HTML

gyulaicsili

Érdekelnek a csilipaprikák, termesztésük és felhasználásuk. Egy olyan egzotikus növényről van szó, mely hazánkban is termeszthető egyszerűen, így nem feltétlenül kell a drága import árút megvásárolni.

Friss topikok

  • bratya: @Fireside82: A nyár közepén volt ez a téma aktuális. Akkor volt vihar a biliben a jalapeno nyomott... (2019.11.09. 16:46) Mennyibe kerüljön a jalapeno?
  • bratya: @Dárnok: Én nem próbáltam még a chili bonsai-t, mert nincs helyem teleltetni. Javasolni tudnám, ho... (2019.01.20. 11:36) Az én barbecue szószom
  • Rezsó72: Pardon, lemaradt a mondat vége: " Torkomra a rozsdás bökőt, hogy a szószokat értékelő "zsűri" 90%-... (2018.09.19. 20:18) HunHot 2018 verseny
  • bratya: @Rékási Roland: www.facebook.com/pokolikonyha2014/ (2018.09.15. 13:29) Pokoli Konyha pokoli ereje
  • bratya: Árakat nem szoktam írni. Tudom, hogy lehetne egy ár-érték összehasonlítás, de én inkább csak a ter... (2018.03.20. 18:54) Favágók chilije

