HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) Carolina Reaper (13) carolina reaper (1) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) Chilivilág (5) chilivilág (2) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) Debrecen (5) debrecen (2) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) Naga Jolokia (4) naga jolokia (11) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) Samba (3) samba (2) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2013.09.18. 21:32 bratya

Az ördög alternatívája

Címkék: egészségmegőrzés csili fűszerek paprikakrém csili jótékony hatása paprika gyógyhatása csili gyógyhatása habenero Chili Hungária Manufaktúra mennydörgés csili szósz

Az, hogy minden relatív régóta tudjuk. Ezt Einstein tudatosította is a világgal jó pár évtizeddel ezelőtt. Relatív az idő, a tér, de az is, hogy miként viszonyulunk az ízekhez, így a csípősséghez is. Van, aki már azt is megérzi, ha a húslevesbe szemes borsot tesznek ízesítésként, más pedig két pofára tömi a hegyes erős, vagy a macskapöcse paprikát.

A csilirajongók számára csak az utóbbi néhány évben nyílt meg a világ, köszönhetően az internetnek. Külföldi – és most már hazai – webáruházakból lehet korlátlanul rendelni igazi csípős – elsősorban – mexikói, amerikai csiliszószokat, némelyiket stílszerűen koporsó formájú csomagolásban. Azonban a legtöbb fogyasztó számára még így is csak a Fald fel Amerikát sztárján - Adam Richman-en – keresztül jutott el az a közvetett érzés, hogy pokoli erős csípős szószokkal ismerkedjen.

Ezennel jelentem a nagy többség számára a jó hírt: elkészült egy gyilkos erős csiliszósz Magyarországon, melynek elkövetője a kabai Chili Hungária Manufaktúra.

A cég termékét már kifejezetten vártam. Mielőtt megkaptam volna, előzetes véleményeket olvastam magától a gyártótól, ami egy kicsit szkeptikussá tett az új termékkel kapcsolatban. A facebook oldalukon konkrétan az alábbit írták: „A csapásmérő! Megjött. A nyári hadművelet második tagja beköszönt a Magyar Virtus termékcsaládba. Mintha olvadt lávát, vagy kazánszénparazsat ennél. OKJ-s fakírtanfolyam elvégése fogyasztás előtt melegen ajánlott.” Magánvéleményként pedig még az alábbit fűzték hozzá: gyakorlatilag ehetetlen, gasztronómiai élvezetet nem nyújt.

No, ezek okoztak erős kétségeket a hiteles és pozitív teszttel kapcsolatban, mivel a vállalkozás termékeiről eddig csak szuperlatívuszokban tudtam beszélni, de gondolkozzunk pozitívan és vágjunk bele.

A szósz neve: Mennydörgés. A név alapján valami őrületes csípőset várunk, egy olyan paprikapasztát, mely hirtelen, elementáris erővel önti el a szánkat tűzokádó sárkánnyá változtatva minket.

mennydörgés.jpg

A csomagolás eltér a korábban megszokottól, nem a hagyományos szögletes üveges 120 g-os kiszerelésű, hanem egy magasabb nyújtott nyakú üveg, mely sokkal jobban hasonlít az amerikai design-ra, praktikussága folyósabb termékek esetén egyértelmű. A termék címkéje szintén eltér a korábbitól, eltűntek a magyarosan divatos elemek, egy hosszúkás paprikát és egy villámot látunk. Számomra az eddigi stílus jobban tetszett, ezt én amerikásan hivalkodónak találtam, bár sok fogyasztó számára így figyelemfelkeltőbb, és valljuk be a gyártónak is fontos a profit.

De ne legyek ennyire kritikus a legfontosabb információ megtalálható rajta: Tartalma: 90% habanero!!! A lényeg pedig ebben a részletben van.

A szósz csípőssége már közvetlenül a kibontás után az illaton érződik. Színe halványpiros-narancs keveréke, feltételezhetően a címkén feltüntetett domináns habaneroból több színváltozatot is tartalmaz, így yellow-t és red-et is.

A kóstolást nem akartam önmagában végezni, így egy kis semleges ízű kenyérre tettem egy fél mokkáskanálnyit. A csípős íz azonnal elöntötte a számat, de ez mellett az igazi – kissé citrusos – habanero aroma is áthatott. A csípősség meglehetősen furcsa volt, nemcsak egy-egy ponton éreztette hatását, hanem a teljes számat – mit számat! fejemet – átjárta. Valami elementáris erővel támadott, de nem durván, agresszíven, hanem inkább azonnali eufórikus izgalmat okozva. Néhány másodperc után szinte kiáltott az agyam, hogy kérek még, bár ekkor már csak szinte néhány cseppel folytattam a kóstolást, fenntartva a csípősség tüzes, melengető érzését.

