál. Ez egy kicsit visszafogottabb, tompább, de ez nem jelenti azt, hogy egy kezdő csilibarátot ne könnyeztetne meg, vagy – hölgy esetében – ne mosná le a szemfestéket.
Érdekes, de nagyon pozitív, hogy a só íze csak 10-15 másodperc elteltével érződik enyhén, de nem is azért fogyasztjuk ezt a kiváló terméket.
A Gabasco Pepper Cream kiváló ételízesítő főtt ételekhez, bár nem vetendő meg hidegkonyhai készítmények, kényelmi ételek ízesítésére (díszítésére) sem. A sótartalma nem olyan magas, hogy ezt a főzés esetén figyelembe kelljen venni, annyit úgysem használunk fel belőle, hogy ez zavaró mértékű legyen.
Összességében elmondható, hogy mindkét termék kiváló minőséget képvisel, igazi kuriózum a hazai csilirajongók körében. Beszerzése nem túl bonyolult; a gyártó, önálló bloggal, valamint közösségi oldallal is rendelkezik. Azonban mielőtt bárki megírná a gyártónak a raklapnyi megrendelését, érdeklődjön, hogy jelenleg kapható-e még a termék, mivel a kisszériás gyártás és a magas kereslet miatt elképzelhető, hogy az idei készlet elfogyott. Akkor azonban egyet tanácsolok mindenkinek: jövő évre már most adja le előrendelését, ezt az élményt ne hagyja ki.