Címkék

424 (1) 7 Pod (2) Abádszalók (2) african pequin (1) Aji (2) Aji lemon (1) Aka (1) amatőr chili verseny (1) Anirol Chili (2) apokalipszis (1) apokalipszis négy lovasa (1) Ár-Kert (1) Attila csiliszósz (1) A négy muskétása (1) Backyard Chili (1) Balmazújváros (1) Bánfi Krisztián (1) Bányai Csilla (1) Banya "Bio" Tanya (2) Bárdos Viktor (1) Bátaszék (1) BBQ (2) BBQ szósz (12) Bella donna (1) Beremend (2) Bestia (1) BEszósz (12) Betyár (1) Betyár krém (1) Bhut Jolokia (2) Bird eye (1) black butlah (2) Blájen (1) Bogdán Róbert (1) bolondok aranya (1) bonchi (1) Bonsai (2) bonsaicsili (1) bonsaiedéyn (1) borsod (1) Bővíz Marcell (1) Brian élete (1) Brown Ale BBQ (1) BUÉK (1) Buffalo (1) BullS Eye (1) Bulls eye (1) Burning Angel Chili (3) Buzásné Kata (2) Buzás Döme (1) c (1) candlelight (1) candleligt (1) caribbian red habanero (1) carolina reaper (1) Carolina Reaper (13) cayenne (12) cayenne paprika (2) cedrino (2) celldömölk (2) Chabo hot sauce and artistian (2) Chiki-Chiki (2) chili (4) chilichill (1) chilidise (2) chiliesszencia (1) Chilifesztivál (1) chilifix (2) Chilifutár Baráti Kör (1) chilihungaria.hu (5) chiliis lekvár (1) Chilimádé (1) Chilis (2) chilistván (1) chiliszósz (5) Chilis mustár (1) chilitudor (1) chilivilág (2) Chilivilág (5) Chili Hungária Manufaktúra (7) chili hungária manufaktúra (1) chili savanyúság (3) chili warriors (1) ChillER Manufaktúra (1) Chipotle (3) Chocolate Habanero Extract (1) chutney (3) cs (1) CsakaChili (2) cseresznyepaprika (1) csili (29) csilibonsai (1) csilifajták (19) Csilifarm (1) csilikrém (15) csilipaprika (26) csiliszósz (31) Csilis bab (2) csilis karamella (1) csili és sz egészség (1) csili gyógyhatása (2) csili jótékony hatása (2) csoki habanero (3) csurranó (1) Csurranó (1) Danka Chili (6) Danka Krisztián (1) debrecen (2) Debrecen (5) detk (2) Detki Chilis Betyár (3) dia de los muertos (1) Dominátor (1) Dömperignon (1) Dorset Naga (3) dorset naga (5) dragons claw (2) egészségmegőrzés (3) eperős (1) Erdei sárkány (1) Eros (1) étel (2) Evoatis örömkert (2) extrém csípős chiliszósz (1) ezermagtömeg (1) F1 hibrid (1) facebook (2) fajták (5) falunap (1) Farkastánc (1) Fatalii (2) Fenevad Chili (4) Fever (1) fokhagyma (3) Fóliás chilinevelés (1) foltisszima (1) Folyékony parázs (1) forralt bor (1) főzés (8) Fresno (1) függőkert (2) Fürjecske (1) Fürjtojás (1) Füstölt carolina reaper (1) füstölt fűszerpaprika (5) Füstölt Jalapeno (3) Füstös nyúl (1) Füst és könny (1) fűszerek (18) Fűszertanya (1) fuszertanya.hu (1) fűtött fólia (1) Gabasco (2) Gabko (1) GaBko Chili (7) Gádoros (1) Gastrochili (4) genetika (1) Gourmet (2) Gourmet & Delicious (1) Grebb (1) Green Hot Sauce (1) Grizzly (1) Győr (2) Gyula (1) gyümölcsös chiliszósz (1) Habalina (1) habanero (23) Habanero (4) habanero big sun (1) habanero chocolate (1) Habanero IPA (1) Habanero madame jeanett (1) Habarack (1) habenero (10) hagymalekvár (1) Hajdú (1) Hajdúböszörmény (1) Hamis füstölt sajt (1) hazai ízek versenye (1) hazai termék (16) házi sárkány (1) hegyes erős (2) helyi termék (26) hibridizáció (1) Holy Shit (1) hotsauce.hu (1) Hottie Chili (2) HunHot2018 (1) HunHot2019 (2) HunHot 2016 (2) HunHot 2017 (2) I. "Erős Hajdú" (1) I. hazai ízek (1) időhiány (1) inca red drop (2) india (1) Indiai chiliszósz (1) Intro (1) ínyenc chilikert (3) IPA (1) Ipolytölgyes (1) ízes (1) Jack a Sárkány (1) Jakab Zsolt (1) jala-fala (1) jalapeno (7) Jalapeno (17) Jalapeno chili jelly (1) jamaican red (2) janchili (1) Joe Brown chocolate pepper cream (1) josh és jutta (1) Józandűlő (1) Kaba (2) Kacér csók (1) kaliforniai paprika (1) Kálnoki Levendulás (1) Kántor Péter (1) kápia (1) kapszaicin (1) Kaqukk (1) karchili (5) Kardos István (1) Karibi grillsárkány (1) karibi láva (1) keresztbeporzás (2) keresztporzás (1) keresztporzás paprikánál (2) kerti föld (1) Kertportál magazin (1) Kígyómarás (1) Kígyóschili (3) Killer Tomatoes (1) Kisalföld (1) kiskertdivat (2) kola károly (1) komposzt (1) komposzt rostálása (1) környezetvédelem (2) KO chili (1) krasznaja armija (2) Last Dram (1) Leányfalvi Attila (1) Legény a gáton (1) lemon drop (1) Lila hegy (1) Lillafüred (1) Lumberjack Chili (1) magcserélés (1) magszedés (7) Magyar Éva (2) málnás paprikalekvár (1) mangó (1) Marinált jalapeno (1) Medvepuszi (1) Medvetalp (1) Medvetánc (1) meleg (1) mennydörgés csili szósz (3) mézes cukorka (1) mi-CHILI-nk (1) Minimal jeanette (1) Miskolc (1) Monster Blood (1) Mor (1) morouga scorpion (4) Mr.T. (1) mundu-gundu (1) naga jolokia (11) Naga Jolokia (4) naga jolokia purple (1) Nagymágos (1) Nagymaros (3) Nagymegyer (1) Nagy Gergő (1) napszúrás (1) nyár (2) nyíri arborétum (1) Nyúl (3) nyúliak kedvence (1) nyúli tüzes chili (6) Olchili (2) Olmek (1) önfenntartás (1) Orange Bhut Jolokia (1) Orange Habanero (1) organikus nemesítés (1) őszi kerti munka (1) palackozott láva (1) palánták (1) palántanevelés (8) palotai chili (1) PaprikaJancsili (1) paprikakrém (8) paprikalekvár (1) paprikamag (5) Paprikamag (1) paprika ezermagtömege (1) paprika gyógyhatása (5) paraszt paszta (1) peach poison (1) Pécs (2) pEpPER Yes (1) pestis (1) Pilisszentiván (1) pirítóskrém (1) piros 7-es (1) plaier róbert (2) Poblano (1) Pokoli Konhya (3) Pokoli Konyha (1) pokol paszta (1) propagátor (1) Rábacsécsény (1) rasputin (1) Rasputyin pénisze (1) Ravasz Róka (1) Red (1) red poison (1) Rob-Chi (1) rocoto (1) sajóvámos (1) Sajt házilag (1) salmon (1) Salsa (1) salsa paprika (2) samba (2) Samba (3) Sándorfalva (1) sárga gomba (1) sárga habanero (3) Sárkányvér (1) Sárkány csókja (1) sárréti csilifarm (1) Sáska Gyula (1) savanyúság (7) scoville skála (1) Seregélyes (1) shishito (1) shoshito (1) sikoly (1) Sir Morlock (2) Smoky Rings (1) Solymár (1) Solymichili (1) Sörös chiliszósz (1) Stock Cilis (1) St Habakukk (1) Summer mix (1) sunrise scorpion (1) sweet & spicy (1) sweet chocolate (1) szabadföldi (1) Szabó Attila (1) Szati Chili (4) Székely István (1) szemiramisz (1) Szidun Dávid (2) szilvás chiliszósz (2) szilvatós (1) Szuchili (1) tabasco (2) Tabasco (2) Tabdi (1) talaj vízháztartása (2) Tatabánya (1) tél (2) Tengerészkapitány (1) termékek (11) termések (7) Thai Kakukk (1) The Alpha Extra Hot Sauce (1) Thunderdome (1) tibchili (1) Tiny Monster (1) Tipsy G (1) Tipsy Hot BBQ Classic szósz (1) Tipsy Williams szósz (1) totál képek (1) Tóth Attila (1) tőzeg (1) Trinidad Morouga (13) Trinidad Parfume (2) trinidad scorpion (2) Trinidad Scorpion Butch T (3) Trópusi sárkány (1) tulipán paprika (5) Tünde Fűszerkert és Chilivarázs (2) Turbó (1) tüzes-almás chililekvár (1) tüzes mennykő (2) Újkígyós (2) ültetés (1) Várady Chili (1) Vargáné Topor Erika (1) Varga Szabolcs (1) vegyes nyuszi varázs (1) Veresegyház (1) Veresi Chilifarm (3) vidéki gazdálkodás (5) Viharsarki Chili (1) Villámcsapás (1) Vince Attila (1) virágföld (1) world hot sauce awards (1) yellow bell (1) zarta fénye (1) ZestFest Fiery Food Challenge (1) zimbabwe bird (1) zölddió (1) Címkefelhő