Érdekes volt, hogy nem voltak mellékhatások, mint a csuklás, könnyezés, vagy az izzadás. Fűtött, melegített, inycsiklandóan ingerelt csodálatos érzést nyújtva. Nem kívántam semmivel tompítani, sem sörrel, sem tejjel, sem édességgel. Egyszerűen csak kívántam! A csípősség a kóstolást követően kb. 20-25 percig érződött, egyre fokozva a szervezetben az endorfin-elválasztást, először megérezve ténylegesen azt, melyet a tudomány eddig állított; a csípőspaprika egy természetes boldogsághormon, antidepresszáns.Eddig is szerettem a kapszaicint, de most volt az első olyan, ahol ezt a tényállást ténylegesen is átéltem.

Persze a tesztet nem akartam csak a magam véleménye alapján összeállítani, így egy több személyre kiterjedő kóstolást is beiktattam. Erre a legjobb lehetőség a munkahelyemen adódott, nem beszélve arról, hogy ott igazán szükség van a pár hónapja bekövetkezett változások miatt az endorfintermelés fokozására. Így egy szép későnyári napon bevittem a kisüveget a munkahelyemre kóstolás és ördögűzés céljából.

Alapvetően egy érdekes megállapítást kellett tennem. Nem volt olyan férfikollégám, aki meg merte volna kóstolni, kínáláskor finomabb és határozottabb visszautasításokat kaptam. A szebbik nem képviselői ismét egy piros pontot kaptak tőlem!

És akkor lássuk a zanzásított párbeszédes véleményeket!

Judit, (aki úgy eszi a cseresznyepaprikát, mint a cseresznyét): „Ez jó csípős! Nem mondom, hogy ehetetlen, mert egyáltalán nem az, hanem olyan közepesen erős. Egy tízes skálán – mondjuk - hetes erősségű.” Kimerítő válasz, mindennemű lihegéstől szenvedéstől mentesen.

Magdi (az Anyus): „Hú ez kurva erős!!! Ez borzalmas!!! Judit, nem baj ha megiszom a vizedet?” Nem baj, de csak rosszabb lesz. Egyél inkább egy kis kenyeret. (A száját kézlegyegtetéssel próbálja hűteni, persze ez csak olyan Pavlovi reflex, érni semmit nem ér.) Fél perc és folyik a könnye, majd kb 5-10 perc a megnyugvás ideje.

Erzsike (Államtitkár asszony): „Na jó, de csak egy picit.” Na! Az túlzottan pici. „Elég ennyi!” „Tényleg elég volt ennyi, ez nagyon finom, és nagyon csípős, ezt csak óvatosan lehet enni.”

Diána (a vadászat és a kertészmérnökök istennője): „Csípős, finom.” Ennyi volt a határozott válasz, mely meglepően hangsúlyos volt Dia szemérmesen Törppillás nézése mellett. Én ezt a választ közepesnek értékeltem.

Kati: Határozott, bátor mozdulattal önt egy jó adagot egy kis darab kenyérre a szószból. Jöhet a főpróba. Semmi mimika, semmi szenvedés. „Nagyon finom! Végre egy tisztességesen csípős szósz. Nem túl gyenge, nem túl erős. Ez az igazi, amilyennek lennie kell. Én igazán jó és csípős csiliszószt most kóstoltam életemben először, a többi olyan gyenge vacak volt.” Hangzik el a karakteres válasz.

Összességében úgy vélem, hogy ez a szósz mérföldkő lehet a magyar csilitermékek gyártásában, ugyanakkor a Chili Hungária Manufaktúra meglehetősen magasra helyezte a lécet a konkurencia számára. Nem tudok egyetérteni a gyártó azon véleményével, hogy ez nem rendelkezik gasztronómiai értékkel. Igenis ott van a helye mind a hazai, mind a nemzetközi ízek, ételek, fűszerek között. Persze a fogyasztását olyanoknak ajánlom, akik nem riadnak meg egy megszokottól erősebb terméktől.

És a végére egy kis videó, a mennydörgésről. A mű szerzője valószínűleg még nem kóstolta ezt a finomságot, de elképzelhető, hogy fogyasztása után hasonló szép gondolatai támadnának más rockos számok tekintetében is:

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr155522952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.09.19. 08:38:24

A Gabasco szószt még nem kóstoltad! :D

bratya 2013.09.19. 12:02:01

Ahhoz még nem volt szerencsém! De bátor vagyok és be fogom vállalni.

bratya 2013.09.19. 12:40:24

De be fogom vállalni!

JoaGno 2015.03.23. 10:11:55

Kiváló termékek, aki igazán szereti a csípőset annak tudom ajánlani. Kipróbáltam majdnem mindegyiket. Nagyon ízlett a Mennydörgés, a Kabai tüzes mennykő és ami ütős volt az az Attila :) Egyébként már egyre több helyről meg lehet rendelni, én erről a 2 oldalról szoktam:
chilis.hu/
onlineegeszsegbolt.hu/reform_elelmiszerek/chili_szosz_magyar_virtus
süti beállítások módosítása