A közelmúltban személyes látogatást tettem a kabai Chili Hungária Manufaktúránál és tulajdonosai – a Diczkó házaspár – egy csodálatos ajándékcsomaggal leptek meg, méghozzá a termékeikből összeállított portfólióval.
Bevallom őszintén ez az első olyan alkalom életemben, amikor egy igazi magyar csilis termékcsaládot kóstolok meg. Mindeddig csak saját készítésű, vagy pedig külföldi eredetű csilis „fedőnevű” szószokhoz, porokhoz, savanyúságokhoz jutottam hozzá, így ez jelenti számomra a főpróbát, megerősítve azt a tényt, hogy ez a csípős növény igenis lehet a magyar föld egyik kincse. Az alábbiakben tegyünk egy kis kalandozást a csípős ízek világában.
Csilis karamella
Kint 35 fok meleg, az irodában csak 30. Klíma van, de utáljuk Judittal, a világ legkedvesebb kolleginájával. Megfájdul a fülünk, fogunk, arcüregünk, meg még ki tudja micsoda. Normális ember ilyenkor nem gondol csípős kajára, de senki nem állította, hogy azok vagyunk.
Ekkor eszembe jut valami:
- Te Judit! Képzeld hoztam Kabáról csilis karamellát! – szólalok meg
- És hol van? Csak nem a „szíjmelindás” szatyrodban rejtegeted? – kérdezi Judit türelmetlen izgalommal
- Várj! Mindjárt előszedem. Ki kell mindent pakolnom a csíkos bevásárlószatyorból, mire megtalálom. - Bocsi! Egy kicsit összetörődött a szatyi alján, mivel én hülye rápakoltam a körömpöcős ételhordót (koviubival), de azért maradt benne pár egész is.
-No itt van kóstoljunk!
Egyszerre veszünk a szánkba egy-egy darabot és várjuk, hogy elolvadjon nyelvünkön majd áthassa szánkat a csípős íz. Mondom várjuk….
Judit megszólal:
- Te ebben hol van a csili? – kérdi
- Én is azt keresgélem, de várjunk egy kicsit. – válaszolok vissza, mivel eszembe jut, hogy télen az általam készített csípős méz fogyasztásakor is az édes ízt éreztem először.
- OK! Most már érzem. – mondja Judit
- Most már én is. – felelek neki és mindketten egyszerre nyúlunk a következő darabért…
A csípős karamella nem más, mint őrölt csilipaprika vajkaramellába dolgozva. Nekem biztos nem jutna eszembe ilyet készíteni, így szerencséje a csilirajongóknak, hogy ezen nem is nekem kellett gondolkoznom, mivel ebben az esetben szegényebb lenne a hazai termékkínálat. Kellemesen égetten-karamellás, lágyan olvad az ember szájában és egy enyhén csípős-pikáns utóízt ad. Kiválóan merem ajánlani akár esti nassoláshoz, akár egy kiváló meggybor, desszertbor, vagy édes tokaji aszú mellé. Ha egy ismerősünkkel meg akarjuk szerettetni a csilit, akkor ez a termék nagyszerű választás, mivel az édes íz tompítja a csípősséget. Nekem külön inspirációt jelentett és újabb csilis termékek jutottak eszembe, melyeknek ötletét – tiszteletből – átadtam a Manufaktúrának, további átgondolásra. A karamella összbenyomása alapján kiváló minősítést kap tesztemben, mind állagát, mind megjelenését, mind az ízét tekintve.
Paprikakrém (neve lehetne: a meglepetések özöne)
Kicsit szkeptikus voltam, hogy az alábbi termékről tudok-e megfelelő tesztet írni, ugyanis egyszerűen fogalmazva nincs másról szó, mint darált csilipaprikáról sóval keverve. Két dolog járt a fejemben a kóstolás előtt. Egyrészt híresen sószegényen táplálkozok, így nem tudtam, hogy mennyire lehet az értékelésem objektív, másrészt a magyar piac tele van sózott darált paprikával akár édes, akár csípős kivitelben.