2013.06.30. 19:27 bratya

Csili magyarosan

Címkék: csili hazai termék cayenne helyi termék palántanevelés Tabasco magszedés habenero csiliszósz Trinidad Morouga csilikrém sárréti csilifarm

Mindennapjainkban észrevétlenül is sztereotípiákkal élünk együtt, még ha ezt tudatosan nem is vesszük észre. Ha azt halljuk csípős paprika, akkor eszünkbe jut egy kérgeskezű parasztbácsi, aki bicskájával a szalonnája mellé vastag karikát vág egy hegyes paprikából, majd gyöngyöző homlokkal, de csuklását visszatartva fogyasztja el megérdemelt kosztját. Viszont, ha azt a szót halljuk, hogy csili, akkor egy thaiföldi utcai kifőzde képe jut eszünkbe, ahol sietős embereket kis tálkákban szolgálnak ki már korán reggel, számunkra szinte ehetetlenül csípős ételekkel. A Sárrét északi részén azonban egy fiatalember megpróbálja a két sztereotípiát feloldani, csilipaprikát termel, melyből a magyaros ízlésvilágnak is megfelelő termékeket állít elő. Következzen Bogár Sándor és a Sárréti Chilifarm bemutatása.

sárréti 2_1.jpg

Honnan jött az indíttatás hogy Csili paprikát termesszetek?

Nyilvánvalóvá vált családunk életében, hogy a munka mellett szükséges még valami plusz - nevezzük másodállásnak - amivel meg tudjuk támogatni a családi kasszát. Olyasmiben gondolkoztunk, ami nem hétköznapi, nincs jelentősebb kínálat belőle, így esett a választás a csili paprikára és a különleges színű és formájú paradicsomokra. Persze a választáshoz az is nagymértékben hozzájárult, hogy nagyon szeretem a csípős ízeket!

