Télen valahogy mindent szeretünk túlfűszerezni. És ez így is van rendjén. Nyáron minden érzékszervünk csiklandozva van, a színekkel, illatokkal, hangokkal. Sajnos télen ez nem, vagy csak korlátozottan adatik meg nekünk. A rövid borongós nappalokat, az egyhangú, szürke ködös reggeleket ősi ösztön, hogy kompenzáljuk valamivel. Ezt nem tudjuk mással tenni, mint illatokkal és ízekkel, bár a kémények fanyar füstje, a lángossütő elülő olajszaga mind-mind téli illat, csakúgy, mint a karácsonyfa meghitt békességében megpucolt narancs, vagy a diós-mazsolás bejgli mással nem összehasonlítható aromája.
A téli ételeink és italaink talán pont ezért sokkal illatosabbak, fűszeresebbek, és ennek szerves része lehet a csili is.
A hidegben a sok ember számára a felmelegedés egyik formája a forró ital és a csípős íz. Mi lenne, ha azt a kettőt együtt kombinálnánk pikánsan, némi alkohollal fűszerezve. Erre is megvan a megoldásunk télen, méghozzá – a nyári szódás fröccs ellentéte – a forralt bor.
Most ennek egy – saját - változatát, adom közre.
Hozzávalók:
- 7,5 deciliter száraz fehér bor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mandarin
- 4-5 karika csiliparika, vagy ízlés szerint őrölt csili
- Fűszerek: szegfűbors, csillagánizs, kardamon, fahéj, szegfűszeg
A kristálycukrot és a vaníliás cukrot egy kis edényben a héjával együtt a vékony szeletekre vágott mandarinnal karamellizáljuk, majd hozzátesszük a mozsárban durvára aprított fűszereket és a csilit. Ezt követően felöntjük 1,5 dl. borral, majd összefőzzük. Ezt a főzetet 3-4 órán keresztül állni hagyjuk, hogy a fűszerek aromája átjárja az „alaplevet”. Ezt követően, hozzáadjuk a maradék bort és gyöngyözésig melegítjük, majd leszűrve kínáljuk.
Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!