Minden háztartásban megtalálható a Piros Arany és/vagy az Erős Pista, de sokan használják a Karikás Pistát is, ami szerintem mindennek a legalja, ugyanis az hulladék (értsd: nem EU szabványnak megfelelő pofátlanul görbe termésű) hegyes erős paprikából készül. Élelmesebb háziasszonyok pedig otthon húsdarálóval felaprított olcsó zöld, vagy piros lecsópaprikát sóznak be és ezt használják ételeikbe, ami ugyanolyan jó minőségű, mint Erős Pistike, csak nincs olyan szép címkéje.Kétségeim között egy hidegvacsora mellé gondoltam, hogy kipróbálom ezt a terméket.
A csomagolás a szokásos Magyar Virtus design 120 g-os kiszerelésben. Persze egy nyáresti falatozás nem történhet másutt csak a hátsó teraszon, ahol étvágyamat a kert látványa fokozza. A tálca tartalma a szokásos: korpás kenyér, kolbász, füstölt szalonna, sajtkrém, felvágott, paprika, paradicsom, hagyma, uborka stb. Mindent oda szoktam készíteni, utálok az asztaltól felállni. Mivel kánikulai meleg volt, ezért a jól megérdemelt hideg sör sem maradhatott el.
Mozdulat a szokásos: kenyértörés, kolbászkarikázás, paradicsom cikkezés – kész a katona, melynek a tetejére szántam a paprikakrémet. Első meglepetés az üveg kibontása után ért, ugyanis kellemes paprikaillat csapta meg orromat. Valahogy ezt az eddig ismert termékek esetében nem éreztem, úgyhogy egyből tudtam, hogy nem a megszokottal nézek farkasszemet. Bő késhegynyit kentem a „katonám” tetejére, többet a só miatt nem akartam.
Ekkor jött a második meglepetés. Az eddig ismert darált paprikák – a mittudoménmilyen állományjavítóson kívül – rendszeresen levet engedtek kiszedve, így számítottam arra, hogy a lé végigfolyik paradicsomcikken a kezemre, és a falatka tartalma a világossárga pólómon landol, miközben a sós levet szopogatom az ujjamról. Most ez a baleset nem történt meg, mivel az állaga kiváló, és nem válik el a só által kiszívott lé a szilárdabb részekről.
Harmadik meglepetés ezután ért. A sótartalom, mely nem sok és nem kevés. Számomra, aki só nélkül eszi a rántottát, sült krumplit, rántott tököt stb. a hagyományos piros arany nem számít másnak csak egy jó indoknak a sörözésre a só által okozott szomjúságom enyhítésére. Ebben az esetben nemhogy zavaróan, de kifejezetten jól esett az a sómennyiség, melyet ezen termék tartalmazott. Ekkor jött a csípős íz, mely számomra az eddigi legideálisabb mértékű volt, az eddigi hasonló készítményekhez viszonyítva.
Kiváló összbenyomást más sem igazolja jobban, mint az, hogy két-három nap alatt elfogyott, holott semmi másra nem használtam csak szendvicsízesítésre, de merem ajánlani mindennemű magyaros étel utólagos ízesítésére, természetesen figyelembe véve a termék sótartalmát. Ha valaki a vendégei számára egy bográcsozás mellé valami kuriózumot kíván felkínálni, akkor ne nagyon keresgéljen mást, maradjon a Chili Hungária Manufaktúra paprikakréménél.
Füstölt fűszerpaprika
A termék első látásra elüt a többi „paprikás” terméktől, ugyanis ez az őrlemény édes paprikából készül.
Érdekes, hogy Magyarországon a füstöl fűszerpaprika nem lett egy elterjedt termék, holott szeretjük a paprikát is és szeretjük a füstölt ízeket is. Oka talán az lehet, hogy az utóbbi néhány évtized kivételével a hús hosszú távú tartósításának jóformán egyetlen módja volt, ez pedig a sózás és az azt követő füstölés. Így egyértelmű, hogy a füst ízét a hús tartalmazta, a paprika pedig közvetítette az édeskés, vagy pedig a csípős ízt.
Tapasztalatok hiányában nem igazán tudtam, hogy miként kóstoljam meg úgy, hogy étel ízesítésére használjam fel. Bablevesbe nem akartam tenni, abban benne van a füstölt csülök, így nem érződne aromája, a halászlét nem igazán tudnám elképzelni füstölt ízesítéssel (válogatós gyulai ember), pörköltet meg nem terveztünk főzni.Na ekkor jött az ötlet: rántottát, tükörtojást én mindig pirospaprikával megszórva eszem (só nélkül, lásd fent) így egyértelműen adott volt a „főétel”.