Mióta foglalkoztok hobbiszintű, valamint értékesíthető mennyiség termesztésével?

Önállóan az idei a második évünk, tehát nevezhetnénk kezdő vállalkozásnak is. Viszont igazán komoly tapasztalatokkal vágtunk bele, ugyanis a szüleink évtizedek óta zöldségfélék és egynyári virágok termesztésével foglalkoznak. Így hatalmas segítséget kaptunk-kapunk tőlük a mai napig is!

Mi alapján válogatjátok ki a termesztésbe bevont fajtákat és ezek melyek? Hány fajtát termeltek?

Az első évben a cél a legerősebb csilik mellett a köztudatban is ismerősen csengő fajták, mint például a Jalepeno, Tabasco csili paprika termesztése volt szem előtt tartva. Idén már célirányosabban történt a választás. Óriási az igény az általunk csak "bulicsilinek" nevezett különlegességekre; Ghost chili, Morouga, Trinidadi Skorpió stb. - Illetve az "emberi fogyasztásra alkalmasabb" fajtákra, mint a Cayenne, Jalapeno, Serrano stb. 2013-ban 25 fajta csili és 10 féle paradicsom nő a farmunkon.

„Becsípte”, „Antibakter”, „Csak Norris” - ötletes neveik vannak a termékeiteknek. Ezeket Ti találtátok ki?

Minden termékünk neve és receptje saját! A miénk egy igazi családi vállalkozás. A termékek "névadója" is bő családi körben történt egy jól sikerült születésnapi vacsora után, mondanom sem kell sziporkáztunk!

sárréti 4.jpg

Több fotón is láttam, hogy a fólia alatt vannak a paprikák. Mely termesztési módnak vagytok a hívei? a Fóliásnak vagy a szabadföldinek?

A fóliás termesztés esetünkben szerencsésebb, hiszen ezek a chilik jellemzően a Karib térségből, Indiából a trópusi égövből eredeztethetőek. Bár náluk is melegek a nyarak, ezt a klímát a fólia alatt könnyebb biztosítani. Sajnos jelenleg nem tudjuk mindet a fólia alatt nevelni, így a szabad földben is kénytelenek vagyunk termeszteni.

Nem érzitek azt, hogy a fólia alatti termesztés minőségromlást eredményez a szabadföldihez képest, ahol a terméseket közvetlenül éri a napsugárzás?

Semmiképp nem okoz romlást! Előttünk van összehasonlítási lehetőség. Fóliában maga a növény is lényegesen nagyobbra nő és a termések is nagyobbak, mint a szabadföldi "társaik". Csak egy példa: Május második felében igen keveset láttuk a napot, folyamatosan esett az eső és a hőmérséklet is alacsony, ami visszaveti a kinti növényeket. Fólia alatt lényegesen könnyebb a palántáknak a növekedés.

sárréti 3.jpg

Meglehetősen, magyaros a termékeitek megjelenése. Ez azért van, hogy a vevők kevésbé legyenek bizalmatlanok a termékekkel kapcsolatban, mivel egy idegen dolgot nehezebben lehetne értékesíteni, vagy pedig azért, mert tudatosan ,,magyarosítjátok" a csilit?

A honlapunkon is ezt írjuk: ,,Hogy mit is csinálunk?! Hát chilit magyarul!" Tudatosan próbáljuk ezt a külföldi növény magyarosítani, ezzel közelebb hozni a magyaros íz világhoz és a vevőkhöz is. A külsőt is ez határozza meg, szeretnénk már a külsőre, első benyomásra elnyerni a vásárló tetszését!

A kalocsai és a szegedi fűszerpaprika hungarikum. A csili termesztése hasonló a magyar fűszerpaprikáéhoz. Meglátásotok szerint lehetnek-e a magyar csilis termékek népszerűek ismertek Európában?

Azt gondolom, egészen biztosan! Hazánkban nem vagyunk túl sokan akik ilyen szinten foglalkozunk csili termesztéssel, őrült versenyhelyzet sem alakult ki. Ennek ellenére ezeket a termékeket látva, ismerve kijelenthetem, bármelyik európai országban megállnák a helyüket! Magyarországon egyre ismertebbé válunk és külföldről is van már érdeklődés a termékeink iránt.