Az őrlemény édes fűszerpaprika, meleg füstön érlelve. Állaga finomra őrölt por, megfelelően „olajos”, ami arra utal, hogy az alapanyag kiváló minőségű. A füst íz enyhe, de karakteres. Kiváló és különleges ételízesítő. Jómagam tojásos ételekkel, friss főtt-füstölt baconszalonnával fogyasztottam el, és mióta megkaptam lett egy új kedvencem is. Korpás toast kenyeret megpirítok, bedörzsölöm fokhagymával, meglocsolom szőlőmagolajjal, majd megszórom füstölt fűszerpaprikával, és egy lágy lapkasajtot teszek rá. Ajánlom mindenkinek, de csak akkor, ha a Magyar Virtus füstölt fűszerpaprikájával szórják meg.
Tüzes mennykő
A Chili Hungária Manufaktúra nagyágyúja, legcsípősebb terméke. Jalapeno, Habanero, Dorset Naga, Naga Jolokia, Jamaican Red paprikákból áll. Ezek mindegyikével külön-külön is ördögöt lehetne űzni.
Ezek azok a fajták, melyek friss fogyasztása már értelmetlen, bár „bulicsiliként” egyes őrültek kóstolgatják, néhányan videót is készítenek visszatartott szenvedéseikről. Persze késztermékként más a helyzet, úgy más érzést okoz a csípős íz.
Az általam eddig ismert tüzes szószok a csípősségen kívül édes-savanyú ízeket is hordoztak magukban, mely pikánssá, de sokak számára idegenné tette a mártást, távol keleties ízvilágot kölcsönözve nekik. Nekünk magyaroknak kevésbé idegen termékekben leginkább a paprikaíznek, csípősségnek és a sónak kell dominálnia. Na majd meglátjuk ezt miként sikerült összhangba hozni.
A kóstolót egy családi flekkensütés keretében indítottam. Sült hús, sült burgonya, friss saláta és Tüzes mennykő. Gyorsító megvolt (50 fokos) – kétszer is.
Vendégeink nem szívbajosak, ha csípős paprikáról van szó. Bátortalanul egy kis cseppet teszünk egy darabka húsra, majd szánkba vesszük. Itt nem kell várni a csípős ízre, mint a karamellánál, most egyből elönt a kapszaicin.
- Hű ez b….tt erős. - szólalok meg, de ekkor már látom, hogy a többiek is legyezik a tátott szájukat és nyúlnak a sörösdoboz felé, melyre jó indok az extrém csípősség érzésének enyhítése.
Egy-két perc elteltével a csípősség egyenletesen kitölti a bagólesőnket és valamilyen érdekes eufórikus érzés lesz úrrá rajtunk, ami legalább 15-20 percig is eltart az utolsó falat szószos húsdarabka lenyelése után. Hihetetlenül jól esett mindannyiunknak a 30 fokos meleg ellenére, mivel elfogyasztása után kiváltott verejtékezés hűtötte testünket.
A szósz állaga szobahőmérsékleten is megfelelően szilárd, nem folyik, nem csöppen el. Illatában érződik, hogy nincs belőle kisajnálva a csípős paprika. Önmagában persze nem mindenképpen ajánlott a fogyasztása, de húsok, rántott zöldségek mellé, valamint szendvicsek feltétjeként nagyszerű. Csípőssége révén kiadós, nagyon kis mennyiség is elég belőle. Nem beszélve arról, hogy a csilipaprika étvágyjavító, emésztésserkentő és antidepresszáns hatása révén egészségünk megőrzésében is nagyobb szerepet kaphat. (Az emésztésserkentő hatását túlzottan nem részletezném, de a másnapi vízfogyasztás meglehetősen megugrott.)
A gyártónak üzenem: amennyiben értékesítési problémái akadnak belföldön, keressen meg egy-két ázsiai országot, akik nem csatlakoztak a vegyifegyverek használatát tiltó egyezményhez.
A kóstolt termékekről összességében csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. A Chili Hungária Manufaktúrának sikerült ízekben, állagában megjelenésében megteremteni azt az összhangot, mely egyszerre ötvözi a magyaros ízlésvilágnak, a napjainak csilidivatjának, az újszerű gasztronómiai trendeknek és a hazai termékeknek egyszerre megfelelő elvárásokat.