Melyek az értékesítési csatornáitok? Ezek közül melyek a leghatékonyabbak?

Gyakorlatilag nyitottak vagyunk mindenre! Részt vettünk-veszünk számos vásáron, fesztiválon. Viszonteladóink vannak több nagyvárosunkban és az internetes rendelések is emelkedő számokat mutatnak.

Van lehetőségetek bővíteni a vállalkozást egy megnövekedett igény esetén?

Sajnos a lehetőségek igen korlátozottak. Bár egyre ismertebbek vagyunk, bevételeink nem teszik lehetővé a látványos fejlődést. Önerő híján a pályázatok nagy része nem nekünk íródott, de optimisták vagyunk. Egy hosszú út elején tartunk, az érdeklődés és a visszajelzések azt erősítik bennünk, hogy jó az irány. De, ha holnap azzal keresne meg egy országos üzletlánc, hogy szívesen forgalmazná termékeinket, nemet kellene mondanunk.

Látom, hogy kistelepülésen éltek. A helyiek mit szóltak egy alföldi környezetben különcnek számító növény termesztéséhez?

Sokan valóban különcként tekintenek ránk. A többség azonban nyitott az újra és egyre többen használják termékeinket, vásárolnak magot vagy épp palántát.

Milyen irányban kívántok fejlődni?

Tulajdonképpen minden irányban a termelés és a feldolgozás szegmensében. Terveink között szerepel fóliasátrak építése és a feldolgozáshoz, szükséges gépek, berendezések beszerzése. Ezzel párhuzamosan rendre elő kívánunk állni új termékekkel!

A magvakat honnan szerzitek be? Használtok-e fel a termesztésben saját szedésű magokat? Továbbá érdekelne, hogy próbáltatok-e már keresztporzással új fajokat létrehozni?

A magvakat külföldről szerezzük be, ehhez az internet korlátlan lehetőséget biztosít. Mivel sok fajtát nevelünk viszonylag kis helyen, így előfordul az összeporzás, azonban ezeket a kevert-keresztezett magvak kipróbálást kockázatosnak érezzük. Amennyiben egy tulajdonságaiban kevésbé jó fajta jönne létre, azzal kellene dolgoznunk, mely a késztermékeink minőségét ronthatnák. Ezt nem kívánjuk kockáztatni, így jelen helyzetünkben a megbízható helyről történő magbeszerzés a célravezető.

sárréti 1.jpg

Sándor köszönöm az interjút! Vállalkozásodhoz sok sikert kívánok!

Nem tudom eldönteni, hogy egy csilis termék mikor lehet sikeres Magyarországon. Ha meghagyjuk az eredeti „feeling-et” és Texast, vagy Bangkok-ot utánozzuk, vagy leszünk-e merészek és egy a hazánkban termesztett egzotikus növényt „magyarként” adunk el. A tudatos vásárlók tudatosan keresik a hazai termékeket és számuk – szerencsére – egyre jelentősebb. Az eddig megismert termesztők – köztük Bogár Sándor is – meggyőződése, hogy igenis ragaszkodni kell a hazai értékeinkhez, a magyar föld adta kincsekhez, és a dolgos magyar ember által hozzáadott értékhez. Így talán a legjobb döntés, ha felvállaljuk magukat és értékeinkkel megteremtünk egy új „hungarikumot”.

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulaicsili.blog.hu/api/trackback/id/tr75384990

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.01. 09:11:30

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.07.01. 10:22:37

A cég termékei kiválóak, ez tapasztalat.
Számomra külön öröm, hogy az első kép pont Debrecenben készült...:o)
Sok sikert nekik!

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2015.10.10. 07:35:52

Én amondó lennék, hogy magyarosítsatok! Amikor szegedi paprikáról beszélünk, vagy bogyiszlóiról, senki nem gondol már arra, hogy honnan jött a növény. A chilivel is meg lehet ezt tenni!És ha még össze tudnátok hozni hazai keresztezésű fajtát, ami igazán erős, és a klímához igazodik - nyilván nem világbajnok kell -, hanem bő termő 500 ezer SHU-s, az lenne a király!
Persze a keresztezés az a kutatók gondja, baja, de ki tudja, mi jön ki nálatok az összeporzódott fajtákból (egy 50 palánta hosszú területet megérne)...
Csak elmélkedtem.
Sok sikert!
süti beállítások módosítása